Ynt: ANIZA DOĞRUDAN EKİM-Tarla GÜNÜ
MEDYA sağolsun baya ilgi gösterdi bu işe..
http://www.bayburtsila.com/ekonomi/aniza-ekim-ciftciye-daha-cok-kazandiracak-h5615.html
http://www.bayburtmedya.com/index.php/arsiv/yazilihaberarsivi/item/591-bayburt-tariminda-devrim-yasanacak
Toprak işlemesiz tarımın avantajları;
1-Yakıt tasarrufu; yapılan çalışmalarda 1 dekar arazinin ekiminde kullanılan yakıt miktarı geleneksel toprak işlemede yaklaşık 5 lt/da iken, sıfır toprak işlemede 1 lt/da olarak tespit edilmiştir, yani yakalaşık %80 yakıttan kar sağlanmaktadır.
2-İşçilik ve zamandan tasarruf; yaklaşık olarak %75 işçilik ve zaman tasarrufu olmaktadır. Doğrudan ekim metodu tercih edilmesiyle birlikte ekim öncesinde toprak işlemesi olmadığı için zaman, işgücü ve zamandan tasarruf sağlanmaktadır
3-Ekim döneminde iklim koşullarına bağlılığı büyük ölçekte azaltmaktadır, çiftçi tarlasından biçerdöver çıkar çıkmaz ekime girebilecek zamandan kazanarak hep bir adım önde olacaktır, nitekim anız mibzeri kuru toprak şartlarında da çalışabilmektedir, yani toprağın tava gelmesi beklenmeden ekim yapılabilmektedir.
4-Tarla yüzeyinde bulunan organik materyali yok eden, ayrıca orman yangınlarının sebeplerinden biri olan anız yakma gafletine son verilerek, toprak üst katmanında organik madde miktarının artması ve toprak yapısının iyileşmesi sağlanmaktadır.
5-Bununla birlikte topraktaki biyolojik yaşam aktive edilerek toprağın eski canlılığını kazanması sağlanarak, yararlı mikroorganizmaların ve toprak canlılarının artması ile birlikte toprağın havalanması sağlanacaktır. İşlenen toprak yapısı kesekli-granül halden teksel hale gelmekte, Topraktaki organik maddeler hızla yanıp tükenmektedir. Anıza ekimle bunların önüne geçilmektedir.
6-Bir önceki yetiştiricilik dönemine ait bitkisel artıkların yüzeyde kalması nedeniyle toprakta yaşanan su ve rüzgar erozyon unun önüne geçilecektir.
7-Toprağın su tutma kapasitesi artarken, diğer yandan da rutubetin toprakta tutulması sağlanmaktadır. Dünyada yaşanan küresel ısınmanın yansımaları ilimizde de görülmektedir. Mevsim normallerinin altında seyreden yağışların olumsuz etkileri 2015 üretim sezonunda kendini hissettirecektir. İlimiz çiftçisinin bu olumsuzluklardan en az seviyede etkilenmesi için alınacak bir takım önlemlerin başında işlemesiz tarım gelmektedir, Topraktaki suyun muhafazasını maksimum derecede sağlayacak olan ' ' Toprak işlemesiz tarım metotlarının ' ' geliştirilmesi ve anıza ekimin önemi burada da karşımıza çıkmaktadır.
8- Anıza ekim bitki çıkışını güçleştiren kaymak tabakası oluşumunu engellemektedir.
9-Tarımsal mekanizasyon daha az kullanıldığı için, toprak yüzeyinden uygulanan baskı azalmakta ve toprak sıkışması en aza indirgenmektedir, anıza ekim bitki köklerinin toprak içerisinde homojen olarak dağılmasını sağlayarak bitkinin suya ve besine daha çabuk ulaşması sağlanmış olacaktır buda dekardan alınan verimi olumlu yönde etkileyecektir.
Sonuç Olarak
Topraklarımızda ,pullukla sürüme dayalı mevcut sistem bu şekilde uygulanmaya devam edilirse topraklarımızdaki organik maddeler hızla tükenecek erozyon artacak ve zamanla topraklarımız çöl toprağı haline gelecek, su ve rüzgar erozyonuyla savrulup gidecektir.
Verim azalması ve sürüm maliyetlerinin artması ile üretim maliyetleri de artacak çiftçinin rekabet gücü azalacaktır.
Anızların yakılması veya toprağa mineraliz olmaları ile yüksek mazot tüketimi ile atmosfere daha fazla karbondioksit salınarak küresel ısınma ve çevre sorunlarına yol açılacaktır.
Toprak işlemesiz tarım; geleceğin tarım metodudur ve teknik anlamda tarımda bir devrimdir, tarımsal ürünlerde dışarıyla rekabetin tek şartı üretim girdilerini düşürmektir, bunun yolu da işlemesiz tarım yönteminden geçer.