YouTube'da "Gıda Şokuna Hazır Olun!" videosunu izleyin

Çok faydalı bilgiler , çoğunuda biliyoruz vede durumlar iyi değil, tarım sektöründe hayvan yemi bile ithal , arkadaş bu dışarıya parayı verene kadar ver çiftçiye desteği eksin çiftçi soya fasülyesini , veya ne varsa,ben niye 250 bin ton vietnamdan alim çeltiği, ver desteği bizim çiftçi kazansın, olmayan döviz dışarı çıkmasın para içerde dönsün, bu tarım politikasını anlayamıyorum , anlayan varsa neden tarum ürünü ithal ettiğimizi biri söylesin .gerçekten sebep ne , niye bu ürünler yetiştirilmiyor,

Çok faydalı bilgiler , çoğunuda biliyoruz vede durumlar iyi değil, tarım sektöründe hayvan yemi bile ithal , arkadaş bu dışarıya parayı verene kadar ver çiftçiye desteği eksin çiftçi soya fasülyesini , veya ne varsa,ben niye 250 bin ton vietnamdan alim çeltiği, ver desteği bizim çiftçi kazansın, olmayan döviz dışarı çıkmasın para içerde dönsün, bu tarım politikasını anlayamıyorum , anlayan varsa neden tarum ürünü ithal ettiğimizi biri söylesin .gerçekten sebep ne , niye bu ürünler yetiştirilmiyor,
Benim anladığım kadarıyla içerde fiyatlar aşırı yükselir korkusuyla ithalat yapıldı yıllarca döviz de ucuzdu bu enflasyonu olumlu etkiledi tabi bu arada çiftçiyi unuttular şimdi döviz yükselişe geçince ithalat da zora girdi elimizde fazla döviz yok ayrıca dünyada tarımsal ürünler de yükseliyor aynı altında olduğu gibi hem dolar yükseliyor hem tarım ürünleri fiyatı yükseliyor şimdi çiftçi yi hatirladilar ekilmedik yer kalmayacak vs oysa ki yıllardır ithalat yerine çiftçi desteklenseydi şuan Türkiye bırak ithalat i ihracat yapan ülkeler arasında olurdu

Benim anladığım kadarıyla içerde fiyatlar aşırı yükselir korkusuyla ithalat yapıldı yıllarca döviz de ucuzdu bu enflasyonu olumlu etkiledi tabi bu arada çiftçiyi unuttular şimdi döviz yükselişe geçince ithalat da zora girdi elimizde fazla döviz yok ayrıca dünyada tarımsal ürünler de yükseliyor aynı altında olduğu gibi hem dolar yükseliyor hem tarım ürünleri fiyatı yükseliyor şimdi çiftçi yi hatirladilar ekilmedik yer kalmayacak vs oysa ki yıllardır ithalat yerine çiftçi desteklenseydi şuan Türkiye bırak ithalat i ihracat yapan ülkeler arasında olurdu
Çifçinin kıymeti harbiyesi , anca anlaşıldı haklısın , dün markette 12.90 tl ye prinç gördüm bunu bu fahiş fiyata satanı ben ne deyim.denetlesinler bu neyahu marketler artık zıvanadan çıktı, çiftçi geçim savaşı veriyor, marketler zam üstüne zam aynı princi , 6.90 tlye aynı markayı almıştım , marketten çıkıp mutlu olan var mı luppo kola alanlar hariç.

Söylediklerinize %90 katılmakla birlikte bu youtube kalanının %70 yalan ve çarpıtılmış bilgiler verdiğine eminim. Hatta ne söylediyseler tersi çıktı. Bu kadar karamsar olmayın. Bizim devletimiz de milletimiz de güçlüdür.

Ancak üreticinin değeri inşallah bundan sonra anlaşılır. Bu salgın meselesi bir hayra vesile olur. Sadece bölgesel gelişmeler sadece ihraç edilecek ürünler meyve sebze yüksek katma değerli ürünler için alt yapı yatırımı destekler ucuz finansmanlar havada uçuşmaz. Kritik öneme sahip hububat baklagil dışardan ucuza alabilinen ürünlerin de üretiminin desteklenmesi şart. Şimdi bu ucuza aldığımız ülkeler satmıyoruz dediğinde ne yapacağız ? Zamanında önlemini alsaydık çiftçi para kazansaydı desteklemeler yeterli olsaydı derdimiz yoktu. Hep yumurta kapıya sıkışınca günü kurtarma derdinde olmasaydık keşke.

