Çok bilgilendirici bilgiler buyukbas işine bile yeni girdik kucukbasi bilmiyoruz o yuzden yapmayız ama yapmak isteyenler icin cok faydalı bilgiler
Yani bizde bilmiyorduk ama öğreniyor insan ya
Çok bilgilendirici bilgiler buyukbas işine bile yeni girdik kucukbasi bilmiyoruz o yuzden yapmayız ama yapmak isteyenler icin cok faydalı bilgiler
Yani bizde bilmiyorduk ama öğreniyor insan ya
En azında şurası kesin anlatımlarınızın paralelinde soyluyorum tabi bunu, buyukbas işinden karlı hatta cok cok kârlı olduğu kesin mesela bulunduğum ilçede süt 1.3 tl şaka değil 1.3 tl hep zarar anlayacağın, et iside zaten kesime alacak yer yok denecek kadar az belki kurban beslenebilir o da satış garantisi yok malların elinde kalma durumu var yani anlayacağın cok sikinti
Ya büyükbaş kârı bırak normal bi asgari ücret ancak bırakır şuan.
Katiliyorum malesef
Abi sizin o tarafta korunga ekiliyor diye biliyorum ne kadar verim alıyorsunuz anlatsana biraz ne işlemler yapıyorsunuz
Arkadaşlar öncelikle şunu söyleyelim bu yazı da çıkaracağım rasyon ve maliyet hesabı yine bu başlık altında yaptığım hesaptan farklı olacak çünkü 2 inek için silajı çukura basamazsın mecbur paket olacak ama 100 koyuna günde 200 kg silaj aldığında paketli almaya gerek yok dökme de alınır yada 2 ineğe 100 balya yoncayı mecbur civardan alırsın ama 1 tır yoncayı getirtebilirsin daha ucuza maledersin. O yüzde bu yöndeki sorulara cevap olsun bu giriş ve devam edelim.
Şimdi koyun periyodiktir bu periyodik aralık birbirini tekrar ederek gider:
Ben kendi düzenimi esas alarak yazıyorum ki benim gördüğüm kadarıyla en iyisi buydu:
Koyunun bu periyodu 8 aydır bu 8 ay birbiri ardına gelir yani 2 yılda 3 tane böyle dönem vardır benim burda çıkardığım hesabı 3 ile çarparsanız iki yıllık üretimleri ve tüketimleri bulursunuz 2 ye bölerseniz yıllık ortalama bulunuz.
Koyunlar ocağın başından yarısına kadar kuzularlar. Şubatta ve Martta olağan bi şekilde emzirirler kuzularını. Martın başında koç salınır tuz takviyesi yapılır ama çok büyük ihtimalle bu koça getirmez hayvanları çünkü mevsim dışı dönem bu, koyunları tekrar kızgınlığa getirmek için süngerleme yaparız 13-14 gün sünger içerde kalır ve 14. Gün çıkarırız, 1-2 güne koçları salarız içine zaten 3-5 gününe kızgınlık gösterir hayvanlar, martın sonunda koçlama bitmiş olur, bu arada kuzular hala analarını emiyor olurlar. O arada kuzular da sütten kesilir zaten 70-80-90 günlük olmuş olurlar. Nisan ayında da aynı besleme yapılıp 1 ay sağım yapılabilir sütü bol ırklarda ama merinoslarda filan yada benim hayvanlarımda (merinos-romanov melezi) zaten hayvanlar soğuluyo sağmaya vakit yok anca kendi peynirimizi yapıyoruz. Mayıs,haziran ve temmuzun ilk yarısı hayvanlara kuru dönem bakımı yapılır temmuzun son yarısı ve ağustos da ağır gebedir ve ona göre bakılır zaten eylül de de doğumlar başlar hatta ağustos sonundada. Bu şekilde yine aynı baştaki işlem tekrarlanır.
