Zeytincilerin prim talebi 10 yıldır kabul edilmiyor
10. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri ' nde 10 yıldan bu yana dile getirilen sofralık zeytine prim talebi bir kez daha tekrarlandı. Ancak bu talep hükümet tarafından kabul edilmiyor
Ana Sayfa» Güncel
03.11.2014 03:34
ALİ EKBER YILDIRIM
AYVALIK - Zeytinciler bir kez daha sofralık zeytine prim verilmesini istedi. Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ziraat Odası ile Ayvalık Belediyesinin öncülüğünde sivil toplum örgütleri ve firmaların desteği ile düzenlenen 10.Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günlerinde 10 yıldan bu yana dile getirilen sofralık zeytine prim talebi bu yıl da tekrarlandı. Bugüne kadar zeytincilerin ısrarlı talebini duymazlıktan gelen hükümetin önümüzdeki yıl prim verip vermeyeceği merakla bekleniyor. DÜNYAnın edindiği bilgiye göre zeytinyağına verilen litre başına 70 kuruş destekleme priminin önümüzdeki yıl artırılması bekleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zeytinyağında dünya ikinciliği hedefi doğrultusunda zeytinyağına yüksek oranda prim verilmesini istiyor. Bakanlık, bu konudaki çalışmayı Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kuruluna sundu. Ancak, yüksek prime Maliye Bakanlığı ile Hazine yetkilileri karşı çıkıyor. Zeytinyağına daha yüksek oranda prim verilmesi ve sofralık zeytinin de bu kapsama alınması için zeytincilik sektörünün Ankarada daha yoğun kulis yapması ve özellikle Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı yetkililerini ikna etmesi gerekiyor.
Zeytinyağı Hayat Bağı
Ayvalıkta 31 Ekim-2 Kasım tarihlerinde yapılan Zeytin Hasat Günlerinin ana teması Zeytinyağı Hayat Bağı olarak belirlendi. Zeytin Hasat Günleri kapsamında yapılan panelde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, 10 yıl önce bu etkinliği düzenlediklerinde kişi başına zeytinyağı tüketiminin 900 gram civarında olduğunu belirterek, Geçen 10 yılın sonunda kişi başına tüketim 2 litreye yaklaştı. Bu artışta yaptığımız etkinliklerin, tanıtım çalışmalarının büyük rolü var. Bu süreçte zeytinciliğimiz çok büyük tehlikeler atlattı. Ancak tehlike henüz geçmiş değil. Bugüne kadar yanımızda yer alan medyanın bundan sonrada bize destek olacağına inanıyorum dedi.
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ise iç pazarda kişi başına tüketimi 3 litreye çıkarmanın ve dış pazarlarda da etkin olarak yer almanın zeytinyağı tüketiminde öncelikli hedefler olduğunu vurguladı. Ayvalık zeytinyağı için aldıkları coğrafi işaretin doğru kullanılması için daha sıkı denetim yapacaklarını anlatan Kantarcı, Zeytin bize atalarımızdan miras değil, geleceğe bırakacağımız emanettir. Bu anlayışla zeytinimize sahip çıkmalıyız diye konuştu.
İthalatçı ülkelerde tanıtım yapılıyor
Uluslararası Zeytin Konseyi Başkanı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Neşet Akkoç da Türkiyenin 1 Mayıs 2014ten bu yana dönem başkanlığını üstlendiği Konseyin ithalatçı ülkelerde yoğun tanıtım çalışmaları yaptığını söyledi. Brezilya, Amerika, Kanada, Japonya ve Çin pazarında tanıtımların da etkisiyle zeytinyağı tüketiminin artığını anımsatan Akkoç, özetle şu ifadeleri kullandı: Dünya zeytinyağı üretimi 3 milyon ton. Bunun üçte birini İspanya ' dan. İtalya 500 bin tonla ikinci, Tunus 220 bin tonla 3. sırada. Türkiye ise 190 bin ton ile 4. sırada. Sofralık zeytinde ise Zeytincilerin prim talebi 10 yıldır kabul edilmiyor 2.5 milyon ton üretimin 500 bin tonu İspanyada yapılıyor. Türkiye 430 bin tonla 2.sırada, Mısır, Suriye, Cezayir de önemli üreticiler. Türkiyede sofralık zeytinin yüzde 75i iç piyasada tüketiliyor. Kişi başına tüketim 4.5 kilo. Dünya ortalaması 0.3 kilo. Zeytinyağında ise dünya üretiminde 4.sırada olmamıza karşın tüketimimiz diğer üretici ülkelerin gerisinde. Yunanistanda yıllık kişi başına tüketim 21 litre, İtalyada 11, İspanyada 13, Tunusta 8 litre ve Türkiyede 2 litre civarında. Üretici olmayan Amerika ve Avustralyada bile 1 litreden fazla. Dünyanın en önemli üreticilerinden biri olmamıza karşın ürettiğimizin yalnızca yüzde 4ünü ihraç ediyoruz. Hem üretimi hem tüketimi hem de ihracatı artırmamız gerekiyor.
