Ynt: BAYBURT-3 Anız Mibzeri/İnşallah Hayırlı Olur
UÖZKAN.77 link=topic=77893.msg1023560#msg1023560 date=1443036571' Alıntı:
Yılmaz su an mibzer sayısı 4 e çıktı ciddi talep ediliş var 10 bin dekar bura için büyük rakam..
Mibzer 5-10 cm kadar dişleriyle dikine kesiyo toprağı bi nevi tohum yatağı dışında şu kanalı da yapiyo..
Denk gelen tum tarlaları paylastim..
Cizel artı anız mibzeri.. vesselam. En azından bizim buranın reçetesi bu..
Umut Abi dünyada uyuşturucu kullanan insan sayısı, 35.000.000 ' u (35 milyon ' u) geçti. Sayı her geçen gün de artıyor.
Kısaca bir şeyin çok kullanılması, onu iyi bir şey yapmaz. Bu bir.
İkinci konu, sizin orası Abi
Bayburt ayrı bir gezegen ya da kıtada değil. Erzurum ' la Sivasın arasında bir il.
Kısaca sizin oraya göre bir reçete yok. Orta kurak, karasal iklimler için geçerli, dünya üzerinde kabul görmüş reçeteler vardır. Çizel + doğrudan ekim bunlardan biri ama en iyisi değil.
Bugün, ılıman iklim kuşaklarının tamamı için geçerli, hem toprağı koruyan, hem de en yüksek verimi sunan, en başarılı reçeteler:
Organik madde fazla ise:
-- pulluk + kombine mibzer
Organik madde düşükse:
-- Dikey toprak işleme (örneğin çizel) + kombine mibzer.
Özetle anıza ekim 1980 sonrası tarımsal mekanizasyonu gelişmiş ülkelerde bir furya olarak patladı. Amazon, lemken vs hepsi bir zamanlar bu anıza ekim mibzerinden üretti. Lakin baktılar olacak iş değil, tamamı üretimi bıraktı. Yöntem ekonomikti ama korkunç verim kayıplarına neden oluyordu. Şu an 'dünya devi' olan tarım ekipmanları üreticileri (kuhn, lemken, kverneland, amazon, pottinger, gaspardo ..... vs) 'Türkiye gibi 3. dünya ülkelerine satmak için ürettikleri numunelikleri saymazsak, anıza ekim falan üretmiyorlar.
Not: bi çizelin etkisinin 3-5 yıl gidebilmesi için, arazi üzerinde '0' (sıfır) araç trafiği olması lazım. Yani çizelden sonra ne traktör, ne biçer, ne de balya makinası. Hiç biri tarlaya girmezse, söylediğiniz olur.
Yani düşünerek değil, tecrübe ile olmayacağını söyleyebilirim. En çok kullandığım ekipmanlardan biridir, etkisinin 2 yıl sürdüğünü görmüş değilim. Geçen yıl 45 cm çizel çektiğim yere, bu akşam pulluk işlemedi. Kalktım başka tarlaya gittim.
YUSUFTUYLUOGLU link=topic=77893.msg1023568#msg1023568 date=1443042060' Alıntı:
Çizel İşletmeden direkt ekim yapmıyorsunuz umut..
çizel hoşuma gitmeye başladı bu sene çok kullandım..
lakin arkaya merdane olmadan kötü oluyor kışa girerken bi tane yapayım..
Yılmaz sen çizelin ardından ne kullanıyon..
Sıralama nedir Pulluk işi yokmu sende..
Pulluğun kaçınılmaz olduğu durumlarda mecbur kullanıyoruz Yusuf Abi.
Hatta az önce o kaçınılmaz durumu yaşadım
Bölgede bol miktarda şarap fabrikası var. Bu fabriklara gelen üzüm ilk olarak sapından ayrılır. Bu tanesiz saplar da toplanıp doğrudan çöpe dökülür.
Bu saplarda iyi miktarda potasyum olduğundan, bir şarap fabrikası ile anlaştım. 'Sapları çöpe döküp para ödeyeceğinize, gelin benim tarlaya dökün' dedim. Kabul ettiler. Bende de potasyum bakımından fakir, kumsal bir tarla vardı. Kamyon kamyon sap o tarlaya döküldü. Bugün onları yaydım. Fotoğrafını çekmedim ama tarla bir sap doldu. içinde zor yürürsün
O halde çizel çekemeyeceğime, hadi çektim diyelim, o kadar sap olan bi tarlaya ekim yapamayacağıma göre, pulluktan başka çare kalmadı.
Akşam üstü 2. denediğim yer orasıydı. ilkinin aksine orada da bir tav var, sürmeye doyamazsın. Oraya geçen yıl hayvan gübresi de vermiştim. toprak bulgur gibi dağılıyor. Kubo 14 no 5 ' li pulluğu bildiğin uçuruyor
Aslında şimdi gidip biraz daha sürsem mi acaba
Kendi kendimi gaza getirdim
Özetle hayvan gübresi yada yeşil gübeyi toprak altına almam gerekmediği sürece pulluğa dokunmuyorum.