ersanakyai link=topic=41728.msg377281#msg377281 date=1302500337' Alıntı:
Sevgili kardeşim, eğer bana dizel motorda verim nedir, hangi mertebelerde olur, sizdeki traktörün motorunun verimi nedir, bunları çıklayabilirsen ben de sana Erkunt ' un neden böyle 'verimsiz' bir motor kullandığını açıklayabilirim. Kataloglarında da yazdığı gibi 80.4lerde Perkins 1104D-44T serisi turbolu 55,5 kW (75,5 bg) ve 307 Nm torklu Euro-3 motoru kullanılıyor. Perkinsin sitesinde 1104D-44T motor özelliklerine girersen minimum 55,5 kW, maksimum 74,5kW güç aralığında modelleri olduğunu görürsün. Bu demek oluyor ki aynı serinin 75,5 bg ' den 101 beygir gücüne kadar motorları var. Tıpkı şimdiye kadar Erkuntun nimet ve servet modellerinde kullandığı 1103C-33T serisi motorlarının 65 ve 75 beygir güç aralığında olduğu gibi.
Ayrıca aşağıda verimli olarak bahsettiğin 1204 serisi motorlar euro-4 normlarında olan motorlar. O motorları şu an kullanmak demek, traktörün fiyatının üzerine en az 5000 lira daha eklemek demek. O motorlarla ilgili çalışmalarımız da var, euro ' 4e geçildiğinde büyük ihtimal bu motorları kullanacağız.
Aynı beygir gücüne sahip 2 motorun motor hacmi küçük olanın diğerinden daha iyi olduğunu söylemek yanlış olur, tork değerlerine ve motor tanım eğrilerine bakmak daha net sonuçlar verir. Şimdiye kadar Erkunt ' un 3 silindirli modellerinin silindir hacminin küçük olmasından, zorlandığında çok yakacaklarından yakınanları bu modelin tatmin edeceğini umuyorum.