Ynt: Yoncanın ilk biçimini biçip kaldıran var mı?
atila link=topic=43380.msg400370#msg400370 date=1305399732' Alıntı:
Yonca Hortumlu Böceği`nin larvaları bu zararı verir. Google bakarsanız birçok bilgi bulursunuz.
Bit (yaprak biti = zamklanma) zaten bildiğiniz gibi daha geç (3.-4. biçimde) olur.
Bu sene yoncalar aşırı yağmurdan ve soğuktan birtürlü düzen almadı. Hava açınca biçmek en doğrusu olacaktır.
Eyvallah Atila abi çok teşekkürler aynende dediğin gibi yonca hortumlu böceğinini larvası ozaman zaten özellikle sügün uçları ve yeni filizlerin tomurcaklarını kemirmişler. alk-*s alk-*s
Yonca Hortumlu Böceği
Yonca, fiğ, burçak ve üçgülde zarar yapmaktadır. Ancak esas zararını yoncada meydana getirmektedir. Erginleri 0.5 cm büyüklüğünde vücudu kahverengiden griye kadar değişmektedir. Kanatlarının bitişme hattından arkaya doğru daralan koyu renkli bir bant görünümü vardır. Baş uzamış hortum şeklini almıştır (Resim 1). Larvanın yaklaşık 1 cm uzunluğunda vücudu yeşil renkli ve başı siyahtır. Larva bacaksız olup sırtından uzunlamasına beyaz bir çizgi bulunur.
Resim
Yonca hortumlu böceği ergini
Resim
Yonca hortumlu böceği larvası
Zarar Şekli ve Ekonomik Önemi
Ergin zararından çok larva zararı önemlidir. Erginleri yonca yaprağının orta damarı hariç yan damarları, yaprak ayasını ve sürgün uçlarını yemek suretiyle zarar oluşturur.
Yonca hortumlu böceğinin genç larvaları sürgün uçları ve tomurcuklar ile beslendiklerinden bitki gelişimi yavaşlar. Larva zararı daima bitkilerin üst kısımlarından başlayarak aşağıya doğru devam eder. Son dönem larvalar ise yaprakları dıştan kemirerek yer, sadece orta damar ve yan damarlar kalır. Esas zarar ilk biçime kadar olan zamandadır. Yoğun larva zararı varsa yonca tarlası boz, gümüşi bir görünüm kazanır.
Yaşam Şekli
Yonca hortumlu böceği, kışı ergin dönemde yonca tarlalarında veya kenarlarında bitki artıkları ve bitki kökleri civarındaki toprak yarık ve çatlakları arasında geçirir. Mart ayının ikinci yarısından itibaren erginler tarlada görülmeye başlar. Dişiler yumurtalarını kuru saplar içine, yeşil gövdelere, yaprak sapının bitki gövdesiyle birleştiği yerlere ve sürgün uçlarına açtıkları deliklere bırakır. Bitkiyle beslenen larvalar, mayıs ayı sonuna doğru bitki artıkları, toprak yüzeyi ya da yabancı otlar üzerinde pupa olurlar. Pupalardan çıkan yeni nesil erginler yaz sıcakları başlarına kadar beslenirler ve yaz uykusuna çekilirler. Sonbaharda tekrar hareketlenerek tarlalarda görülürler. Havaların soğumaya başlamasıyla kışlama durumuna geçerler.
Mücadelesi
Kültürel Mücadele Yöntemleri
• Yonca kuvvetli ve sık yetiştirilmelidir. Güneş ışınları toprağa ulaşamadığından toprak ısınmaz, yumurta ve larva gelişimi yavaşlar.
• Biçimden bir hafta önce yapılan sulama yapılmalı. Biçimden sonra ise 7-10 gün sonrasına kadar sulama yapılmamalıdır.
• Yonca hortumlu böceği birinci biçime kadar olan ürüne zarar vermektedir. Bu nedenle biçimi 10-15 gün evvel yapılmalıdır.
• Biçimi yapılan yoncalar en kısa zamanda tarladan uzaklaştırılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
İlk biçimden 10-20 gün önce metrekarede 25 larva ya da ergin görüldüğünde ilaçlı mücadeleye başlanmalıdır.