Çünkü neden...
Bu insanlarda iş ahlakı,genel ahlak,toplum ahlakı olduğundan. Üretim,sanayi olduğundan böyle... Her daim hayvan gübreli,teknoloji kullanıp çalışmaktan böyle,tesviyeli olduğundan böyle arazileri... Durum böyle olunca da hak ediyorlar sapına kadar. Üretiyorlar,kullanıyorlar... bu kadar basit.
Burada an bozan mı ararsın,yol parçalayan mı ararsın,asfalta bile ahlaksız pulluk geçiriyor! Tarlanı 1 m içerden sür,diğer ahlaksız gelir 1 m senin tarlandan sürer! Ya ne diyeceğimi bilemiyorum. İğreniyorum,tiksiniyorum! Hele ki bu insanları da izleyince.... Bir de bize dönüp bakınca böyle beynim yanıyor! Afakanlar basıyor! Rahatsız oluyorum!
Sulama desen hak getire... geç bakalım geçebiliyorsan yoldan,hele tarla yollarının durumu yol demeye bin şahit ister! Asfaltları hiç söylemiyeyim bile... Yamadan asfalt oluştu artık! Doğal asfalt! Çukurlaşmış,bozulmuş,engebeli... Asfalt dibi diye adam tabancayı yola koymuş! Demiyor ki buradan bir motorsikleti falan geçer hakimiyetini yitirir hayatını kaybeder diye!
Medeniyet işte,onlarda ki medeniyet! Bizim medeniyet den anladığımız kadınların giyimi kuşamı olduğundan dolayı ne desek boş...
En çok ahlak dersi vermeye çalışanlardır asıl ahlaksız! Medeniyeti biz sevmeyiz. "Medeniyet açmaksa bedeni,hayvanlar bizden daha medeni." lafına keyf duyup,bayıldığımızdan olsa gerek...
Medeniyet topluma,doğaya,insana,canlılara saygılı olmaktır. Medeniyet açık giyinen,kapalı olan,değişik tarzları kendine seçen insanların yadırganmaması. İnsanların hayat,yaşam tarzlarına müdahale edilmemesidir.
O sebeble bu insanların tarlaları da düzenli,yaptığı işler de pırıl pırıl...
Şu araziye bakın. Şu doğa ya bakın,her yer ağaç hepsini de kendileri dikmişler... öyle gelişi güzel de değil ha,kafasına göre ağaç çeşiti falan da değil. Özenle dikilmiş,ne olunacağı bilinerek bilinçle ekilmiş. Büyük ihtimalle de Almanya burası bu insanlar ülkeyi ormanlarla çevirmiş! İnsanlar orman yaratmış! Savaşlarda harap olan yanan,biten ormanlarını tekrar diriltmiş! Bizim gibi yaktırılıp imara,otele,abuk subuk ticaretlere açtırılmamış...
Sonra diyorum ki kendi kendime,neyse ki müslümanız da,öyle öyle yatışıyor öfkem!