Emzirme Dönemi (90 gün)
*2 kg Mısır Silajı 0,28 den 0,56 tl
*0,5 kg Yonca 0,9 dan 0,45 tl
*0,6 kg Arpa 1 den 0,6 tl
*0,3 kg ATK yada 0,9 dan 0,3 tl
*0,15 kg STK 2,5 dan 0,35 tl
Günlük Toplam: 1.9 tl
90x1.9: 170 tl
Koç sonrası ve sağım dönemi (30 gün)
2 kg Mısır Silajı 0,28 den 0,56 tl
*0,5 kg Yonca 0,9 dan 0,45 tl
*0,6 kg Arpa 1 den 0,6 tl
*0,3 kg ATK yada 0,9 dan 0,3 tl
*0,15 kg STK 2,5 dan 0,35 tl
Günlük Toplam: 1.9 tl
30x1.9: 60 tl
Kuru dönem (80 gün)
*2 kg Mısır silajı 0,28 den 0,56 tl
*0,5 kg Saman 0.5 tl den 0,25 tl
Günlük Toplam: 0,81 tl
80x0,81: 65 tl
Son gebelik (70 gün)
* 1 kg Mısır Silajı 0,28 tl
*0,75 kg Ot 1 tl den 0,75 tl
*0,75 kg Arpa 1 tl den 0,75 tl
Günlük toplam: 1,78 tl
70x1,78 tl: 125 tl
8 aylık toplam: 420 tl yem maliyeti.Bu gider.
Gelirler:
30 gün sağıldığında en az 40-50 kg süt verir süt olarak satılırsa 150 tl civarı bir para bırakır
Peynir yapılsa 12-15 kg civarı peynir düşer 20 tl den satılırsa en az 200 tl eder.
Kuzularda koyun başı 2 kuzudan kuzular 23-25 kg karkasa 120 günlükken rahatça ulaşır yani koyun başına 50 kg karkas kuzu düşer. Şuan 40 lira olmuş yine 39 a düşmüştü 40x50: 2.000 lira kuzu parası
Ama kuzu 3 çuvala yakın yem yer ama 3 çuvaldan hesaplayalım 2 çuvalı yem 1 çuvalı arpa olur bunun 250 tl gideri olur bir kuzunun 2 kuzuda 500 tl
2.000-500: 1.500 tl kuzu kârı
200 tl peynir kârı
Toplam koyun başı: 1.700 tl masraflar içinde gelir.
Koyun 2.000 tl ye alınıp 6 kuzulatma sürü de kalır sonra mezbahaya kestirildiğinde 30 kg karkas çıkar kg ı 25 liraydı galiba 750 tl yapar . 2000-750:1.250 tl koyun amortismanı 6 kuzulatmaga bölünürse kuzulatma başına 200 tl düşer
420 tl de yem masrafıydı
620 tl .
Diğer masraflarla 700 e tamamlansa.
1.700-700 : 1.000 tl
Koyun başına kâr.
Desteklemelerde 25 tl koyun başı desteği var. Eğer ıslah projesinde taban sürüyse 40 tl elit aürüyse 70 tl destek var . 200 koyun varsa 5.000 tl yılda bi defalık destek var. Bunlar harici gelirler tabi. Eğer yapağı yıkanıp taranıp elden satılırsa koyun başı 20-30 lira yapağı geliri olur. Yani koyunun maliyet hesabı budur.
Mustafa kardeşim çok faydalı bilgiler bunlar. Allah razı olsun. Hepsi denenerek fayda zarar hesabı yaşanarak elde edilmiş tecrübeler. Sürekli takipte olan bizler için bulunmaz bir örnek oluyor. Tüm arkadaşlar adına ayrıca teşekkür ediyorum.
