Ynt: baklagiller arasında hasatı kolay olan hangisidir
soil link=topic=68463.msg781458#msg781458 date=1380835868' Alıntı:
100 günlük süre tohumu ekimnde kurumasına kadar süremi acaba ?
Ekiminden Hasatına Kadar Olan Süre...
Hermiyas link=topic=68463.msg781473#msg781473 date=1380838031' Alıntı:
Ömerim işcilik maliyeti nedir yolumda yewmiye ne kadar, bir dekar yeri kaç işci ne kadar zamanda yolabiliyor? Yolumda ne gibi sıkıntılar yaşanıyor? Mesela 100 dekar yeri kaç işci kaç günde yolar?
Fasülye genelde kaç cm sırası we sıra üzeri ekilir?
Genelde kaç sıra, hangi mibzer ile ekilir? 5-6 sıra, baltalı diskli gibi?
Kaç günlükken yolunur, kaç gün sonra hasat olur?
Hasata geldiği nasıl anlaşılır yolumda we tane ayırmada?
Hasatta yaşanılan yaşanabilecek sıkıntı we sorunları nelerdir?
Çok mu sordum acaba?
Selamlar & Teşekkürler
Abi 29 İşçi 90 Dekarı 2 Günde Yoldular, Çalışma Saat Aralıkları 07-18...
1 Dekar Yeri 30 İşçi 20 Dakikada Filan Halleder
Konya Dönümüyle Dönümü 90-110 TL Civarında Yolum Parası...
Sıra Arası 45 Cm Sıra Üzeri Ne Kadar Sık Olursa O Kadar İyi Olur... Özellikle Sönmezlerin Makinelerinde Disk CM ' i Daha Kısa Olduğu İçin 7,5 Cm ' e Filan Ekebiliyor O Makine...
Diğer Makineler 8 Cm ' e Ekiyorlar...
Araçapası 5 Sıralı Ekime Göre Ayarlıysa 5 Sıralı Mibzerle 6 Sıralı Ekime Göre Ayarlıysa 6 Sıralı Mibzerle Ekim Mantıklıdır
Diskli Mibzerle Ekim Yapılır...
90-100 Günlükken Yolunur...
Yolumdaki Kuruma Oranına Ve Havaların Durumuna Göre Yolumdan Hasata Kadar Olan Süre Değişmekle Beraber Ortalama 15-25 Gün Kuruması Beklenir...
Deste Altlarındaki Kuruluk Oranı %70 Civarına Geldiği Zaman Hasat Edilir...
Yolunma Zamanı Geldiğinde De Bitki Çökmeye[Sinmeye] Başlar, Yapraklarını Dökmeye, Kozalarını Kurutmaya Başlar...
En Çok Sıkıntısı Hasatta Zaten
Yetiştirme Sırasında Bakımı Çok Düzenli Ve Dengeli Olmalı ki Yolum Ve Hasatta da O Kadar KayıpSIZ Bi Hasat Olsun...
İlk Dökülen Kozalar Erken Olduğu İçin Onlar Yolumdan Sonra Ağzını Açar Ve Daneyi Döker...
Bu Yüzden Sürekli Derim; 'İlk Döküntülerini Yeşil Olarak Toplattırılmalı Sonraki Döküntüler Hepsi Aynı Anda Olsun Ki Yolumu Ve Hasatı Kolay Ve KayıpSIZ Olsun' Diye...
Ama Yeşili Toplattırmak İçin İşçi Girdiğinde Kökeni Mahvediyor, Bu Da Bi Farklı Açı, Sıkıntı .s
Yolumda Kolay Olsun Dİye Sulamak Mantıklıdır... Ama Su Bitiminde Hemen Yolunduğunda Tavlı Toprağın Üzerine Yolundugu İçin Destelerin Altı Kurumuyor Hatta Çürüme Yapabiliyor... O Yüzden Su Bittikten Sonra Biraz Bekleyip Sonra Yolunmalıdır...
Yolum Sırasında Destelerin Altında Kalan Sıraları Bazen İşçiler Yolmayabiliyorlar, Dikkat Etmek Lazım...
Hasata Gelindiğinde Destelerin Altı Hala Kuru Değil Ama Üstü Takır Takır Kurumuş Şekilde Ayarlanmamalıdır...
Hasat Sırasında Makine Çok Kuruyan Kozalardan Dane Dökebiliyor Bu Yüzden Kuruluk Oranına Dikkat Edilip Hasat Zamanı Ona Göre Yapılmalıdır...
Eğer Çok Kurumuş İse Hasat Gece Yapılmalıdır...
Hasat Makinesinin Tablasının Ağır Devirle Çalışması Dökmeyi Azaltacağı İçin Verimi Yükseltecektir...
Paylaşımımda 90.80 ' in Makinesi Biraz Daha Devirli, 8095 ' in Makinesi İse Ağır Devirli, Videolarda Dikkat Edebilirsiniz
Sırf Bu Yüzden 8095 ' i İsteyenler Bile Var
Hasat Sırasında Makinenin Eleği Sürekli Temizlenmeli, Tıkandığı Zaman Dane Döküyor...
Tablayı Desteyi Tamamen Alacak Şekilde İndirmedikleri Zaman Araçapasının Açtığı 2 Parmak Yüksekliğindeki Karıklara Düşen Kökenler Kalabiliyor, Tablayı da Tamamen indirmek İçin Tarlanın Taşsız Olması Gerekiyor Ki Zaten Fasulye ye Et Toprakta Taşsız Toprakta Yetişir
Her Ürün Zahmetlidir Ama Fasulye Herşeyiyle Baya Zahmetli Ve Riskli Bi Üründür Seyit Abinin De Dediği Gibi Hassas Bi Bitkidir Hastalık Riski Yüksektir...
En Basitinden Fasulye Ekili Olan Tarlanın 4 Etrafında da Yeşil[Yaz Boyu Sulanan] Bitki Olmaması, Etrafının Komple Anız Olması Bile Verimi % 40 Oranında Düşürebiliyor...
Ufak Bi Hata Veya Ufak Bişeyi Gözardı Etmek Masrafları Ve Bakımı Ağır Olduğu İçin Mali Bakımdan Baya Sıkıntı Çıkarabiliyor...
Şu Anlık Aklıma Gelenler Bunlar, İlerleyen Saatlerde Daha Fazla Detay Paylaşabilirim...