Yulaf nasıl ekilir?????

Arkadaşlar s.a.
Bu yıl ilk kez yulaf ekeceğim mart sonu nisan başı gibi olur muhtemelen ..
Forumda da eski konulara baktım bide ben bir konu açayım dedim..
Sorularım sırayla şunlar;
-ben dane için ekeceğim. Biçim için ayrı dane için ayrı cinsler olduğunu biliyorum. Olurda dökme olarak alıp biçim için olanını dane için ekersem verim kaybı çok olur mu?
- 250 300 kg dane verimi için gübreleme ne kadar olmalıdır.
-kaç kg tohum kullanmalıyım?
-Gelişme sürecinde diğer bakım ve püf noktalar nelerdir?
Yardımcı olur musunuz??

Arkadaşlar s.a.
Bu yıl ilk kez yulaf ekeceğim mart sonu nisan başı gibi olur muhtemelen ..
Forumda da eski konulara baktım bide ben bir konu açayım dedim..
Sorularım sırayla şunlar;
-ben dane için ekeceğim. Biçim için ayrı dane için ayrı cinsler olduğunu biliyorum. Olurda dökme olarak alıp biçim için olanını dane için ekersem verim kaybı çok olur mu?
- 250 300 kg dane verimi için gübreleme ne kadar olmalıdır.
-kaç kg tohum kullanmalıyım?
-Gelişme sürecinde diğer bakım ve püf noktalar nelerdir?
Yardımcı olur musunuz??
Aleykümselam arkadaşım,

Bütün cinsleri denemiş biri olarak Albatros cinsini ekmeni öneririm,

Alta 10 kg dap,üste 15 kg üre atıyoruz yeterli geliyor.

Biz 20-21 kg atıyoruz bizim bölgemiz için ideali bu.(daha az daha fazla kullananlarda var )

Normal buğday ve arpadaki ilaçlama gibi uygulama yapılıyor.Bazı ilaçlara hassas,ilaç alırken yulaf için kullanacağınızı belirtmeniz iyi olur.

Teşekkür ederim..
Peki Hocam verim ortalama ne kadar alıyorsunuz kıraçta
2020 yılında 300 kg dan fazla verim oldu. 2019 yılında 240 kg verim oldu.
Çıkış sırasında soğuklar yulafı çok etkiliyor.Ekimden sonra don olursa verimi etkiliyor.Ekim gecikirsede olmuyor.O yüzden don olmasın diye dua edin 😊 Biz bu hafta tarlaları hazırlayıp ekicez inşallah

Konuyu tekrar gündeme getirip bir soru daha sormak istedim..
2020 model özdoken mibzerim var yulaf ekim ayarı nasıl olmalı
(1000 m) dönüme 20 21 kg tohum atmayı düşünüyorum
Mibzer ayarını nasıl yapmam gerek
Yardımcı olursanız değerli üretici arkadaşlarım

Yulaf ekilecek yerin sivas şartlarında sonbaharda pulluk ile derin bir şekilde sürüm yapılmasi gerekli baharda kaz ayağı ile ikileme yapılır dönüme yani bin metrekare ye 18- 20 kg arası tohum taban gübresi de duruma göre DAP veya 20 20 15 kg yeterli oluyor en güzel ve verimli mibzer ile ekim oluyor uzerinede 10 15 kilo ure atmak yeterli olacaktır yulaf yem bitkileri arasında en çok kardeşleme yapan bitkidir tanelik yulafta fazla tohum verim kaybına sebep olmakta
Mibzer ayarında yulafı temiz olması şartıyla örneğin mibzer deposu 200 kilo bugday alıyorsa bunu 6 dönüme ekecek şekilde ayarlamak lazım örneğin ayarı 40 a alıp duruma göre kisarsiniz benim eski ip ile çekilen özdöken mibzer de galiba yulafı kırk ile ektim bin metrekare ye 20 kg arası tohum ekti geçen sene 350 kg ve üstü verim aldım bu sene sulamayı düşünüyorum iklim şarlatina göre

Yorumunuz için teşekkür ediyorum..
Banada 35 veya 40 dişte 18 20 kg tohum düşer dediler ama daha önce hiç ekmedim..
İkinci ekim albatros çeşit tohum ekeceğim inşallah
Tek korkum ayarı tutturamamak ve eksik yada fazla tohum atmak

Böyle ekilir
Bizim tohum luk elenmemişti normal cetveldeki ayarla ektim ama koyduğum tohumla tarlanın dekarını hesapladım 6 kg attı 17 dekar yere sakalak mibzer

Diğer parsellde ayarı sonuna kadar açtım 10 kg düştü buda yeterli özgün ağırlığı hafif olduğu için 20 kg buğday ekmiş gibi olur.

Buğdayın ağırlığının yarısı 27 kg geliyor üre çuvalı

Resimler ve ekler

• IMG_20210331_145456.jpg
    IMG_20210331_145456.jpg
    216.1 KB · Görüntüleme: 51
  • IMG_20210331_135821.jpg
    IMG_20210331_135821.jpg
    163.2 KB · Görüntüleme: 48
Konuyu tekrar gündeme getirip bir soru daha sormak istedim..
2020 model özdoken mibzerim var yulaf ekim ayarı nasıl olmalı
(1000 m) dönüme 20 21 kg tohum atmayı düşünüyorum
Mibzer ayarını nasıl yapmam gerek
Yardımcı olursanız değerli üretici arkadaşlarım
Bizde de özduman mibzer var 36 ayar ile ektik tohum temiz 22, 5 kg civarında düştü. 35 gün sonra resimdeki gibi yulaf

Resimler ve ekler

• IMG_20210411_123022.jpg
    IMG_20210411_123022.jpg
    445.9 KB · Görüntüleme: 90
Biraz önce aynı benim mibzerden olan komşumuz sertifikalı yulaf ekmiş.. 40 dişte 23 kilo tohumu biraz geçti dedi bende bunu referans alarak ayarı yapıp 10 dönümlük bir parça var orada deneyeceğim..
Verdiğiniz bilginler için teşekkürler..