Uluslararası organizasyonlara katılım
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibetin yönettiği panelde Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Elisa Scuto zeytinyağı üretimi ve tüketimi için tanıtım çalışmaları yaptıklarını belirterek Türkiyenin 13.ülke olarak Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliğine üye olduğunu söyledi. Zeytinyağı üretiminde kaliteyi ve üreticilerin birlikte hareket etmelerini sağlamak üzere İspanyada kurulan QV Ekstra International Başkanı Soledad Serrano ise 4 kuşaktır zeytinyağı ürettiklerini belirterek, üreticilerin her geçen gün yoksullaştığını vurguladı.
Zeytinyağının bitkisel yağlarla karşılaştırılamayacak kadar değerli olduğunu savunan Serrano, Zeytinyağı tohumdan elde edilmiyor. Gerçek bir meyve suyu. Dünyadaki tüm üreticiler ortak hareket ederek bu değerli yağın pazar payını artırmamız gerekli. Örgütümüz İspanyada kuruldu ama tüm üreticilere açık. Gerçek üretim yapan dürüst her üretici üye olabilir. Amacımız dünyada bu ürünü üretenler arasında köprüler kurmak diye konuştu.
İhracatçı 'DİR' istemiyor
Zeytinyağı sektöründe uzun yıllar gerginliklere neden olan Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat tartışması da sona erdi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, DİR kapsamında ithalat yapılmasına karşı olduklarını açıkladı. Renklidağ, sofralık zeytine prim istediklerini belirterek, sektörün bu talebe sahip çıkması gerektiğini söyledi. Son 12 ayda 30 bin ton zeytinyağı ihraç edildiğini bunun 23 bin tonunun kutulu ihracat olduğunu anımsatan Renklidağ, iri taneli zeytin dikimine özel teşvik verilmesi gerektiğini belirtti.
' Zeytin Hayattır ' a 156 bin imza
Son dönemde yaşanan zeytin katliamı ve zeytinlik alanları madenciliğe açmayı öngören yasa tasarısının da gündeme geldiği panelde, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra, başlattığı Zeytin Hayattır kampanyasına bugüne kadar 156 bin imzanın toplandığını söyledi. Madra, dünyada zeytinleri koruyan tek yasanın Türkiyede olduğunu belirterek, Bu yasa 6 kez değiştirilmek istendi. Son tasarı mecliste. Yasalaşırsa zeytinciliğin idam fermanı olur dedi.
10. Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günleri ' nde 10 yıldan bu yana dile getirilen sofralık zeytine prim talebi bir kez daha tekrarlandı. Ancak bu talep hükümet tarafından kabul edilmiyor
Ana Sayfa» Güncel
03.11.2014 03:34
ALİ EKBER YILDIRIM
AYVALIK - Zeytinciler bir kez daha sofralık zeytine prim verilmesini istedi. Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ziraat Odası ile Ayvalık Belediyesinin öncülüğünde sivil toplum örgütleri ve firmaların desteği ile düzenlenen 10.Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Günlerinde 10 yıldan bu yana dile getirilen sofralık zeytine prim talebi bu yıl da tekrarlandı. Bugüne kadar zeytincilerin ısrarlı talebini duymazlıktan gelen hükümetin önümüzdeki yıl prim verip vermeyeceği merakla bekleniyor. DÜNYAnın edindiği bilgiye göre zeytinyağına verilen litre başına 70 kuruş destekleme priminin önümüzdeki yıl artırılması bekleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, zeytinyağında dünya ikinciliği hedefi doğrultusunda zeytinyağına yüksek oranda prim verilmesini istiyor. Bakanlık, bu konudaki çalışmayı Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kuruluna sundu. Ancak, yüksek prime Maliye Bakanlığı ile Hazine yetkilileri karşı çıkıyor. Zeytinyağına daha yüksek oranda prim verilmesi ve sofralık zeytinin de bu kapsama alınması için zeytincilik sektörünün Ankarada daha yoğun kulis yapması ve özellikle Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı yetkililerini ikna etmesi gerekiyor.
Zeytinyağı Hayat Bağı
Ayvalıkta 31 Ekim-2 Kasım tarihlerinde yapılan Zeytin Hasat Günlerinin ana teması Zeytinyağı Hayat Bağı olarak belirlendi. Zeytin Hasat Günleri kapsamında yapılan panelde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gencer, 10 yıl önce bu etkinliği düzenlediklerinde kişi başına zeytinyağı tüketiminin 900 gram civarında olduğunu belirterek, Geçen 10 yılın sonunda kişi başına tüketim 2 litreye yaklaştı. Bu artışta yaptığımız etkinliklerin, tanıtım çalışmalarının büyük rolü var. Bu süreçte zeytinciliğimiz çok büyük tehlikeler atlattı. Ancak tehlike henüz geçmiş değil. Bugüne kadar yanımızda yer alan medyanın bundan sonrada bize destek olacağına inanıyorum dedi.
