Avrupada tarlaları nasıl bukadar düzgün ve temiz yapabiliyorlar?

Kartalcalı

UYARILDI

Kartalcalı ev Mrdnyldz kardeşlerim olayı dini yöne çekmeyelim yanlış yerlere gidebilir. Olaya şu yönden bakalım yumuşasın. Hiç ölmiycekmiş gibi çalışıp. Her an ölcekmiş gibi ibadet edelim. Herkezin kendi yaşantısı. Kimsenin yaşantısını kınamak bize kalmamış bence biz sadece doğru yönetemleri bulalım ve uygulayalım hepsi bu bence.
Ben demiyorumki Allah diyor din meselesi degil bu sen burda Bismillah deyip ise basliyon herseyi dogru duzgun yapiyon hasata geliyor bide bakiyorsu dolu vurmus yada sel gelmis gitmis bu Allahın isi degilmi yillarca almanyada yasadim orada surekli yagmur yagar cogu yerde sulamasiz pancar patates yetisir adamlar yagmur yagmasin diye ugrasir bizde Allaha yagmur yagdir diye dua ederiz kafirin isi herzaman duzgun gider bu Allahin vadidir

243f18b0fc823d2b47dbc9b5f32b4013.jpg
0671604b78c2926fe2791f0292e960e1.jpg
52ac5c0e5c97baeb4736c9b2db533493.jpg

Sanırım onların tesviye işlemi bu.

Disk tiller ve toprak merdanesi var başka ne var dikkatli bakıyorum silindir olarak kullanılan tekerler var başka birşey göremedim. Bizde de var merdane var. Standart toprağı döverek karıştırıyor bide baskılıyor. Tamam aletleri daha iyi ama bence toprağa pulluk öncesi başka bir işlem uyguluyorlar. Sizi bilmem ama ben yerinde şey yapıcam :) öğrenicem onuda. 2 kuruş fazla olsun düzgün olsun.

Tamam güzel kardeşim sen bu adamların yaptığı işleri türkiyeye uyarla iyice öğren tamam mı . Öğrendikten sonra sözlü ve uygulamalı sınav yapıcam haberin olsun ! . 2 kuruş fazla olsun diyosun yarın birgün ürün istediğin gibi çıkmaz bir de üstüne para etmezse o zaman görürüm ben seni . Adamların kulladığını ekipmanı ve traktörü burada bulamazsın . Bu tür videoları izleyip heves etme türkiyede ki sistem bunu kaldırmaz çünkü iklim , toprak yapısı ve araziler çok çok farklı.

Ben demiyorumki Allah diyor din meselesi degil bu sen burda Bismillah deyip ise basliyon herseyi dogru duzgun yapiyon hasata geliyor bide bakiyorsu dolu vurmus yada sel gelmis gitmis bu Allahın isi degilmi yillarca almanyada yasadim orada surekli yagmur yagar cogu yerde sulamasiz pancar patates yetisir adamlar yagmur yagmasin diye ugrasir bizde Allaha yagmur yagdir diye dua ederiz kafirin isi herzaman duzgun gider bu Allahin vadidir

Allah dünyayı yaratırken belli bir düzende yaratmış dünya o halde devam ediyor atalarımız anadoluya yerleşmiş avrupaya yerleşmiş olsaydık orda olurduk o zamanın imkanınıyla orta asyadan anadoluya gelince bize cennet gibi gelmiş anadolu
Bence hale cennet ama biz tam olarak imkanlarımızı kullamıyoruz

Kartalcalı

UYARILDI
Allah dünyayı yaratırken belli bir düzende yaratmış dünya o halde devam ediyor atalarımız anadoluya yerleşmiş avrupaya yerleşmiş olsaydık orda olurduk o zamanın imkanınıyla orta asyadan anadoluya gelince bize cennet gibi gelmiş anadolu
Bence hale cennet ama biz tam olarak imkanlarımızı kullamıyoruz
Allah diye basliyon guzel basliyonda sonunu kotu bitiriyon yagmuru kari veren Allah degilmi avrupaya yerlessen afrikayada yerlessen Allah yagmuru verirse yagar vermessen yagmaz

Avrupa ekipmanlar toprağı düzgün devirip örten pulluklar kombine ekipmanlar avrupa traktörler düz yumuşak kepirimsi bereketli topraklar parçasiz büyük tarlalar iyi yağış rejimi uygun iklim daha ne olsun. Ülkemizde daha doğru düzgün toprağı örten yüzeyde ot çöp bırakmayan pulluk bile 1-2 markada var malesef.

Birde mazot faktörü var Türkiyede litresi 5 tl ye yakin avrupada ciftciye kirmizi mazotun litresi 50-60 Cent
Haliyle yakit cok ucuz olunca toprak daha fazla istenildigi gibi isleniyor
Bazen cevremde görüyorum Adam parasizliktan aniz yerlerini aktaramiyor Benzinlikten borc akaryakit almaya kalkiyor

Allah diye basliyon guzel basliyonda sonunu kotu bitiriyon yagmuru kari veren Allah degilmi avrupaya yerlessen afrikayada yerlessen Allah yagmuru verirse yagar vermessen yagmaz

Abi başta ne dedim bir duzen koymuş Allah o düzen sonradan bozulursa dünya mahvolur şu anda insanların yaptığı bu
Kutuplarda afrika sıcakları görülse buzullar erir dünyanın bazı bölgeleri su altında kalır insanlar hayvanlar ölür
Afrika kar iklimine girse ordaki hayvanlar ölür insanlar zaten salgından gider
Senin dediğin gibi olan seyler doğal afete giriyor iklim anormalisi oluyor
Allah baştan böyle istemiş kader böyle
Birazda akli yönden bakmalıyız yanlış anlama yani

Birde mazot faktörü var Türkiyede litresi 5 tl ye yakin avrupada ciftciye kirmizi mazotun litresi 50-60 Cent
Haliyle yakit cok ucuz olunca toprak daha fazla istenildigi gibi isleniyor
Bazen cevremde görüyorum Adam parasizliktan aniz yerlerini aktaramiyor Benzinlikten borc akaryakit almaya kalkiyor

Abi kırmızı mazot kalın bizim traktörler normal mazotta bile karbon emisyonu fazla onu yakarsan kara tren olur bizim traktörler
Avrupada adamlar euro 4 motor kullanıyor artı yetmeyor adblue kullanıyor gerçi bizde de var adblue 1 lira kaç tane tır kullanıyor daha tircılar yağla karıştıyor mazotu

Adamlar isi yapiyor rabbim vermis o ayri bi konu ama bizde de bazı sıkıntılar var adam kanali aciyor suyu rastgele birakiyor tarlanin sonundan ayni sekilde akip gidiyorr daha neler neler

Avrupa' daki şartlar elbette bizden farklı. Ama bizde elimizdeki imkanlarla onlara yaklaşabiliriz. Yavaş yavaş bilinçli olarak bu işi yapan çiftçilerde yok değil. Son yıllarda sayısı da artıyor. Ekipman firmalarımız kendilerini geliştiriyor. Toprak işleme ekipmanlarının nerdeyse hepsini yapabiliyorlar. Daha teferruatlı mibzer, gübre serpme ve ilaç makinası tarzı ekipmanlarda biraz daha ekmek yememiz gerek. Ama toprak işlemede genelde yapılmayan yok. Avrupa' da ki toprak yapısı bizden daha iyi. Bunda ki önemli etkenlerden birisi ise organik ve doğal hayvan gübrelerini kullanmaları. Adamlar sürekli toprağa organik madde ekliyor. Bu yüzden toprak yapısı daha homojen ve verim oranı yüksek. Hayvan gübresini sıvı ve katı olarak sürekli atıyorlar. Çİftçilik yapanlar sadece çiftçilik değil, aynı zaman da hayvancılıkta yapıyorlar. Böylece hem çıkarttıkları ürünleri kendileri kullanabiliyor. Hemde hayvanlar dan sağladıkları gübreleri de çiftçilikte faydalanabiliyorlar. Bu yüzden toprak yapıları da daha işlenebilir bir yapıda. Ne zaman tarlaya girseler işleyebiliyorlar. Bizde bu durum zor tabi ki. Hiç hayvan gübresi görmeyen tarla dolu. O yüzden de kurakta veya yağışta hemen girip sürüp, ekemiyoruz. Yapan çitçilerimiz yok mu var tabi ki. Çevrem de görüyorum. Takdir ediyorum. Bunun dışında benim bir görüşüm de her ekipmanın çiftçinin elinde mümkün olduğunca bulunması. Mesela adam da bir pulluk, bir kazayağı var. Çiftçilik yapmaya çalışıyor. Her şartta aynı ekipmanlar ne yazık ki çalışmıyor. Hepsinin yeri ayrı. Ha ekipmana para mı verilir sürekli söylenebilir. Ama imkan oldukça bence teknoloji den geri kalmamak lazım. Misal örnek vereyim. Bizde iki adet disk tiller var. Birisi Matris, birisi Özdöken. İkisinin de yeri bence ayrı. Bakıldığında aynı işe hizmet ediyor gibi görülebilir. Ama aslında yaptıkları işçilik farklı. Mesela Matris ilk işlemede çok güzel toprak çıkıyor. Ama Özdöken ikinci işleme de daha iyi çalışıyor. Ayrıca sap kıyması anız parçalaması ikinci işleme için çok güzel. Ama ilk işleme de bir Matris gibi derin sürerek, toprak çıkaramıyor. Ayrıca Avrupa' da benim gözlemlediğim toprak işleme şekli genelde şu şekilde oluyor. İlk önce hasattan sonra anız disk tiller veya anız kültivatörü gibi bir ekipman ile parçalanıyor. Daha sonra anızın çürümesi bekleniyor. Ekime yakın pulluk ile toprak tekrar sürülüyor. Böylece toprak üstünde anız kalmıyor. Daha sonra ise disk tiller, kültivatör ve mikser dediğimiz aletler ile toprak işlenerek ekilebilecek bir noktaya getiriliyor. Daha birçok konu buna eklenebilir. Ama benim aklıma gelenler bunlar. Birde Merdan' ın dediği gibi adamların iş ahlâkı çok önemli. Ayrıca işlerini severek ve isteyerek yapıyorlar. Çiftçi olanlar okuyarak çiftçi oluyor ve bilinçli çiftçilik yapıyorlar. Adamlar lise hayatında itibaren ilgili çiftçilik liselerine veya okullarına giderek. İşi kitabından öğreniyor. Bizde ne yazık ki bu eğitimi verebilecek herhangi bir okul ben daha görmedim. Üniversitelerin ziraat fakültelerin de bile ne yazık ki doğru düzgün uygulamalı eğitim çok az. Bizim öncelikle bence bu işi artık okuyarak yapılan, babadan dededen görerek yapılan bir iş olmaktan çıkararak yapmamız gerek. Çiftçiliğe meraklı kişi lise hayatından itibaren bu işi okuyarak, okulunda uygulayarak öğrenmesi ve üniversite hayatın da da devam ettirmesi gerek.

