Evet ucuz gıda için tarımda dijitalleşme projesi geliştirmeye çalışılıyormuş
Tarımın sorunları için değil yani.
Enflasyonun iki sebebi vardır biri maliyetlerden kaynaklı maliyet enflasyonu, diğeride talep enflasyonu.
Girdiler artmış tüm dünyada tarım ürünlerinin fiyatıda artıyor haliyle, yani maliyetler artmış maliyet enflasyonu yaşanıyor tarım ürünlerinin fiyatı artıyor.
Ucuz gıda için ne lazım ucuz tarım ürünü, mantık burada olduğu için tarımda üretim artışı olursa yani talebi karşılayan üretim olunca fiyat ucuz olur talep enflasyonundan kaynaklı fiyat artışını engelleriz sanılıyor, oysa talep enflasyonu yokki maliyet enflasyonu yaşanıyor, çözüm yoluda farklıdır.
Ucuz gıda için tarımda dijital projeye yeni bir uygulama yapılıyormuş, bunada kayıtlı olan çiftçilere destekleme yapılacak, yani kayıt yaptırmayana destek çıkmayacak.
O zaman kayıt ÇKS ye göre olacak, boş kalan bir çok arazi zaten kayıtlı olmayacak demektir çünkü ÇKS çıkartamıyorsunuz zaten destek alamıyorsunuz, bu yeni sisteme zaten giremez zaten destek alamaz, boş kalmaya devam edecek sisteme entegre olmayacak.
Vatandaşın ucuz gıdaya erişimi için kent tarımıda desteklenecekmiş.
Yani hesap kısaca ucuz gıda için tarım nasıl yapılır ona kafa yoruluyor görüntüsü,
ucuz gıda için tarım yaparak ucuz ürün yetiştirmek isteyen çiftçi varmı peki artan maliyetlerle? Yani dünyadaki artan maliyetlerle artan ürün fiyatları pahalı geliyor daha ucuz olacak illaki dert bu. Neden? Çünkü ülkemiz tarım ülkesi ya ondan.
Fakat dediğimiz gibi ucuz ürün yetiştirmek isteyen varmı? ona bakmıyorlar esasen, ya nedir olay? tüm bunlar bahane gösteriliyorki global şirketler sözleşmeli ürün yetiştirtiyor, şirketi kurmuş adam icar tarla bakıyor, ürün yetiştirecek, tohum alacak götürüp şirkete ürünü verecek para kazanacak, tabi şirkein ilacını tohumunu gibresini kullanacak, ama icar tarla sıkıntı, tabi bu projeyle sıkıntıda ortadan kalkacak, ama çks çıkarılmayan tarlaya icar için kuyruğa giremeyecek yine, onlara ekim yapmak için sıraya girmeyecek kimse, ya kimin tarla için sıraya girecek? dünya fiyatları ile rekabet ettirilen taşını toplamış bakmış gül gibi tarlası olan ama artık dünya fiyatlarının bile çok görüldüğü çiftçinin üretip kazandırılmayan ekmeye küsmüş çiftçinin tarlasına sıraya girecek bir sene ekmese hooop sıradayım ben ekeceğim dyeck tarlaya girecek, hesap bu. Yoksa böyle bir projenin üretilmesini destekleyen olmayınca uygulamaya konulmasını sağlayacak bir yapı yok, kimse uğraşmazda zaten.Tarla bulamıyoruz diyenlere çözüm üretiliyor ama başka sebepler ön planda gösteriliyor.
Eğer bir yıl boş bırakırsanız kamu otoritesi gelecekmiş siz burada bişey yetiştirmiyorsunuz diyecekmiş.
Bak kamu otoritesine yaaa, hani desteği verirken muhtar imzalamadan ÇKS çıkarmam destek vermem diyen otoritemi bu acaba?
Evet evet aynen öyle, şirket diyecekki bu tarla boş kalmış buna ben talibim ayaklanın bakalım kamu görevlileri gidiyoruz tespit yapıcaz ben o tarlada global şirkete ürün yetiştiricem sıraya girdim ilk sıradayım diyecek,.Ayaklanan kamu otoriteside gidecek siz burada bişey yetiştirmiyorsunuz, tarlanıza bu muhitteki kira bedeli üzerinden kira ödeyip üretim yaptıracağız diyecekmiş, devlet kiralamayacak taahhüt edecekmiş, aracılık rolünden başka bir iş yapmayacakmış, tabi aracılığı global şirkete üretim yapanlara yapacaklar, böylece hoop şirkete üretim yapanlar icar tarla buldu işte sıkıntı bitti.
Yoksa dediğim gibi böyle bir projeyi destekleyen olmayınca çıkaracak kimse yok, tarım bakanlığında vs hiçbiyerde yok, global şirketlerin projesi ve çiftçiye yada çks çıkarılmayan tarlaya faydası olmayan proje, hiç olmasa daha iyi çünkü zamanla global şirketlerin eline geçer gözüne kestirdikleri yerler. Çünkü iyi tarım yapılan ama rekabetten ekemeyen çiftçi oluştu zaten, bölgedeki misal şeker pancarı fabrikasına yada tarım ürünü işleyen yerlerede baskı uygular ektirmez çiftçiye, tarlası boş kalmaya başlayan çiftçinin yerine kamu otoritesiyle gelir icarcı olurlar böylece bölge global şirkete üretim yapar hale gelir.
Artı adalet bakanıylada konuşmuş kullanım hakkıyla mülikiyet hakkını ayıracaklarmış, yani bu proje çok profosyonelce ülkede bişeyleri ele geçirenlerin düşünebileceği şey bana kimse hikaye anlatmasın.
Birde bunlara üretim yapanlar mazot gübre deteği falan alacak devlet karşılayacak ürün satınca hesaptan düşülecek masraflar oh mis yaa şirketler ürün yetiştirmede piyasayı ele geçirmede sıkıntı çekmezler artık.
Bende diyorum tarım bakanı niye değişti, meğer projesi olanlar varmış, o projeyide yeni gelen bakan düşünmüşmüş, gelincede uygulamaya sokmaya başlamış gelir gelmez bilgi teknolojilerine adamımı koydum diyor baksanıza.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarımda dijitalleşmeyle ilgili olarak yeni bir uygulamanın üzerinde çalıştıklarını belirterek, bu uygulamaya kayıt yaptırmayan çiftçinin desteklerden yararlanamayacağını, kayıt yaptırdığı halde tarlasını ekmeyen çiftçinin arazisinin ise kiralanacağını kaydetti.
www.tarimdanhaber.com