ANIZA DOĞRUDAN EKİM-Tarla GÜNÜ

Ynt: ANIZA DOĞRUDAN EKİM-Tarla GÜNÜ

sağolun..

Hacı abi.. burda yıllık yağış 400-600 mm civarı.. sanırım sizin oralarda öyledir.. Konyada başarıyla uygulanıyo.. sizin oralarda benziyo konyaya galiba..

aslında kurak, yağışı az yerlere daha uygun bi sistem denebilir çünkü toprağı altüst etmediğinden su kaybı az..

UÖZKAN.77 link=topic=78279.msg928114#msg928114 date=1413911165' Alıntı:
sağolun..

Hacı abi.. burda yıllık yağış 400-600 mm civarı.. sanırım sizin oralarda öyledir.. Konyada başarıyla uygulanıyo.. sizin oralarda benziyo konyaya galiba..

aslında kurak, yağışı az yerlere daha uygun bi sistem denebilir çünkü toprağı altüst etmediğinden su kaybı az..
umut bey ,şuan bizim burda inan ekin kökü dahi nadiren ekiliyor ,bu sitemi uygulayım desen kimse cesaret etmez.
ben kendim son 4 yıldır tarlalarıma pulluk kulanmıyorum,son ğüz çizelle sürüp baharında çizelle işliyorum .şükür mevlaya belli bir verim istikrarı yakaladım.
bu sistem bizim burda olsa ben kendim deneme amaclı ekim yaptırırdım.
inşallah istenilen sonucu elde edersiniz .
ileriki günlerde gelişme cıkış ve diğer ekim biçimleriyle kıyaslamalırınızı paylaşırsanız cok memmun olurum.

MEDYA sağolsun baya ilgi gösterdi bu işe..

http://www.bayburtsila.com/ekonomi/aniza-ekim-ciftciye-daha-cok-kazandiracak-h5615.html

http://www.bayburtmedya.com/index.php/arsiv/yazilihaberarsivi/item/591-bayburt-tariminda-devrim-yasanacak

