Sımdı kardesm azkan tohum alacm. 1 ton kadr fiyatı ne kadr.ekim nasıl yapıyruz tohumu olacliyormuyz
Yoksa sadece ot ilacı yetrrlımı
Thum fiyatı birazda tutturabilesiye, yani belli olmuyor. ben bu yıl ki ürünü toptanda 4.75, kilo ile satımda (mahalledeki komşu, eş, dost, akraba...) 6 liradan sattım. Tohumluk alabiliyorsan yetkili kişilerden sertifikalı al, devlet zaten destekle fırkını ödüyor. Eğer 0 aymayacaksan da açık konuşayım, GÜVENİLİR kişiden al. Çünkü geçen sene olduğu gibi karışık veya farklı cinsi azkan diye satıyorlar. Hatta iddaa ediyorum aynı 0 tohumdan farklı tarlalara ekilmiş nohutun bile çoğu zaman pişme/su alma süreleri değişiyor. Yani 0 tohum aldın, iki farklı tarlaya ekip harmanını yaptın ve karıştırdın. Tencerede pişerken çok azda olsa kimisi yumuşak kimisi sert olabiliyor. Ben tohumluk alırken de, normal nohutu satarkende tarlaları ayrı biçip ayrı çuvallarım. Çünkü herşeyden önemlisi müşteri memnuniyeti, bu yıl 10 kilo satın alan ertesi yıl akrabalarıyla 100 kilo satın alıyor...
Ekimi geleneksel serpme yöntemiyle, hububat (arpa buğday) mibzeriyle, özel nohut mibzeriyle veya pinomatik (havalı) mibzerle yapabilirsin. Hepsinin kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Mesela minomatik ekim herzaman daha iyidir, attığın tohumu tane tane hesaplarsın ama bende o makine yok ve bizim burada dönümünü 11 liraya ekiyorlar... Bende o 11 lirayı vereceğime 1 kilo fazla tohum atarım, bana göre daha karlı.
Ekimden önce tohumu KESİNLİKLE antraktoz ilacıyla ilaçlamanı tavsiye ederim. İlacın değeri 50 lira ise sana getirisi paha biçilemez. Ot ilacının da çeşitleri var. Kimisi benim yaptığım gibi eker ekmez atılıyor, kimisi bitki 3-5 yaprak iken kimisi de çiçek dönemine yaklaşırken... Bu konuda bence bulunduğun bölge şartları önemli. Bunu da etrafında eken varsa onlardan öğrenebilir veya ziraatçilere danışabilirsin. Ürünün bol/bereketli olsun inşallah