Angusculuk

kandemir bu ülkede saman olmasa otun kilosu etin kilosuyla yarışır bu yüzden saman değerli. sen tvde konuşan meşhur kaba yem tüccarlarının lafına bakma. saman olmazsa olmaz. otda olacak tabi.
Yok abi saman olmak zorunda ancak şöyle bir durum var abi bizim hayvandan verim almamız icin belli bir enerji ve proteini hayvanımıza vermeliyiz. Rasyonda samanı çok girersek samanın besleyiciligi az olduğundan kesif yeme yüklenmeliyiz ki içerik zengin olsun. Kesif yemi çok verince döl ve ayak problemleri ve asidozlar başlıyor. O yüzden samanı çok vermek yerine yonca ve otu çok girersek kesif yemi daha az verebiliriz cunku onlarda icerik zengin. Kesif yemi az verince de daha sağlıklı hayvanımız oluyor. Bak avrupaya çıldırmış gibi ot yediriyorlar. Tabi siz bu işin icinde tecrübe sahibi abilerimsiniz bana laf düşmez de benim bildiklerim de bu kadar

Yok abi saman olmak zorunda ancak şöyle bir durum var abi bizim hayvandan verim almamız icin belli bir enerji ve proteini hayvanımıza vermeliyiz. Rasyonda samanı çok girersek samanın besleyiciligi az olduğundan kesif yeme yüklenmeliyiz ki içerik zengin olsun. Kesif yemi çok verince döl ve ayak problemleri ve asidozlar başlıyor. O yüzden samanı çok vermek yerine yonca ve otu çok girersek kesif yemi daha az verebiliriz cunku onlarda icerik zengin. Kesif yemi az verince de daha sağlıklı hayvanımız oluyor. Bak avrupaya çıldırmış gibi ot yediriyorlar. Tabi siz bu işin icinde tecrübe sahibi abilerimsiniz bana laf düşmez de benim bildiklerim de bu kadar

ben besi bilmem buzaya yönelik anaç hayvan bakıyosan saman olacak. avrupada olsak bizde yediririz avrupada ot var bizde saman kimde ne varsa onu yediriyor. mesela avrupadaki insan günlük et yiyor avrupadaki yiyor bizde yiyelim diyemiyoruz. yani elde ne varsa onu yedirmek lazım. avrupadaki gibi hayvanın önüne sınırsız ot koyarsak bu ülkede o kadar ot yok fiyatlar uçar gider.

ben besi bilmem buzaya yönelik anaç hayvan bakıyosan saman olacak. avrupada olsak bizde yediririz avrupada ot var bizde saman kimde ne varsa onu yediriyor. mesela avrupadaki insan günlük et yiyor avrupadaki yiyor bizde yiyelim diyemiyoruz. yani elde ne varsa onu yedirmek lazım. avrupadaki gibi hayvanın önüne sınırsız ot koyarsak bu ülkede o kadar ot yok fiyatlar uçar gider.
Yok abi sınırsız olur mu rasyon olacak denge olacak. Ama abi sen buzagicisin bak biz senle daha önce tanıstik mi bilmem ben lise ogrencisiyim gelecekte de zootekni okuyup bu ise gireyim diyorum ilk aklimda süt ve besiyi kombine yapmak vardı simental gibi ama o kadar bütçemiz yok bende ilk böyle başlamak istiyorum buzagi uretimi. Bu isi biraz arastirdigimda da küspe saman bol kullanilmali ki buzagi ucuza uretilsin bide cikarilabildigi kadar meraya cikarilmali. Ben bizim yaylalarda bu isi yapmayı düşünuyorum bizim yaylalar guzel çamlıdere'de. Abi senin isler nasıl gidiyor buzagilarin dogdu mu

Yok abi sınırsız olur mu rasyon olacak denge olacak. Ama abi sen buzagicisin bak biz senle daha önce tanıstik mi bilmem ben lise ogrencisiyim gelecekte de zootekni okuyup bu ise gireyim diyorum ilk aklimda süt ve besiyi kombine yapmak vardı simental gibi ama o kadar bütçemiz yok bende ilk böyle başlamak istiyorum buzagi uretimi. Bu isi biraz arastirdigimda da küspe saman bol kullanilmali ki buzagi ucuza uretilsin bide cikarilabildigi kadar meraya cikarilmali. Ben bizim yaylalarda bu isi yapmayı düşünuyorum bizim yaylalar guzel çamlıdere'de. Abi senin isler nasıl gidiyor buzagilarin dogdu mu

konuştuk daha öncede. biri düşük yaptı 6-7 aylıktıvtest yaptırdım brucella yok. hayvanlar serbest sistem olduğu için heralde vurunca düşüttürdü buzayı. şimdilik cepten yiyo bakalım mart 15de başlayacak buzalar.

