Ynt: bmc nuffield
TÜRKİYEDE BAZI İLKLER
BURTRAK : Burdur Traktör fabrikasl Japon İşbora ( lHl SHlBAURA ) markasıyla Türkiye nin ilk çift çekişli traktörlerini üretti.
GÜMÜŞ MOTOR : Hayatına Pancar Motor olarak devam ediyor..
İLTOR : Goldoni traktörleri üretti.
GENOTO : (General Otomotiv) Bedford ve Genoto markalı araçlar üretti(1964).
TAŞlT SANAYi : Mersin de faaliyet gösteren firma Leyland İnt. sorunları yüzünden kapandı.
TOE : Türk Otomotiv Endüstrisi; İnternational Harvester markalı kamyon ,traktör , minibüs ve pikap üretti..1960-70 lerde firmanın Triumph lisansıyla ZAFER adlı binek otomobil projesi,malesef bir takım baskılarlarla iptal edildi.
VERDİ : Jeep ve Bussing (otobüs) markalı araçlar üretti.
ARÇELiK : 1960 larda triportör ve biçerdöver olarak üretildi.
OPEL TÜRKİYE : 90 lı yıllarda Vectra ve Astra üretip kapandı.
ÇELİK MONTAJ
Çelik Motor,Otopar)Jawa motosiklet,Puch moped ve Skoda kamyonet üretti.
ÇUKUROVA : (Çumitaş, Çimtaş ) John Deere traktör, biçerdöver ve Caterpillar (1970 li yıllar) iş makinası üretti.
VARSAN : 1990-1994 yıllarında Setra otobüs üretti.
TRAKSAN : Üniversal marka traktör üreten şirket 1995-2000 yıllarlnda faaliyet gösterdi.
CHRYSLER SANAYİ : (Şimdiki adı Askam))1990 lı yıllarda Hino kamyon üretti.
GURBET : Almanya daki bir grup Türk girişimci 1990-2000 yıllarında Gurbet markasıyla 30 yakın ülkeye Gurbet markasıyla otomobil sattı.Cosmopolitan, Best, Cobra, Taifun ,Alanya ,Antalya, adlarıyla otomobil ve buggy ürettiler(
www.gurbetcars.com).
MKE MAKSAM : İş makineleri, traktör (Hanomag Brilland,1962-1972) ve otobüs üretti,kendi dizaynı olan greyderlerin üretim tarihiyse 1985.
TEMSA : 1983-2000 arasında Komatsu iş makinesi üretti.
İSMAK : İsmak markasıyla Forklift üretti.
BORONKAY : 1990 larda Optare ,Berkhoff ve Daf (iki katlı) otobüs üretti.
BAYRAKTAR : Bursa da faaliyet gösteren firma 1992-1996 yıllarında Scania otobüs üretti.
DÖRTELLER : 90 lı yıllarda çift katlı Man otobüs üretti.
TEZELLER : Tezeller markasıyla kendi otobüslerini üreten firma 90 lı yıllarda özellikle iki katlı Volvo ve Daf otobüs üretmiştir.
GÜLERYÜZ : Güleryüz markasıyla otobüs üreten firma 90 larda Daf ve Volvo otobüs üretti.
SEZGİNLER : Daf otobüs üretti.
TÜRKKAR : Kendi markasıyla üretim yapan firma Daf otobüs üretti.
OTOKAR : Magirus ,Bussing (1968-1973),Otokar ,Renault (1966-67) ve Hanomag (1968-1970)markalarıyla otobüs ve midibüs üretti.
TÜRKİYE ZİRAİ DONATIM KURUMU (TZDK)
Şimdiki adı Başak Traktör) Fordson (1963-1968), Ford,Başak ve Steyr traktör üretti.
HEMA : Ford (TZDK ile lisans anlaşması bittikten sonra) traktör üretti.
BMC : Uluslararası pazarlara da üretim yapmaya devam eden firma daha önce ;Leyland, Austin, Morris,
Land Rover, Nuffield (traktör)ve Yavuz (Volvo motorlu kamyon modeli) marka ve modelleriyle üretim yaptı.
KANUNİ : MZ ve KanuniMZ markalarıyla üretim yaptı.
TÜRK TRAKTÖR : Minneapolis-Moline, Fiat ve Türk Fiat markalarıyla üretim yaptı.
OTOSAN : Anadol ve Otosan (P100 kamyonet)markalarıyla üretim yaptı.
ÇİFTÇİLER : 1972 li yıllarda Volkswagen kamyonet üretti.
EGEMOSAN : Peugeot moped üretti.
ANADOLU LİFT : 1970 li yıllarda Climax forklift üretti.Türkiye de imal edilen ilk forklift.
OTOMARSAN: (Şimdiki adı; Mercedes-Benz Türk) Mercedes Benz otobüs üretti.
PANCAR MOTOR: Aynı markayla traktör üretti, şu anda sadece motor üretimi yapıyor.
TATMAK: Linde markasıyla forklift üretti.
