historyman link=topic=84674.msg1012010#msg1012010 date=1436105982' Alıntı:
Bizim memlekette ayçiçeği,soya,pamuk yetiştirilmiyor bunların alternatifi ne olabilir arkadaşlar ve buğday,arpa,yulaf,çavdar,tritikale nin ciddi besin değeri farkları var mıdır bunu neden sordum hepsini de ekip aynı rasyonda kullansak mantıklı olur mu? Biz de buğday ve türevleri ile yonca -fiğ bolca ekilir bunların ışığında bir rasyon nasıl olur? Çok soru sordum
Bu yağlı tohumlar bizde de pek yetişiyor sayılmaz. Ayçiçeği Trakya ' dan, Pamuk Ege ' den, Soya da Uruguay ' dan geliyor. [emoji2]
Bu yağlı tohum küspeleri olmadan yem yapılamaz. Çünkü bunlar protein kaynakları. Proteinsiz yem olmaz.
Şöyle anlatayım:
Yemleri KABA ve KESİF olarak ikiye ayırıyoruz.
Ot, saman ve silajlar kaba yemlerdir. Bunların içinde saman değersizdir. Sindirime yardımcı olur sadece. Silajlar değerli enerji kaynaklarıdır. Buğdaygil otları kaliteli kaynaklardır ama düşük proteinlidir. Baklagil otları da kaliteli protein kaynaklarıdır. Yonca, fiğ, bezelye proteini yüksek baklagil otlarıdır. Toplam rasyonumuzda yukarıda bahsettiğim kaba yemleri kullandığımız oranda verimli ve sağlıklı hayvanlarımız olur.
Gelelim kesif yeme. Kesif yem toz veya pelet şeklinde olan konsantre yem. Kesif yemin içinde arpa, buğday, mısır, çavdar, tritikale, ayçiçek küspesi, pamuk küspesi, soya küspesi, kepek, hayvansal atıklar, vitaminler, mineraller vs. vardır. Kesif yemin içeriği birçok açıdan dengeli olmalı. Konsantre yani yoğun besin değerleri içerdiği için karışımda yapılacak hatalar verim düşüklüğü ve sağlık sorunları olarak bize geri döner. Mesela enerji fazla gelirse ayak hastalıkları, protein fazla gelirse üreme problemleri ortaya çıkar. Yeterince kaba yem vermez çok fazla kesif yem verirsek de sindirim hastalıkları baş gösterir.
Yemde en önemli denge enerji - protein dengesidir.
Şöyle anlatayım: bir bisiklet düşünün. Ön tekerlekler protein olsun yani ATK, PTK, SFK, arka tekerlekler de enerji yani ARPA, BUĞDAY, MISIR. Düşünseniz ya bir bisikletin ön tekerleği yavaş, arka tekerleği de hızlı gitmeye çalışıyor. Nasıl olur? İşte eğer yemdeki enerji ve protein oranları dengeli olmazsa inekler de öyle olur.
Vitamin ve mineraller de çocuk bisikletlerinde olan yanlardaki küçük emniyet tekerlekleri. Herhangi bir sorunla karşılaşıldığında hayvan yıkılmasın, dirençli olsun diye.
Peki enerji ne, protein ne?
Bir sofra düşünün: ekmek, makarna, pilav, börek, vs. ENERJİ yani hayvan yemindeki arpa, buğday, mısır; tavuk, köfte, balık, pirzola, tas kebabı, vs. PROTEİN yani ATK, PTK, SFK.
Şimdi sen yemi sadece arpa buğday, yulaf, çavdardan yaparsan hayvanlara sadece ekmek, makarna yedirmiş olursun. [emoji2]