Kandemir benim hemserim de hakli eger yoncaya bu kadar talep ve fiyat artisi olursa daha baska sorunlarla karsilasiriz yoncanin balyasi kim bilir kac tl onu verecegime yemi ver gitsin birde gercekten türkiye her zaman bu kadar duzenli gitmiyor yarin et fiyati duserse bu yollarda ki ahirlar nolacak bilmiyorum ve ya ithal dana gelmeyince nolacak

Kandemir benim hemserim de hakli eger yoncaya bu kadar talep ve fiyat artisi olursa daha baska sorunlarla karsilasiriz yoncanin balyasi kim bilir kac tl onu verecegime yemi ver gitsin birde gercekten türkiye her zaman bu kadar duzenli gitmiyor yarin et fiyati duserse bu yollarda ki ahirlar nolacak bilmiyorum ve ya ithal dana gelmeyince nolacak
Evet ibo abi de haklı ancak bir nokta var gözden kaçan. Ot üretimi bugünküyle aynı olsa ve herkes ot yedirse o zaman ot etten pahalı olur. Ama avrupada her çiftçi kendi otunu kendi ürettiği için hem ucuza besliyor hem de sağliklı besliyor. Demekki herkes burda kendi otunu üretse ot pahalı olmayacak ve hayvanlar sağlıklı olacak. Yem bitkisi üretimimiz çok az. Yanlış duymadıysam bu sene tek yıllık yem bitkileri için dönüme 60 tl destek var artık devlet bunu fark etti ve teşvik etmeye başladı.

herkes kendi otunu felan üretse demek o kadar kolay oluyor ki bi insanın gücüde belli otu üretse bu sefer de mala bakamaz toplum da yaşamak zor insan sosyal bir varlık düğünü var cenazesi var düğünü var hadi bunları geç sanki her yerde sulu tarla var mı her dereden bir kuraklık fışkırıyor bu sene istanbul ile ankara içme suyu bulursa oda çok buyuk nimet gerçi kaç senedir bulmuyorlar da bir damacana su olmuş 7 tl bı eve ayda 15 yazın 25 damacana su gider var sen hesab ett ama seninle bir çiftlik kuracagım senın bu dedıklerını yapman için on tane felan hayvanın olacak az az yaparsın yoksa o kadar tarlamı var millette

herkes kendi otunu felan üretse demek o kadar kolay oluyor ki bi insanın gücüde belli otu üretse bu sefer de mala bakamaz toplum da yaşamak zor insan sosyal bir varlık düğünü var cenazesi var düğünü var hadi bunları geç sanki her yerde sulu tarla var mı her dereden bir kuraklık fışkırıyor bu sene istanbul ile ankara içme suyu bulursa oda çok buyuk nimet gerçi kaç senedir bulmuyorlar da bir damacana su olmuş 7 tl bı eve ayda 15 yazın 25 damacana su gider var sen hesab ett ama seninle bir çiftlik kuracagım senın bu dedıklerını yapman için on tane felan hayvanın olacak az az yaparsın yoksa o kadar tarlamı var millette
Abi herkes yöresine göre is yapacak kimde ne varsa ona göre. Avrupalida ryegras var onu ekiyor israillide bugday var onu ekiyor ikisi de silaj yapiyor ve gayet saglikli. Israilin adami bugdayi ekiyor abi dane tutmadan yesilken biciyor silaj yapiyor dekara 3 4 ton silaj aliyor bunu tritikaleyle deneyebilirsin su yok ya israilde o yuzden boyle yapiyor cok mantikli ve israil dunyanin en verimli hayvanciligini yapan ülkedir. Yapılmak istendikten sonra her isin çözümü var

