2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?


Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

esperlıya ben denedım bu sene gelısme gösteremedı verimi düşük geldi gecen sene 800 kg kadar çıktıydı dekara ekeceksen yubileynaya 100 ek çok guzel bugdayı var krasunıa ve syrayna odeskayıda öneririm 3 yıldır ekıyorum en güzel ekın onlardan cıktı yemlık arpa ekerceksen marrmara tohumun bi çesidi var yaza kadar gitti
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

sebazios link=topic=84811.msg1016350#msg1016350 date=1438772287' Alıntı:
Tam kaldığım yerden alper almış sözü, gediğine oturtmuş :D


Sağ olasın Alper.

Buğdayda protein oranını artırmak için yapılacaklarda ilgili, bitki besin noksanlıklarına bir yazı yazmak lazım.

Şu an için en öz hali ile. En düşük kaliteli buğday dahi olsa, iyi bir bakımla iyi sonuç alınabiliyor. Ama protein için değişmeyen bir denklem var:

Ne kadar azot, o kadar protein.

Bu yıl gözlemlediğim.

Bezelye yerine dekara 10 ton da çiftlik gübresi verilip ekilen yerler, proteinde bildiğin rekora koştu. 14 ' e dayananlar vardı. (Bu rakam kumsal toprağa sahip bizim bölge için çok ütopik rakam) şöyle söyleyim. Ofise teslim edilmiş en yüksek proteinli bupday 13.6 ' ydı.

Çiftlik gübresi yoksa, sadece bezelye yeri ise maksimum 13.5 proteine kadar çıktı. Çiftlik gübresi verilen ama bezelye yeri olmayan yerler de aynı.

Ikisi de yoksa, 20 kg üre + 24 kg nitrat + başak sonrası yapraktan azot takviyesi ile maksiımu 13 ' e çıktı.

Geç dönem yapraktan azot takviyesi, uygulama sayısına göre 0,5 puana kadar etkili oluyor.

Bundan sorası için bakıma göre değişiyor. Azot azaldıkça protein düşüyor.
Haklısın Yılmaz, azot verdikçe protein yükselir.Konu hakkında ortalamanın üzerinde bilgin olduğunu biliyorum fakat okuyacak arkadaşlar için belirtmiş olayım, çünkü azota yüklenmek bugüne kadar sürekli ve bilinçsizce yapılan gübreleme yöntemi.
Arkadaşlar,tek başına azot bir noktaya kadar etkili olur ve çok tehlikelidir.Verdiğiniz azot kadar da potasyum vermelisiniz.Potasyum demek, kalite demek.
Azot-potas dengesi kaçarsa yani azot ağırlıklı gübre verilirse bitki ayakta duramaz hale gelir.Şöyle ki, azot hücreyi şişirdiğinden çeperleri zorlar, gözenekler açılır ve tekrar vermeye devam edildiğinde çeper patlar, yani bitki sörper veya yatar.Ek olarak da kalite düşer.Potasyum da tam burada devreye girer.Potas hücreye elastikiyet kazandırdığı için hücrede dezanformasyonu önler.Hem balon şişer, hem dayanma noktasını geçince patlamaz.
Bu açılan gözeneklerden ise hastalık girişi çok hızlı olur.Azotlu gübreye yükleniyorsanız kesinlikle kaliteli fungusitler de kullanmanız gerekli.
Peki potasyumu nasıl vereceğiz?
1.Taban gübresi
2.Tırmık veya aysan altına Potasyum humat
3.Tırmık veya aysan altına Potasyum nitrat veya Potasyum sülfatı eritip pompa ile uygulama
4.Yapraktan,bitki sapa kalktıktan itibaren uygulanan tüm ilaçların içine dekara 100gr potasyum nitrat
5.Ayçiçekten sonra saplara ciguli çekip goble ile toprağa karıştırmak, kesinlikle ayçiçek saplarını yakmayınız.
6.Tohumu humik asit veya potasyum humat ile sarabilirsiniz.

Domates, kavun, karpuz vs.Bütün bitkiler için geçerli.
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

önerim MIMMO buğdayı olur.Makarnalık bir çeşittir. Pioneer tohum firmasının buğdayı. Sulu arazide dekardan 880 kg verim aldılar.
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

azoxystrobin link=topic=84811.msg1016367#msg1016367 date=1438780511' Alıntı:
Haklısın Yılmaz, azot verdikçe protein yükselir.Konu hakkında ortalamanın üzerinde bilgin olduğunu biliyorum fakat okuyacak arkadaşlar için belirtmiş olayım, çünkü azota yüklenmek bugüne kadar sürekli ve bilinçsizce yapılan gübreleme yöntemi.
Arkadaşlar,tek başına azot bir noktaya kadar etkili olur ve çok tehlikelidir.Verdiğiniz azot kadar da potasyum vermelisiniz.Potasyum demek, kalite demek.
Azot-potas dengesi kaçarsa yani azot ağırlıklı gübre verilirse bitki ayakta duramaz hale gelir.Şöyle ki, azot hücreyi şişirdiğinden çeperleri zorlar, gözenekler açılır ve tekrar vermeye devam edildiğinde çeper patlar, yani bitki sörper veya yatar.Ek olarak da kalite düşer.Potasyum da tam burada devreye girer.Potas hücreye elastikiyet kazandırdığı için hücrede dezanformasyonu önler.Hem balon şişer, hem dayanma noktasını geçince patlamaz.
Bu açılan gözeneklerden ise hastalık girişi çok hızlı olur.Azotlu gübreye yükleniyorsanız kesinlikle kaliteli fungusitler de kullanmanız gerekli.
Peki potasyumu nasıl vereceğiz?
1.Taban gübresi
2.Tırmık veya aysan altına Potasyum humat
3.Tırmık veya aysan altına Potasyum nitrat veya Potasyum sülfatı eritip pompa ile uygulama
4.Yapraktan,bitki sapa kalktıktan itibaren uygulanan tüm ilaçların içine dekara 100gr potasyum nitrat
5.Ayçiçekten sonra saplara ciguli çekip goble ile toprağa karıştırmak, kesinlikle ayçiçek saplarını yakmayınız.
6.Tohumu humik asit veya potasyum humat ile sarabilirsiniz.

Domates, kavun, karpuz vs.Bütün bitkiler için geçerli.

Abi kesinlikle haklısın. Belirtmeyi unutmuşum. Kaliteyi yakalamak için yapılacak bilinçsiz azot kullanımı da, bir nevi bitkiyi intihara sürüklüyor. Kullanacak azot miktarı arttıkça, potasyum miktarı da doğru orantılı şekilde artırılmalı.

Müsaaden olursa potasyum kaynaklarına da ben bir ekleme yapayım.

Potasyum, rezervleri dolayısı ile sınırlı çıkartılan ve pahalı bir besin elementi. Yanlış hatırlamıyorsam şu an için fosforla yarış halimde. Bu nedenle bitki besin elementi vermek kadar, onu ekonomik yollardan elde etmek de maliyet açısından oldukça önemli.

Şu an için bulunabilecek en ucuz potasyum kaynağı 'hayvan gübresi'dir. Şöyle ki:

Koyun gübresinde %1 civarı potasyum bulunuyor. Dekar 1 romork (4 ton) koyun gübresi verdiğimizde, toprağa aşağı yukarı 40 kg potasyum oksit kazandırıyoruz.

40 kilogram potasyum oksit ' in kimyasal gübre olarak maliyeti hesaplanırsa, söz konusu fiyatın ne kadar yüksek olduğu anlaşılır. (25 kg ' lık Potasyum sülfat olarak vermeye kalktığımızda, 75 kg [yani 3 çuval] yapar, o da takriben 240 liralık P2O+SO4 ' e denk geliyor.

Ayrıca hesabı 15-15-15 ile yapmaya kalkarsak daha da artıyor :)

Diğer çiftlik gübreleri de potasyum bakımından zengindir. Burda dikkat edilecek husus, gübrenin olabildiğince 'yaş', yani idrarlı olması. Keza idrardaki potasyum miktarı, kuru maddedekine oranla en az 5 kat daha fazla oluyor.

