BİR CİFTCİ KARSEŞİMİZİN FERYATI


Ben Turhal Kat Köyü (2009 a kadar Kasaba idi) sakinlerinden İhsan Uçar Benim beldemin halkı sebze ve meyvecilikle geçimini sağlamakta olup, Tokat ' ta en kaliteli üretimi yapmaktadır.

Fakat dengesiz üretim nedeniyle halk çok kötü duruma düştü. (Bu yıl diğerleride aynıya)

Genelde Sırık Domatesi yetiştirildi. Üretim çok talep az olduğundan ürün hep milletin elinde kaldı.

Borçlarını ödeyemez duruma düştü çiftçi.

Sırık Domatesiniz İşçilik Hariç 1 dönümünün masrafı 2000,00 YTL.

5 dönüm yaptı ise çiftçi 10.000,00 YTL

Hiç üretmeden borçlandı demektir.

Bu Girdileri çoğunlukla Tokattaki İlaç Gübre Bayilerinden yada Kasabada Şantiyecilik yapan temsilcilerinden (aracılarından) veresiye olarak temin etmektedirler.

Bu aracı kişilere Halk arasında Şantiyeci denilmektedir.

Bu şantiyeciler Borçlandırdıkları Çiftçinin malını dışarıdan gelen alıcılara aracılık yaparak satar. Onların amacı para kazanmak olduğundan onlara göre Tekerde dönse kar Mazıda dönse kar onlar hiç zarar etmezler.

Talep az olduğundan Çiftçi ürününü satmak için şantiyeciye yalvarır kasa vermesi için Fiyat soramaz ve sezon sonunda Şantiyeci altını çizer aldığının verdiğinin birde ne bakar çiftçi vatandaş 200 YTL diye verdiği Domatesi 100-110-120 YTL den hesaplanmış ve oda Gübre, Fide, İlaç Tel, İp ve Kazık masraflarını karşılamamış.

Eee siz olsanız ne yaparsınız. Üstelik kalan parayı da hemen ineğini sat getir diyor şantiyeci yoksa aylık % 4 Faiz uygularım diyor ineği varsa satıp ödüyor yoksa ertesi yıla geçen yıldan kalan 8- 10 000 YTL Borçla başlıyor.

Bu yıl Kasabamdan 35- 40 civarında traktör satıldı satılan hayvanın haddi hesabı yok kimsede kalmadı zaten. Kriz Bize teğet geçmedi tam ortadan vurdu hem de. Akşam Kahvehaneler bomboş neden biliyormusunuz?

Seçimlerde Millet vekillerinin biri gelip biri gidiyordu ya Köylere aynı öyle Şimdide borçluların bini geliyor bini gidiyor.

Şimdi Soruyorum Size Esnaf zor durumda da Çiftçi ne halde biliyor musunuz?

Allah aşkına bi gidinde görün çiftçi evden çıkamıyor.

Daha vicdanınız varsa asıl kıriz çiftçiyi vurdu ona destek olun.

Benim size diyeceklerim bu kadar.

Benim Kasabam Tüm Tokat Çiftçisini, Türkiye genelini yansıtıyor Sözüm Duyana Görene.
 
Ynt: BİR CİFTCİ KARSEŞİMİZİN FERYATI

manas kardeşim bir hemşerin olarak sana sonsuz destek veriyorum söylediklerinde haklısın sebze tarımıyla uğraşmıyor olmama ragmen bölgemde gelişen olaylara duyarsız kalan bir insan değilim derdin büyük bununda farkındayım siz ve sizin gibi üreticilerin yapacagı birkaçşey var buda köy ve kasaba bazında kooperatifleşerek şantiyeci dediğiniz aracıları aradan çıkarmak eğer biraz araştırırsan aynı sorunu bir kaç sene önce üzümörende (dimorta) yaşadı çözümü koop. leşmede buldu ürün kimin olursa olsun koop satıyor ve alıcı 1 den fazla ise mezat yapılıyor hem ürün değer kazanıyor hemde kesintiler azalıyor üreticide hesabını daha rahat dönderebiliyor. artı bölgemizde domates konusunda yapılan bir yanlış daha vardı bu sene rusya türkiyeden yaş sebze alımını çeşitli sebeplerden sezon ortasında kesince domates fiyatlarındada anormal düşüşler yaşandı 0.70 krş 0.60 krş lardan 0.15 0.10 krş lara düşen fiyatlar üreticiyi yıldırdı ve tokat çevresindeki üretiici olsun kızılca amasya çevresindeki üretici olsun domatesi dalda bırakmaya toplamamaya başladı buda henüz üretim potansiyeli olan fideleri köreltti sezonun son dönemlerinde fiyat 1.10 tl 1.20 tl lere çıktığında birçok üretici çoktan bahçelerini bozmuş veya fideleri verimden düşmüştü ucuz dönemde toplayıp bakımlarını yapanlar bu dönemde fevkulade satış yaptı arkadaşım antalyada domates 0.05 krş ederken bile toplarlar çünkü ilerde ürün para ederse fideler hala verimde olsun diye bu hususlara dikkat ederek üetim yapılır koop leşmede saglanırsa birçok ürün bu duruma düşmez ve şu an çiftçimizde bu halde olmaz diye düşünüyorum...
 
Ynt: BİR CİFTCİ KARSEŞİMİZİN FERYATI

kardeşim ben konyalıyım nette buldum mektup bana ait degil
kardeşimizin acısını gorun isdedım
 
Ynt: BİR CİFTCİ KARSEŞİMİZİN FERYATI

biz bu mektubu yazalı anlatalı iki yılı geçti.çiftçi zorda zor durumda.tarlada ürün kuruşla halde pazarda markette liralarla binlerle mazot gübre aldı başını gitti.herşey yağma oldu.kimse anlamıyor.bir 2001 krizine bakın bir şimdiye bakın köylünün hiç bir şeyi para etmiyor.ağlayan çok oy verende çok.
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt