Bakan Vahit Kirişci yeni e-Tarım sistemini anlatıyor | "1 yıl boş kalan tarla başkasına verilecek"


Mulkiyet ve kullanimi ayirma projesi ingiliz sistemi. Orada bir mulku alirsaniz Landlord olursunuz, kiralayan da kiraci . Bu kira isi ev, arazi, ishani, fabrika binasi gibi hersey olabilir. Kiraci kullanir, kontratlar 40 yillik yapilir. Kiraci kullanir belirlenen kirayi oder, hatta birakip baskasina kiraya verir yeni kiraci kirk yildan geri kalan sureyi kullanir.

Ancak Landlord yani mal sahibi kiraya vermeye zorlanamaz kendisi de kullanabilir.

Bizdeki devir hakli hava parasi benzeri ama tam ayni degil.

Bu sistem bize uymaz. Uygulanamaz.
 
Bu arada son uc dort gunde uluslararasi borsalarda bugday 400 Dolarda 360 a dustu hala dusuyor .

Misirda %4-5 asagi geldi.
Bizde fiyatlar ne olur ?

Ihalede bize 480 e verenler ( 400+80 nakliye gibi ) o yukledikleri bugdayi 360 a alip yerine koyuyor. Sirtimizdan ton basi enazindan 40 Dolar kazandilar.
 
Ama yuygulamaya kalkacaklar ve hadi uygulamaya geçince neler yaşanabilir madalyonun bu tarafına bakalım, neler yaşarız.

Bir gün ilçe tarımdayım, iki kardeş tutuştu kavgaya, yaşlarıda epey var, ama bir bağırıyorlar ilçe tarım inliyor öyle böyle değil, kimsede ayıramadı, meğer iki kardeş yanyana tarlaları varmış, biri diğerinin tarlaya 1 metre girmiş, diğeride bir önceki sene öbürünün tarlaya 6 metre girmiş, ikiside birbirinin yaptığı olayı metresine kadar sonradan farkedince ilk karşılaşmada kıyamet koptu sanki öyle böyle değil, mazallah silah olsa yanlarında kardeş kerdeşi vurur, diyor öbürü arabamda değil yoksa sıkardım sana, atladı gitti arabasına.

birkaç metre tarla kullanımında kardeşin kardeşi öldürdüğü memlekette hesapsızca sen kalk kullanımla mülkiyet hakkını ayır tarlaya obu bunu sok adam çılgına döner.

eee tarlaya kullanıma sokmaya kalktın diyelim, tarlaya girebilecekmi kullanmak isteyen?

yani demem oki sanırım bu uygulama kime hizmet edecek ilerleyen zamanda orası ayrı konu, uygulama hızlı kullanıma geçerse epey katliama sebebiyet verir görüyorum birde bu yönü var, milleti birbirine sokar direk.

olmaz demeyin adam ne anlar senin sıradaki kullanıcından, insanların kimseye tahammülü yok, al desteğinide çks nde senin olsun çıkıyorum der direk, yani bu daha çok üretim sorunları yaşanmasını beraberinde getireceği aşikardır. Katliamlarıda haberlerde seyrederiz muhtemelen.
 
Rusya ve Ukrayna bugdayinin mayinlari temizleyerek Turkiye 'ye getirilmesi icin on anlasmaya varilmis. Bir kac toplanti yapilip harekete gecilecek.

Bugday, arpa fiyatlari dusebilir.
 
Bu arada son uc dort gunde uluslararasi borsalarda bugday 400 Dolarda 360 a dustu hala dusuyor .

Misirda %4-5 asagi geldi.
Bizde fiyatlar ne olur ?

Ihalede bize 480 e verenler ( 400+80 nakliye gibi ) o yukledikleri bugdayi 360 a alip yerine koyuyor. Sirtimizdan ton basi enazindan 40 Dolar kazandilar.
Haberi önceden alanlar toplantıyı bilip katılanlar vardır mutlaka,

Rusya tahıl gübre enerji vs. ihracatı için hazırız demiş ama nasıl olacağı henüz netlik kazanmasada ululararası piyasalara Rus askeri kontrolünde Ukrayna tarım ürünleri sevkiyatı olabilir demiş.


1655898329081.png
 
Rusya ve Ukrayna bugdayinin mayinlari temizleyerek Turkiye 'ye getirilmesi icin on anlasmaya varilmis. Bir kac toplanti yapilip harekete gecilecek.

Bugday, arpa fiyatlari dusebilir.
ilk gemi çıkışını görmeden düşen fiyat hızlı çıkar hocam aman Ruslar öyle dedi diye olacak işmi görelim bi,

Ruslar rus askeri bu işi dünyadaki batı algılarını yıkmak için kabul etti görünür gemiye ajanlarıyla 2 silah roketatar sokar askerimle denetlerken silah buldum der kımıldatmaz, bu işler öyledir.

dereyi görmeden paçaları sıvamamak lazım.
 