Kısaca çiftlik gübresinde olmayan tek şey fosfor. Onun dışındaki her şeye çare.
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

azoxystrobin link=topic=84811.msg1016367#msg1016367 date=1438780511' Alıntı:
Haklısın Yılmaz, azot verdikçe protein yükselir.Konu hakkında ortalamanın üzerinde bilgin olduğunu biliyorum fakat okuyacak arkadaşlar için belirtmiş olayım, çünkü azota yüklenmek bugüne kadar sürekli ve bilinçsizce yapılan gübreleme yöntemi.
Arkadaşlar,tek başına azot bir noktaya kadar etkili olur ve çok tehlikelidir.Verdiğiniz azot kadar da potasyum vermelisiniz.Potasyum demek, kalite demek.
Azot-potas dengesi kaçarsa yani azot ağırlıklı gübre verilirse bitki ayakta duramaz hale gelir.Şöyle ki, azot hücreyi şişirdiğinden çeperleri zorlar, gözenekler açılır ve tekrar vermeye devam edildiğinde çeper patlar, yani bitki sörper veya yatar.Ek olarak da kalite düşer.Potasyum da tam burada devreye girer.Potas hücreye elastikiyet kazandırdığı için hücrede dezanformasyonu önler.Hem balon şişer, hem dayanma noktasını geçince patlamaz.
Bu açılan gözeneklerden ise hastalık girişi çok hızlı olur.Azotlu gübreye yükleniyorsanız kesinlikle kaliteli fungusitler de kullanmanız gerekli.
Peki potasyumu nasıl vereceğiz?
1.Taban gübresi
2.Tırmık veya aysan altına Potasyum humat
3.Tırmık veya aysan altına Potasyum nitrat veya Potasyum sülfatı eritip pompa ile uygulama
4.Yapraktan,bitki sapa kalktıktan itibaren uygulanan tüm ilaçların içine dekara 100gr potasyum nitrat
5.Ayçiçekten sonra saplara ciguli çekip goble ile toprağa karıştırmak, kesinlikle ayçiçek saplarını yakmayınız.
6.Tohumu humik asit veya potasyum humat ile sarabilirsiniz.

Domates, kavun, karpuz vs.Bütün bitkiler için geçerli.
Fiğ yerlerim var. Taban gübrtesi olarak dekara 15 kg dap atmayı düşünüyorum. Bu fiğ yerlerine taban gübresi olarak ne kadar potasyum vermeliyim ki bitki azotu tam olarak kullanabilsin.
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

dayço link=topic=84811.msg1016727#msg1016727 date=1438942034' Alıntı:
renan eken varsa bilgileri paylaşabilirmi trakyada
Silivride ekilen denemelerde 31 ve 27 gluten 81 hektolitre gelmiş.Tekirdağda eken bi abimiz 24 gluten sonuç almıştır.Verimler konusunda bir bilgim yok.
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

hocam sağol cevabın için çok ilginç 24 nere 31 nere çok acayip fark var 2ve 3 gulten fark olsa neyse 7 8 puanlık fark ilginç geldi bana
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

dayço link=topic=84811.msg1016733#msg1016733 date=1438945248' Alıntı:
hocam sağol cevabın için çok ilginç 24 nere 31 nere çok acayip fark var 2ve 3 gulten fark olsa neyse 7 8 puanlık fark ilginç geldi bana

Bakım ve arazi çok etkiler. Hatta fark daha da artabilir.
 

Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

Hüseyin Akkaya link=topic=84811.msg1016359#msg1016359 date=1438778094' Alıntı:
esperlıya ben denedım bu sene gelısme gösteremedı verimi düşük geldi gecen sene 800 kg kadar çıktıydı dekara ekeceksen yubileynaya 100 ek çok guzel bugdayı var krasunıa ve syrayna odeskayıda öneririm 3 yıldır ekıyorum en güzel ekın onlardan cıktı yemlık arpa ekerceksen marrmara tohumun bi çesidi var yaza kadar gitti

Gelecek yıl kıraç arazim için, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğu, verim ve kalitesi de yüksek olduğu için İç Anadolu şartlarına uygun olduğu söylenen Syrena Odeska ile Tosunbey çeşitleri arasında kararsız kaldım. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. Genelde kıraç üretimin ve kuraklığın söz konusu olduğu İç Anadolu için, son dönemde yüksek verim ve kalitesi nedeniyle Syrena Odeska ' yı tavsiye ediyorlar. Bu çeşit hakkındaki bilgi ve gözlemlerinizi rakamlarla paylaşabilirseniz çok sevinirim. Bir de her ikisi de Ukrayna cinsi olan ve biri kılçıksız olan Krasunıa Odesa ile diğeri de kılçıklı olan Syrena Odeska arasında ne fark var, hangisinin verim, kalite ve fiyatı daha yüksek? Hangisi İç Anadolu şartlarına ve kuraklığa daha uygun öğrenmek istiyorum. Ayrıca Syrena Odeska ' nın son 3 yıllık verim, kalite ve fiyat rakamlarını da paylaşırsanız çok faydalı olacak.
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

fenerli92 link=topic=84811.msg1017038#msg1017038 date=1439068673' Alıntı:
Gelecek yıl kıraç arazim için, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğu, verim ve kalitesi de yüksek olduğu için İç Anadolu şartlarına uygun olduğu söylenen Syrena Odeska ile Tosunbey çeşitleri arasında kararsız kaldım. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. Genelde kıraç üretimin ve kuraklığın söz konusu olduğu İç Anadolu için, son dönemde yüksek verim ve kalitesi nedeniyle Syrena Odeska ' yı tavsiye ediyorlar. Bu çeşit hakkındaki bilgi ve gözlemlerinizi rakamlarla paylaşabilirseniz çok sevinirim. Bir de her ikisi de Ukrayna cinsi olan ve biri kılçıksız olan Krasunıa Odesa ile diğeri de kılçıklı olan Syrena Odeska arasında ne fark var, hangisinin verim, kalite ve fiyatı daha yüksek? Hangisi İç Anadolu şartlarına ve kuraklığa daha uygun öğrenmek istiyorum. Ayrıca Syrena Odeska ' nın son 3 yıllık verim, kalite ve fiyat rakamlarını da paylaşırsanız çok faydalı olacak.
3-4 yıl önce önce komşularımıza imrenip 200 dekar ektik. tamamı sertifikalı tahumdu. (Bir önceki sezon köyümüzde 500-550 kg verim alınmıştı. hemde iyi fiyata satmışlardı.) Bizim ekdiğimiz yıl çok kurak geçti,nisan mayıs aylarında hiç yağmur olmadı.190-200 kg verim oldu.koop borcunu zor güç ödedik. ama tüm çeşitler verimi benzer şekilde düşüktü.
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

ayna_vatan link=topic=84811.msg1017057#msg1017057 date=1439097352' Alıntı:
3-4 yıl önce önce komşularımıza imrenip 200 dekar ektik. tamamı sertifikalı tahumdu. (Bir önceki sezon köyümüzde 500-550 kg verim alınmıştı. hemde iyi fiyata satmışlardı.) Bizim ekdiğimiz yıl çok kurak geçti,nisan mayıs aylarında hiç yağmur olmadı.190-200 kg verim oldu.koop borcunu zor güç ödedik. ama tüm çeşitler verimi benzer şekilde düşüktü.
Nisan-Mayıs ' ın yağmursuz geçtiği kurak bir sezon için 190-200 kg. fena sayılmaz. Ben Pehlivan ektiğim ve sadece Nisan ' da bir kez yağmurun yağdığı dönemde 140-150 kg.alabildim.
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

sımdı bızım elımıze bı cesıt bugday gecdı sadece bır basagında 90 ' dan assagı tane gelmıo saglam yapılı bı bugday bugdayın ısmı huwaı mı avaımıydı bı cesıt ısmı vardı tohumunu getırttırıp ekcez bakalım ben basaktan cıkardıgım bugdaylardan ekdım tenekeye hemen 2 ay olmadan yetıstı habıre suladım sadece kurumus ınek gubresıyle hemen basak verdı taneler olusmaya basladı ama 40 tane anca olcak belkı anlamadım gıttı... ???
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

fenerli92 link=topic=84811.msg1017038#msg1017038 date=1439068673' Alıntı:
Gelecek yıl kıraç arazim için, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olduğu, verim ve kalitesi de yüksek olduğu için İç Anadolu şartlarına uygun olduğu söylenen Syrena Odeska ile Tosunbey çeşitleri arasında kararsız kaldım. Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum. Genelde kıraç üretimin ve kuraklığın söz konusu olduğu İç Anadolu için, son dönemde yüksek verim ve kalitesi nedeniyle Syrena Odeska ' yı tavsiye ediyorlar. Bu çeşit hakkındaki bilgi ve gözlemlerinizi rakamlarla paylaşabilirseniz çok sevinirim. Bir de her ikisi de Ukrayna cinsi olan ve biri kılçıksız olan Krasunıa Odesa ile diğeri de kılçıklı olan Syrena Odeska arasında ne fark var, hangisinin verim, kalite ve fiyatı daha yüksek? Hangisi İç Anadolu şartlarına ve kuraklığa daha uygun öğrenmek istiyorum. Ayrıca Syrena Odeska ' nın son 3 yıllık verim, kalite ve fiyat rakamlarını da paylaşırsanız çok faydalı olacak.
Tosunbey hakkında kışları çok sert geçmeyen yerlerde diger buğdaylara göre çok hızlı gelişir ve ilkbahardaki donlardan en çok etkilenen bi çeşittir bu yıl ekenler çok zarar etti bizim burada ama rakımı yüksek yerlerde birazdaha yavaş geliştiginden donlara yakalanmıyor güzel verimler veriyor. Güzel dedigim 350-400kg arası bizim buralarda :)
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