(Yukarıda adı geçen firmaların bir kısmı kapanmıştır,bir kısmı da kendi markasıyla yada lisansla üretim yapmakta , bazı marka ve modellerin üretimi ise başka firmaya geçmiştir.Firmaların bir bölümü isim/marka değiştirmiş bir bölümüde araç sınıflarını farklılaştırmıştır ..)
TÜRKİYE DE İLKLER VE ENLER
İLK yerli otomobil: DEVRİM (Tülomsaş,1961).
İLK seri üretim yerli otomobil: ANADOL(1966).
İLK Lokomotif:İlk buharlı lokomotif KARAKURT(Tülomsaş,1958).
EN İyi Milli Takım Ödülü:1977 Londra-Sdney Dünya Rallisi (Türk Milli Takımı-R12).
İLK önden çekişli otomobil: RENAULT 12(1971).
İLK hathcback otomobil: RENAULT 11 (1987).
İLK dizel motor:BMC (1976).
İLK 8x8 taktik tekerlekli zırhlı aracı:Otokar(Otokar-Yavuz, 2003).
İLK yerli turbo motorlu ticari araç: BMC Yavuz( 1985).
İLK şehirlerarası otobüs üretimi: Otokar (Magırus-Deutz lisansıyla, 1963).
İLK kamyon üretimi: Askam (Chrysler Sanayi, 1962)
İLK 8x2 kamyon: Askam As 8.
TÜRKİYE de ilk Otomotiv Mühendisliği Bölümü Ankara Hacettepe Üniversitesi bünyesinde açıldı 2005 .
İLK arabalı vapur: 1867-1872 yılında Üsküdar-Kabataş arasında sefere konulan 'Suhulet' ve 'Sahilbent' arabalı vapurları dünyada sefer yapan ilk arabalı vapurlardır.
İLK yerli troleybüs TOSUN; İETT işçileri tarafından 1968 yılında imal edildi.Araç 16 yıl hizmet verdi.
DÜNYANIN en eski ikinci ve ülkemizin ilk metrosu; İstanbul daki Tarihi Tünel İşletmeledir.
İLK Forklift: ANADOLU LİFT in 1970 lerde ürettiği, o yıllarda BMC grubuna ait olan Climax .
İLK yerli spor otomobil: Anadol STC 16 (1973).
Türkiyenin ve dünyanın ilk fiber SW (station wagon) otomobili: Anadol SV1600 (1973).
İLK iki kapılı yerli otomobil: Anadol (1966).
İLK ön camları otomatik yerli otomobil: Renault 12.
İLK elektrikli tren 1955 yılında Sirkeci-Halkalı güzergahında çalışmaya başladı.
İLK yerli dizel otomobil :Renault 9 GTD.
İLK yerli otomatik vitesli otomobil: Renault 9.
İLK otomobil klübü: (OKD) Otomobil Kulübü Derneği (1969, Ankara).
İLK (ralli) fabrika takımı: Anadol
TÜRKİYE NİN FİA onaylı ilk ralli lastiğini 2002 yılında Lassa üretti.
İLK yerli dizel motorlu ticari araç: BMC (1976).
İLK yerli süper alçak tabanlı şehiriçi ve ihraç edilen otobüs: BMC Belde SLF (2003).
İLK yerli alçak tabanlı şehir içi hizmet ve ihraç edilen kamyon:BMC Low Entry (2006).
TÜRKİYE de satılan ilk hibrid otomobil: Honda Civic Hybrid (2007 model).
DÜNYA motorsporlarında ilk Türk şampiyon; KENAN SOFUOĞLU oldu.Dünya Supersport Motosiklet Şampiyonasının bitimine 3 yarış kalmasına rağmen Kenan Dünya Şampiyonluğunu ilan etti (Ağustos 2007).
OTOKAR; Türkiye ' nin 9 metrelik ilk hibrid otobüs prototipi Doruk 160 LE Hibra ' yı tanıttı (Kasım 2007).
BMC; Türkiye ' nin ilk 9 metrelik küçük şehir içi doğalgazlı otobüs modeli Probus 230 CNG ' yi üretti (Kasım 2007).
TÜRK OTOMOTİV TARİHİNDEN BİR YAPRAK
Otomotiv Sanayiinde Faaliyet Gösteren Firmalar ve İmal Ettikleri Modeller (1976)
TÜRK TRAKTÖR: Fiat: 450, 480, 640
UZEL: Massey Ferguson; 135,165
TOE: MC Cormick IH 624,İnternational Harvester; 1800-205,1100 D,1200 D
BMC: Leyland 154,Austin/Morris; TM 100, 140, 150, TM 25, Land Rover
PANCAR MOTOR: PM 24
TZDK: Ford; 3000, 5000
OTOSAN: Ford; D1210,, Transit, Anadol; A1, A2, 500
CHRYSLER SANAYİ
odge/Desoto; PD 600-157/197, D 100/200, W100
GENOTO: Bedfoprd; KG EJR, KBC 10
MAN: 520 HN/H, 590 HO
OTOYOL: Fiat; 684 T, 50 NC, Bussing Konsül 117D