Bu iş tamamen toprak yapısı ile ilgili. Yani adam hususi olarak toprağa karıştırmak için ekiyor o bitkiyi,pulluk harici mikser ile de karıştıranlar var. 1,5m ota mikser ile bir giriyor çiftçi,sanki sihirbaz gibi arkadan bir tane ot zerresi bırakmıyor. Nasıl mikserlerse anlamadim
Dünyanın en iyi pulluğunu da getirsen,iç Anadolu'nun kepir toprağında toprak tutar. O sebeble hiç gidip bu markalara para bayılmaya gerek yok. Bizim gayet iyi markalarımız var. Göster istediğin pulluk aynasını yaparlar.
Şimdi biraz iğneyi kendimize de batıralım. Buradan kaç kişi bende dahil,gidip bir pulluk üreticisine ben şu şu özellikte,şu ölçülerde pulluk istiyorum dedik? Büyük çoğunlumuz demedi. Eee şimdi ne yapsın yerli pulluk üreticisi,talep yok işte. O adamlarda bellemiş bir üretim standartı ona göre üretiyor,yapacak birşey yok çünkü...
Yeni yeni artık çiftçi bilinçlenmeye başlıyor. Bilinçleniyor derken aslında hala aynı tas aynı hamam
Nasıl oldu şimdi derseniz. Artık çiftçinin pulluktan beklentisi daha fazla toprağı çevirmesi,daha eskileri pulluk pulluktu işte. Yavaş yavaş teknik olmaya başladık.
Yani demek istediğim yerli üretici de kalite kıyaslaması yapılabilinir,fakat niye böyle bir ayna yok eleştirisi yapmak yanlış olur.