stulu link=topic=84811.msg1016720#msg1016720 date=1438939908' Alıntı:
Fiğ yerlerim var. Taban gübrtesi olarak dekara 15 kg dap atmayı düşünüyorum. Bu fiğ yerlerine taban gübresi olarak ne kadar potasyum vermeliyim ki bitki azotu tam olarak kullanabilsin.
Buğdayda dengeyi kurmak için en az 12 kg saf potasyum vermelisiniz.
Derseniz ki ben toprak analizi yaptırdım bolca da potasyum çıktı...Evet, Analizlerde oldukça yüksek potasyum çıkan topraklar var fakat iş kağıtta göründüğü gibi olmuyor maalesef.Besin, bitkinin alabileceği formda olmadığı zaman kağıtta görünen potasyumdan yararlanamıyor.Şuanki sıradan toprak analizleriyle yarayışlı mı değil mi diye bilebilmek çok zor.
O yüzden saf Potasyum 12kg/dekar.En az..
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

yozgat sarıkaya bir nevi türkiyenin tam ortası rakım 1200 civarı bu sene tosun bey ve kızıltan ektik arazi kıraç susuz tarım.
tosun bey tonaj olarak kamyon da 3 4 ton arası daha ağır geldi ama verim düşüktü ortalama 250 kilo ofis 720 düşük vasıflı ekmeklik buğday olarak aldı
kızıltan yer yer 600 kiloya çıktı ama ortalama 350 kilo civarı verdi ofis 819 düşük vasıflı makarnalık buğday olarak yazı.
bu sene kızıltan banko yanına birtane daha çeşit eklemek istiyoruz ama hangisi daha karar veremedik . bu zamana kadar yaklaşık 10 tane farklı buğday türü ektik bu alanda yeniilik istiyor çifçi
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

azoxystrobin link=topic=84811.msg1013557#msg1013557 date=1436882126' Alıntı:
Ekilebilecek bir çok tohum var.Fakat bu toprak yapısına,eğime, iklim koşullarına göre değişir.Ardından sert mi yarı sert mi ekeceğinizi, geççi mi orta erkenci mi yoksa erkenci mi tercih edeceğinizi belirlemeniz gerekli.İşin açıkçası buğdaya bakarsanız iyi verim ve kalite verir.Artık çeşitler iyi aralarında çok fark yok.İşçilik önemli!
ciftci kendi ciftcilik bilincine göre cesit secmeli fungusit kullanmıyorsa dayanıklı cesit .mesela andino üzerine gidilesi bir çeşit sağlam katı ve sıvı axot beslemesiyle iyi protein cıkarılabilir
 
Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

Edirne ' de makarnalık çeşit eksek, çıkan mahsulü yem fabrikaları hariç nerelere satabiliriz? Ofis ' te ki ekspere söyledim 'biz almayız' dedi
 

Ynt: 2016 yılı için hangi buğday cinsi öneriyorsunuz?

insertend link=topic=84811.msg1018547#msg1018547 date=1439838492' Alıntı:
Edirne ' de makarnalık çeşit eksek, çıkan mahsulü yem fabrikaları hariç nerelere satabiliriz? Ofis ' te ki ekspere söyledim 'biz almayız' dedi
tabi ekilir de fiyat hep sıkıntı kaplıca bugdayı da ek bari paçal yapıp satarsın😃 ben hep verimden yanayım .kalite ciftci uygulamaları ile ilgili biraz.ama verim potansiyeline etkimiz az diye dusunuyorum
 

Benzer Konular


Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt