Merhabalar;
Son 5 yıldır nohut tarımı yapıyorum ve her yıl daha fazla tecrübe sahibi oluyoruz çok şükür.
Nohut tarımını seçmemin nedenlerini söylemek gerekirse, bir sene buğday ekilip ertesi sene nadas ile boş kalan kıraç tarlaları değerlendirmek ve bu sırada, ekiminden satışına kadar tüm işçilikleri makine ile yapıp işçilik masrafını minimum tutarak daha fazla kar etmektir. Zaten çiftçilik için traktörümüz var, buğday ekmek için mibzerimiz ve biçmek için biçerdöverimiz var çok şükür... Bunların dışında sadece nohut tohumuna ihtiyaç kalıyor. Tabi sadece kıraç tarlaya mı ekilir nahut hayır, sulu tarlaya da ekilir ve çok daha iyi sonuçlar alınır.
Nohutta en çok karşılaşılan sorun antraktoz hastalığıdır. Bunun sebebi de "dane tutmuş bitkinin aşırı yağışlarda üzerinde bulundurduğu tuzu yıkanarak köküne ulaşıp bitkiyi zehirlemesi" diye tanımlıyor çoğu ziraatçi. Buna çare olarak son yıllarda bazı çeşitler geliştirildi. Eskişehir tarımsal araştırmanın geliştirdiği AZKAN buna nen iyi örnek...
Gerek hastalığa ve kuraklığa dayanımı, gerekse bitkideki en alt danenin yerden en az otuz 30cm yukarıda olması ve dane çapının 10mm civarı olarak biçerdöverle hasata uygun olması bu çeşiti benim için baş tacı yapmaktadır. Azkan'ın dane çapının diğer çeşitlerden küçük olması hububat mibzeri ile ekimde daha başarılı sonuçlar vermektedir.
Ben senelik ortalama 100 dönüm (100x1000m2) nohut ekerim. İlk olarak bu aylarda nohut ekeceğim tarlayı (bu yıl buğday ekilip normalde nadas bırakılacak kıraç tarladır bunlar) pulluk ile 25 cm civarı derinlikte sürerim. Bu şekilde kışı geçiren tarlaya Ocak ayı son haftası, şubat ayı ilk haftaları civarı uygun olan ilk fırsatta fırfır gübre serpme makinesi ile 13-15kg/dönüm tohumu saçarım. Tohum ekilmeden 1 2 saat önce antraktoz ilacı ile ilaçlanmalı ve bekletilmeden ekilmelidir. Bu uygulama buğdaydaki zaburus ilacı yöntemiyle aynı yapılır. Tohum atıldıktan sonra hidrolikli vanvey ile tohumu toprak altına alırım. Hemen ardından pülvarizatör (sıvı ilaçlama makinesi ile) Bayer firmasının Merlin Flexx ot ilacını atarım (bunun benzeri, daha ucuz farklı markalara ait ilaçlarda vardır) ve son olarak tırmıkla tarlayı tesviyelerim... Bu işlemlerin hepsi art arda ara vermeden ve çoğu zaman aynı gün içinde yapılmaktadır. Bir daha biçerdöverle hasata kadar tarlanın içine girmem!
Biçim zamanı temmuzun son haftası ile ağustos başı arasıdır. Biçerdöverle hasatta kırılmaları minimuma indirmek için ayarlar çok önemlidir. Özellikle kontrobatör (kafes) ya mısır ayarındaki iri gözlü olmalıdır yada benim yaptığım gibi ikinci el bir kontrabötör alıp aralardan birer tel sökülüp gözler genişletilmeli ve nohut hasatında bu kullanılmalıdır. Tabi bu kafes değişimi el alışkanlığına bağlı olaraktan yarım günü alabilmekte ve çoğu biçerdöverci bununla uğraşmamaktadır! Sonrasında Batör gevşek ve devri minimumda olup elekler bizar daha açılıp rüzgarlığa tam devir verilmelidir. Bu ayarlar biçim sırasında ambara gelen mahsülün durumuna göre ince ayar yapılabilir...
Biçerdöverin hasat ettiği nohutta yukarıdaki ayarlar yapıldıktan sonra yaklaşık %3 %5 gibi kırık, kavuz parçaları olmaktadır. Bunları da varsa nohut eleği veya sellektörde ya da eski arpa gözerlerinde (büyük yuvarlak elek) temizleyebilirsiniz.
Verim olarak Azkan geçtiğimiz yıl dönüme 150 kg verim yaptı ve bizi ihya etti ama bu yıl tam çiçek döneminde oluşan aşırı sıcakların olumsuz etkisiyle dönüme 100kg de kaldı. Buna da şükür tabiki...
Fiyat olarak 4.5 ile 5 lira arasında parçalı gruplar halinde sattım (2200 kilosunu da bir dolandırıcıya kaptırdığımı daha önce açtığım bir konuda anlatmıştım)
Özür dilerim, çok uzun yazıp belki başınızı ağrıttım ama diyeceğim son şey, nohut, kıraç arazileri olup nadas kalan, fazla da tarlada uğraşmak istemeyenler için 10 numara bir mahsül.
Umarım Faydalı olabilmişimdir
Bunlar da sırasıyla fotoğraflar...