a.mutlu link=topic=81740.msg970590#msg970590 date=1423866274' Alıntı:Halen anlamış degilim 15 inek 1 sene sonra 30 inek nasil oluyor hepsi dişi dogsa yavruların dagurmasi 2,5 seneyi bulur
yani 15 inegin 2,5 sene sonra 30 inek olur(asilama 18 ayda 9 ay gebelik)
hiç mi Asi tutmayacak hiç mi bogasaklik kacirmayacan
para kazanma konusuna gelince kazanırsın
ama rakamlarda yanilma sen başla 5 inekle nasipse 5 sene sonra tam rakami
Verirsin 40 sagmali geçemezsin
İnşallah utandirirsin bizi
n_sayan link=topic=81740.msg970647#msg970647 date=1423897317' Alıntı:
sagalassos link=topic=81740.msg970611#msg970611 date=1423867685' Alıntı:kardeşim mavi yazılarınıda okudum, şimdi sana tavsiyem şudur, sen 5 inekle başla, ve aşağıda yazacaklarımı, birebir yaşa. Baktın herşey tıkırında ne ala. HElal olsun sana. Kazanmanı isterim. Ama sen önce hedef küçült. Önce ineklerin karnını doyurmayı hedefle. Sonra da kendi karnını doyurabil YETERLİ.
BİR SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMESİNİN BAŞINA NELER GELİR ?
1- Buzağılar ölebilir.
2- Ayak hastalıkları, topallıklar ortaya çıkabilir.
3- İnekler döl tutmaz.
4- Buzağılar öksürük olabilir.
5- İneklerin memeleri iltihaplanır.
6- Güç doğumlar olabilir.
7- Doğum sonrası problemler ortaya çıkabilir.
(Ketosis, süt humması, midenin kayarak yer değiştirmesi)
8- Şap hastalığı olabilir.
9- Bruselloz Tüberküloz gibi sürü hastalıkları ortaya çıkabilir.
10- Çeşitli sarılık hastalıkları ortaya çıkabilir.
11- İneklerin karnı şişebilir, işkembeleri gaz yapar, iştahları kesilir.
12- Sütü satın alanlar sütün kalitesini beğenmez.
13- Bazı kalıtsal hastalıklar ortaya çıkabilir.
14- Ani ölümler görülebilir.
15- Hayvanlarda çeşitli iç ve dış parazitler söz konusu olabilir.
16- Çeşitli alerjiler, böcek sokmaları, göz iltihapları, yaralanmalar görülebilir.
17- Buzağılarda eklem iltihapları, göbek iltihapları ya da ishaller görülebilir.
18- Hayvanlarda çene altında şişlik, baş veya vücudunda kellik görülebilir.
(NOT : Bunlarında tedavilerini öğrenip kendin çözüme kavuşturmalısın, Yoksa (veterinerler alınmasın) derini yüzüp duvara asarlar .
cem.ispir link=topic=81740.msg970635#msg970635 date=1423874227' Alıntı:Sayin bantun,
Hayvanciliktan anlamam, cevremde de karli bir is olarak gorulur ancak benim hic bir zaman yapabilecegime gozum kesmedi. Hasbelkader konuyu biraz okudum, A,B, C, E inekleri arasinda cesitli renklerde yazilarla kayboldum. Soyledigim gibi hayvanciliktan hic anlamam, bir kac senedir tarim ile ilgilenmeye calisiyorum, benim bir kac senedir tarimda edindigim tecrubeye gore (tecrube karsiligini nakit olarak sizden cikartiyor emin olun) kagit/klavye uzerinde yapilan hesaplar genelde pembe olur ve tutmaz.
Bir yerlerde ucretli olarak halen calismakta olan birisi olarak sunu soyleyebilirim ki kendi isini yapmak ucretli calisanlara guzel gorunur, kendi isini yapanlara da ucretli calismak. Hayvancilik ile ilgili tecrubeniz ne kadar, aile icersinde bu isi daha once yaptiniz mi bilmiyorum, ancak ailede bu isin yapilmis olmasinin dezavantajlarinin yaninda avantajlari cok buyuktur.
Planlarinizda bir sure sonra isletmeyi calisanlarin yurutecegi bir yapi hedeflemissiniz, bir fikir olarak size onerim. Hem isi ogrenmek, hem de erken safhada risk almamaniz adina bir sure ornegin alti ay, bir yil mevcut bir hayvancilik isletmesinde ucretli calismaniz olabilir.
hacimmet link=topic=81740.msg970938#msg970938 date=1423935828' Alıntı:Bütün yorumları okuyamadım ama bencede sizin hesap şaşar 5 yıl içerisinde kendiliğinden sürüyü bukadar büyütemessiniz buzağı ölümleri olur damızlıktan düşen inekleriniz olur,bir yerden çoğalırken sürü diğer traftan eksilme yapacaktır mutlaka birde hayvancılıkta bina ve ekipman gerksinimleri çok maaliyet tutuyor bunları işletme karıyla almaya yapmaya çalıştığınızda erkek hayvanların yerine dişi hayvan alamayabilirsiniz sizin bu hesap ancak hayvancılık haricindeki kazancınızıda 5 yıl süreyle hayvancılığa yatırırsanız gerçekleşebilir.
bantun111 link=topic=81740.msg970991#msg970991 date=1423941108' Alıntı:Teşekkür ediyorum ilk olarak yorumun için abe
Hocam konu farklı biraz hesablara göre Sağmallar Danalar düveler hepsi 2 sene de dogurursa buzağı 85 inek 2.5 senede olursa 75 inek.Anlaştıgım firma yem firması slaj yonca da falan filan vs.Sözleşme yaparım gereğinde 75 inekten belki ölü doğacak bazıları mastisis olucak ama pes etmek yok Kesime gidecek.Neyse. size sorularım şunlar herkes sizle övünüyor.
1- 5 Senede hesablara göre ben bilmiyorum okadar çıkardım benim sorum 5İNEKLE Başlayıp Anlaştıgımız sözleşme ile firma çünkü 2-3 yıldan sonra inek sayısı artacak buzağı ve maliyette artacak 5.6 Sene ödüycem die İmza atmayı düşünüyorun bankayı karştırmıycam Size göre o maliyetler Ölü doğumlar dier oluumsuzluklarla beraber 5 sene sonra Kaç sağmak kaç buzağı kaç düve kaç dana oluur elimde sizin kendi hesablarınıza göre ?
2- 2-3-4 Senelerde buzağı miktarı dana miktarı olcak Süt alamyıcaz peki kazanmıyacakmıyım ?
3-Süt dökmek istiyorum Simentel mi tercih edersiniz Holstein mi Size göre
4- Ve bu inek için Tüm hastalıkları bakımları 6 ay kurus alarak öğrenip kendim yapabilirmiyim Aşılarını tohumlamısını hastalıklarını vs ve zooteknik okusam 2 senelik ne gibi faydası olur
Ayınrtılı cevaplarsanız son 4 soruma çok yardımcı olucaksınız
hacimmet link=topic=81740.msg971002#msg971002 date=1423942366' Alıntı:Öncelikle şunların hesabını yapın bölgenizde çiğ süt fiyatları nekadar siz soğuk süt satacaksanız eğer max kaça pazarlayabilirsiniz bu çok önemli Ülkemizde 700 ede süt veren var 1400-1500 lerede süt veren var Bana göre şuanki piyasa koşullarında desteği hariç 1250 lerin üzerinde süt pazarlayabilirseniz ortalama 25 lt süt veriminde hayvan başı aylık karınız 400-550 tl arasında değişir buda hayvanların tükettiğiğ kaba kesif yemi piyasa fiyatlarını ortaya koyarak söylüyorum şunaki piyasa koşullarında süt işletmeciliği yapmak karlı bir iş olur ama bu istikrar nereye kadar gider bilemiyorum.
