Yeni çiftliğimizin inşaatı bitti ve taşındık...

Ben karacabey'den Seferoğlu diye bir yere yaptırmıştım. 1 sene geçmeden dağıldı. İlgilenen de olmadı.
Kurtsan aldım sonra, güzel, kaliteli.

Teşekkür ederim yorumunuzun için. Ama şunu belirtmem lazım saman en sağlıklı gıdadır. Ama bir o kadar da en işe yaramaz gıdadır. [emoji3]
Hayvan besleme üzerine bilgi ve tecrübe birikiminiz ne durumda bilmiyorum ama hastalıkların nedeni saman değildir, olmasının da mümkünü yoktur. O gördüğünüz saman ağırlıklı foto kuru dönem bölümünden. Ayrıca, fotoğraf yeni bir fotoğraf değil. Şuan saman kullanımımı mümkün olan en minimum seviyeye düşürdüm. Ama sağlık kaygısıyla değil verim kaygısıyla. Çünkü saman sağlıktır zaten. Bol yağlı süt demektir. Ama az süt demektir.
Hastalıkların nedeni kesif yemdir. Özellikle de fabrika yemidir. Ben yıllardır fenni fabrika yemini çiftliğime sokmam. Kendi yemimi kendim yapıyorum.
Kaba yemlerimin %100'ünü, kesif yemimin de %60'ını kendim üretiyorum. Mümkün olduğunca kaba yem ağırlıklı besleme yapmaya çalışıyorum. Zaten hayvanın doğasında da bu var.
Ama hayvanın doğasında olan diğer şey de sadece yavrusuna kadar süt vermek. [emoji3]
Ama sadece yavrusuna yetecek süt bizim işimizi görmüyor maalesef. Sizin bahsettiğiniz kaba yemi silaj yapıp hayvana çok yedirmek de süt verimini günlük 20-22 litrelere falan çıkarıyor ama yine de mevcut dünya şartlarında bizleri ayakta tutmaya yetmiyor. Onun için de rumende az yer kaplayan ama çok yüksek enerji ve protein değerlerine sahip konsantre yem yani kesif yemi devreye sokmak zorunda kalıyoruz. Bu da süt verimini 30-40 litrelere çıkarıyor.
Ama beraberinde sağlık sorunlarını da getiriyor tabiki. Aslında sağlık sorunlarının temel nedeni bir şekilde süt verimini hayvanın doğasında olmayan seviyeleri çıkartmak. Bu süt verim seviyesi normal değil ki sağlık nasıl normal olsun.
Ama ben bu kadar süt verimi istemiyorum bana hayvanbaşı günlük 15-20 litre yeter diyorsanız zaten hiçbir sorununuz olmaz.
Yapmayın, saman hayvanı şişirmekten başka hiç bir işe yaramaz. Ayak-meme hastalıkların, mide dönmesi, gebe kalamama...vs bir sürü hastalığı adresidir saman. Bence Aşağıdaki otların besin değerlerine bir bakın.

http://www.torunoglutohum.com/haberler/bazi-yem-maddelerinin-besin-degerleri

Yapmayın, saman hayvanı şişirmekten başka hiç bir işe yaramaz. Ayak-meme hastalıkların, mide dönmesi, gebe kalamama...vs bir sürü hastalığı adresidir saman. Bence Aşağıdaki otların besin değerlerine bir bakın.

http://www.torunoglutohum.com/haberler/bazi-yem-maddelerinin-besin-degerleri

Yukarıda da bahsettiğim gibi saman hiçbir şeye yaramaz. Doğru. Ama o bahsettiğiniz hastalıkların hiçbirisinin nedeni saman değildir.
Ayak hastalıklarının nedeni fazla enerjidir. Samanda yok.
Gebe kalmamanın nedeni fazla proteindir. Samanda yok.
Mide dönmesinin nedeni kaba-kesif yem dengesizliğidir. Özellikle de kaba yem eksikliğidir. Saman zaten kaba yemdir.
Saman iyidir demiyorum ama bu sorunlarla alakalı değildir.
Saman en fakir değerlere sahip kaba yemdir. Günlük hayvanbaşı yarım kilo rumenin iyi çalışması için gereklidir. Daha fazlası hayvanı oyalamaktan başka birşey değildir.
Verdiğiniz linkteki besin değerlerini çok iyi biliyorum. Çalışma odamdaki panomda yıllardır asılı böyle bir tablo.

