Gürkan hocam,
İletini ve yorumlarını merakla bekliyordum.
Teşekkür ederim mesajın için. Yer kumsal bir yer , zırvalık diye tabir edilen bir tarlamız , genelde burasını hayvanlara yemlik için değerlendiriyoruz , geçen sene ota biçtik , nadas yaptık , bazı senelerde yulaf vs ekiyoruz.
Bu senede macar fiğ , yulaf ve içine az miktar buğday ekleyip yemlik olarak ektik , muhtemelen yine ota biçeceğiz. Bu sebeple kaba olması yerin çok problem olmadı , mümkün olduğunca yufka ekmeye çalıştım.
Bu aletleri alalı 3 sezon oldu , Lüleburgaz da fuardan almıştık Azimden , Eylül ayı fuarında.
Her sene ayçiçek yerlerine hasat sonrası çekiyoruz , birçok tarlayı ekim ayında tekrar tiller çekip ekiyoruz.
İkilemede , sürüm sonrası karıştırmada , sürüm sonrasında diskaro yerine vs çekiyoruz. Ön diskler işlenmemiş toprakla ilk karşılaştığı için daha çabuk yendi , bizim yerlerin çoğu kumsal bu sebeple daha çabuk bittiler , ön sırayı bu sene değiştirdik , yaklaşık 600 tl ye mal oldu değişim , çok çabuk oldu değişimleri , her birinin 4 er adet cıvatası var. Ama sizin yerler daha çok kepir ağırlıklı bu kadar çabuk değiştirilmesi gerekemez ve mümkünse ayçiçek yerlerine hasat sonrası bir yağmur çilentisi vs denk gelirse hemen arkasından nemli toprağa çekmek lazım , daha az yenirler diye düşünüyorum.
Bizim arkadaki merdaneler boru tipiydi uçları , lakin yenileri Aysan merdanesi gibi tırtıklı yapıyorlar genelde. Boru tipli olunca uçların keskinliği az oluyor , lakin bu tırtıkları takınca topuçları i kesekleri daha kolay kesip kırıyor , bu sebeple tavsiye ederim , lakin bazı taşlı yerlerde uçları nadirde olsa yamuluyor.
Diskli mibzer bu tarz hafif topraklarda daha avantajlı oluyor , tırmık vs çekmedik.
Detay sorular sormuşsun , detay cevaplar yazınca diğer üyeler içinde epeyce faydalı bilgi çıktı ortaya.
Soruların için tekrar teşekkürler.
Eyvallah , mesaj için teşekkürler.
Umut hocam,
Bunu duymamış olayım
Senin gibi bilinçli ve günceli takip eden bir çiftçide bu alet nasıl olmaz
Şaka yapıyorum kardeşim , hakikaten güzel bir alet , kendini ispatladılar. Ekonomiyi ve bütçeyi ayarladıktan sonra en iyisinden alırsın.
Uygun güçte traktörünüz varsa hakikaten uygun , tillerin artık traktör gücüne göre daha küçük versiyonlarıda çıkıyor
Saol Ertuğ,
Bundan sonrası nasip kısmet artık , Allah bereketini verirse olacak kardeşim.