50 TL Ek Girdi Maliyeti Destegi Hk.

çks sisteminde ne sıkıntı var ki? kiralarsan tarlayı evrak ile ve çks yaparsan sen alırsın desteklemeleri.
Tarla sahibi çks yaptırıyor kendi tarlasını. Ama bir adım atmıyor tarlaya. Tarlayı eken, masraf yapan, kuraklığın, artan girdilerin zarar verdiği kişi çiftçi. Çks sıkıntısı, paranın nereye gittiğini takip etmemek. Çks de ben bu tarlaları ekiyorum deyip de ekmemek, devleti kandırmak değil de nedir? Herkes bal gibi biliyor desteklerin çoğunun çiftçiye ulaşmadığını. Hibeler de öyle. Adam hibeyle makine alıp ertesi yıl satıyor normal fiyattan.
Biz tarla sahiplerine mazot gübre desteğini çekip veriyoruz. Kuraklık desteğine bile göz diktiler kavga dövüş vermedik. Şimdi şu ek girdi desteği icmali çıktı bir yandan seviniyorum buğdaya can atabilir miyiz diye, bir yandan kara kara düşünüyorum, bunlar bu paraya da göz dikecek.
Çks yaptırıyorsa en azından önceki yılın faturalarını çıkarıp gösterecek. Ben bu kadar gübre mazot masraf yaptım diye. Veya bir sisteme oturtulup çiftçi alacaklarını sezon başlamadan alabilmeli. Deposu olmayana tkk emanet sistemi kurmalı.

Bu desteklemeler 1998-1999 yılıydı yanılmıyorsam ilk çıktığından bu yana alıyorum.

İlk çıkış yılları dünya bankası 10 dolardan sübvanse ediyor dedilerdi, dekar başına 10 doları çarpar bakardım karşılığı kadar para yatırıldıydı

10 dolar şimdi 147 lira,

sonraki yıllar kiloya destek dediler, kiloya desteklerde 1 kuruştan başladı 3 oldu 5 oldu derken 10 kuruş, ama bu kiloya destek zamanla iyi artış yapamadılar mahsülün yüzde 10 u kadar olurdu ilk önceleri, sonraları bu oran düşük kaldı mazot ve gübreyi destekleyelim dediler, çeşitlendi destekler ama verilen aslında dolar bazında artmadı,, 10 dolar 147 lirayı veriyolarmı toplamda ona bakmak lazım, bütün aldıklarımı toplayıp baktığımızda sanırım verilemiyor, dolarda durduğu yerde durmuyor gerçi, yani destekleme toplamda ilk çıktığı kadar olmuyor, bu çok açık, artırıyolar ek yapıyorlar ama 20 yıl öncesinden çok geri, belki çok çeşitli ama temel gıdaların fiyatını sabitleyeceklerse üretiminde girdileri sabitlemeliydiler, desteklerini oransal korumalıydılar, yoksa temel gıda yerine tarladaki taşın kökünü yedirirler bu gidişle millete.

Yani bizim gibi ülkelerde bu tip işler çetrefilleştirilir ve afedersiniz her tarafa sıvaştırılır, maksat başka bence, bir düzen kurmak oluşturmak değil olan işi nasıl bir fırıldak çeviririzde ne iş bitiririz hesapları bitmez.

çks sisteminde ne sıkıntı var ki? kiralarsan tarlayı evrak ile ve çks yaparsan sen alırsın desteklemeleri.
çks sisteminin eksikleri var,

müşterek tarlaları çks kaydında göstermek sıkıntı,tarla sahibi tarlayı kiraya veriyor ama evrakı ile uğraşmak istemiyor özellikle mirasçısı oldukları tarlalarda bu durum var,tutacaksan bu para işine gelirse diyor,çakallık edip kendi kaydında tutmaya devam ediyor,yeni tapularda sorun yokdededen kalma eski tapuları güncelletmezsen ziraat odası tapunun eksikleri nedeniyle işleme alamıyor.

BU SENE ALDIGIM VE ALACAGIM DESTEK 35-40BİN
BU SENE EK KURAKLIK VE EK GİRDİ 50 TL İLE OLDU...
NORMALDE ALDIGIM 15-20 CİVARIYDI...

BUGDAY
ŞİMDİ KABATASLAK Bİ HESAP YAPALIM TOHUM BANA AİT OLMASI KAYDIYLA
48 BİN EKİM TABAN GÜBRESİ 20*20 SÜPER 18*46 DAP KARIŞIK
2BİN BUGDAY TOHUM ELETME
30BİN ÜST GÜBRESİ %26 NİTRAT
3BİN BUGDAY OT İLACI
65BİN MAZOT

TOPLAMDA NE OLDU 148 BİN.....IVIR ZIVIRI SANAYİYİ FALAN KATMIYORUM
BUNUN 40 INI DÜŞ DIYENLER OLACAKTIIR
BU 40BINI SADECE BU SENEYE AİT ALDIM
NORMALDE 15-20 CIVARI
NORML ŞARTLARDA İÇ ANADOLU GİBİ YAGIŞIN AZ OLDUGU TAMAMEN KURU TARIMDA DEKARA 200-250KG BUGDAY
EKTİGİM YER 400-500 DEKAR
ŞİMDİ BEN NE KAZANACAM HESAP ORTADA SİZ HESAPLAYIN NE KAZANDIGIMI BUYRUN

HAA BUNU SÖYLEYİNCE BAZI (A HABER) KİŞİLİKLİ İNSANLAR EKME O ZAMAN DIYOR
BENDE ONA DIYORUMKI 4250 TL İLE ÇALIŞIYOSUN YETIYORMU GEÇİNEBİLİYOMUSUN DİYORUM HAYIR DIYOR..
ÇALIŞMA O ZAMAN BIRAK İŞİ DİYORUM...O ZAMAN DANK EDİYOR...
Mazot hariç taban ve üst gübreye verdiğim para 180 bin lira daha ilacı var bunun aldığım destek 50 bin lira mazotu katmadigim halde 200 binlik olmuşum zaten gelde belini dogrult şimdi

• Beğen
Tepkiler: Efe38 ve filizma