[size=14pt]Arkadaşlar, ilaç ve gübre zamanları malumunuz yaklaşıyor. Yakın zamanda neredeyse tamamımız gübre kovaları ve ilaçlama makinaları ile arazileri arşınlamaya başlayacağız.
Lakin özellikle 10 metre ve üstü çalışma genişliğine sahip olan bu aletler ile çalışırken üst üste bindirme yada açık alan bırakma sorunu istesek de istemesek de hepimizin başına geliyor. Sonuç: bir örnek olmayan, dalgalı ürün, mahsül, tarla, araziler..
Özellikle ilacı/gübreyi üst üste bindirme sorunu, dağlık, bayır, kısaca biçimsiz arazilerde daha çok başımıza geliyor. Bizde de bu tip arazilerden bol birşey olmadığından, artık bir çözüm bulmak kaçınılmaz oldu.
Bende geçen yıl keşfedip bu yıl olgunlaştırdığım, ayrıca oldukça iyi sonuç aldığım bu ilaç/gübre atım yöntemini, konuda sıkıntı yaşayan arkadaşların da faydalanması için paylaşmak istedim.
Önemli not: ideal bir gübreleme/ilaçlama için aslında kullanılması gereken yöntem, iz bırakıcılı mibzerlerdir. Özellikle gübre ve ilaç makinasının ile uyumlu olarak kurulan bu sistemlerde, hata payı '0'a yakındır.
Gönül ister ki en iyi makina ve ekipmanlarımız olsun. Ama şartlar mallum. Her şey aynı anda olmuyor.
İşte bu yöntem de (benim gibi) iz bırakıcılı mibzeri olmayan, yahut böyle bir mibzeri olsa bile hata yapma korkusu, yada uyumsuz ekipman gibi nedenlerle düz/normal ekim yapmış olan çiftçi arkadaşlarımızın, kısaca tarlasına ilaç ve gübre atacak tüm müslümanların gerçekten işine yarayacak.
Not: iz bırakıcılı mibzer kullanımı, gerçekten hassasiyet isteyen bir iştir. Sayacın kusursuz çalısması, şöföründe pür dikkat olması gerekir. Hata affetmez. Bir dalgınlık, hiçbir işe yaramayan saçma sapan izlere sahip bir tarlanız olmasıyla sonuçlanabilir.
Bilmeyenler için izli ekim hakkında ufak bir bilgilendirme:
Izli ekim, elimizdeki ilaçlama makinası ve gübreleme makinalarımızın iş genişliğ ile uyumlu olarak tasarlanan, bu işlemleri yaparken kullanılacak güzergahların, ekim işlemi esnasında mibzer tarafından (lastik izlerine tohum atmama, atılan tohumu kaydırma gibi) farklı yöntemler kullanarak işaretmesine verilen adıdır.
Izli ekim yapılmış bir buğday tarlası:
Resimden de anlaşılacağı üzere, gübre ve ilaç makinalarının uyumlu olması halinde, yukarıdaki arazide sıfır hata ile ilaçlama ve gübreleme yapabiliriz.
Bu uzun giriş sonrası gelelim yönteme.
Gerekli malzemeler:
I-) ihtiyacı görecek kadar kargı yada kamış denilen, Türkiye ' nin her yöresinde, özellikle göl/dere boylarında yetişen bitki. Yeşili de olabilir, kurusu da. Hiç farketmez. Sadece fazla kalın olmamasına özen gösterin.
Örnek:
Biz, rahmetli bir hasır gölgeliği paraladık. (aşağıdakini)
100 dekar yer için yetişkin 20-30 tane kamış yeterli. Gözünüz kormasın Bizim hasır örtüden çıkacak malzeme 1000 dönüme yeter.
II-) Özellikle kırmızı-beyaz renkli emniyet şeridi. (Sebebini aşağıda anlatıcam) inşaat ve kazılarda önlem olması için çekilen bu bant her nalburda bulunur ve rulosu 4-5 lira civarındadır. 1 rulo ile araziye göre 100-300 dekar yer işaretlenebiliyor.