Abi herkes yöresine göre is yapacak kimde ne varsa ona göre. Avrupalida ryegras var onu ekiyor israillide bugday var onu ekiyor ikisi de silaj yapiyor ve gayet saglikli. Israilin adami bugdayi ekiyor abi dane tutmadan yesilken biciyor silaj yapiyor dekara 3 4 ton silaj aliyor bunu tritikaleyle deneyebilirsin su yok ya israilde o yuzden boyle yapiyor cok mantikli ve israil dunyanin en verimli hayvanciligini yapan ülkedir. Yapılmak istendikten sonra her isin çözümü var
başkan bu cevabın güzeldi ama sana şunu söyleyim zooteknist olunca köye gidince göreceksın sen bazı söylediklerimi köy de ortam farklı oluyor bırde bu konularda devlet sana destek olmuyor köstek oluyor sana söylüyorum köye giden adamlar yüzünden yakında iç anadoluda bile çiftciler çiftci başı 50 dönüme düşecek çok buyuk arazileri olan köyler hariç onunlada ne kadar para kazanırsan kazan kazan harca hem kendi otunu üret hem saman yap hem sılaj yap hemde arada bir gez bak kendinle gurur duy ne çok tarlam var be diye

başkan bu cevabın güzeldi ama sana şunu söyleyim zooteknist olunca köye gidince göreceksın sen bazı söylediklerimi köy de ortam farklı oluyor bırde bu konularda devlet sana destek olmuyor köstek oluyor sana söylüyorum köye giden adamlar yüzünden yakında iç anadoluda bile çiftciler çiftci başı 50 dönüme düşecek çok buyuk arazileri olan köyler hariç onunlada ne kadar para kazanırsan kazan kazan harca hem kendi otunu üret hem saman yap hem sılaj yap hemde arada bir gez bak kendinle gurur duy ne çok tarlam var be diye
Abi simdi devlet insanlari devamlı köye dönmeye tesvik ediyor ya aslinda kimse köye gitmiyo gitse bile senede 3 kez gidiyor bi ekini ekmeye bi gubrelemeye bide bicmeye geliyor kimse köyde devamli durmaya falan gelmiyor artık. Gelse bile 60 yaşından sonra 5 tavuk besleyip 200m2 bahcede ugrasacak yasli adamlar gelir dinamik nufus köye gelmez kolay kolay. Yani benim gibi arıza değilse gelmez😆😆

Abi simdi devlet insanlari devamlı köye dönmeye tesvik ediyor ya aslinda kimse köye gitmiyo gitse bile senede 3 kez gidiyor bi ekini ekmeye bi gubrelemeye bide bicmeye geliyor kimse köyde devamli durmaya falan gelmiyor artık. Gelse bile 60 yaşından sonra 5 tavuk besleyip 200m2 bahcede ugrasacak yasli adamlar gelir dinamik nufus köye gelmez kolay kolay. Yani benim gibi arıza değilse gelmez[emoji38][emoji38]
kardeşim sana minik bir sorum var.
bu dünya standartlarındaki hayvancılığı yapmak finansmanı nasıl sağlıycaz.
ütopik bir söylemden öte geçelim sıfır finansman bir köylüyü finansal olarak yönet 200 baş hayvanın alımı arazinin alımı ekipmanların alımı en önemlisi bu alımların ödeme planı.
at meydan olsa koşturacaz.
iyi hoş anlatıyosun ama zaten ülkede sorun sıcak para nasıl yapılacağını değil finanse edelim şu çiftliği artık.

kardeşim sana minik bir sorum var.
bu dünya standartlarındaki hayvancılığı yapmak finansmanı nasıl sağlıycaz.
ütopik bir söylemden öte geçelim sıfır finansman bir köylüyü finansal olarak yönet 200 baş hayvanın alımı arazinin alımı ekipmanların alımı en önemlisi bu alımların ödeme planı.
at meydan olsa koşturacaz.
iyi hoş anlatıyosun ama zaten ülkede sorun sıcak para nasıl yapılacağını değil finanse edelim şu çiftliği artık.
Abi gariban adama söyleyecek lafım yok ama benim dikkatimi çeken bir nokta var bizim köylümüz hep alabildiği en iyi traktöre sahip olmaya çalışıyor gibi bir fikre kapıldım. Yani adam utanmasa tarlayı satıp traktör alacak sağa sola onla gidecek😆😆 halbuki bu kadar iyi traktör alma hevesi yerine sadece işini görmesi yeter olan ucuz yollu bir traktör alsa ve senelerce onu kullansa aslında parayı çarçur etmemiş olur. Yani insanımızda para yok değil de yanlış harcamalar yapıyor. 180 bin tl ye 90 beygir avrupa traktörü almak yerine yarı fiyatına hattatlar var. Aradaki 90 bin e en az 40 50 dönüm yer alırsın en kötü. (Bu rakam bursa icin gecerli değil bursada tarla=altın bunu biliyorum:))) bi baska yanlis harcama örneginde şudur bence 2 kilo yem 1 kilo saman da hayvanin ihtiyacını görüyor 4 kilo ot da diye dusunelim(bu rakamlar daha fazla da basite indirgiyelim simdilik) 1 kg saman 0.50 tl 2 kg yem 1.1 tl toplam 2.7 tl. Ot satın alınsa 65 kuruştan alınsa 4 kg ot da 2.6 tl ye geliyor :). Aynı paraya hayvanımızı neden daha sağlıklı beslemeyek ki? Abi şu gerçek ki biz kolaya kaçıyoruz yem nasolsa yemcide çakılı saman desen akarı yok kokarı yok bozulması yok ot gibi daha rahat da ot daha bu işe uygun. Bide abi otun bir avantajı da bana sorarsanız şu eger kendi kesif yeminizi üretmek isterseniz isiniz zor ama otunuzu uretmek isterseniz kolay. Zaten buğdayı herkes ekiyor değil mi. 250 kg dane verimi alınacak çorak yerdeki insan yesile bicip kurutsa balyalasa o 250 tl yerine 750-800kg kuru ot alir en kotü. Yani 1 liraya 3 kilo ot alir bu da gayet uygun rakamlar aslinda. He ekipmanı vesairi dersen ilk sene kiralanır baktin kazaniyor ikinci sene temin edersin baktin kazanmiyor kesif yem samana devam.