Biraz önce aynı benim mibzerden olan komşumuz sertifikalı yulaf ekmiş.. 40 dişte 23 kilo tohumu biraz geçti dedi bende bunu referans alarak ayarı yapıp 10 dönümlük bir parça var orada deneyeceğim..
Verdiğiniz bilginler için teşekkürler..
En güzeli denemek tohum temizliğinden bile fark eder hatta temiz olmayınca bazı gözler kursaktan tıkanıyor dişli

Ben sanzimanli mibzer kullaniyorum. Donume 40kg yulaf ekiyorum. Kiracta balya 30 suluda 50 balya ortalamam var. Yulaf cok kardesleme yapmiyor ne kadar sık o kadar iyi oluyor sivas bolgesi icin. Eski tip mibzerlerle ayar biraz zor oluyor en son ayarda bile 30 kg ancak atiyor. Sanzimanli mibzer hem homojen hemde istedigin kiloda rahat atiyor tohumu.

Geçen yıl albatrosu elemeden ektim. Ozduman ile 34 açtım yaklaşık 22 kg olctum bu sene eledim 28 de 21 kg oldu.
Arpada 2 teneke atiyorsak yulaf temizse arpa ayarindan biraz fazla açılmalı. Sap çöp veya hafifler elenmediyse daha fazla açılmalı. En güzeli deneyerek görmek.
Bunun için benim güzel bir yöntemin var. Tarlanın çevresini parselsorgu programından olcuyorum. Mibzerim 18 li 2.70m yer ekiyor. Ve çevresi ile mibzer genişliği çarptığında ilk turda ekilen tohumu görüyorum.
Örnek vermek gerekirse 800 m çevresine sahip bir parsel düşünelim ilk turda 2.160 m2 yer ekmiş oluruz
Tam doldurduğumuz mibzerde 4.5 teneke yulaf ekilmeli 2 ise biraz açmalı 3 olursa kisilmali. Bu hesapla kaç turda mibzerin tohumu biteceği hesaplanıyor.

Aleykümselam arkadaşım,

Bütün cinsleri denemiş biri olarak Albatros cinsini ekmeni öneririm,

Alta 10 kg dap,üste 15 kg üre atıyoruz yeterli geliyor.

Biz 20-21 kg atıyoruz bizim bölgemiz için ideali bu.(daha az daha fazla kullananlarda var )

Normal buğday ve arpadaki ilaçlama gibi uygulama yapılıyor.Bazı ilaçlara hassas,ilaç alırken yulaf için kullanacağınızı belirtmeniz iyi olur.
Bu sene bende ekecegim inşallah tek düşüncem toprak tavı yakalayamazsak mibzer tıkama yapar ve tohum atmaz

Geçen yıl albatrosu elemeden ektim. Ozduman ile 34 açtım yaklaşık 22 kg olctum bu sene eledim 28 de 21 kg oldu.
Arpada 2 teneke atiyorsak yulaf temizse arpa ayarindan biraz fazla açılmalı. Sap çöp veya hafifler elenmediyse daha fazla açılmalı. En güzeli deneyerek görmek.
Bunun için benim güzel bir yöntemin var. Tarlanın çevresini parselsorgu programından olcuyorum. Mibzerim 18 li 2.70m yer ekiyor. Ve çevresi ile mibzer genişliği çarptığında ilk turda ekilen tohumu görüyorum.
Örnek vermek gerekirse 800 m çevresine sahip bir parsel düşünelim ilk turda 2.160 m2 yer ekmiş oluruz
Tam doldurduğumuz mibzerde 4.5 teneke yulaf ekilmeli 2 ise biraz açmalı 3 olursa kisilmali. Bu hesapla kaç turda mibzerin tohumu biteceği hesaplanıyor.
Ali hocam senin teknikte iyi ama daha önce mibzer kalibrasyon ayarını yazan arkadaşlar oldu, o şekilde yapsanız daha kolay ve daha kesin olmaz mı.

Bu sene bir şey daha gördüm tohum eleme selektörü elese bile ucunun kılçıkları kalıyor temiz olsabile tıkanma yapıyor tohumun uc kılçıkları yüzünden .
Bende uzun helezondan geçirdim helezonda kılçıkları bayağı kırıldı sonra patozun elegine değilde baltaların olduğu yere döktürdüm üzerini eski bir bezle kapattım üst açık kısmı helezondan düşen tohumu saçmasın diye kılçıkları iyice kırdı şimdi torbaya doldurdum ekerken mibzerde tıkanma yaparmi ilk baharda ekerken göreceğiz

Bende bu sene Mart ayının başında ektim daban gübresi kullanmadık tarla uzun süredir yatıyordu şuan iyi gibi görünüyor bayramda üre atıp sulama yapacağız kac kg atmalıyız bölge Kayseri