Şekil a:
III-) Cetvel yapmak için, elimizdeki ilaçlama makinasının kanat genişliğinden biraz uzun çamaşır yada balya ipi.
IV-) 2 tane 30-40 cm ' lik kazık.
Yapılışı:
1-) Çamaşır yada balya ipini, ilaçlama makinamızın kanat genişliğinde (12 metre ise 12 metre, 15 metre ise 15 metre) kesip her iki ucuna kazıklarımızı bağlıyoruz. Yani ilaçlama makinamız ile aynı genişlikte ve iki ucunda kazık bağlı olan bir ipimiz oluyor. Bu bizim ölçümüz, cetvelimiz.
2-) Elimizdeki kamışların tümünü, bir bağ makası yada çekme ile ortalama 50-60 cm ' de uzunlukta kesiyoruz. Biçimsiz 50 dönüm bir tarla için 60-70 tane kargı parçası yeterli oluyor. Arazi düz ise sayı neredeyse yarı yarıya düşer.
3-) Son olarak Emniyet Şeridi ' nden koparttığımız 50-60 cm boyundaki parçaları, kesmiş olduğumuz kargıların bir tarafına sıkıca bağlıyoruz. Şeritler dandik, elle kopar. Makasla uğraşmayın.
Böylece yöntemin en sıkıcı kısmı, yani bayrak hazırlama işi bitmiş oluyor.
İşlem sonunda elde edeceğimiz bayrakların şekli tam olarak şöyle:
Not: ben bir bıçak yardımıyla kargının ucunu diklemesine yarıp emniyet şeridini tam ortasından bu yarığa sıkıştırdım. Bu, düğüme göre hem daha sağlam oldu, hem de şeridin ömrünü arttırdı.
4-) işaretleme:
Artık anlaşılacağı üzere yaptığımız şey, ucuz ve küçük bayraklar yapmak. Daha sonra bu bayrakları, ilaçlama esnasında takip edeceğimiz noktalara koyarak gitmemiz gereken güzergahları hatasız bir şekilde işaretlemek. Dikme işlemi tamamlandığında da işimiz bitmiş oluyor.
İşaretleme için tarlanızın düz bir kenarı var ise o kenardan, öyle bir kenar yoksa 'tam ortadan' başlamanızı öneririm. Burada amaç olabildiğince düz ve takibi kolay güzergahlar oluşturmak.
4.a-) Ilk olarak kafamıza göre uygun bi başlangıç noktası belirliyoruz:
(Yıldızlar: bayrak, o ne demeyin)
Örnek:
4.b-) ikinci iş yönümüzü belirliyoruz. Bunun için gözle rahat görülebilir (tahminen 100-150 metre) bi mesafeyle 2 ve 3. bayraklarımızı dikiyoruz. Tarlanın tam sınırlarına yaklaşmamak dönüşler için kolaylık olur.
Örnek:
Ilk güzergah ne kadar düzgün olursa, sonrakiler de o kadar düzgün olacağından bu ilk bayrakları dikerken azcık özen göstermek lazım.
Uyarı: ilk iki bayrağı diktikten sonraki 3, 4 vs bayraklarda, geriye doğru ilk iki bayrağa bakıp iza alırsanız, asla hata yapmazsınız.
4.c-) Son işlemimiz, 1. Maddede yapmış olduğumuz cetveli kullanarak diğer yan yana olan diğer güzergahları çizmek. Bu işlem çok kolay çünkü ilk yaptığımız işlemin aynısını. Tek fark, bayraklar arasında bir cetvel boyu mesafe bırarakıp sıra aralarını eşit olmasını sağlamak.
Örnek:
Bayrakların kakma işlemi bittiğinde, tarlamız ilaçlanmaya hazırdır.
***
Önemli notlar:
- 100 dekar alanı işaretlemenin toplam maliyeti 5 lira. (25.000 dekar işaretleme yapıldığında iz bırakıcının fiyatına ulaşıyor) biraz uğraşılı ama arada sırada traktörden de inmek lazım.
- ne kadar karışık görünürse görünsün, yapılan işlem inanılmaz basit, hızlı ve kolay. Altı üstü 50-60 tane sazı toprağa kakıyorsunuz. Hepsi bu. Yani kimse gözüme büyütmesin.