Toprak işlemesiz tarımın avantajları;
1-Yakıt tasarrufu; yapılan çalışmalarda 1 dekar arazinin ekiminde kullanılan yakıt miktarı geleneksel toprak işlemede yaklaşık 5 lt/da iken, sıfır toprak işlemede 1 lt/da olarak tespit edilmiştir, yani yakalaşık %80 yakıttan kar sağlanmaktadır.
2-İşçilik ve zamandan tasarruf; yaklaşık olarak %75 işçilik ve zaman tasarrufu olmaktadır. Doğrudan ekim metodu tercih edilmesiyle birlikte ekim öncesinde toprak işlemesi olmadığı için zaman, işgücü ve zamandan tasarruf sağlanmaktadır
3-Ekim döneminde iklim koşullarına bağlılığı büyük ölçekte azaltmaktadır, çiftçi tarlasından biçerdöver çıkar çıkmaz ekime girebilecek zamandan kazanarak hep bir adım önde olacaktır, nitekim anız mibzeri kuru toprak şartlarında da çalışabilmektedir, yani toprağın tava gelmesi beklenmeden ekim yapılabilmektedir.
4-Tarla yüzeyinde bulunan organik materyali yok eden, ayrıca orman yangınlarının sebeplerinden biri olan anız yakma gafletine son verilerek, toprak üst katmanında organik madde miktarının artması ve toprak yapısının iyileşmesi sağlanmaktadır.
5-Bununla birlikte topraktaki biyolojik yaşam aktive edilerek toprağın eski canlılığını kazanması sağlanarak, yararlı mikroorganizmaların ve toprak canlılarının artması ile birlikte toprağın havalanması sağlanacaktır. İşlenen toprak yapısı kesekli-granül halden teksel hale gelmekte, Topraktaki organik maddeler hızla yanıp tükenmektedir. Anıza ekimle bunların önüne geçilmektedir.
6-Bir önceki yetiştiricilik dönemine ait bitkisel artıkların yüzeyde kalması nedeniyle toprakta yaşanan su ve rüzgar erozyon ’unun önüne geçilecektir.
7-Toprağın su tutma kapasitesi artarken, diğer yandan da rutubetin toprakta tutulması sağlanmaktadır. Dünyada yaşanan küresel ısınmanın yansımaları ilimizde de görülmektedir. Mevsim normallerinin altında seyreden yağışların olumsuz etkileri 2015 üretim sezonunda kendini hissettirecektir. İlimiz çiftçisinin bu olumsuzluklardan en az seviyede etkilenmesi için alınacak bir takım önlemlerin başında işlemesiz tarım gelmektedir, Topraktaki suyun muhafazasını maksimum derecede sağlayacak olan ' ' Toprak işlemesiz tarım metotlarının ' ' geliştirilmesi ve anıza ekimin önemi burada da karşımıza çıkmaktadır.
8- Anıza ekim bitki çıkışını güçleştiren kaymak tabakası oluşumunu engellemektedir.
9-Tarımsal mekanizasyon daha az kullanıldığı için, toprak yüzeyinden uygulanan baskı azalmakta ve toprak sıkışması en aza indirgenmektedir, anıza ekim bitki köklerinin toprak içerisinde homojen olarak dağılmasını sağlayarak bitkinin suya ve besine daha çabuk ulaşması sağlanmış olacaktır buda dekardan alınan verimi olumlu yönde etkileyecektir.
Sonuç Olarak
Topraklarımızda ,pullukla sürüme dayalı mevcut sistem bu şekilde uygulanmaya devam edilirse topraklarımızdaki organik maddeler hızla tükenecek erozyon artacak ve zamanla topraklarımız çöl toprağı haline gelecek, su ve rüzgar erozyonuyla savrulup gidecektir.
Verim azalması ve sürüm maliyetlerinin artması ile üretim maliyetleri de artacak çiftçinin rekabet gücü azalacaktır.
Anızların yakılması veya toprağa mineraliz olmaları ile yüksek mazot tüketimi ile atmosfere daha fazla karbondioksit salınarak küresel ısınma ve çevre sorunlarına yol açılacaktır.
Toprak işlemesiz tarım; geleceğin tarım metodudur ve teknik anlamda tarımda bir devrimdir, tarımsal ürünlerde dışarıyla rekabetin tek şartı üretim girdilerini düşürmektir, bunun yolu da işlemesiz tarım yönteminden geçer.

UÖZKAN.77 link=topic=78279.msg929183#msg929183 date=1414255153' Alıntı:
evet çıkışlar güzel ve düzenli.. bu hafta epey daha gezince foto atarım inşallah.. :)

toplamda 1-2 bin dekar hatta üstüne çıkma durumu var bu güz..

Umut abi senin Zetor 6421 ' le ne kadar sürede sürdünüz 1 dekarı ortalama? Bir de 6421 ' le 18 ' lik çekmiştiniz değil mi?

6421.. tüm sürümleri bizzat kendim yapmadım.. çok sağlıklı rakam veremiyecem şimdilik..

yaklaşık 1 saatte 10 dekar eker 11-13 litre yakar diyeyim şimdilik.. (işin garibi bizim 6421 ciddi bakım istiyomuş:) o haliyle çekti.. TÜM gün onla uğraştık.. ilk sahibi toz yutturmuş.. parça bekliyoz.. Allah ' tan sulu gömlek ve komple motoru indirmedik.. sadece pistonları söktük.. inan piston kolu bildiğin kamyon kolu gibi.. taşlamacı zetoru ilk defa duydu.. sadece her neyse çok güçlü bi makineymiş dedi:))

yalnız 18 ' i düzde seri 3 ile azıcık pati ile seri 2 ile rahat çekti.. 15 ayağı her yerde rahat çekiyo..

bu anız mibzeri kabaca pulluk kadar hatta benden çok kullanan bi arkadaş.. taş toplama makinesi de var.. O diyo ki.. pulluktanda, taş toplamadan da zor..

İLK fırsatta İLK çıkışları atacam inşallah..

