Doğru 50 - 100 dönümle buğday ekip geçinilemeyeceğini ben de biliyorum ama alternatifi için uğraşan var mı? Köyünde Özbek Afgan Iraklı çoban olmayan kaldı mı? Veya yolma tarzı işlerde doğudan adam gelmedikce ürününü kendi kaldıran var mı? Benim yaşadığım bölgede alternatif yapıp çok güzel uğraşan insanlar var. Veya gezip gördüğüm Muğla Antalya bölgelerinde çok çok uğraşıp iyi işler yapanlar var. Biz uğraşalımda bence karşılığının geleceğini düşünüyorum.
[emoji16] güzel kardeşim 50 dönüm tarlası olan insan buğday ekerse batar ne buğdayı ,
Evet güzel dedin alternatif bak ben sana altarnatif sayayim ,
Ben TOHAT in kaz ovasında ciftciyim tabiri caizse eskilerin sözü bu ovaya kuru odun sapı diksen yeşerir
Ben orta halli ciftciyim yarisi kira toplam 140 dekar arazi ekliyorum gelelim senin şu alternatif olayına çoğunluk danelik mısır ,arpa buğday Azda olsa çünkü buğday insanı bu şartlarda batırır , yağlık ayçiçeği , şeker pancarı , ikinci ürün slajlik mısır, işçiliği Azda olsa 1,5 , 2 dekar sofralık üzüm asma bağı , mısır tarlalarim 8,10 parça oluyor arazi bütünleşmesi olmadığı için bunun hükümetle alakası yok mısırların sulama işi haziranın sonu gibi başlar Ağustos başı gibi biter ortalama 45 gün benim bu 45 günde ne gecem kalır ne gündüzüm tabiri caizse götüm yer görmez su bulursun zaman bulamazsın zaman bulur su sırası bulamazsın suyun ovaya yetmeyisi cabası ..
Bu arada alternatif devam ediyor haa
gelelim bizim burada bu işi yapan insanların ömründen ömür çalan insanı yıpratan canından bezdiren hele birde para yapmassa (zaten 4,5 yılda bir para yapar)
Meşhur sofralık açık tarla sırık domatesine okadar illettir ki Nisan ayı girdimi toprak hazirligiyla başlar Kasım ortası gibi kazıkları teli ipi bitki artıklarını temizlemeye biten çocuğundan da fazla ilgi isteyen sırık domates içinden hiç çıkmasın Nisan Kasım arası her gün o tarlaya gideceksin ben ortalama 6,7 bin fide yaparım buda 4 dönüm yapar 2018 yılındaki masrafı 20 bine yakındı, bu sene girdilerin % 70,80 artmasıyla sen düşün 2019 masrafını , bu sırık domates işçiliği sayfalara yetmez 3,4 bin fide dahi yapsan adamı olmayan aileler 2,3 işçi götürmek zorunda neyse uzatmayalım ,
Bunun yanında yarım dönüm yeşil fasulye barbunya veya diğer çeşitler cep harçlığı için ekerim ..
Bazı yıllar 2,3 dönüm kuru fasulye ekerim
Bunun yanında 3,5 tane hayvanım da var
Yeterli mi bu kadar alternatif ustaaa?
Daha başka çeşit ekenlerde var..
Bu fahiş insanı canından bezdiren sağolsun hükümetimizin çiftçinin sırtına yüklediği girdiler yüzünden girdi maliyetleri yüzünden borclarimin %70 ini ödüyorum kalanında biseyler sebep oluyor bu şekilde erteliyorum ..
ALLAH a şükürler olsun muhanete muhtaç değilim tek umudum 3,4 sene sonra borclarimi bitirebilmek