Abi gariban adama söyleyecek lafım yok ama benim dikkatimi çeken bir nokta var bizim köylümüz hep alabildiği en iyi traktöre sahip olmaya çalışıyor gibi bir fikre kapıldım. Yani adam utanmasa tarlayı satıp traktör alacak sağa sola onla gidecek[emoji38][emoji38] halbuki bu kadar iyi traktör alma hevesi yerine sadece işini görmesi yeter olan ucuz yollu bir traktör alsa ve senelerce onu kullansa aslında parayı çarçur etmemiş olur. Yani insanımızda para yok değil de yanlış harcamalar yapıyor. 180 bin tl ye 90 beygir avrupa traktörü almak yerine yarı fiyatına hattatlar var. Aradaki 90 bin e en az 40 50 dönüm yer alırsın en kötü. (Bu rakam bursa icin gecerli değil bursada tarla=altın bunu biliyorum:))) bi baska yanlis harcama örneginde şudur bence 2 kilo yem 1 kilo saman da hayvanin ihtiyacını görüyor 4 kilo ot da diye dusunelim(bu rakamlar daha fazla da basite indirgiyelim simdilik) 1 kg saman 0.50 tl 2 kg yem 1.1 tl toplam 2.7 tl. Ot satın alınsa 65 kuruştan alınsa 4 kg ot da 2.6 tl ye geliyor :). Aynı paraya hayvanımızı neden daha sağlıklı beslemeyek ki? Abi şu gerçek ki biz kolaya kaçıyoruz yem nasolsa yemcide çakılı saman desen akarı yok kokarı yok bozulması yok ot gibi daha rahat da ot daha bu işe uygun. Bide abi otun bir avantajı da bana sorarsanız şu eger kendi kesif yeminizi üretmek isterseniz isiniz zor ama otunuzu uretmek isterseniz kolay. Zaten buğdayı herkes ekiyor değil mi. 250 kg dane verimi alınacak çorak yerdeki insan yesile bicip kurutsa balyalasa o 250 tl yerine 750-800kg kuru ot alir en kotü. Yani 1 liraya 3 kilo ot alir bu da gayet uygun rakamlar aslinda. He ekipmanı vesairi dersen ilk sene kiralanır baktin kazaniyor ikinci sene temin edersin baktin kazanmiyor kesif yem samana devam.
bu işlerin finansmanı hayvanın bakımından daha zordur.
gariban adam hayvancılık yapmak ister.
milyon TL yatırım imkanı olan kişi hatırımını zaten canlı hayvana yapmıyor.
büyük ve pahalı traktör alanların tarlaları geniş ve büyük bölümü tarlaların hakettiği traktör ve ekipmanları alamıyor.
ekstradan çiftçinin en büyük lüksü traktörün kalitesi adamın hayatında lüks diye bir şey yok.
şöyle yapalım 500bin TL nakit parası olan birini sıfırdan hayvancılık işine sokalım.
ülkemiz şartlarında ister israil ister yenizelanda şartlarında bir çiftlik hayvancılık modeli sağlayalım finansmanı kullan kur bakayım.
ahır yatırımı tarla tarla işlemek için gerekli ekipmanlar tarlaların işlenmesinde harcanan mazot traktör arızaları ahır tadilatları vs hepsini bi koy işin içine.