Irk konusunda eğer süt verimi yüksek yani felckvey sütcü simental bulabilirseniz kombine ırkla başlamak daha mantıklı olur Holsteinlerin süt verimi çok yüksek ama kombine ırklara göre daha dayanıksız ve bakımı meşekkatli hayvanlar.
Zaten hayvancılık yapacaksanız öncelikle besleme konusunda deneyimli olmalısınız ve kendinizi iyi yetiştirmelisiniz zootekni okumanız çok yararlı olur,hayvan sağlığı konusunda aslında ülkemizde veteriner hekim,teknikerler dışında kimsenin müdehale hakkı yok ama mutlaka bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz yani suni tohumlama olmasa bile diğer konularda deneyim kazanmanız lazım.
Konunun başından beri hep sayıya takılmışsınız bence çok yanlış ekini güzden ekip harmana 1 ton verecek demek gibi birşey bence sayı konusunu aklınızdan çıkarın bunu zaman ve sizin bakım besleme ve titizliğiniz gösterecektir.
hacimmet link=topic=81740.msg971002#msg971002 date=1423942366' Alıntı:Öncelikle şunların hesabını yapın bölgenizde çiğ süt fiyatları nekadar siz soğuk süt satacaksanız eğer max kaça pazarlayabilirsiniz bu çok önemli Ülkemizde 700 ede süt veren var 1400-1500 lerede süt veren var Bana göre şuanki piyasa koşullarında desteği hariç 1250 lerin üzerinde süt pazarlayabilirseniz ortalama 25 lt süt veriminde hayvan başı aylık karınız 400-550 tl arasında değişir buda hayvanların tükettiğiğ kaba kesif yemi piyasa fiyatlarını ortaya koyarak söylüyorum şunaki piyasa koşullarında süt işletmeciliği yapmak karlı bir iş olur ama bu istikrar nereye kadar gider bilemiyorum.
Irk konusunda eğer süt verimi yüksek yani felckvey sütcü simental bulabilirseniz kombine ırkla başlamak daha mantıklı olur Holsteinlerin süt verimi çok yüksek ama kombine ırklara göre daha dayanıksız ve bakımı meşekkatli hayvanlar.
Zaten hayvancılık yapacaksanız öncelikle besleme konusunda deneyimli olmalısınız ve kendinizi iyi yetiştirmelisiniz zootekni okumanız çok yararlı olur,hayvan sağlığı konusunda aslında ülkemizde veteriner hekim,teknikerler dışında kimsenin müdehale hakkı yok ama mutlaka bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz yani suni tohumlama olmasa bile diğer konularda deneyim kazanmanız lazım.
Konunun başından beri hep sayıya takılmışsınız bence çok yanlış ekini güzden ekip harmana 1 ton verecek demek gibi birşey bence sayı konusunu aklınızdan çıkarın bunu zaman ve sizin bakım besleme ve titizliğiniz gösterecektir.
Hangi işi yaparsan yap severek bıkmadan yapmalısın. Hayvancılıkta sıkılmışsan yarın öbür gün mantarcılıktanda sıkılırsın. Her işin kendine göre zorlugu var sorumluluk ister çaba ister menfaat ister hangi işi yaparsan yap böyledir. Hayat senin seçim senin atacagın adımları geleceği, aileni düşünürek yap. Şu bir gerçek hayvan ne kadar canlı bir varlıksa mantarda öyle gübresi, ilacı, hastalığı ortam sıcaklığı, refahı aşağı kalır yanı yoktur yani. Bi gübresi yok7 - 8 yıl emek verdim baktım büyüttüm sattım. Her gün sabah akşam ineklerin başında bokun pisliğin içinde ömür gidiyor. Şimdi artık sıkıldım başka işler arıyorum. Mantar üreticiliği çok aklıma yattı aslında. En azından yine kendi işinin patronu oluyorsun. Burada baya iş önerileri paylaşmışlar göz atın derim: https://paratic.com/kendi-isinin-patronu-olmak-isteyenlere-is-fikirleri/