DeHLiZ link=topic=77893.msg923556#msg923556 date=1412233425' Alıntı:
Şimdi benim merak ettiğim şu; acaba bu şekilde ekildiğinde bitkilerin kökleri yeterli derinliğe erişebilecek mi? Benim merak ettiğim konu bu. Sonuçta toprak işlenmediği için sıkıntı olabilir, bir de havalanmayabilir belli bir süreden sonra...
Gürsel burda Umut Abi ' nin söylediği şey kelimesi kelimesine doğru.
Pulluğun bıçakları toprağı işleme esnasında, aynı bir bıçağın peyniri kestiği gibi toprağı belirli bir seviyeden keser ve bu kesilen noktada hafif sertleşmiş bir katman oluşturur.
Fakat aynı işlem her tekrarladığında katman daha da sertleşmeye, dolayısı ile (aşağı doğru) kalınlaşmaya başlar. Pulluk ile yapılan sürüm derinliği değişse, hadi bir nebze yırtarsın ama tarlasını 30 yıldır aynı traktör, aynı pulluk ile aynı açıyla ve derinlikte işleyen, en doğrunun bu olduğuna inanmış 'Mehmet Emmi'nin tarlasını bir tasvir et..
Patlatan yada derin çizel çekenlerden sık sık duyduğumuz 'sanki 50 kilo üre atmışsın gibi fayda yaptı' cümlesi, yağmurlar ile yıkanmış, ancak geçirgenliğini kaybetmiş olan pulluk tabanında birikmiş olan azotun tekrar kullanıma kazandırılması sayesinde sarf ediliyor. Haklılıkları da var. Yada, tesadüfen biraz derin sürüm yaparak bu azottan kısmen nemalanmış bir çiftçinin de verimin fazla olması durumuna 'toprağı derin işleyeceksin aga, verime bak' mealindeki anlamlandırma gayretinin de sebebi bu.
Pullukla işlenmeyen arazide bu taban oluşmaz ama zaten oluşmuş bir taban varsa, buraya yapılacak No-Till ekimde maalesef ilk yıl beklenen randıman alınamıyor.
Nedeni basit. Çünkü sürüm yapılsa da yapılmasa da taban kayası oluşmuş bir tarlaya ekim yapıyorsun. Taban ile yüzey arasındaki toprak miktarı belli. Dikey su hareketi de yok.
Toprak formunun iyileşmesi için bahsedilen 3 yıllık süre, aslında geçirgenliğin tekrar sağlanması için gerekli görülüyor. Ama unutulan nokta 30-40 yıl süre ile yapılan yanlış uygulamalar ile oluşmuş bir taban kayası, artık terimsel değil gerçek anlamda taşlaşmış, kayalaşmış bir forma dönüşüyor ve bu katmanın tekrar geçirgenlik sağlaması için 3-5 yıl gibi süreler maalesef yeterli olmuyor.
Zaten bu ekim uygulamasını yapmış ama sistemden performans alamamış hemen hemen tüm arazi ve sahiplerinin ortak yönü de bu: taban taşı..
Bu nedenle verim açısından bir fark yaratamıyor, yalnız zaman ve yakıttan kazançlı çıkılmış oluyor. Bu ise aslında verim eskiye oranla aynı dahi alınsa beklenen gerçekleşmediği için 'ucuz etin yahnisi' gibi olumsuz izlenim yaratıyor.
Özetle (bence) doğru uygulama:
Taban kayası olmayan yerde No-Till ekim 2 hatta 3. yıldan itibaren başarım göstermeye başlıyor. (Bunda işlemi yapanların tecrübe kazanması da söz konusu)
Taban kayası olan arazilerde ise No-Till ekime, ilk olarak pulluk tabanının kırılması ile başlanırsa, normal verimler alınmaya başlayabilir.
Umut Abi ' nin derin çizel çektiği arazilerden birine, üstün körü bir tohum yatağı hazırlayarak bu ekim yapılabilirse, anlatmak istediğimi verim farkı yaşanarak görülür.