Bayraklar arasında uzun mesafeler (100-150 metre gibi) olduğundan işlem çok kısa sürüyor. Örneğin 100 dekarlar korkunç biçimsiz bir tarlayı 2 kişi 3-3,5 saatte bitirebiliyor. (En azından biz bitirdik) Yine bugün 2 kişi (Abi ' m ve ben) 50 dekar bir tarlayı sadece 2 saatte tamamladık.
- Hasada kadar yapacağınız 3-4 ilaçlama ve bir o kadar gübrelemenin, yani en az 6-7 işlemi '0' hata ile yapmayı, üstene gübre ve ilaçtan edeceğiniz tasarruf ve sağlayacağınız maksimum yararı düşününce, bir tarlaya ekstradan birkaç saat ayırmak hiç de çok değil.
- ilaçlama esnasında bayrakların tam üzerinden geçeceğiz. Bu nedenle tarlanın kenrarından başlayacaklar, tarla sınırından bir cetvel değil, yarım cetvel boyu mesafeye koyacaklar ilk bayrağı.
Örneğin 10 metre kanat boyu olan bi İlaç makinamız varsa, traktör ilk gidişte sınırdan 5 metre mesafeden geçmeli. O nedenle sınırdan başlayacaklar, ilk sırayı tarla sınırından yarım cetvel mesafeye atacaklar.
İş bitip de ilaçlamaya geçtiğimizde, sağla, solla, onla, bunla, mesafeyle, işimiz yok. Yok açık mı kaldı, üstüne mi bindi derdi stresi ise hiç yok. Tüm yapacağımız şey, önümüzde bayrağa doğru sürmek. (Pc oyunu gibi) (O kadarını herkes yapabilir herhalde )
- Özellikle stresten kurtulma paha biçilmez. İlaç yetsin, aman atmasın tasası kalmıyor çünkü bir süre sonra traktörün hangi hız ve devirde, pompanın hangi basıncında ne kadar ilaç attığını ezberliyorsunuz.
- Bayraklar yerden maksimum 30-35 cm yükseklikte olmalı. Aksi taktirde üzerinden geçerken traktör yada ilaçlama makinası deyebiliyor. Deyme durumunda kırılsa bile yerinde kalp işini yapıyor ama ne gerek var?
- Mahsül sapa kalktığında ürün bayrakları örtüp görülmesini engelliyor lakin bunun hiçbir önemi yok. Çünkü o zamana kadar sürekli aynı izlerden yapılmış 2-3 uygulama sayesinde tekerleklerin gidecekleri izler net bir şekilde görülüyor artık
- Tarlaya ilk işlemi yaptığımızda güzergah ve izler zaten çizilmiş oluyor. Ondan sonra çıkacak fırtına yada tipi bayrakları uçursa, kalmışları dağıtsa bile, sorun yok. Muntazam izleri zaten yaptık.
- Malzeme olarak kargı/kamış kullanmamızın sebebi, 1-) maliyetsizler, 2-) Tek kullanımlık oldukları için tarlayı yada doğayı kirletmiyorlar. Bu nedenle organik, yani kendi kendine yok olacak malzeme kullanmamız lazım.
- Demir yada kazık gibi daha sağlam bir malzeme kullanmanız, tarlayı biçecek olan biçerciden çok ağır küfürler işitmemize neden olabilir Ayrıca daha sonraki toprak işlemeler esnasında traktörün lastiğine batma riski de yok. Kısaca doğal ve zararsız malzemeden şaşmayın.
- Güvenlik Şeridi ' ndeki kırmızı, yeşilin 'tam zıttı'. Doğal olarak gündüz işlemlerinde çok uzak mesafelerden rahatlıkla seçilebiliryor. Beyaz ise 'gece karanlığında' farkedilmesini sağlıyor.
- Yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı üzere bu işlem sonrası rahatlıkla 'gece' ilaç ve gübrelemesi yapabiliyoruz. Akşam üstü / Serinde atılması gereken yaprak gübreleri ve ilaçlar için bunun ne kadar büyük bir nimet olacağını farketmek zor değil.