Sadece maddi destek de değil, eğitim ve bilinçlendirme de şart çiftçimiz için, üretim planlaması ve takvimi de şart. Stratejik üretim yapılmalı bu da ancak devlet eliyle olur. Çok ürettiğimizi satalım az ürettiğimizi dışardan ucuza alalım fiyat dengeleyelim vs günü kurtardılar hep. Bundan sonra yapısal sorunlarımızı çözerler umarım.

Çifçinin kıymeti harbiyesi , anca anlaşıldı haklısın , dün markette 12.90 tl ye prinç gördüm bunu bu fahiş fiyata satanı ben ne deyim.denetlesinler bu neyahu marketler artık zıvanadan çıktı, çiftçi geçim savaşı veriyor, marketler zam üstüne zam aynı princi , 6.90 tlye aynı markayı almıştım , marketten çıkıp mutlu olan var mı luppo kola alanlar hariç.

3 yıl önce 7.5 tlye sattığım 1. sınıf leblebilik nohutu bir önceki yıl 5 tlye geçen yıl 4tlye sattım.

Ama aynı leblebi mağazada son tüketiciye 30-60 tl arasına satılıyor. Ben üretmesem kaç kişi aç kalacak ? Benim ürettiğimden 20 kişi ayrı ayrı benden çok para kazanmış. Önce benim karnım doysun ben üreteyimki o 20 kişi yine kazanmaya devam etsin. Ama haddince usülünce kazansın. Ticaret tamam helal ama Yahudilerin kitabında %16 bizde %24 kar helal. Üstü dinde bile haram. Bunu çözsünler önce cidden artık insanda heves kalmıyor bu aracıların fahiş karlarla oturdukları yerden kazanmaları çok moral bozucu hale geldi.

3 yıl önce 7.5 tlye sattığım 1. sınıf leblebilik nohutu bir önceki yıl 5 tlye geçen yıl 4tlye sattım.

Ama aynı leblebi mağazada son tüketiciye 30-60 tl arasına satılıyor. Ben üretmesem kaç kişi aç kalacak ? Benim ürettiğimden 20 kişi ayrı ayrı benden çok para kazanmış. Önce benim karnım doysun ben üreteyimki o 20 kişi yine kazanmaya devam etsin. Ama haddince usülünce kazansın. Ticaret tamam helal ama Yahudilerin kitabında %16 bizde %24 kar helal. Üstü dinde bile haram. Bunu çözsünler önce cidden artık insanda heves kalmıyor bu aracıların fahiş karlarla oturdukları yerden kazanmaları çok moral bozucu hale geldi.
İşte tam da bu yüzden kooperatif kurup çiftçinin ürettiği mali kendi paketleyip satması lazım ki hem çiftçi kazansın hem halk daha ucuza mal alsın

Ahh ahh içimde uktedir. 30 kişinin çiftçilik yaptığı köyümde yanyana 3 kişiyi getiremiyorum bile. Hep bir rekabet kıskançlık fesatlık paylaşamama. Hep "benci"lik en çok ben kazanayım düşüncesi. Çevrede iyi örnekler var yapabilenlere hayranlıkla bakıyorum.

Görülen oki bizim memlekette sadece sermaye sahibi büyük daha fazla büyüyerek yapabilir. En sonunda o bir araya gelmeyen bencilleri de satın alarak onları iş gücü olarak kullanacak. Devlet eliyle yapılabilir keşke böyle atılımlar projeler içerisinde olsa bakanlığımız bürokratlarımız..

Tarımsal ve hayvansal üretim ne kadar önem kazanırsa kazansin, üretici gerektiği değeri göremez , değer den çok, para kazanmasi önemli zaten. Ama para kazanmasına da müsade etmezler. Bu kadar büyük lokmayida kelepir arazi derdine düşmüş zihniyet anasinida alıp gitmesi gereken çiftçiye yedirmezler. İktidarlar en fazla 5 yılı düşünür, bizde günlük düşünülür. Ülkenin tarımsal politikası iktidarlar üstü statude olmadıkça günlük siyaset malzemesi olmaktan malesef çıkamaz. Mevcut iktidardan tarımla alakalı olumlu adimlar beklemek beyhudedir. 17 yıldır yaptiklari yapacaklarının teminatıdır. Çiftçiye verilen eksik destekleri birer lütuf gibi gören bu zihniyetin bu salgın vesilesiyle maskesi biraz olsun aralanmistir. Ama görülen o dur ki bu gemide kaçmış vaziyettedir. Ne boşalan köyler geri dolacak, ne eskiyen pulluk yenilenecek nede damdan eksilen dana yerine gelecek.

