Bilgi ve Deneyimlerinize ihtiyacım var

Ynt: Bilgi ve Deneyimlerinize ihtiyacım var

Otlak olsa sürekli yagıs alan yesil sılaja kimse ihtiyaç duymaz elbet ama konya ovasında bu durum zor :)avrupadaki otlaklar bizde olsa bizde kesinlikle hayvanlara bu dayatmayı yapmayız ama eldeki imkanlar bu :)

Ben bir kaç yıllık deneyimim ile geldiğim noktada yonca ve arpa ekerek (satınalarak değil) karlı bir koyunculuk yapılabileceğini görüyorum... Erkek hayvanları kurbana, kuzuları ise damızlık ayıklamasından sonra arada bir piyasaya satışı yapıyorum. Bu amaçla bu yıl yonca ekimi planlıyorum. Traktörüme biçme aparatı ve ot tırmığımı temin ettim... daha yolum var...:) Hiç bir şey bir iki yılda netice vermiyor tarımda. sabırla çalışıp yatırım yapıp ekimi, ekipmanı, pazarı ile bir işletme kurgulamak zaman alıyor ama ben kendimden ve koyunlarımdan ümitliyim. Selam olsun koyunseverlere... :)

İrfan kardeş seni tebrik ediyorum. Ben çok zahmetli bir iş olduğu için koyunculuğa giremedim. Ayrıca işi de bilmek gerekiyor. Koyun bir inek dana gibi değil. Benim için en zor kısmı otlatılması olayı. Koyunculuk yapan birisi başka bir işle zaten uğraşamaz. Ve yalnız olmamak gerekiyor. Ama hayvancılığın her türlüsünü her kim yapacaksa mutlaka hayvanların yemini samanını bizzati kendisi yetiştirip depolamak zorunda. Hazır almakla kazanılmıyor. Sen yonca, fiğ , arpa ekipte depolarsan bu işin altından kalkarsın. Kolay gelsin.

Biraz fazla yazdım... kusuruma bakmasın kimse.... Ben küçükbaş hayvanların yani koyunların ve keçilerin bu ülkede ikinci plana atıldığını, kötülendiğine şahit olarak yıllar yılı bu yola çıkmış bir amatör çiftçiyim. Kapitalist düzende ticarileşebilmiş sığır üretimi ile uğraşmaktan küçükbaş hayvanlar unutuldu. Ben kekik kokan pirzolayı, şuan 50-100 TL ' ya müşteri bulamayan kasapta satılamayan güzelim oğlak etini, çocukluğumun kurban bayramı kahvaltılarındaki mis gibi kokan kavurmaları özlediğim için bu işe gönül koydum.... dağların tüm lezzetini bizlere taşıyan bu hayvanları kenara bıraktık AVM ' lerde pazar bulan ve artıklarla beslenen dana etinin peşine düşürüldük... bu devran dönecektir elbet. Doğa bir şekilde her şeyi yerine kor! Hadi fazla konuşmayayım... kitaplarımı okuyayım ..:)

Eğer kendin kaba yemini çıkarabilirsen ve hayvan bakmaya uygun bir tarlan varsa kapalı da bakılıyor küçükbaş hayvanlar. İlla Meraya gidip hayvan gütmeye gerek yok diye düşünüyorum ben.

irfansagdinc link=topic=82269.msg980156#msg980156 date=1426011070' Alıntı:
Biraz fazla yazdım... kusuruma bakmasın kimse.... Ben küçükbaş hayvanların yani koyunların ve keçilerin bu ülkede ikinci plana atıldığını, kötülendiğine şahit olarak yıllar yılı bu yola çıkmış bir amatör çiftçiyim. Kapitalist düzende ticarileşebilmiş sığır üretimi ile uğraşmaktan küçükbaş hayvanlar unutuldu. Ben kekik kokan pirzolayı, şuan 50-100 TL ' ya müşteri bulamayan kasapta satılamayan güzelim oğlak etini, çocukluğumun kurban bayramı kahvaltılarındaki mis gibi kokan kavurmaları özlediğim için bu işe gönül koydum.... dağların tüm lezzetini bizlere taşıyan bu hayvanları kenara bıraktık AVM ' lerde pazar bulan ve artıklarla beslenen dana etinin peşine düşürüldük... bu devran dönecektir elbet. Doğa bir şekilde her şeyi yerine kor! Hadi fazla konuşmayayım... kitaplarımı okuyayım ..:)
irfan abi sen konus abi kesinlikle haklısn sonuna kadar maalesef ama maaalesef biz küçükbaş yetiştiricilerine yeterli değer verilmiyo ülkemizde bunda hükümetimizin uyguladıgı yanlış politikalarda büyük etmen bu bölgede sürüler sırayla satılıyor 1 hafta once bi abimiz sattı hepsini kendisiyle görüstüm öyle hesaplıyorum boyle hesaplıyorum olmuyo diyo maalesef sırayla bitiyo bizde satmanın eşiğinden döndük gecen sene boyle giderse ette bile dısa bagımlı hale gelcez :(