Çok teşekkür ederim abi seninde vardır kesinlikle koyunculuk tecrübelerin bunların haricinde neler yapıyorsun ne yedirirsin kuzuya nasıl bakarsın yaz lütfen sende bilgilenelim
Bizim koyunculuk yaptığımız zamanlarda inanki bu kadar bilinçli değildik. Merayı kullanıyorduk. Aşırı kar olmadığı müddetçe kış etkilemiyordu. Kışın gündüz yazın ise gece meradaydık. Rasyondan haberimiz olmasada bundan kastım ham protein sindirilebilir protein toplam gereken kalori miktarı kuzu doğum ağırlığı günlük canlı artışı vs bunları bilmeden kendimizce geleneksel yöntemle besliyorduk. Kaliteli kaba yem olarak ise fiğ ekiyorduk. Kuzuların dişisini damızlık erkeğini ise kurbana hazırlardık. Her ne kadar memuriyet dolayısıyla köyden ayrılsamda hiç kopmadım. Kopamadım da zaten ailem hala küçük çaplı hayvancığı devam ettiriyor. az veya çok bütün köyde duranların yapması gerek bence . Şuan Gönendeyim ve sık sık Çanakkale ye memleketime gidiyorum. İki sene öncesine kadar da sürü koyun olmasada kurbanlık koç besledik. Şimdilerde ise bilinçli yetiştirici olarak koyunculuğa tekrar dönmek niyetindeyiz. Şahsında ve diğer forum üyesi arkadaşların paylaşımlarını sadece vakit geçirmek için okumak değilde hakikaten fayda bulmak için ilgiyle takip ediyorum. Paylaşımlarını esirgemeyen diğer arkadaşlarada ayrıca teşekkür ediyorum.
Abi bunlar merada gezen hayvanlar dı kapalı bir dam ve önde açık alan var dediğin gibi. İlk aldığımda evin önünde şöyle bi gezdirip köy çeşmesinde sulayıp getiriyordum, 1 ayın içinde suluğu da ayarlayıp koydum şimdi hep evdeler ve bu adaptasyonda hiçbir sorun olmadı.
Yağlanma,döl tutmama derken koyunda bakımsız zayıf hayvan döl tutmaz ve yağlanma problemiyle ben hiç karşılaşmadım yani hayvanın bünyesi anladığım kadarıyla dengeliyo kendini yani bi dönem kilo aldıysa kuzuya bakarken onun birazını veriyo yani demgeliyo kemdini hayvan zaten .
Sen sormadın abi ama ben onu da söyliyim. Benim o zamanda yeterli param olsaydı ben Sönmez Irkı koyun alır bakardım, aslında şimdide yani ben yoz koyun toplasam 800-900 e toplarım hatta vadeli bile alırım kendime. Ama sönmez almaya kalksam 2-2,5 milyar para vermem gerek bir koyuna o yüzden o zaman ben sönmezle başlamadım şuan ki ırkımı oluşturdum ha çok memnunum ama bi sönmez kadar değiller. Birde ben işe girmeden önce sönmezi abartıyolar sanıyordum yani bizim tahirovalardan biraz daha kötüdür yada aynıdır diye düşünüyordum ama öyle değilmiş. Koyunlarımın bi kısmını sönmezlerden bırakmaya başlıycam inşallah. Senin bölgende manisa zaten tam sözmez in yeri.
Rasyona gelirsek. Aslında bu konuda çok konuşucaz ama ben kısa bi giriş yapıyim devamını bi sonraki yazıda açıklıyim .
Şimdi 60 kg ağırlığındaki bir koyunun yaşama payı için gerekli enerji 2-2200 ME, gerekli sindirilebilir protein miktarı 80-82 gr dır. Basitçe konuşursak bu dönemde koyuna orta-düşük kalite otu yiyebileceği kadar verebiliriz. Yonca,fiğ,bezelye,korunga filan değil sakın yanlış anlamayın bunlar çok kaliteli otlar. Orta-düşük kalite derken çok erken biçilememiş çayır otları, biraz geciken hasıllar belki baklagil samanları. Yada yarım kg yonca, 1 kg buğday samanı verilebilir. Flushing döneminde 400 gr tane yem verilebilir, benim tercihim içerikçe zengin oluşu ve bizim burda arpadan ucuz oluşu nedeniyle buğday. Doğuma 40-50 gün kala hatta koyunlar zayıfsa 60 gün kala: 1 kg yüksek kaliteli ot, 1 kg a yakın tane yem verilir.
