Cumhuriyet kuruldu 1923, Türkiyenin tamamında tapu kadastro işlemleri geçmesi tam 85 yıl sürdü ve 2008 yılında bitti, yani Türkiyeyi ölçüp kadastro işlemlerinin bitmesi 85 yıl sürdü, Almanyada bu 10 yılda tamamlanmış bir işlem..
Bunlar bittikten sonra toplulaştırmaya geçildi Almanyada, bizdede öyle bitmeden geçemezsiniz neresi nedir bilmeden ölçü bilmeden neyi toplulaştıracaksın ne reformu yapabilirsinki.
Tarımda reform için çok ağır işleyen bir yapı var bizde çünkü tarım önemli sektör değil, herşey aşama aşama olmalı, toplulaştırmayı Almanya benim bildiğim 3 kez geçirdi 4. yü yapıyorlar diye biliyorum, bizim henüz yurt geneli 1. bile yapılmadı. Tarlalarda 15 dekar ortalama parsel büyüklüğüne sahip.
Şimdi çıkacaksın bu kadar parça pinçik tarlan varken vay şu parsel ekildiydi ekilmediydi kamu otoritesi takip edecekmiş, bu mümkünmü, bir iş baştan yapılır sondan başlarsanız bu tip mülkiyet ayrı kullanım hakkı ayrı meselesine girerseniz ortalama büyüklüğü 15 dekar arazilerle ne yapıcaksınızki.Fakat maksat genel tarımda reform tamalanmasın ise iş başka.
En baştan benim düşündüğüm gibi, verimli ovalarda sözleşmeli çalışan tarımsal üretim yapan şirketler gelir global şirketlerin tohumu ekilir ilacı kullanılır ve bunlar zamanla sürekli çok daha fazla sayıda parselde tarım yapar tarlalarda eker işler. Zaten büyük bir kısmı bozkır verim ona göre olan ülkenin dört dörtlük heryerde reform geçirmesine gerek duymadan iyi yerlerde ovalarda bişeyler yapmak istemeleri akla ilk gelen,
işte o zaman şirketlere avantajlı ovalarda işleyecek yer bulmanın yolu artık üretemeyen çiftçinin eninde sonunda tarlasına göz göre göre kullanım hakkı yoluyla girip işlemesi demek olacak, sonuç belli, yoksa vay ben reform yapıyorum iyi iş yapıyorum değil, dünyada tarımı ele geçirmeyi kafaya takmış global 3 büyük devin hizmetine yapılan işler olarak görüyorum, tüm bunlar zamanla ortaya çıkacak herşeyin birgün net görüldüğü zaman gelir çatar, ama zaman işte zaman gösterecek fakat iş işten geçmiş olacak.
Bakın global devler hangi bölgede yeraltı kaynakları zengin oraya ona göre planla yaklaşım yapar ele geçirir, nere tarım iyi oluyorsa global gıda devleride aynı stratejiyle o bölgelerde tarımda kendinden başkasını görmek istememesi normal, çünkü hedefleri ortada,
petrol ile ülkeleri yönetirsiniz,
gıda ile dünyayı yönetirsiniz
gıdanın yetiştirilmesi neredeyse, ilacı gübresi neyse tekelleri altında olmadıktan sonra hedeflerine ulaşamayacaklarını biliyorlar ve hedeflerinden kimse yada hiçbirgüç vazgeçiremez, eğer biz yapamazsak bir gün bir başkaları yapar diyorlar ve kararlılar başarılı olacaklar, tek hedefleride bu yani gıda ile dünyayı yönetmek.