- Yoğun ve sıkışık dönemlerde zaman bakımından sağlayacağı rahatlama var birde. Yalnız sadece gece çalışması düşünüyorsanız, bayrak aralarını daha kısa tutun. (Denenmiştir)
- Evliya olsanız, sıra başlarında kör nokta kalır. Bunu önlemek için önce 1 tur yastıklama dönmeniz şiddetle tavsiye edilir.
- Yastıklama çektiğiniz taktirde, sıra başlarında, yastıklama izasına geldiğiniz an makinayı kapar, dönüşü tamamlayıp sonraki sıraya girdiğiniz anda da açarsınız, hem kenar yığılmalarının da önüne geçer, hem de çok kral işçilik çıkarmış olursunuz.
- Aynı izden 2-3 kez geçtikten sonra zemin iyice sertleşiyor. Yağmur sonrası kısa sürede (hatta 4. 5. uygulamadan sonra baya baya yağmurda bile) iş yapılabilir.
- Yöntem daha da geliştirilebilir lakin benim kafa şimdilik bu kadar bastı. Yeni fikirlere açığız.
Bugün yaptığımız (50 dekar) işaretlemeden kareler. İşaretleme erken bitince, yapmayı düşündüğümüz yaprak takviyesini de aradan çıkardık
- Aslında olayın en güzel yanı, ilk izi nizami şekilde yapmış olmak. Bundan sonraki tüm işlemler ister istemez aynı kalitede gidecek.
- Kaydırma yada açıkta bırakma için ya aptal olmak lazım, yada direksiyonda uyumak
Sevgili Ağabeyime de burdan selamlarımı yolluyorum.
'Bi video çeksene, görsel olsun' dedim.
'laklak yapma, ilacı bitir' dedi, çekmedi hayın
Video geniş yapraklıyı atarken artık
Yorum yapacakların selameti için uyarı: Konuda zaten verilmiş olan bir bilgiyi tekrardan soranı, yada konuyu okumadan önyargı ile yaklaşanı perişan ederim
Konuyu hazırlamak, 100 dekar yeri işaretlemekten uzun sürdü..[/size]
Lakin özellikle 10 metre ve üstü çalışma genişliğine sahip olan bu aletler ile çalışırken üst üste bindirme yada açık alan bırakma sorunu istesek de istemesek de hepimizin başına geliyor. Sonuç: bir örnek olmayan, dalgalı ürün, mahsül, tarla, araziler..
Özellikle ilacı/gübreyi üst üste bindirme sorunu, dağlık, bayır, kısaca biçimsiz arazilerde daha çok başımıza geliyor. Bizde de bu tip arazilerden bol birşey olmadığından, artık bir çözüm bulmak kaçınılmaz oldu.
Bende geçen yıl keşfedip bu yıl olgunlaştırdığım, ayrıca oldukça iyi sonuç aldığım bu ilaç/gübre atım yöntemini, konuda sıkıntı yaşayan arkadaşların da faydalanması için paylaşmak istedim.
Önemli not: ideal bir gübreleme/ilaçlama için aslında kullanılması gereken yöntem, iz bırakıcılı mibzerlerdir. Özellikle gübre ve ilaç makinasının ile uyumlu olarak kurulan bu sistemlerde, hata payı '0'a yakındır.
Gönül ister ki en iyi makina ve ekipmanlarımız olsun. Ama şartlar mallum. Her şey aynı anda olmuyor.
İşte bu yöntem de (benim gibi) iz bırakıcılı mibzeri olmayan, yahut böyle bir mibzeri olsa bile hata yapma korkusu, yada uyumsuz ekipman gibi nedenlerle düz/normal ekim yapmış olan çiftçi arkadaşlarımızın, kısaca tarlasına ilaç ve gübre atacak tüm müslümanların gerçekten işine yarayacak.
Not: iz bırakıcılı mibzer kullanımı, gerçekten hassasiyet isteyen bir iştir. Sayacın kusursuz çalısması, şöföründe pür dikkat olması gerekir. Hata affetmez. Bir dalgınlık, hiçbir işe yaramayan saçma sapan izlere sahip bir tarlanız olmasıyla sonuçlanabilir.
Bilmeyenler için izli ekim hakkında ufak bir bilgilendirme:
Izli ekim, elimizdeki ilaçlama makinası ve gübreleme makinalarımızın iş genişliğ ile uyumlu olarak tasarlanan, bu işlemleri yaparken kullanılacak güzergahların, ekim işlemi esnasında mibzer tarafından (lastik izlerine tohum atmama, atılan tohumu kaydırma gibi) farklı yöntemler kullanarak işaretmesine verilen adıdır.
Izli ekim yapılmış bir buğday tarlası:
Resimden de anlaşılacağı üzere, gübre ve ilaç makinalarının uyumlu olması halinde, yukarıdaki arazide sıfır hata ile ilaçlama ve gübreleme yapabiliriz.
Bu uzun giriş sonrası gelelim yönteme.
Gerekli malzemeler:
I-) ihtiyacı görecek kadar kargı yada kamış denilen, Türkiye ' nin her yöresinde, özellikle göl/dere boylarında yetişen bitki. Yeşili de olabilir, kurusu da. Hiç farketmez. Sadece fazla kalın olmamasına özen gösterin.
Örnek:
Biz, rahmetli bir hasır gölgeliği paraladık. (aşağıdakini)
100 dekar yer için yetişkin 20-30 tane kamış yeterli. Gözünüz kormasın Bizim hasır örtüden çıkacak malzeme 1000 dönüme yeter.
II-) Özellikle kırmızı-beyaz renkli emniyet şeridi. (Sebebini aşağıda anlatıcam) inşaat ve kazılarda önlem olması için çekilen bu bant her nalburda bulunur ve rulosu 4-5 lira civarındadır. 1 rulo ile araziye göre 100-300 dekar yer işaretlenebiliyor.
Şekil a:
III-) Cetvel yapmak için, elimizdeki ilaçlama makinasının kanat genişliğinden biraz uzun çamaşır yada balya ipi.
IV-) 2 tane 30-40 cm ' lik kazık.
Yapılışı:
1-) Çamaşır yada balya ipini, ilaçlama makinamızın kanat genişliğinde (12 metre ise 12 metre, 15 metre ise 15 metre) kesip her iki ucuna kazıklarımızı bağlıyoruz. Yani ilaçlama makinamız ile aynı genişlikte ve iki ucunda kazık bağlı olan bir ipimiz oluyor. Bu bizim ölçümüz, cetvelimiz.
2-) Elimizdeki kamışların tümünü, bir bağ makası yada çekme ile ortalama 50-60 cm ' de uzunlukta kesiyoruz. Biçimsiz 50 dönüm bir tarla için 60-70 tane kargı parçası yeterli oluyor. Arazi düz ise sayı neredeyse yarı yarıya düşer.
3-) Son olarak Emniyet Şeridi ' nden koparttığımız 50-60 cm boyundaki parçaları, kesmiş olduğumuz kargıların bir tarafına sıkıca bağlıyoruz. Şeritler dandik, elle kopar. Makasla uğraşmayın.
Böylece yöntemin en sıkıcı kısmı, yani bayrak hazırlama işi bitmiş oluyor.
İşlem sonunda elde edeceğimiz bayrakların şekli tam olarak şöyle:
Not: ben bir bıçak yardımıyla kargının ucunu diklemesine yarıp emniyet şeridini tam ortasından bu yarığa sıkıştırdım. Bu, düğüme göre hem daha sağlam oldu, hem de şeridin ömrünü arttırdı.
4-) işaretleme:
Artık anlaşılacağı üzere yaptığımız şey, ucuz ve küçük bayraklar yapmak. Daha sonra bu bayrakları, ilaçlama esnasında takip edeceğimiz noktalara koyarak gitmemiz gereken güzergahları hatasız bir şekilde işaretlemek. Dikme işlemi tamamlandığında da işimiz bitmiş oluyor.
İşaretleme için tarlanızın düz bir kenarı var ise o kenardan, öyle bir kenar yoksa 'tam ortadan' başlamanızı öneririm. Burada amaç olabildiğince düz ve takibi kolay güzergahlar oluşturmak.