Doğumla birlikte de yine aynı şekilde 1 kg yüksek kalite ot ve en az 1 kg proteini 14-15 ler düzeyinde bir kesif yem verilir.
Rasyon düzeni basitçe budur. Ama ot kullanmak bizim bölgemiz için ne yazıkki çok yüksek maliyetli, silaj ucuz olan bişey. Biz dökme silajı (paketli değil,dökme) 250-260 a alabiliyoruz ama yonca otu 1 liraya yakın oluyor. Enerji olarak 2,2 kg silaj 1 kg yoncaya eşittir yani silaj kullanımı ekonomiklik verir. Ben bu zamana kadar hep silaj kullandım hiç de bir zararını görmedim ama bize miras tarlalar geldi baya bi, kıraç yerler bunlara korunga ekicem ve ben sadece korunga-saman-kesif yem üçlüsüne dönücem koyunlarda çünkü su altı yer az bizde onlarada silajlık mısır değil fasulye domates karpuz ekicem. Ben iki-üç rasyonu da yazıcam inşaallah
sonucta eldeki imkanlar olcusunde, hayvanin gelisim potansiyelide torpulemeyecek sekilde bir rasyon hazirlamak gerekiyor neticede.
belki sizin icin hayvanlarin yesil ot ihtiyacini karsima amacli sulama imkaninizin bulunmadigi tarlalarinizda yetistireceginiz arpa/bugday'i cimlendirerek hayvanlara yedirmekde dusunulebilir.
bunun haricinde silaj'in beside kullanilmasinin hayvanin yag'inda renk degisikligine sebep oldugunu okumustum biryerlerden.
benzer bir durumla karsilastiniz mi?
kuzulariniza kesime gonderinceye kadarki 120gunluk surecte nasil bir rasyon uyguluyorsunuz?
Tüm ülke genelinde bu aslında. İnek bakanlar yenilikler yaptılar bişeyler öğrendiler ama manda ve koyun hala çok ilkel olarak devam ediyor. Keçi de hiç bir gelişim yok yani onlar koyundan da beter. Ben koyun başına 2 kuzu alıp 2 yılda 3 kuzu alıcam diyince insanlar güldü filan çok şükür şimdi daha iyisini yapıyoruz.
Abi tarlayı mera yapıp yedirmeyi ben mantıklı bulmuyorum. Yani binlerce dönüm yerim olsa belki ama o tarlayı biçersen 4.000 kg yeşil ot alacaksan hayvan salarsan hayvan en fazla 2,5-3 tonunu yer. Üzerine yatar pisler ezer kökünden söker olmaz yani. Ve zaten gerek de yok, meradan yararlanılsa tabi çok süper olur hayvan daha sağlıklı olur, ekonomik olur kurudaydan ve sağılırken hiç bişey verilmez evden emzirirken evden tane yem verilir sadece ama bizde otlatacak adam olmadığından evdeler full. Silajın ben hiçbir zararının olmadığını gördüm koyunlara zaten yıllardır silaj veriliyor. Yani rasyonda silaj olmasada yemi kararken ben tat versin diye illaki 1-2 teneke atarım.
