Biraz karıştı sanırım konu. Şimdi detaylı olarak anlatayım da kavram karmaşası olmasın.
1- Öncelikle humik asit leonardit, torf, turba, gidya gibi materyallerden üretilir. Fulvik asitte aynı şekilde leonardit, torf,turbadan üretilir. Ama bitkisel kaynaklı zeytinkarasuyu, üzümden üretilen ürünlerde de var olduğu söyleniyor. Yalnız dikkat edilmesi gereken husus şudur. Bitkisel menşeili üretim sonucu oluşan ürünlerde yapılan analizler sonucu fulvik aside benzer yapıda olduğu gözlenmiş. Dikkat edin aynısı değil benzer.
2- Humat dediğimiz üründe humik-fulvik asit çözeltilerinde bulunan suyun buharlaştırılması sonucu oluşan üründür. Yalnız üretilen potasyum humatlar çoğunlukla sprey dreyer denilen makinelerle üretilir. Sprey dreyer denilen makineler yüksek sıcaklıklarda çalışan ekipmanlardır. Yüksek sıcaklıktan kastım 100-250 santigrat derece arasıdır. Aslında bu ekipmanlar çimento üretiminde kullanılır. Humik ve fulvik asitler 80 derecenin üzerine çıkıldığında yapı olarak bozulurlar. Mevcut satılan ürünlerde bu teknoloji ile üretildiği için verim oranı azalıyor.
3- Humik asitli katı haldeki gübrelerde muhakkak ki faydalıdır. Ama mevcut şartlarda ekonomik değildir. Gücünüz varsa kullanın derim ben.
4- Humik asitli sıvı gübrelere gelecek olursak. Bunlar ancak ve ancak çok kaliteli bir formülasyon sonucu oluşturulmalıdır. Ve toprağa uygulamalarda ekonomik olmaz. Bunun içine birde makro mikro element gerekiyor. Size olan maliyet daha da artacak. Yapraktan uygulamalarda ise dediğim gibi humik asidin molekülsel yapısı büyüktür. Özellikle dar yapraklı bitkilerden alımı azdır. Birde mevcut bulunan makro ve mikro elementleride hesaba katarsak bunun şelatlanması gerekir. Humik asidin şelatlama özelliği düşüktür. Buraya DİKKAT. Humik madde içinde isimlendirilen FULVİK asitlerin şelatlama kapasiteleri yüksektir. İşte bende bu yüzden gecemi gündüzüme katıp uygun formülasyon hazırlamaya çalışıyorum. Formülasyon kolay bir şey de değildir. Fulvik asit ile sıvı gübre yapacaksın. Humik asit ile değil.
5- Gelelim toprağa leonardit atılmasına. Leonardit bildiğiniz gibi humik ve fulvik asidin ana hammaddesidir. Sizlere bir soru. Kakaoyu toz olarak yediniz diyelim. Birde kakaoyu süt ile karıştırıp puding olarak yediniz diyelim. Hangisinde Ne kadar tatlı hissiyat elde edersiniz.
Toprağa leonardit atmaya karar verdiniz. Ortalama dekara 100 kg leonardit atmayı önerirler. Ortalama kilogram fiyatları 50 kuruş ile 1 lira arasında değişmektedir.
Satılan bir çok leonardit düşük ve orta kaliteli leonardittir. 100 kg leonarditte 25 kilo su vardır. Kalan 75 kg leonarditinde ortalama % 40-50 si humik fulvik asittir. Buda ortalama 30 kilogram yapar. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Toprağa atılan leonarditin içindeki humik fulvik asitlerin açığa çıkması yaklaşık 90 günü bulur. Bu süre zarfında da atılan leonarditteki, humik fulvik asidin %2-3 ü çözünür. Bunun nedeni, toprağın pH değeri, toprağın sıcaklığı, leonarditin bulunduğu konumdaki basıncı, süre gibi etmenlerin çok etkili olmasıdır.
Yani o 30 kilogram humik fulvik asidin ancak 600-650 gram kadarının çözünüyor olması temel meseledir.
Ortalama kilogram fiyatını torbalı halde 75 kuruştan aldığımızda, 100 kilogram leonardit 75 TL eder. Siz 3 ay gibi bir sürede, 600-650 gram humik fulvik aside 75 TL vermiş olacaksınız.
Ha tonu 300-400 lira olanlarda var. Ama dikkatli seçmek gerekir. Öyle bile olsa 40 liraya, 3 ay süre zarfında 600-650 gram humik fulvik asit almış olacaksınız.
6- Ben üretimimi gerçekleştirdiğim taktirde, litresini TRAKKLÜP camiasına 5-5.5 liradan vereceğim. Bayilerede litresini 5 liradan vereceğim. Herkesin kapısına kadar kargo ile gelecektir umarım.
Gelelim özelliklerine;
* Leonarditten üretiyorum.
* İçerisinde %25 e yakın humik fulvik asit var.
* 3 senelik çalışmanın sonucu oluşturulan bir ürün.
Yani sizler;
%25 humik fulvik asit içeriğine sahip, kaliteli olarak üretilmiş, ilaç makinelerinin pompa ve memelerini tıkamayacak kadar filtre edilmiş humik fulvik asidin LİTRESİNİ 5-5.5 LİRAYA alacaksınız. Varsa bu özelliklerde ürün ve bu şekilde uygun fiyatlı buyursun çıksın ortaya
Benim amacım çok kar etmeden sürümden kazanarak, çiftçiye olabilecek en faydalı ürünü sizlere sunmak.
Dekara 5 litre benim ürettiğim humik fulvik asidi kullanırsanız, 25 tl gibi bir rakam ödersiniz ve dekara 1.25 kg humik fulvik asit vermiş olursunuz. Kıyaslamalarınızı LEONARDİT ÜRETİMİ olmasına ve İÇERİK DEĞERLERİNE göre yapınız.
Bundan sonra yapılacak olan çalışmalar;
% 30 ve üzeri humik fulvik asit içeriğine sahip çözelti üretmek,
Saf olarak kristal halde humik asit üretmek,
Fulvik asit ile her bitkiye özel bitki serumu yapmak ve sıvı gübre üretmek,
%98 içerikli sıvı elementel kükürt üretimi olacaktır.
Umarım anlaşılabilmişimdir.