Bu oranı Türkiye'deki angus Cifliği sahipleriyle yaptıgım görüşmede söylediler ama zaten sıkı beslemede simental montofon %58 bulabiliyor
Charolais ve Limuzinlerde %56-62 arasi oluyor. Angus ve herefordlarda urugay mallarini %54-58 olarak hesap etmek daha dogru olur. %50 nin alti ideal degil kotudur, %48 in altinda cikarsa zaten bu isi yapmaya gerek yok. Holsteinlarda benim yaptiklarimda %50-52 bazende %54 oldu ama %50 nin alti hastalik sebebi ile mecburi kesim degilse, isletme basarisizligidir.%65 randımanı siz mi aldınız acaba? çünkü üniversitelerde yapılan araştırmalarda bile özel bakılmış hayvanlar en çok %64 randıman vermiştir. %40 ve %60 arası en ideal olanıdır. Ayrıca angus,hereford,limuzin,şarole gibi ırklar cumhuriyetin ilk yıllarında devlet çiftliklerine getirilmiş istenen sonuç alınmamıştır. angus eti abd de çok rağbet görüyor bizim ülkede kasaplar keserken dişi erkek olduğuna göre fiyat kırmakta ama eti satarken hepsi erkek hayvan oluyor saygılar
Zooteknist
Duzgun anguslardan %58-60 civari alanlar oluyor ama urugaydan gelenler biraz sikintili galibabir ara anguslar için %75 diyerek milleti gaza getirdiler hiç kimsede düşünmedi bunu hayavnın %10 u kan %15-20 si kemik, derisi ve işkembe kilosu var onlarıda eklesen zaten mümkünatı yok milletin sırtından bedava para kazanan simsarlar itibar etmeyin.
Zooteknist
Ya siz neden bahsediyorsunuz holstein danalar %60 randıman veriyor 2011 de sarole dana ithal ettik %75 randıman verdi tabi bunlar uzun süre besicilikte
En az 2 senedir.ne kadar uzun mesela ?
Bir yıl bakıyoruzne kadar uzun mesela ?
Töbe bismillahEn az 2 senedir.
Arkadaşlar 17 ayda 650 kg civarı oluyor %62 65 randıman çıkmaktadır
Bu anguslar için ideal kesim 15-16 mı yoksa 17-18 mi oluyor..
Simentalci Barış Bey 15-16 Ayda 700-750 Canlı Ağırlığa ve 400kg Karkas'a ulaşabiliyor ki Kombine bir ırkla bunu başarabiliyor. Öyleyse bu Anguslar balon mu? Kesime en hızlı gelen hayvan bu değilmiydi?
Angus beslemenin pek bi esprisi kalmıyor sanki şu Tabloda
Kaç ayda kesime giderangus simental sarole limisune göre mera hayvanıdır. mera ile besleme yapıldığı için maliyeti düşmekte olup mermerleşme oranı en iyi hayvandır. Diğer ırklardan ayıran en önemli özelliği odur.
Brova kardeşim, gerçek/doğal/en ucuz besi hayvancılığı nasıl yapılır bu forumda tek sana rastladım. Karlı hayvancılık yapmak istiyorsan Angus yada yerli ırklardan şaşma derim. Yalnız Angus eti çok değerlidir diğer sığır ırklarının eti fiyatına satmamaya çalış. Benimle aynı kafadasınız, başarılar dilerim.Kuzeye kapalı etrafı ormanla çevrili arazide sırta bir iki kuruluk yapıcam. İlk etapta 50 baş angus boş düve temin edicem bunların doğurup yavrusunu altından alana kadar ihtiyacı olan kuru ot yuvarlak balyaları 9 m2 ye bir balya gelecek şekilde 8 dönüme yayacam ve elektrilki tel ile her gün üçer balya yediricem 400 kglik balyalardan. Fiğ yulaf karışık hasadının balyaları olacak. Balayalar etrafına yuvarlak ot besleme bariyeri yerleştirebilirim. Kaba yemi kendim ekip hasad edicem çevre icar arazilarde. Dönümde 1-1,5 ton hasad hedefim var. Çevrede su da var. Düveleri yerime adapte olunca red angus sperma ile suni tohumlucam. Yakın hedefim buzağı almak be ilk etapta uzmanlaşana kadar satmak uzak hedefim besi bitirmek ve kesim. Buzağılar için girişi alçak demirle engelli barınak yapıcam. Mevcut işletmemde alaca erkek besi yapıyorum. Sonuçlar başarılı ancak fiyatlar keyif kaçırıcı. 13 ay yaşında 285 kg karkas 550-570 kg canlı ağarlıkta elde edebiliyyorum.
Brova kardeşim, gerçek/doğal/en ucuz besi hayvancılığı nasıl yapılır bu forumda tek sana rastladım. Karlı hayvancılık yapmak istiyorsan Angus yada yerli ırklardan şaşma derim. Yalnız Angus eti çok değerlidir diğer sığır ırklarının eti fiyatına satmamaya çalış. Benimle aynı kafadasınız, başarılar dilerim.
Sisteminiz benim de dusundugum sistem ancak arazi az. 10 dekar yer olsa yani 10.000 m2, 50 anac +50 dana icin desek 10.000/100= 100 m2 hayvan basina duser. Angus gibi ahira yatkin olmayan hayvan icin kucuk gelmez mi ? Ahira icin daha uygun olan Limuzin daha uygun gibi.
Besiye gecerseniz siz besiden keseyim derken 2nci buzagi dogmus olur, yani 150 bas hayvan olur elde, elbette ilk yavrulardan gelecek disileri damizlik yaparsaniz daha fazla.
Disarida bunu yapanlar, ev, ahir (sundurma ), depolar, karantina haric sadece dolasim alani olarak ana+buzagi icin 200 m2 diyorlar.