Kuzulara gelirsek 70-80 gün süt emiyorlar zaten o dönemde ben kendim hazırlıyorum yemlerini 18,5 protein 2.850 ME li bir yem, bundan kuzu başına 50-60 kg filan yerler yani melas, kepek hatta bazen pekmez bile dökerim yemin üzerine yesinler diye [emoji28] sonra sütten sonra daha düşük bi yeme geçerim onun içeriği aslında o an elimde ne varsa ona göre değişebilir yani 15-16 protein 2.600-2.750 ME li bir yem yerler 60 kilo civarı bu arada zaten tek doğanlar kesimlik vakte gelirler 45-50 kg ,son kesmeden önce bi 10-15 gün sadece arpa veririm ve saman bu dönemdede 20-25 kilo arpa yerler bu eti de temizler hayvana son kilosunu da aldırır. Eğer kış kuzusuysa bundan sonra en azı 50 kilo olur daha fazlasıda olur. Yani 4,5 ayda kesiliyorlar. Ben 5 ay diyorum düz yani 4,5-5 ayda 50 kilo gelirler tabi ama yaz kuzularında 40-42 kiloda kalanlarda olur ama 58 kiloluk kuzu kestirdiğimi de biliyorum ben 4,5 ayda ama bunu 5 ayda 50 kiloya yakın olarak ortalama alınabilir.
Bu arada sütten kesilip sadece yeme düştüklerinde artık hava da sıcak gidiyorsa hayvanlar yeme çok yanaşmıyorlar yada kış da olsa sıkılıyorlar yemden ben o 1 ayda her gün öğlen vakitleri biraz silaj dökerşm kuzulara mesela kuzu başına 100-200 gr filan onu biraz yemle kardırırım silajın kokusu ekşiliği çeker hayvanları o bahaneyle de hem silajı hem biraz yemi yerler. Yada silajdan sonra ikindi vakti gibi bi çanak kepek alırım böyle avuç avuç serperim hafiften yemin üzerine kokusu çeksin o bahaneyle yemden de yesinler diye. Ama kesimden 15 gün önce silajı keserim sadece arpa ve saman. Bu şekilde hiçbir şikayet almadım ben sararma et kokması gibi.
Bu arada kuzulara yemin yanında otta veriyoruz ama az yani 100 kuzuya günlük 1 balya bile vermem ben mesela yarım balya buğday hasılı çeyrek balya yonca gibi veririm yemin yanında.
Bu bahsettiğim yemleri ben hazırlıyorum, arpa zaten direk veriliyor, toplam yem tüketimi 140 kg civarı olur kuzunun. O ilk 60 kg lık yem 18HP/2.800ME çok pahalı dışardan alınırsa bizde 110 lira filan çuvalı, diğeri daha ucuz olur 80-90 filan, 20-25 kg arpa da 20 lira eder. Kuzu başına da kesime kadar yarım balya ot gitse 8-10 lira da o eder.
kast ettigim tarlayi meraya cevirmek degil aslinda.
kurak tarlalariniza arpa/bugday ekebilirsiniz.
elde edeceginiz bu bugday/arpayida hasilmatik ile cimlendirip kis doneminde yesil ot ihtiyacini karsilamak uzere degerlendirebilirsiniz.
rasyonda ub sekilde yesil ot kullanmak uygun olur mu o konuda yorum yapamiyorum tabi.
Koyunları tekrar kızgınlığa getirmek için süngerleme demişsin bu nedir nasıl yapılıyor
Ilk defa duydumHormon emdirilmiş bir süngeri koyunun vajinasına yerleştiriyoruz 14 gün kalıyo sonra çıkarılıyo süngerleme bu. Bizde kullanılır yani herkes değil ama bilinir yani. Ben hep kullanırım sizde hiç mi yok bu.
Hobi amaclı 6 adet sütten kesilmiş kuzu almıştık 4 dişi 2 erkek 30 kadar oldular sonra askere giderken satmıştık senin dediğin gibi 2 yılda 3 kuzu hayal değil bizim aldığımız hayvanlar kırma öyle ahım şahım hayvanlar değillerdi yani şöyle söyleyim koyunlarım 40 kg anca gelirdi ama sürekli ikiz doğum olurdu