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Benhan İbrahim Kantarcı ise iç pazarda kişi başına tüketimi 3 litreye çıkarmanın ve dış pazarlarda da etkin olarak yer almanın zeytinyağı tüketiminde öncelikli hedefler olduğunu vurguladı. Ayvalık zeytinyağı için aldıkları coğrafi işaretin doğru kullanılması için daha sıkı denetim yapacaklarını anlatan Kantarcı, Zeytin bize atalarımızdan miras değil, geleceğe bırakacağımız emanettir. Bu anlayışla zeytinimize sahip çıkmalıyız diye konuştu.
İthalatçı ülkelerde tanıtım yapılıyor
Uluslararası Zeytin Konseyi Başkanı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Neşet Akkoç da Türkiyenin 1 Mayıs 2014ten bu yana dönem başkanlığını üstlendiği Konseyin ithalatçı ülkelerde yoğun tanıtım çalışmaları yaptığını söyledi. Brezilya, Amerika, Kanada, Japonya ve Çin pazarında tanıtımların da etkisiyle zeytinyağı tüketiminin artığını anımsatan Akkoç, özetle şu ifadeleri kullandı: Dünya zeytinyağı üretimi 3 milyon ton. Bunun üçte birini İspanya ' dan. İtalya 500 bin tonla ikinci, Tunus 220 bin tonla 3. sırada. Türkiye ise 190 bin ton ile 4. sırada. Sofralık zeytinde ise Zeytincilerin prim talebi 10 yıldır kabul edilmiyor 2.5 milyon ton üretimin 500 bin tonu İspanyada yapılıyor. Türkiye 430 bin tonla 2.sırada, Mısır, Suriye, Cezayir de önemli üreticiler. Türkiyede sofralık zeytinin yüzde 75i iç piyasada tüketiliyor. Kişi başına tüketim 4.5 kilo. Dünya ortalaması 0.3 kilo. Zeytinyağında ise dünya üretiminde 4.sırada olmamıza karşın tüketimimiz diğer üretici ülkelerin gerisinde. Yunanistanda yıllık kişi başına tüketim 21 litre, İtalyada 11, İspanyada 13, Tunusta 8 litre ve Türkiyede 2 litre civarında. Üretici olmayan Amerika ve Avustralyada bile 1 litreden fazla. Dünyanın en önemli üreticilerinden biri olmamıza karşın ürettiğimizin yalnızca yüzde 4ünü ihraç ediyoruz. Hem üretimi hem tüketimi hem de ihracatı artırmamız gerekiyor.
Uluslararası organizasyonlara katılım
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibetin yönettiği panelde Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Elisa Scuto zeytinyağı üretimi ve tüketimi için tanıtım çalışmaları yaptıklarını belirterek Türkiyenin 13.ülke olarak Akdeniz Zeytin Şehirleri Birliğine üye olduğunu söyledi. Zeytinyağı üretiminde kaliteyi ve üreticilerin birlikte hareket etmelerini sağlamak üzere İspanyada kurulan QV Ekstra International Başkanı Soledad Serrano ise 4 kuşaktır zeytinyağı ürettiklerini belirterek, üreticilerin her geçen gün yoksullaştığını vurguladı.
Zeytinyağının bitkisel yağlarla karşılaştırılamayacak kadar değerli olduğunu savunan Serrano, Zeytinyağı tohumdan elde edilmiyor. Gerçek bir meyve suyu. Dünyadaki tüm üreticiler ortak hareket ederek bu değerli yağın pazar payını artırmamız gerekli. Örgütümüz İspanyada kuruldu ama tüm üreticilere açık. Gerçek üretim yapan dürüst her üretici üye olabilir. Amacımız dünyada bu ürünü üretenler arasında köprüler kurmak diye konuştu.
İhracatçı 'DİR' istemiyor
Zeytinyağı sektöründe uzun yıllar gerginliklere neden olan Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat tartışması da sona erdi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, DİR kapsamında ithalat yapılmasına karşı olduklarını açıkladı. Renklidağ, sofralık zeytine prim istediklerini belirterek, sektörün bu talebe sahip çıkması gerektiğini söyledi. Son 12 ayda 30 bin ton zeytinyağı ihraç edildiğini bunun 23 bin tonunun kutulu ihracat olduğunu anımsatan Renklidağ, iri taneli zeytin dikimine özel teşvik verilmesi gerektiğini belirtti.
' Zeytin Hayattır ' a 156 bin imza
Son dönemde yaşanan zeytin katliamı ve zeytinlik alanları madenciliğe açmayı öngören yasa tasarısının da gündeme geldiği panelde, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra, başlattığı Zeytin Hayattır kampanyasına bugüne kadar 156 bin imzanın toplandığını söyledi. Madra, dünyada zeytinleri koruyan tek yasanın Türkiyede olduğunu belirterek, Bu yasa 6 kez değiştirilmek istendi. Son tasarı mecliste. Yasalaşırsa zeytinciliğin idam fermanı olur dedi.