Niye abi perkins motor arıza mı veriyor ki perkins sağlam olur aslinda
traktörü sadece motoru ile değerlendirmek yanlış olur.
hattatı piyasada tutulmayan bir marka yapan nedir buna bakmak lazım.
örnek vermek gerekirse sahibindende hattat h45 4wd 17,500tl 2011 model.
mf 240s 2wd 20bin TL 1990 model.
montaj kalitesi yan aksesuarların kalitesi motor şanzuman uyumu.
torku ağırlık dağılımı.

traktörü sadece motoru ile değerlendirmek yanlış olur.
hattatı piyasada tutulmayan bir marka yapan nedir buna bakmak lazım.
örnek vermek gerekirse sahibindende hattat h45 4wd 17,500tl 2011 model.
mf 240s 2wd 20bin TL 1990 model.
montaj kalitesi yan aksesuarların kalitesi motor şanzuman uyumu.
torku ağırlık dağılımı.
H serisi öyle haklısınız. Fakat son yıllarda çıkan hattat 240 ve C serisi hakkında pek şikayet yok çiftçiler tarafından. Kullananlar memnun. Benimde aklımda hattat 240 var mesela. Bu konuda bilgisi, tecrübesi olanlar da açıklık getirirlerse çok iyi olur aslında 😊 Ben hattat düşünüyom ama yine de içimde bi "acaba" var malesef. 😐

H serisi öyle haklısınız. Fakat son yıllarda çıkan hattat 240 ve C serisi hakkında pek şikayet yok çiftçiler tarafından. Kullananlar memnun. Benimde aklımda hattat 240 var mesela. Bu konuda bilgisi, tecrübesi olanlar da açıklık getirirlerse çok iyi olur aslında [emoji4] Ben hattat düşünüyom ama yine de içimde bi "acaba" var malesef. [emoji52]
dürüst bütün yaptıkları modellerin ikinci el fiyatlarıda Uzel mf traktörlerden geri kalmıyor.
kullanan arkadaşlara sormak lazım nasıldır.

H serisi öyle haklısınız. Fakat son yıllarda çıkan hattat 240 ve C serisi hakkında pek şikayet yok çiftçiler tarafından. Kullananlar memnun. Benimde aklımda hattat 240 var mesela. Bu konuda bilgisi, tecrübesi olanlar da açıklık getirirlerse çok iyi olur aslında [emoji4] Ben hattat düşünüyom ama yine de içimde bi "acaba" var malesef. [emoji52]
Ben 4*4 traktör almadan önce senin gibi 'acaba pişman olur muyum 'diye çok terettut ettim bizim formda (trakkulup) pek fazla hattati tutmuyorlar. buradan okuyorum vazgeç iyorum.kullananlarla görüşüyor um memnunlar. Bakıyorum inceliyordum hoşuma gidiyor özellikleri çok kararsız kalmıştım tam 6 ay traktör almayı bu nedenlerle vazgeçtim.massey almak istiyorum beni aşırı zorluyacak aşıyor beni.4*4 traktore ihtiyacı m var en sonunda t serisini aldım 2015 in Aralık ayinda.kulaguna kurşun hiçte basite alınacak değilmiş bakım masrafları da gayet uygun abartılacak sorun yaşamadım şuan.yani bizzat inceleyin derim kötü diyenlere de resmiyete almayın hattat dünyanın en iyi traktör u diyenlere de resmiyete almayın bizzat kendiniz inceleyin öğrenin derim ben

Ben 4*4 traktör almadan önce senin gibi 'acaba pişman olur muyum 'diye çok terettut ettim bizim formda (trakkulup) pek fazla hattati tutmuyorlar. buradan okuyorum vazgeç iyorum.kullananlarla görüşüyor um memnunlar. Bakıyorum inceliyordum hoşuma gidiyor özellikleri çok kararsız kalmıştım tam 6 ay traktör almayı bu nedenlerle vazgeçtim.massey almak istiyorum beni aşırı zorluyacak aşıyor beni.4*4 traktore ihtiyacı m var en sonunda t serisini aldım 2015 in Aralık ayinda.kulaguna kurşun hiçte basite alınacak değilmiş bakım masrafları da gayet uygun abartılacak sorun yaşamadım şuan.yani bizzat inceleyin derim kötü diyenlere de resmiyete almayın hattat dünyanın en iyi traktör u diyenlere de resmiyete almayın bizzat kendiniz inceleyin öğrenin derim ben
Teşekkürler, Allah arızasını göstermesin 😊

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt