Sadece angusla işe girmektense Doğu malı alarak angus tohumlatarak bu işe girmek ilk başlarda daha az riskli olur.hayvan alım ve yem maliyeti daha uygun olur bence
fotoğraf yüklemeyi bilsem hemen atarım hayvanların otladığı yeri eger yüklemeyi bilen bir arkadaş numarasını verirse ben ona yoluyayım paylaşsın arkadaşlarda faydalansın
Fotografi ve nereye ait oldugunu yazarak bana email atin, yuklerim.
Adresim travertinetr@yahoo.com
Ben Kars hayvani yaramaz, kullanilmasin demedim, demem de. Ancak kombine hayvan danasi ile et irki arasinda bir fark oldugu acik.
Ben hayvanci degilim, ama baslamak istiyorum, karliligi aciklayabilirsem bu ise para koyacak ortak olacak tanidiklarim var, neyse. Neden yapacagimi soyleyeyim.
Bakiniz bir kararname cikti, ciftliklerdeki hayvanlar kredi icin teminat olabilir.
Bir kararname daha, tarim urunleri ithalati, yani yem urunleri dahil , serbest oldu.
Bizde cok buyuk besiciler var ellerinde binlerce hayvan var. Simdi 5-10.000 hayvani besiye alan adam bunlari teminat gosterip besi danasi ve yem bitkilerini ithal edecek. Misir, arpa, yonca hem birinci sinif hem iceriden daha ucuza gelecek. Besiyi ucuza getirecek. Bir kac yil icinde fasona gececek, tavukcular nasil al sana civciv, al sana yem, 45 gun sonra sat bana yapiyr. Bunu yapacak, al sana dana, al sana yem, 6 ay sonra ver bana diyecek. Kendi kesip satacak.
Neden danayi ithal ediyor, cunku gelen hayvan et irki daha iyi besiye geliyor. Ikincisi daha ucuz olacak. Bakin ne denmis, merada otluyor, yem vermiyorum , coban parasi 125, ama sattim 4.500 ! Dana bulamayan adama 4.500 fiyat verince disaridan alip getiriyor. Bir malin fiyatini basta satan soyler ama alici baska mal bulunca is biter, adam ithal danayi denedi, kar etti, simdi kur garantili, ucuz yem ucuz dana alirsa islem tamam ! Buna izin vermemek lazim, hem ciftci kaybeder hem ulkemiz.
Mera ve suni mera deyince sanirim bir farklilik var. Benim kastim birim alandan kaliteli ve cok mal alinan yer. Ama ben para vermedim ki Allah yagmur veriyor kendi kendine bitiyor, bedava denen yere de mera deniyor. O meralar asiri otlatma basta bir suru nedenle elden gidebilir.
Disarida mera olayina gelince, Hollanda n eekadar yer ? Konya`dan kucuk, hepsi mera olsa Kars+Ardahan+Igdir meralari kadar etmez. Adamlar mandira urunu ihracati bizim tum uhracatimizdan fazla, merasi falan yok ! Suni merayi yapmis, topluyor taze otu veriyor hayvana, adam yapiyor biz diyoruz olmaz, pahali falan. Su deyince Hollanda`da kac irmak var, o suyu buluyor bizde yok oylemi.
Yoncanin altina toprak alti sulamayi kurup ayni suyla 2 misli yere ekebilirsen oluyor, devlet destegi de var. Ama ne diyoruz, para vermeyelim, arazi devletten yagmur Allah`tan, tohumu kendinden olsun.
Bakin arkadaslar kimseyi elestirmiyor, kimseye sen bilmiyorsun falan demiuorum, bilmeyen ogrenmeye calisan benim aslinda. Ama el yapar Turk bakar olmasin artik. Dedem babam ne yaptiysa ben aynisini yaparim deyince olmuyor.
Hataliysam affedin, saygilarimla.
Ardahan tepeler köyü kent ormanı üst tarafı bu bölge.daga çıktığımızın ilk günü hayvanlar soldaki çam ağaçlarının alt tarafında yattılar gece temmuz ve ağustos aylarında burda kaldık sabahları 05.00 gibi inekler kalkar buzağılar annelerini emer 05.30 gibi yavaş yavaş çamların üstündeki boş alanda yayılır orda çeşmede var rakım yaklaşık 2200m akşam 19 30 gibi geri yatağa gelir iki çoban otlattı geceleride bir kişi sırayla bekledik eylülün ilk haftası köye iniş. yılda yaklaşık hiçbir yem ot vermeden 6 ay merada otlar burdaBilgisayarim bir saat obce tamirden geldi, Muratardahan arkadas resim gondermis simdi yukluyorum.
Bu mera var da neden et irki cins hayvan koymuyorsunuz anlamiyorum, hayirli isler.
Bu arada kac ay otlatabiliyorsunuz ?
Bu mera tam olarak nerede belgi google haritasi buluruz, ili ve koy adi yazsaniz olur.
Ekli dosyayı görüntüle 17172
yaklaşık 1500 dönüm yer 120 kadar inek ve düve 60 tane buzağı otladı.tabi bu otlatma işi çobanın tecrübesiyle çok alakalı.Yaklasik kac hektar vardir, kac hayvana yetiyor ?
İşte o SimangusRed Angus bildiğin Angus'un kırmızısı. Ben besi amaçlı melezlememde Kırmızı Angusu tercih ettim. Tercih etmemdeki birinci sebep Simentalin rengiyle uyumlu olsun ve çirkin hayvanlar olmasın idi. İkinci sebebim ülkemizdeki kırmızı hayranlığı. Amerika'da nasıl beside siyah hayranlığı varsa Türkiye'de aynı şey kırmızı için var.
Şu ana kadar 10 civarı SimAngus buzağım oldu.
Kullandığım Red Angus boğanın resmi ve doğan buzağılarımdan biri:
İşte işin özü burada. Bu kadar simental rüzgarı eserken, kimse Angus yapmıyor. Ben Angus konusunda çok yazdım. Artık yoruldum. Yoksa Angus bizde Olmaz diye birşey yok. Çevremde Angus yapanlar var. Onlarla konuştuğumda memnunlar. Belçika mavilerinden de. Hem de onlarınki tam saf değil. Saçlılarınki ABD Avustralya menşeili. Eskişehirdeki Ada da öyle bildiğim kadarıyla. Uruguaylar çok randımnalı değil.şuan angus çok rağbet gören bir ırk deil simental gibi. kaldı ki mezbahalarda da et sınıflandırılmıyor. gebe düve satışı yapsak kaç kişi gelir bizden alır.. daha önceden bu işi yapan tecrübeli firmalar varken..
Arkadaşlar 17 ayda 650 kg civarı oluyor %62 65 randıman çıkmaktadır