Biçim başladı çok şükür Bunların boş beleş Psikolojik algı harpleriyle uğraşamam gelecek buğday arpa vs.sadece ameliyat olacak hastaya yara bandı ile müdahale etmektir ne tarlamı veririm ne buğdayımı ne hayvanımı hiç bişey satmıyorum TL borçlanıp orta vadeli finansalllarimı cozebilirim sizlere kolay gelsin böyle muhabbetlere bizleri oyalayip gündem değiştiriyorlar
 
ABD borsasi bugday fiyatlari
Son gun ve son bes gun.
 

Resimler ve ekler

  • Screenshot_20220622-165111.png
    Screenshot_20220622-165111.png
    119.3 KB · Görüntüleme: 4
  • Screenshot_20220622-165120.png
    Screenshot_20220622-165120.png
    118.3 KB · Görüntüleme: 4

Burada ya keriz silkeliyorlat ya da buyuk sirketlerin gorusmekerden haberleri var. Bir iki haftaya kokusu cikar.
 
Bu arada son uc dort gunde uluslararasi borsalarda bugday 400 Dolarda 360 a dustu hala dusuyor .

Misirda %4-5 asagi geldi.
Bizde fiyatlar ne olur ?

Ihalede bize 480 e verenler ( 400+80 nakliye gibi ) o yukledikleri bugdayi 360 a alip yerine koyuyor. Sirtimizdan ton basi enazindan 40 Dolar kazandilar.
Çıksa hemen satacağım da çıkmadı malesef demirde düşüyor emtia ları çakacaklar yere anladılar herkes güçlü devletler
 
Benim çözemediğim Ukrayna buğdayını gidip alacak varmı hakkaten, adamlar savaşta, kadınları çocukları gönderebilen göndermiş dış ülkelere, gemiyi ukraynaya yanaştıracak buğdayı doldurup getirecek insanlar varmı bu dünyada? karşılığındada para verecek öylemi? öpücükle buğday verilmez tabi ama parayı ne yapacaklar? her dertleri bitti bi tek dertleri paramı?

Peki bu ticarete ukrayna ne diyor acaba hiç haber yok

gelin gemilerinizi dolduralım alın gidin ihtiyacınızı karşılayın biz burada savaşırız diyorlarmı?

Hiç ses yok ukraynalılardan nedense?

Yoksa borçlarımı var savaştayken buğday verecek yerlerimi var? alacaklılar savaş halindekiyken kapılarınamı dayandı çözemedim.

Toplantılardada yoklar ve hiç ses yok hiç açıklama yapanda yok ukrayna tarafından.
 
Gecen seneden kalan mallar depodaymis, bu senenin hasadini koyacak yer yok deniyor. Polonya uzerinden karayolu Ile yolluyorlar ama az ve nakliyesi pahaliymis. Yoksa vicdanen haklisiniz. Sonucta hayat devam ediyor ve para lazim. Toplantilarda Turkiye, Ukrayna, Rusya vardi simdi BM de katilacak. Ukrayna mayinlar kalkinca Rusya saldirmasin diye BM garantisi istiyor.
 
Ülkemizde yapılan ithalatların en büyük sebebi nedir? Yurt içi üretimin, tüketimden daha az olması yada malın fiyatının çok artması nedeniyle fiyatı aşağı çekme amacı. Her ikisinin de temel noktası üretimde plansızlık, kontrolün olmadığının göstergesi...

Günümüz çks kayıtlarının çoğu Allah'a emanet... Üretici beyan ediyor, muhtar direkt imzalıyor (bizim mezra sadece 7.000 dönüm, 6 mezra 1 köye bağlı, toplamı 63.000 dönümden fazla alan var) muhtarın burda hangi parsele kim ne ekti / ekmedi bunu bilmesi imkansız.

Çks nin e-devlette mobil imza yada sms doğrulama ile işlem yapılması ve akabinde uygun dönemde tarım ilçe personelinin kontrol yapması gerekir. Zira kontrol olmadan, halimiz ortada

Bakan bey tarıma hakim (doğrusu, yanlışı tartışılır) fikirlerinin ne kadarını yapar / yapmasına izin verirler, orasını hep beraber göreceğiz
 
Merhaba,
cahilliğime verin bir şey sormak istiyorum. İlçe tarımın kullandığı CBS uydu takip sistemi ÇKS'de yapılan usulsüzlükleri önlemek anlamında yardımcı olmuyor mudur? Bu usulsüzlükleri kim (tarlası olan tüccarlar mı, çiftçilerin kendileri mi) yapar ve hangi bölgelerde daha çok oluyordur? Sizin bölgenizde de uydu kullanımından sonra da bu usulsüzlüklerle/ÇKS yanlış beyanlarla karşılaşıyor musunuz?

Cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
 
Toprak reformu olmazsa etkin bir üretim de olmaz
Ekilebilir alanlar kendi haline bırakılmamalı
Bakanlığın mülkiyet üzerinde olmasa da en azından kullanım üzerinde uygulamayı planladığı bu politikayı olumlu görüyorum
Hatrı sayılır bir miktar arazi üzerinde mülkiyet sorunlarından dolayı ya ekim yapılamıyor ya da aileden bir derebeyi tarlaya el koyuyor
Nihayetinde şahıslar olumsuz etkilense de ülkede tarımsal üretimi ileriye taşıyacak bir uygulama
Umarım oy kaybetme kaygısıyla askıya alınmaz
Çünkü ülkemizde politikalar millet için değil bir sonraki seçim için belirlenir
 

Cumhuriyet kuruldu 1923, Türkiyenin tamamında tapu kadastro işlemleri geçmesi tam 85 yıl sürdü ve 2008 yılında bitti, yani Türkiyeyi ölçüp kadastro işlemlerinin bitmesi 85 yıl sürdü, Almanyada bu 10 yılda tamamlanmış bir işlem..
Bunlar bittikten sonra toplulaştırmaya geçildi Almanyada, bizdede öyle bitmeden geçemezsiniz neresi nedir bilmeden ölçü bilmeden neyi toplulaştıracaksın ne reformu yapabilirsinki.

Tarımda reform için çok ağır işleyen bir yapı var bizde çünkü tarım önemli sektör değil, herşey aşama aşama olmalı, toplulaştırmayı Almanya benim bildiğim 3 kez geçirdi 4. yü yapıyorlar diye biliyorum, bizim henüz yurt geneli 1. bile yapılmadı. Tarlalarda 15 dekar ortalama parsel büyüklüğüne sahip.

Şimdi çıkacaksın bu kadar parça pinçik tarlan varken vay şu parsel ekildiydi ekilmediydi kamu otoritesi takip edecekmiş, bu mümkünmü, bir iş baştan yapılır sondan başlarsanız bu tip mülkiyet ayrı kullanım hakkı ayrı meselesine girerseniz ortalama büyüklüğü 15 dekar arazilerle ne yapıcaksınızki.Fakat maksat genel tarımda reform tamalanmasın ise iş başka.

En baştan benim düşündüğüm gibi, verimli ovalarda sözleşmeli çalışan tarımsal üretim yapan şirketler gelir global şirketlerin tohumu ekilir ilacı kullanılır ve bunlar zamanla sürekli çok daha fazla sayıda parselde tarım yapar tarlalarda eker işler. Zaten büyük bir kısmı bozkır verim ona göre olan ülkenin dört dörtlük heryerde reform geçirmesine gerek duymadan iyi yerlerde ovalarda bişeyler yapmak istemeleri akla ilk gelen,

işte o zaman şirketlere avantajlı ovalarda işleyecek yer bulmanın yolu artık üretemeyen çiftçinin eninde sonunda tarlasına göz göre göre kullanım hakkı yoluyla girip işlemesi demek olacak, sonuç belli, yoksa vay ben reform yapıyorum iyi iş yapıyorum değil, dünyada tarımı ele geçirmeyi kafaya takmış global 3 büyük devin hizmetine yapılan işler olarak görüyorum, tüm bunlar zamanla ortaya çıkacak herşeyin birgün net görüldüğü zaman gelir çatar, ama zaman işte zaman gösterecek fakat iş işten geçmiş olacak.

Bakın global devler hangi bölgede yeraltı kaynakları zengin oraya ona göre planla yaklaşım yapar ele geçirir, nere tarım iyi oluyorsa global gıda devleride aynı stratejiyle o bölgelerde tarımda kendinden başkasını görmek istememesi normal, çünkü hedefleri ortada,

petrol ile ülkeleri yönetirsiniz,

gıda ile dünyayı yönetirsiniz

gıdanın yetiştirilmesi neredeyse, ilacı gübresi neyse tekelleri altında olmadıktan sonra hedeflerine ulaşamayacaklarını biliyorlar ve hedeflerinden kimse yada hiçbirgüç vazgeçiremez, eğer biz yapamazsak bir gün bir başkaları yapar diyorlar ve kararlılar başarılı olacaklar, tek hedefleride bu yani gıda ile dünyayı yönetmek.
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt