Nevşehirde-Niğdede patates komple yasak değil,2004 lerde gelen yasaklama kanunu karantina içeriyor. Bir çok tarla yasak, komsu temas tarlalar kuşak seklinde yasaklı. Yani bu alanlara asla patates ekilemiyor. Bu şekilde olmayan açık tarlalarada 3 senede bir patates ekimine izin veriliyor.
Yasak gerekcesi mantar kökenli Patates Siğil hastalığı (synchytrium endobioticum). Birde kök ur nematodları var. Bunlar tohumdan başka bir tarlaya geçebiliyor. Tarlada büyük çapta dezenfektasyon yapabilirseniz/yapılmadığı sürece kalıyor. Seneye ektiğinizde gene bu zararlılar yumrulara zarar veriyor.
Kök ur nemetodlarına domateste-muzda olduğu gibi ilaçlar işe yarıyor ve bayerin ruhsatlı ilacıda var.
Siğil hastalığınada ilaç yok deniliyor ve bağışık patates çeşitleri var. Yurt dışında hastalığı yenen uygulamalarda var. Yurt dışından tohumlarla gelen hastalıklar, Yurt dışında bağışık çeşitler sayesinde büyük bir problem değilken ülkemizde sürekli yasaklanan tarla sayısı artarak 30-40yıl patates ekmeyin denilen ,bildiğim kadarıyla devlet tarafından hiç bir ar-ge yapılmayan,bağışık çeşitlerinde şirketlerce keyfi getirildiği ,tohumlarında malum çiftçiler ve devlet tarafından da getirmediği/getiremediği patates üretimini etkileyen bir hastalık.
Çiftçinin bu hastalıktan haberi bile yokken aldığı tohumdan geldiği halde,2004 de çiftçiye ekmeyeceksin denilip,üstüne 2004 den bu yana ne bir yerli bağışık çeşit ne bir ilaç ne bir çözüm üretmeden , tarlaları yasaklayarak ,faturasının çiftçiye kesilmesini anlamak mümkün değil. Tek pozitif tarafı onceleri her yıl çiftçiye yasak nedeniyle tarlalara destek veriliyordu onuda 3 yılda bir yaptılar sanırsam simdi.
Devletimiz destek verdim sorun bitti sanıyor ama malesef öyle değil ,bu bölge için bir sürü hata yanlıs var ve büyük planlama lazım.
Tarım bakanı seçim sebebiyle ilçemize geldi biz tarımsal sorunlar hakkında bişey beklerken millet,zillet dedi kenevir ekimi izin çıkması için ugrasıcam dedi cekti gitti.