Bitkiler kökleri ile amonyum ve nitrat formundaki azottan yararlanılar. Toprağa stılan üre, üreaz enzimi ile yavaş yavaş amonyum a, amonyum da nitrosomonas vb bakteriler tarafından nitrat a dönüştürülür. Amonyum toprağa tutunur, nitrat su ile yıkanır. Suya doygun koşullarda, diğer bir deyişle indirgen ortamlarda nitrat denitrifikasyon ile amonyak gazına dönüşerek hem toprak canlılığını öldürür, hemde atmosfere uçarak kaybolur. Buğday az azoy tüketirken(taban+kardeşlenme başlangıcı) çok azot verirseniz, hatta bu azot amonyum veya nitrat olursa bu reaksiyonlar daha hızlı gerçekleşir ve köklere zarar verir. Bu nedenle ilk üst gübre (kardeşlenme başlangıcında, daha erken değil) üre olarak verilir, yavaş uavaş amonyuma ve nitrata dönüşerek tüketilie, tüketilmeywn kıamı sapa kalkmaya kadar bekler, oeda birlikte verilen amonyum ve nitrat formu ile birlikte hızlı tüketilir, sapa kalkmada dekardan günde 250 gr saf N tükerilir. Kardeşlenme başlangıcında üre yerine amonyum ve ya nitrat atılırsa buğdaylar sapsarı kesilir, üre erken atılırsa sapsarı kesilir.