Birleşmiş Milletler (BM) Tarım ve Gıda Örgütü (FAO), 2050’ye kadar küçük ölçekli tarım işletmelerini hedef alarak daha fazla gıda üretimini amaçlayan bir girişim başlattı.FAO, ‘Azla daha çok üretme’ adını verdiği yeni yaklaşımla, ağırlıklı olarak gelişmekte olan ülkelerde yer alan yaklaşık 2.5 milyar az gelirli çiftçi aileye, verimi artırmak için sağlıklı tarım ekosistemi kurmaya, üretim masraflarında tasarruf etmeye, sağlık ve eğitimlerine yatırım yapmaya yardım edecek.
Tasarrufu öğrenmeli
Dünyü nüfusunun 2050’de 9.2 milyara çıkmasının beklendiğini kaydeden FAO Başkanı Jacques Diouf, “Dünya nüfusunu ‘doyurmak’ için gıda üretimini dünya genelinde yüzde 70, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 100 artırlak gerekiyor” dedi. 1961 ile 2000’li yıllarda tarımda üretimi artırmak için geliştirilen tekniklerin işe yaradığını belirten Diouf, “Evet üretim arttı ancak bunun sürdürülebilir çevre açısından bir maliyeti oldu. 2050 yılında dünya nüfusunun ihtiyaçları göz önüne alındığında mevcut su ve toprak maliyetine, bakıldığında küçük çiftçilerin rekabet etmesi imkansız görünüyor. Tarım sektörü yeni milenyumun ihtiyaçlarını karşılamak için, tasarrufu öğrenmek zorunda” diye konuştu.
Yüzde 80 verimlilik
FAO, iş gücünün azaltılması, yeni sulama tekniklerinin kullanılması gibi teknikleri içeren yeni yaklaşımla bir çok çiftçinin elindeki doğal kaynaklardan daha fazla yararlanabileceğini belirten Diouf şunları söyledi: “Doğru tekniklerle çiftçiler, su ihtiyacını yüzde 30, enerji maliyetlerini de yüzde 60’a kadar azaltabilirler. Çiftçilere yönelik yeni programımızda, doğal tohumlama ve doğru zamanda doğru miktarda gübreleme yöntemleri ile doğanın ihtiyaçlarımıza katkısını artıracağız.”
Tasarrufu öğrenmeli
Dünyü nüfusunun 2050’de 9.2 milyara çıkmasının beklendiğini kaydeden FAO Başkanı Jacques Diouf, “Dünya nüfusunu ‘doyurmak’ için gıda üretimini dünya genelinde yüzde 70, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 100 artırlak gerekiyor” dedi. 1961 ile 2000’li yıllarda tarımda üretimi artırmak için geliştirilen tekniklerin işe yaradığını belirten Diouf, “Evet üretim arttı ancak bunun sürdürülebilir çevre açısından bir maliyeti oldu. 2050 yılında dünya nüfusunun ihtiyaçları göz önüne alındığında mevcut su ve toprak maliyetine, bakıldığında küçük çiftçilerin rekabet etmesi imkansız görünüyor. Tarım sektörü yeni milenyumun ihtiyaçlarını karşılamak için, tasarrufu öğrenmek zorunda” diye konuştu.
Yüzde 80 verimlilik
FAO, iş gücünün azaltılması, yeni sulama tekniklerinin kullanılması gibi teknikleri içeren yeni yaklaşımla bir çok çiftçinin elindeki doğal kaynaklardan daha fazla yararlanabileceğini belirten Diouf şunları söyledi: “Doğru tekniklerle çiftçiler, su ihtiyacını yüzde 30, enerji maliyetlerini de yüzde 60’a kadar azaltabilirler. Çiftçilere yönelik yeni programımızda, doğal tohumlama ve doğru zamanda doğru miktarda gübreleme yöntemleri ile doğanın ihtiyaçlarımıza katkısını artıracağız.”