UÖZKAN.77 link=topic=78279.msg930759#msg930759 date=1414607443' Alıntı:
6421.. tüm sürümleri bizzat kendim yapmadım.. çok sağlıklı rakam veremiyecem şimdilik..

yaklaşık 1 saatte 10 dekar eker 11-13 litre yakar diyeyim şimdilik.. (işin garibi bizim 6421 ciddi bakım istiyomuş:) o haliyle çekti.. TÜM gün onla uğraştık.. ilk sahibi toz yutturmuş.. parça bekliyoz.. Allah ' tan sulu gömlek ve komple motoru indirmedik.. sadece pistonları söktük.. inan piston kolu bildiğin kamyon kolu gibi.. taşlamacı zetoru ilk defa duydu.. sadece her neyse çok güçlü bi makineymiş dedi:))

yalnız 18 ' i düzde seri 3 ile azıcık pati ile seri 2 ile rahat çekti.. 15 ayağı her yerde rahat çekiyo..

bu anız mibzeri kabaca pulluk kadar hatta benden çok kullanan bi arkadaş.. taş toplama makinesi de var.. O diyo ki.. pulluktanda, taş toplamadan da zor..

İLK fırsatta İLK çıkışları atacam inşallah..
tozu nasıl yutturmuş abi yağlı filitlre değilmi

yabani ot meselesi bizim burda çok büyük sorun değil.. verimlerimizde ülke ortalaması kadar yada altında yani verim düşüşü korkusuda yok.. zaten verimin düşeceğini düşünmüyorum..

bide burda tarla tarımı ne ekersen ek genelde hep hayvan yemi oluyo.. o yüzden bu yöreye, benzer yörelere çok uygun bi sistem derim..

şimdi ÇATAK diye bi destek var.. paylaşmıştım.. 2015 ' te onun içinede girecez.. o zaman bu mibzerle ekim yapana 30 tl kadar dekara destek olacak.. tamamdır işte:)

6421.. ve tüm zetorlar kuru filtre.. yağlı filtreye çevirsen bile .. ustanın demesine ÇOK güçlü bi turbo var, kamyon gibi emiyo diyo.. en iyisi ÇOK sık temizlik ve değiştirmek..

aslında biliyorduk.. zetorun canı HAVA.. ama bizden önceki sahibinde olmuş ne olduysa.. nasip..

her avantajın bi dezavantajı var.. zetorun sesi-çekişi.. belliydiki emiş fazla.. o yüzden hepsinde hava standart..

bide galeriden ziyade biniciden almak lazım..

UÖZKAN.77 link=topic=78279.msg932241#msg932241 date=1414943510' Alıntı:
yabani ot meselesi bizim burda çok büyük sorun değil.. verimlerimizde ülke ortalaması kadar yada altında yani verim düşüşü korkusuda yok.. zaten verimin düşeceğini düşünmüyorum..

bide burda tarla tarımı ne ekersen ek genelde hep hayvan yemi oluyo.. o yüzden bu yöreye, benzer yörelere çok uygun bi sistem derim..

şimdi ÇATAK diye bi destek var.. paylaşmıştım.. 2015 ' te onun içinede girecez.. o zaman bu mibzerle ekim yapana 30 tl kadar dekara destek olacak.. tamamdır işte:)

6421.. ve tüm zetorlar kuru filtre.. yağlı filtreye çevirsen bile .. ustanın demesine ÇOK güçlü bi turbo var, kamyon gibi emiyo diyo.. en iyisi ÇOK sık temizlik ve değiştirmek..

aslında biliyorduk.. zetorun canı HAVA.. ama bizden önceki sahibinde olmuş ne olduysa.. nasip..

her avantajın bi dezavantajı var.. zetorun sesi-çekişi.. belliydiki emiş fazla.. o yüzden hepsinde hava standart..

bide galeriden ziyade biniciden almak lazım..
filitreden toz nasıl geçmiş ona anlam veremedim ben mevsime göre komprsörle günlük veya 3-5 günde temizlerim özellikle yazları toz fazla oldugundan her iş günü sonuunda.

sen doğrusunu yapıyon.. ama hep öyle olmuyo.. ustanın demesine gözle görülmeyecek kadar tozlar zamanla içerde zımpara vazifesi yapıyo.. biz ilk önce conta yakmıştır dedik ama conta sapasağlam.. hatta usta bunda conta yakma ÇOK nadirdir dedi..

Allah ' a şükür bugün itibariyle TÜM orjinal parçalar elimizde ustada Perşembe gelip takacak..