Kooperatif neden gelisemiyor bu ülkede sebep alavera dalavere insanlar eğitimsiz bencil herkes kendi gurubunu oluşturur sonra seçilir sonra yamaklar ile beraber mutlu mesut gider insanlar da güven kalmadı çünkü geçmişte hep oldu gerçekten birşeyler yapacak genç meraklı hevesli kişiler arkası güçlü değilse şansı yok adam seçilir koltuğu zapt eder biz herşeyi hakediyoruz

Yahu benim hic umudum yok ama mücadelemi bırakmam şurda 20 yıllık bir yönetim var nerdeyse oturmuş bir tarım yada eğitim politikası bana göre yok Atatürk gibi bi adam lazım bu ülkeye oda mucize gibi bişi anamı alıpmı gitsem ayağıma galoş giyip tarlayamı girsem bilemedim 2.dünya savaşında yerle bir olmuş bir almanya (diger bazı avrupa ülkeleride var tabii) 60/65 milyon insan öldü öldürüldü o savasta 50/55 yıllık bi gecmis bugün bir cok alanda dünya devi almanya Güney kore daha düne kadar yardımlarına gitmeseler gitmese idik açlıktan yada çinlilerin onları boğazlamasından sömürge etmesinden geriye bişileri kalmazdı bugün gelinen nokta teknolojide dünya devi sadece onunla kalsalar ki biz okadarını biliyoruz fazla örnklerle coğalta biliriz vs vs peki sene olmuş 2020 bizde eksik olan ne nedir bizi geri kalmıslıkta bırakan ithalat ithalat yumağına düsüren taseronluk sistemi montaj sanayi kağıt üzerinde tutan reelde tutmayan hesaplar yanlış genlerimizdemi eğitimimizdemi müslümanım deyipte ama uzaktan yakından dinin bize helal haram kulhakkı gibi kavramları umursamamaktan ama yinede müslümanım düşüncesiyle haraket etmekmi geri koyan çifcisinin emklisinin memurunun işçisinin vs ben hak ettiği bugun veya gecmis dönemlerde abilerimizin babalarımızın dedelerimizin gecmis büyüklerimizin hak etti gibi yasadıklarına veya yaşayacağımıza inanamıyorum savastan sonra almanya calıstıracak isciyi diger ülkelerden temin etti gurbetciler almancılar derdik cocukluğumuzda 3/5 yılda koca araziler apartman dikmeler lüks taksiler cüzdanda doçe marklar orda burda daireler neyse fazla uzatmadan sene olmus 2020 1.sanayi devrimide 2. Sanayi devrimide kactı içten yanmalı motor işide bitti montajını yaptık bu zamana kadar yerli oto isi elektirikli tambi muamma 2022de yollarda bakalım görürsek tabii hata nerde yanlıs nerde bu ülkede. olumlu yada olumsuz bircok elestiri görüs olacaktır bu forumunda bu yanı cok güze olan

Konuya tuz ve biber ekleyelim. :)
Gübre, yakıt, ekipman , enflasyon sepetinde yer kaplamıyor. :(
Gıda ürünlerinin ekonomi içindeki katma değerini iyi hesap edemiyorlar.
Buğday, süt, et üretim yeterliği var ama harman zamanı oyun çok oluyor.
Mısır ve ayçiçekte tüketime nazaran üretim biraz düşük kalıyor.
Rabbena hep bana, rabbena hep bana, sonra eller havaya kalkar.

Resimler ve ekler

• Mısır Durum Tahmin Raporu 2017-2018-308.pdf
    1.6 MB · Görüntüleme: 9
Çay paketi teneke olmalı attımı kafayı yarmalı,[emoji41]bu ara marketlere taktım kafayı tüik nerden alışveriş yapıyorsa bizde gidelim, bizim marketler enflasyon canavarı gibi.7 liralık prinçi 12.90 a satıyor.
Bizim burda 10 Euro luk unu 16 Euro ya sattı diye bir firmaya 50 bin Euro ceza kestiler fırsatçılık yapıyor diye Türkiye de malesef denetim yok olsa bile araya adam koyup düzeltirler ondan sonra Sor kimse kul hakkı yemiyor hepimiz hocayiz

Bizim burda 10 Euro luk unu 16 Euro ya sattı diye bir firmaya 50 bin Euro ceza kestiler fırsatçılık yapıyor diye Türkiye de malesef denetim yok olsa bile araya adam koyup düzeltirler ondan sonra Sor kimse kul hakkı yemiyor hepimiz hocayiz

Zaten bizde bir planlama İki denetim olsa çok farklı bi ülke olurduk.
kagit üzerinde muazzam görünen projeler bile hiç olup gidiyor denetimsizlikten