Birde bu videolardaki yerler mi boyle aceba her yer ayni mi oda var bizim koyde 50 donum bi tarla var bir donumu ekiliyor geriside bolca taş neye yarar kamyon olacak kepce olacak mazot olacak 3 gun calisacaksin al sana tarla 20 bin harcamayi goze aldim ama oda yetmedi hesapladim

Bence o insanlarin yasam kulturunden olan bisey tarladan iklimden mevsimden olan bisey deyil adamlarin tarlasinda nohut kadar tas yok niye topragi eliyorlar hayvan gubrelerini devamli tarlaya serpiyorlar topragin organik maddesi yuksek pulluga dikkat edin hic camur yapisiyomu adam yem bitkisi ekiyo sonra onu topraga gomuyo organik maddesi yukselsin diye .enistem hollandada kalir izine geldi tapu dairesinde isi vardi birbucuk saat oyle tatilimi olur diyo orda oyle tatili yok diyo ucu calisiyosa memurun ucu yemeye gidiyo diyo sonra sabah gunes dogmadan herkezin elinde azik yola cikar diyo devlet kimsenin bir kurusunu yemez senide kacak calistirmaz bir kurus vergi kacittirmaz diyo bizim koyde adam 30 yil once gitmis avrupada bir yil calismis gelmis 30 yil sonra o adama yipranma parasi gonderiyo nerde bizde boyle.

Tamam güzel kardeşim sen bu adamların yaptığı işleri türkiyeye uyarla iyice öğren tamam mı . Öğrendikten sonra sözlü ve uygulamalı sınav yapıcam haberin olsun ! . 2 kuruş fazla olsun diyosun yarın birgün ürün istediğin gibi çıkmaz bir de üstüne para etmezse o zaman görürüm ben seni . Adamların kulladığını ekipmanı ve traktörü burada bulamazsın . Bu tür videoları izleyip heves etme türkiyede ki sistem bunu kaldırmaz çünkü iklim , toprak yapısı ve araziler çok çok farklı.

Güldüm sadece. Aydınlatıcı bilgilerin için çok sağol kardeşim. Herkezin gönlüne göre olsun.

Çünkü neden...
Bu insanlarda iş ahlakı,genel ahlak,toplum ahlakı olduğundan. Üretim,sanayi olduğundan böyle... Her daim hayvan gübreli,teknoloji kullanıp çalışmaktan böyle,tesviyeli olduğundan böyle arazileri... Durum böyle olunca da hak ediyorlar sapına kadar. Üretiyorlar,kullanıyorlar... bu kadar basit.
Burada an bozan mı ararsın,yol parçalayan mı ararsın,asfalta bile ahlaksız pulluk geçiriyor! Tarlanı 1 m içerden sür,diğer ahlaksız gelir 1 m senin tarlandan sürer! Ya ne diyeceğimi bilemiyorum. İğreniyorum,tiksiniyorum! Hele ki bu insanları da izleyince.... Bir de bize dönüp bakınca böyle beynim yanıyor! Afakanlar basıyor! Rahatsız oluyorum!
Sulama desen hak getire... geç bakalım geçebiliyorsan yoldan,hele tarla yollarının durumu yol demeye bin şahit ister! Asfaltları hiç söylemiyeyim bile... Yamadan asfalt oluştu artık! Doğal asfalt! Çukurlaşmış,bozulmuş,engebeli... Asfalt dibi diye adam tabancayı yola koymuş! Demiyor ki buradan bir motorsikleti falan geçer hakimiyetini yitirir hayatını kaybeder diye!
Medeniyet işte,onlarda ki medeniyet! Bizim medeniyet den anladığımız kadınların giyimi kuşamı olduğundan dolayı ne desek boş...
En çok ahlak dersi vermeye çalışanlardır asıl ahlaksız! Medeniyeti biz sevmeyiz. "Medeniyet açmaksa bedeni,hayvanlar bizden daha medeni." lafına keyf duyup,bayıldığımızdan olsa gerek...
Medeniyet topluma,doğaya,insana,canlılara saygılı olmaktır. Medeniyet açık giyinen,kapalı olan,değişik tarzları kendine seçen insanların yadırganmaması. İnsanların hayat,yaşam tarzlarına müdahale edilmemesidir.
O sebeble bu insanların tarlaları da düzenli,yaptığı işler de pırıl pırıl...
b45573cc475bc23008cb7dba2002827d.png

Şu araziye bakın. Şu doğa ya bakın,her yer ağaç hepsini de kendileri dikmişler... öyle gelişi güzel de değil ha,kafasına göre ağaç çeşiti falan da değil. Özenle dikilmiş,ne olunacağı bilinerek bilinçle ekilmiş. Büyük ihtimalle de Almanya burası bu insanlar ülkeyi ormanlarla çevirmiş! İnsanlar orman yaratmış! Savaşlarda harap olan yanan,biten ormanlarını tekrar diriltmiş! Bizim gibi yaktırılıp imara,otele,abuk subuk ticaretlere açtırılmamış...
Sonra diyorum ki kendi kendime,neyse ki müslümanız da,öyle öyle yatışıyor öfkem!
Aynen öyle usta. Beğenmediğimiz 6 7 yıldır savaş olan Suriyede bile tarlaların kenarında çam ağaçları yoll boyu hep böyle. Adamlardaki ekipmalar Türkide yok. Burası savaşda olan Suriye ya Türkiye ah ulan Türkler ne zaman akıllanıpda kendimizi değilde bizden sonraki evlatlarımızı düşüneceğiz bilmiyorum. Hızanlıkda kurtlulukda fesatlıkda komşuyu çekememizlikde her yerde en önde sen varsında çalışmaya gelince nerelerdesin. Sendeki öfkenin aýnısı bende var uata. Neyseki.askerimde bunların hepsini görüp yaşamıyorum...bizden bir halt olmaz. İstinalar kaideyi bozmaz. İstisnalar hariç ama yazık koca bir ulus işini hile hurdayla götürüyor. Yeni tarım arazilerini yangınla açıyor eskiye otel eğlence alış veriş siteler bilemem neyler kurarak koca ülkey göz göre göre yok ediyorlar. 😡😡😡

Aynen öyle usta. Beğenmediğimiz 6 7 yıldır savaş olan Suriyede bile tarlaların kenarında çam ağaçları yoll boyu hep böyle. Adamlardaki ekipmalar Türkide yok. Burası savaşda olan Suriye ya Türkiye ah ulan Türkler ne zaman akıllanıpda kendimizi değilde bizden sonraki evlatlarımızı düşüneceğiz bilmiyorum. Hızanlıkda kurtlulukda fesatlıkda komşuyu çekememizlikde her yerde en önde sen varsında çalışmaya gelince nerelerdesin. Sendeki öfkenin aýnısı bende var uata. Neyseki.askerimde bunların hepsini görüp yaşamıyorum...bizden bir halt olmaz. İstinalar kaideyi bozmaz. İstisnalar hariç ama yazık koca bir ulus işini hile hurdayla götürüyor. Yeni tarım arazilerini yangınla açıyor eskiye otel eğlence alış veriş siteler bilemem neyler kurarak koca ülkey göz göre göre yok ediyorlar.

Bu kadar pesimist ve sert olmamak lazım bence. Her halükarda bizde başarabiliriz düşüncesindeyim.Sadece tam yöntemini öğrenelim yeterli. Akan su yolunu bulur sonuçta