Abi gariban adama söyleyecek lafım yok ama benim dikkatimi çeken bir nokta var bizim köylümüz hep alabildiği en iyi traktöre sahip olmaya çalışıyor gibi bir fikre kapıldım. Yani adam utanmasa tarlayı satıp traktör alacak sağa sola onla gidecek[emoji38][emoji38] halbuki bu kadar iyi traktör alma hevesi yerine sadece işini görmesi yeter olan ucuz yollu bir traktör alsa ve senelerce onu kullansa aslında parayı çarçur etmemiş olur. Yani insanımızda para yok değil de yanlış harcamalar yapıyor. 180 bin tl ye 90 beygir avrupa traktörü almak yerine yarı fiyatına hattatlar var. Aradaki 90 bin e en az 40 50 dönüm yer alırsın en kötü. (Bu rakam bursa icin gecerli değil bursada tarla=altın bunu biliyorum
)) bi baska yanlis harcama örneginde şudur bence 2 kilo yem 1 kilo saman da hayvanin ihtiyacını görüyor 4 kilo ot da diye dusunelim(bu rakamlar daha fazla da basite indirgiyelim simdilik) 1 kg saman 0.50 tl 2 kg yem 1.1 tl toplam 2.7 tl. Ot satın alınsa 65 kuruştan alınsa 4 kg ot da 2.6 tl ye geliyor
. Aynı paraya hayvanımızı neden daha sağlıklı beslemeyek ki? Abi şu gerçek ki biz kolaya kaçıyoruz yem nasolsa yemcide çakılı saman desen akarı yok kokarı yok bozulması yok ot gibi daha rahat da ot daha bu işe uygun. Bide abi otun bir avantajı da bana sorarsanız şu eger kendi kesif yeminizi üretmek isterseniz isiniz zor ama otunuzu uretmek isterseniz kolay. Zaten buğdayı herkes ekiyor değil mi. 250 kg dane verimi alınacak çorak yerdeki insan yesile bicip kurutsa balyalasa o 250 tl yerine 750-800kg kuru ot alir en kotü. Yani 1 liraya 3 kilo ot alir bu da gayet uygun rakamlar aslinda. He ekipmanı vesairi dersen ilk sene kiralanır baktin kazaniyor ikinci sene temin edersin baktin kazanmiyor kesif yem samana devam.