4.a-) Ilk olarak kafamıza göre uygun bi başlangıç noktası belirliyoruz:
(Yıldızlar: bayrak, o ne demeyin)
Örnek:
4.b-) ikinci iş yönümüzü belirliyoruz. Bunun için gözle rahat görülebilir (tahminen 100-150 metre) bi mesafeyle 2 ve 3. bayraklarımızı dikiyoruz. Tarlanın tam sınırlarına yaklaşmamak dönüşler için kolaylık olur.
Örnek:
Ilk güzergah ne kadar düzgün olursa, sonrakiler de o kadar düzgün olacağından bu ilk bayrakları dikerken azcık özen göstermek lazım.
Uyarı: ilk iki bayrağı diktikten sonraki 3, 4 vs bayraklarda, geriye doğru ilk iki bayrağa bakıp iza alırsanız, asla hata yapmazsınız.
4.c-) Son işlemimiz, 1. Maddede yapmış olduğumuz cetveli kullanarak diğer yan yana olan diğer güzergahları çizmek. Bu işlem çok kolay çünkü ilk yaptığımız işlemin aynısını. Tek fark, bayraklar arasında bir cetvel boyu mesafe bırarakıp sıra aralarını eşit olmasını sağlamak.
Örnek:
Bayrakların kakma işlemi bittiğinde, tarlamız ilaçlanmaya hazırdır.
***
Önemli notlar:
- 100 dekar alanı işaretlemenin toplam maliyeti 5 lira. (25.000 dekar işaretleme yapıldığında iz bırakıcının fiyatına ulaşıyor) biraz uğraşılı ama arada sırada traktörden de inmek lazım.
- ne kadar karışık görünürse görünsün, yapılan işlem inanılmaz basit, hızlı ve kolay. Altı üstü 50-60 tane sazı toprağa kakıyorsunuz. Hepsi bu. Yani kimse gözüme büyütmesin.
Bayraklar arasında uzun mesafeler (100-150 metre gibi) olduğundan işlem çok kısa sürüyor. Örneğin 100 dekarlar korkunç biçimsiz bir tarlayı 2 kişi 3-3,5 saatte bitirebiliyor. (En azından biz bitirdik) Yine bugün 2 kişi (Abi ' m ve ben) 50 dekar bir tarlayı sadece 2 saatte tamamladık.
- Hasada kadar yapacağınız 3-4 ilaçlama ve bir o kadar gübrelemenin, yani en az 6-7 işlemi '0' hata ile yapmayı, üstene gübre ve ilaçtan edeceğiniz tasarruf ve sağlayacağınız maksimum yararı düşününce, bir tarlaya ekstradan birkaç saat ayırmak hiç de çok değil.
- ilaçlama esnasında bayrakların tam üzerinden geçeceğiz. Bu nedenle tarlanın kenrarından başlayacaklar, tarla sınırından bir cetvel değil, yarım cetvel boyu mesafeye koyacaklar ilk bayrağı.
Örneğin 10 metre kanat boyu olan bi İlaç makinamız varsa, traktör ilk gidişte sınırdan 5 metre mesafeden geçmeli. O nedenle sınırdan başlayacaklar, ilk sırayı tarla sınırından yarım cetvel mesafeye atacaklar.
İş bitip de ilaçlamaya geçtiğimizde, sağla, solla, onla, bunla, mesafeyle, işimiz yok. Yok açık mı kaldı, üstüne mi bindi derdi stresi ise hiç yok. Tüm yapacağımız şey, önümüzde bayrağa doğru sürmek. (Pc oyunu gibi) (O kadarını herkes yapabilir herhalde )
- Özellikle stresten kurtulma paha biçilmez. İlaç yetsin, aman atmasın tasası kalmıyor çünkü bir süre sonra traktörün hangi hız ve devirde, pompanın hangi basıncında ne kadar ilaç attığını ezberliyorsunuz.
- Bayraklar yerden maksimum 30-35 cm yükseklikte olmalı. Aksi taktirde üzerinden geçerken traktör yada ilaçlama makinası deyebiliyor. Deyme durumunda kırılsa bile yerinde kalp işini yapıyor ama ne gerek var?
- Mahsül sapa kalktığında ürün bayrakları örtüp görülmesini engelliyor lakin bunun hiçbir önemi yok. Çünkü o zamana kadar sürekli aynı izlerden yapılmış 2-3 uygulama sayesinde tekerleklerin gidecekleri izler net bir şekilde görülüyor artık
- Tarlaya ilk işlemi yaptığımızda güzergah ve izler zaten çizilmiş oluyor. Ondan sonra çıkacak fırtına yada tipi bayrakları uçursa, kalmışları dağıtsa bile, sorun yok. Muntazam izleri zaten yaptık.
- Malzeme olarak kargı/kamış kullanmamızın sebebi, 1-) maliyetsizler, 2-) Tek kullanımlık oldukları için tarlayı yada doğayı kirletmiyorlar. Bu nedenle organik, yani kendi kendine yok olacak malzeme kullanmamız lazım.
- Demir yada kazık gibi daha sağlam bir malzeme kullanmanız, tarlayı biçecek olan biçerciden çok ağır küfürler işitmemize neden olabilir Ayrıca daha sonraki toprak işlemeler esnasında traktörün lastiğine batma riski de yok. Kısaca doğal ve zararsız malzemeden şaşmayın.
- Güvenlik Şeridi ' ndeki kırmızı, yeşilin 'tam zıttı'. Doğal olarak gündüz işlemlerinde çok uzak mesafelerden rahatlıkla seçilebiliryor. Beyaz ise 'gece karanlığında' farkedilmesini sağlıyor.
- Yukarıdaki maddeden de anlaşılacağı üzere bu işlem sonrası rahatlıkla 'gece' ilaç ve gübrelemesi yapabiliyoruz. Akşam üstü / Serinde atılması gereken yaprak gübreleri ve ilaçlar için bunun ne kadar büyük bir nimet olacağını farketmek zor değil.
- Yoğun ve sıkışık dönemlerde zaman bakımından sağlayacağı rahatlama var birde. Yalnız sadece gece çalışması düşünüyorsanız, bayrak aralarını daha kısa tutun. (Denenmiştir)
- Evliya olsanız, sıra başlarında kör nokta kalır. Bunu önlemek için önce 1 tur yastıklama dönmeniz şiddetle tavsiye edilir.
- Yastıklama çektiğiniz taktirde, sıra başlarında, yastıklama izasına geldiğiniz an makinayı kapar, dönüşü tamamlayıp sonraki sıraya girdiğiniz anda da açarsınız, hem kenar yığılmalarının da önüne geçer, hem de çok kral işçilik çıkarmış olursunuz.
- Aynı izden 2-3 kez geçtikten sonra zemin iyice sertleşiyor. Yağmur sonrası kısa sürede (hatta 4. 5. uygulamadan sonra baya baya yağmurda bile) iş yapılabilir.
- Yöntem daha da geliştirilebilir lakin benim kafa şimdilik bu kadar bastı. Yeni fikirlere açığız.
Bugün yaptığımız (50 dekar) işaretlemeden kareler. İşaretleme erken bitince, yapmayı düşündüğümüz yaprak takviyesini de aradan çıkardık
- Aslında olayın en güzel yanı, ilk izi nizami şekilde yapmış olmak. Bundan sonraki tüm işlemler ister istemez aynı kalitede gidecek.
- Kaydırma yada açıkta bırakma için ya aptal olmak lazım, yada direksiyonda uyumak
Sevgili Ağabeyime de burdan selamlarımı yolluyorum.
'Bi video çeksene, görsel olsun' dedim.
'laklak yapma, ilacı bitir' dedi, çekmedi hayın
Video geniş yapraklıyı atarken artık
Yorum yapacakların selameti için uyarı: Konuda zaten verilmiş olan bir bilgiyi tekrardan soranı, yada konuyu okumadan önyargı ile yaklaşanı perişan ederim
Konuyu hazırlamak, 100 dekar yeri işaretlemekten uzun sürdü..[/size]
Son düzenleme: