Eğer analize girmeden (ki yukarıda bahsetmişiz, makbul olan girmektir) yapılacak gübrelemede:
- ayçiçeği, özellikle sap aksamı için topraktan ciddi miktarda potasyum çeker. Hatta kumsal, hafif bünyeli topraklarda ayçiçeği yetişmemesinin birincil nedeni budur. Çünkü bu tip topraklar potasyum ve kalsiyum bakımından en zayıf topraklar iken bu iki madde ayçiçeğinin en çok tükettiği iki maddedir.
Ek olarak: hasat sonrası tarlada kalan sapları toplayıp yaktığınızda, yerde kalan külde %45-50 civarında potasyum bulunur. Yani küldeki potasyum içeriği, potasyum nitrat yada potasyum sülfat gübrelerindeki potasyum içeriğine hemen hemen eşittir. Bu külü doğrudan alıp potasyum gübresi olarak kullanabilirsiniz.
- Bu nedenle topraktaki durumun bilinmediği hallerde, sadece 20-20, 18-46, üre yada nitrat gibi gübreler yerine 15-15-15 gibi içerisinde potasyum bulunan Gübrleri kullanmak daha mantıklı bir yoldur.
- kullanılacak gübre miktarı, alınacak verime göre hesaplansa da, üst gübre ilavesi yapılmayacaksa, dekara 30 kg 15-15-15 kompoze gübresi tercih edilebilir.
- fosforlu gübrelerin hareket kabiliyeti oldukça düşüktür (senede 0.5 ile 1 cm arası hareket edebiliyor), bu nedenle fosforun, köklerin kolaylıkla ulaşabileceği yakınlığa, yani banda verilmesi en doğru, daha doğrusu tek seçenekir. Aksi halde 70 cm sıra arası olan bir üründe, kökün 35 cm ' de, yani sıra arasında bekleyen fosfora ulaşması seneler alır.
- ekim öncesi azot uygulaması, yabancı otların da gelişimini teşvik edeceğinden, sadece 'yabancı ot ilacı' uygulanabilen clearfield ekim metodlarında avantajlıdır. Aksi halde sertsin başınıza dert alabilirsiniz.
- banda azot verilmesi ise, azot toksisistesi (Amonyak yakması) dolayısı ile çimlenme ve tohum kaybına neden olur. Yapılan bir çok araştırmada, banda verilen azot miktarı arttıkça, çimlenen bitki sayısında azalma meydana geliyor. Yani banda yüksek miktarda azot vermekten kaçınılmalı.
- ayçiçeğinde makro element sıralaması ise şudur: potasyum, kalsiyum, azot, fosfor, magnezyum olarak gider.
Dekardan 250 kg verim için bitkinin topraktan: (bir çok farklı görüş öne sürülmüştür)
70 kg potasyum
30 kg kalsiyum
6 kg azot
4.5 kg fosfor
2 kg magnezyum.