Ynt: BAYBURT-3 Anız Mibzeri/İnşallah Hayırlı Olur
UÖZKAN.77 link=topic=77893.msg983711#msg983711 date=1426766970' Alıntı:
hasada kadar paylaşcaz.. artık ne çıkarsa.. ama bizim burda tutar bu iş..
geçen çorum alacada ithal 4 m almış biri çok harika diyolardı.. amazon galiba..
Abi sen hala makinadasın
Sorun makinada değil Umut Abi ' m. Yöntemde.
Ha dersen hükümet neden bu kadar destekliyor bu yöntemi? Üretene teşvikler, alana hibeler neden havalarda uçuşuyor?
Çiftçiye, hak ettiği ucuz mazotu vermektense, bu yol daha kolay çünkü.
Sonuçta üretim yapılmak zorunda. Ama dünyanın en pahalı mazotu ile olmuyor bu iş.
Bkz:
http://www.milliyet.com.tr/bugday-uretiminde-korkunc-dusus/ekonomi/detay/1961844/default.htm
Bu bir çözüm arayışı. Yenilikçi imaja, ekipman üreticilerinin de desteği eklenmiş, ohh miss.
Çiftçinin beli inciniyor ama o da pek sorun değil. Harmanda ufak bi provakasyon ile fiyat istenilen seviyeye indiriliyor nasıl olsa.
Özetle anıza ekimin yakıt ve zamandan tasarruf sağlayarak ürün kaybına neden neden olacaği aşikar.
Ama sağlanan tasarruf, kaybedilen mahsülü karşılayacak mı?
Soru bu.
Konu işe işgili yerli yabancı çok araştırmaya baktım. Tarafsız araştırmaların tamamında %15-35 arası verim kaybından bahsediliyor. Rakamsal kayıp genellikle 90-120 kg/da civarı.
120 kg buğday ile kaç litre mazot alınır?
1 dekar yer işlemek için ne kadar mazot harcanır?
Cevaplar malum.
Ülkemizde yapılan araştırmaların birinden alınan netice:
Not 1: 'geleneksel ekim'den kasıt sadece 'rotovatör çekip' ekmek.
Not 2: tüm gübre kombinasyonlarında sonuç aynı. Yoprak işlendiği an verim fark atıyor.
Not 3: Olayın bir de herbisit kullanım boyutu var ki orda durum daha içler acısı.
Özet: Vermeden almak Allah ' a mahsus.
Birşeyi başarmak için önce inanmak lazım. Ama koşulsuz değil, bilinçle, inanmak.
Umut Abi senin amacını biliyorum, anlıyorum. Ama çözümü anıza ekim değil. Azaltılmış toprak işleme ile kombine ekim.
Yani harcadığın emeklerin amacı ile benim aralıksız iki aydır mibzer tasarımı yapmamın amacı tamamen aynı yani.