Anzer Balı'nda Yeni Dönem: Referanslı Kovanlar ile Kalite Güvencesi

6.png

Anzer Balı Üretiminde Yeni Dönem: Referanslı Kovan Uygulaması Başlıyor​

Rize'nin coğrafi işaretli ürünü ve uluslararası üne sahip Anzer Balı'nda yeni bir dönem başlıyor. Anzer Yaylası'na kurulan referans kovanları sayesinde, balın Anzer Balı olup olmadığı artık yayladaki çiçeklerin listesi ile değil, referanslı kovan ile belirlenecek.

Yeni Uygulama ve Referans Kovanlar

Bu yıla kadar Anzerli arıcılar, ballarını sağdıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde analiz edilmesi için göndermekteydi. Ancak bu yıl Hacettepe Üniversitesi ve Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği, Anzer Yaylası'nda bal üretiminin yoğun olduğu 10 bölgeye referans kovanları kuruldu. Bu kovanlardan alınacak bal numuneleri, bu yılın referans ürünü olarak kullanılacak.

İklim Değişikliği ve Yeni Metodoloji

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, değişen iklim koşulları ve mevsimler arasındaki farklılık nedeniyle çiçeklenmenin her yıl değiştiğini belirtti. Bu sebeple, Anzer Yaylası'ndaki çiçek florasını tespit etmek ve yaylaya özgü Anzer Balı'nı belirlemek için petekler yerleştirildi. Prof. Dr. Özkırım, "Anzer Balı bizim için ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli bir değerdir. Anzer Yaylası'nda yoğun arıcılık yapılan 10 bölgede sağlık ve üretim koşulları açısından uygun bulduğumuz kovanların ballık kısmına boş ve temiz petekler konularak kovanlar mühürlenecek," dedi.

Referans Bal ve Kalite Güvencesi

Bir ay sonra mühürlenen peteklerin açılmasıyla elde edilecek balın referans balı olarak kullanılacağını ifade eden Özkırım, "Referans balımız 2024 yılında Anzer'deki hava koşulları ve çiçeklenmeye bağlı olarak yine Anzer'den elde edilecek. Bu yöntem, Anzer Balı'nın kalitesini çok daha somut verilerle ortaya koymamızı sağlayacak," şeklinde konuştu. Bu uygulama, Anzer Balı'nın uluslararası kalitesini ve özgünlüğünü korumak amacıyla bilimsel katkılar sunacak.

Gelecek Nesillere Aktarma

Prof. Dr. Özkırım, uygulamanın Anzer Balı'nın geleceğe taşınması için garantör olacağını belirterek, "Bu uygulama Anzer Balı'nın garantörü olmak ve bilimsel metotlarda günceli yakalamak için. Üniversitelerin amacı Ar-Ge'dir. Dolayısıyla metodolojimiz, gerçeklikle bilimi birleştirmek için Hacettepe Üniversitesi sahaya da kendi balını koydu. Bu hem objektiviteyi sağlar. Orada hiç müdahale edilmemiş, mühürlenmiş bir kovanın sezon boyunca topladığı balı referans bal kabul edersiniz," dedi.
 

Benzer Konular