Saman= şekersiz sakız . Sadece geviş getirme fonksiyonunu artrırır

TrakKulüp Mobil Uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
Gevis getirmeyi diger seluloz orani yuksek kaba yemlerlede saglayabiliriz
Samanin gevis getirmeyi arttirmasi hayvan icin onemli bu dengeyi saglamanin en ucuz yolu su an ulkemizde
Saman sizinde dediginiz gibi gevis getirmeyi sagliyorsa onemli bir ise yariyor demekki

Hayvan çok fazla geviş getiriyorsa yemin kalitesi düşük sindirimi az dolayısıyla verim düşük olur , Az geviş getiriyorsa kesif yem oranı fazla yani hayvanların asidoz olma ihtimali yüksektir . Dengeli olmak lazım dediğiniz gibi

Öncelikle kazancınız bol ve bereketli olsun. konu eski olsa da ben yeniyim. Bu sebeple buraya yazıyorum. biraz uzun olursa şimdiden kusuruma bakmayın. gördüğüm kadarıyla forumda siz ve sizin gibi bu işi layıkıyla yapan insanlar var. güzel paylaşımlar yapılıyor. ben şuan yurtdışındayım ve bu yılın sonunda inşallah Türkiye'ye döneceğim ve aklımda çiftlik kurmak var. benim tecrübem eskiden evimizin altında kapalı ahırda bir kaç hayvan bakmaktan ibaret. benim sizden ve diğer üyelerden bilgi almak isteğim konular şunlar;
* hibe ve destek işine girip risk alarak modern bir çiftlik mi kurmalıyım, yoksa 20-30 hayvanla önce amatör şekilde besi hayvancılığı yapıp hem tecrübe hem de sermaye mi biriktirmeliyim ?
* Şanlıurfa ve Konya illerinden hangisinde başlasam piyasa açısından avantajlı olurum.(yem temini, iklim, maliyet, pazar vs. açısından.)
* Şimdilik işletme gelirine ihtiyacım yok. Amaç büyümek ve üretim. gelirin hepsini büyümeye aktarmayı düşünüyorum.
* hedefim 8-10 yıl 200 baş sağmala ulaşıp buranın gelirini de besiye aktarmak.
yurtdışındaki çiftlikleri gördükçe hevesim daha da artıyor. Türkiye'de böyle bir işin başarılı olma olasılığı nedir ve nereden başlamalıyım.
olumlu yada olumsuz yorumlarınızı yazarsanız sevinirim. teşekkürler.

Öncelikle kazancınız bol ve bereketli olsun. konu eski olsa da ben yeniyim. Bu sebeple buraya yazıyorum. biraz uzun olursa şimdiden kusuruma bakmayın. gördüğüm kadarıyla forumda siz ve sizin gibi bu işi layıkıyla yapan insanlar var. güzel paylaşımlar yapılıyor. ben şuan yurtdışındayım ve bu yılın sonunda inşallah Türkiye'ye döneceğim ve aklımda çiftlik kurmak var. benim tecrübem eskiden evimizin altında kapalı ahırda bir kaç hayvan bakmaktan ibaret. benim sizden ve diğer üyelerden bilgi almak isteğim konular şunlar;
* hibe ve destek işine girip risk alarak modern bir çiftlik mi kurmalıyım, yoksa 20-30 hayvanla önce amatör şekilde besi hayvancılığı yapıp hem tecrübe hem de sermaye mi biriktirmeliyim ?
* Şanlıurfa ve Konya illerinden hangisinde başlasam piyasa açısından avantajlı olurum.(yem temini, iklim, maliyet, pazar vs. açısından.)
* Şimdilik işletme gelirine ihtiyacım yok. Amaç büyümek ve üretim. gelirin hepsini büyümeye aktarmayı düşünüyorum.
* hedefim 8-10 yıl 200 baş sağmala ulaşıp buranın gelirini de besiye aktarmak.
yurtdışındaki çiftlikleri gördükçe hevesim daha da artıyor. Türkiye'de böyle bir işin başarılı olma olasılığı nedir ve nereden başlamalıyım.
olumlu yada olumsuz yorumlarınızı yazarsanız sevinirim. teşekkürler.
İyı Hos yazmışsınız ama kısa ve net soylıyımm risk almadan buyuk işler yapılmıyor. Hangi il demişsin dırek olarak Konya dıyorum hem arazi bakımında iklim ve yem cesıtliligi ve en onemlisi pazar bkımindan