Süt olumla birlikte azotu yapraklardan alacağını söylemişsiniz pas ilacı atacağımız zaman Mayıs ın ilk haftası gibi ilaç la birlikte yaprak gübresi vermek istiyorum etkisi nasıl olur acaba
Etkisi illaki olur. Şöyle bi kaç bilgi paylaşayım
Kutikula tabakasının görevleri;
–yaprakları transpirasyon ile aşırı su kaybından korumak ve
–yapraklardan yağmur suları ile org + inorg maddelerin yıkanmasını engellemek
-Düşük molekül ağırlıklı maddeler (şeker, mineral maddeler) yaprağın içine kütikuladaki hidrofilik boşluklardan girer.
-Suyun kütikuladan evaporasyonu da bu boşluklarda gerçekleşir.
Kütikulada bulunan boşluklardan;
– çapı küçük (0.44 nm) maddelerin (üre gibi) geçişi kolayken
–sentetik şelatlar (Fe EDTA) gibi moleküllerin geçişi imkansızdır.
-Kütikulanın dışından içine doğru (boşluklarda) negatif yükler yoğunlaşmaktadır.
-Dolayısıyla boşluklardan katyonların geçişi anyonlara göre daha kolaydır.
Yaprakların çevresindeki bu kütikula yapısı genç yapraklarda daha seyrekken bitki gelişip yapraklar olgunlaşınca kalınlaşır.
Yapraktan gübrelemelerde bitki gençken daha fazla verim alınır. Ancak olgun yapraklardan da öncelikle ürenin geçişi kolaydır yapısından dolayı.
Bunun dışında katyon anyon tablosu ekliyorum. + yüklü iyonlara katyon , - yüklü iyonlara anyon deniyor. Yaprak iç tabakasında da - yükler yoğun olduğu için tablodaki +1 iyonlar en kolay geçişi temsil eder. +2 biraz daha zor +3 baya zor. -1ler de nispeten geçişken - 2ler baya zor geçer, -3ler belki genç yapraklarda çok düşük ihtimal geçebilir. Şelatlanıp ters yüklü elementlerle birleşmediği sürece çok çok zor olgun yapraklarda imkansız gibi bişey.
Tabloya göre üreden sonra yapraktan en kolay alınabilen element +1 iyon olan potasyum.
+2 iyon olan kalsiyum , magnezyum ve çinko da nispeten kolay alınabilir.
-1 iyon olan nitrat da alınabilirliği yüksek sayılabilir bir element.
-2 iyon olan oksit ve sülfat alımı zordur. Çinko oksit , demir oksit gibi elementler verildiğinde çinko ,demir vs yapraktan alınırken oksit yaprak üzerinde kalır ve nemle birlikte yaprak üzerinde oksitlenme yapar ve zarar verir. Aynı şekilde sülfatlı gübrelerden de magnezyum potasyum çinko mangan sülfat falan yapraktan alınır sülfat yaprak üzerinde kalır. Sıcak havalarda bitkiyi kavurucu bir etki bırakır. O yüzden pas ilacı döneminde bilhassa havaların ısındığı ve yağış ihtimalinin azaldığı dönemlerde sülfatlı gübrelerle yaprak gübrelemesi yapılmaması gerekir. Yağmur ile yıkandıkça ve ılık ve serin havalarda çok sorun olmaz.
Genel olarak dikkat edilecek hususlar bunlar.
Kısacası pas ilacı döneminde verilebilecek ve alınabilirliği kolay en iyi gübre üre ve potasyumdur. potasyumu da sülfatsız olması sebeni ile potasyum nitrat olarak vermek en iyi seçenek olur.
Pas ilacı haricinde 200-300 gram kadar üre verilebilir aynı şekilde 200-300 gram potasyum nitrat da verilebilir. Verime çok katkı yapmaz belki ama topraktan alımın bittiği dönemde yapraktan verilen üre tane doldurmaya katkı sağlar protein ve kalite üzerine de etkisi olur. Potasyum da bu katkıyı yapar.
Pas ilacı ile birlikte sorun yaşamamak için en ideali 100 gram üre - 100 gram potasyum nitrat. Ya da 200 gram potasyum nitrat olabilir.
Benim tercihim 100 gram üre 150 gram potasyum nitrat olurdu ya da 10-5-40 gibi bir gübre. Biraz da amino asit ilave edilirse kuraklık ihtimaline göre bitkinin direncini arttırır.