Orn123 link=topic=82269.msg980159#msg980159 date=1426011344' Alıntı:
Eğer kendin kaba yemini çıkarabilirsen ve hayvan bakmaya uygun bir tarlan varsa kapalı da bakılıyor küçükbaş hayvanlar. İlla Meraya gidip hayvan gütmeye gerek yok diye düşünüyorum ben.
yeterli miktarda yemi uretmek ıcın degerlı arazılerımızden feda etmek zorunda kalırsak bu kazançla batarız ekonomi yapıp degerli arazılerimize degerli urunler ekersek para kazanırız bu sefer koyunlarr sılaj yemek zorunda kalır olay tamamen bu hocam burda

sagalassos link=topic=82269.msg980134#msg980134 date=1426009297' Alıntı:
İrfan kardeş seni tebrik ediyorum. Ben çok zahmetli bir iş olduğu için koyunculuğa giremedim. Ayrıca işi de bilmek gerekiyor. Koyun bir inek dana gibi değil. Benim için en zor kısmı otlatılması olayı. Koyunculuk yapan birisi başka bir işle zaten uğraşamaz. Ve yalnız olmamak gerekiyor. Ama hayvancılığın her türlüsünü her kim yapacaksa mutlaka hayvanların yemini samanını bizzati kendisi yetiştirip depolamak zorunda. Hazır almakla kazanılmıyor. Sen yonca, fiğ , arpa ekipte depolarsan bu işin altından kalkarsın. Kolay gelsin.
abicim maalesef bu şartlarda olmuyo bi üstte bu durumu acıkladım yorumun icin tesekkür ederim

irfansagdinc link=topic=82269.msg980156#msg980156 date=1426011070' Alıntı:

Parmaklarınıza sağlık iyi yazmışsınız...

Her zaman derim en sağlıklı et kuzu eti, ondan da sağlıklısı oğlak etidir diye...

Koyun, kuzu yerdekini yer, keçi, oğlak ağaçdakini yer dolayısı ile yemin ete dönüşüm oranına bakarsak küçükbaş eti aslında daha sağlıklı we kârlıdır...Ama ülkemizin haywancılık politikalarından dolayı küçükbaş tukaka edilmiştir özellikle son 13 yılda...

Yahu zaten bizim Ata kültürümüzde yok sığır eti, Orta Asya ' dan sığırlar ile değil, Koyun we Keçiler ile gelmiş bu millet, Osmanlı ' da sawaşlara Koyun we Keçi sürüleri ile gitmiş, entansif bir şekilde fenni yemle beslenen sığır etinden ne olur ki...

Oğlak etini en iyi, yörükler we İzmir, Aydın, Muğla ' lılar bilir dana etini bedawa wersen yemezler...

Bu yıl birlikler ve bakanlık hata yaptığının da farkında bence... tedbirleri izliyorum... Mesela geçen sene sanıyorum izmir birliği yılbaşında hindi yerine oğlak kampanyası yaptı... bence çok güzeldi... Bu sene de devletimiz kurbanda küçükbaşı özendirmeli kesinlikle. sığır eti kurban sorrası yaşanan aşırı talep ve kıtlık nedeni ile yükseliyor ve insanlar bu nedenle tüm yıl pahalı et yiyor. En önemliside genç ve imkanı olmayan nesil proteinsiz kalıyor. Halbuki iki bayram arası yoğun tüketimi kolayca yerine koyabilecek tek kurbanlık canlı olan küçükbaş potansiyeli var ülkemizde ve ülke genelinde et fiyatlarına hiç etki etmez bune talep gelirse gelsin... üreticiye ve tüketiciye kazandırır ayrıca. Biraz olayları iyi anlatması ve toplumu yünlendirmesi lazım devletin... bir günde 5 milyon hayvanı kesip dar gelirliyi tüm yıl etsiz bırakmak yanlış bişeydir. Pazarı olmayan bişeye de doğal olarak kimse bakmak ve yatırım yapmak istemez. çok basit şeylerle tedbir alınabilir... örn. sığır artığı şeylerden sucuk yiyeceğimize mis gibi keçi etinden sucuk yesek fena mı olur yani? Çok pratik çözümler var kafamda küçükbaş hayvanlar için ama derdimizi anlatabilmemiz gerek yetkililere....
Saygılar selamlar ....