Traktörde çiftçeker yüzde kaç beygir gücü koyar üzerine. Yani atıyorum 75 beygir traktörde çiftçeker yüzde kaç güç koyar üzerine?
Traktörde çiftçeker yüzde kaç beygir gücü koyar üzerine. Yani atıyorum 75 beygir traktörde çiftçeker yüzde kaç güç koyar üzerine?
Kullanım alanına göre farklılık gösterir. Düz arazide ve hafif toprak şartlarında tek çeker yeterli olduğu gibi kuyruk mili gücüde yeterlidir zaten. Fakat eğimli ve zorlu toprak şartlarında tek çeker bir traktör kuyruk mili ve hidrolik güç açısından yeterli olsa bile tutunma ve yürüme işlemi sırasında verimsiz olur. Yani tek çeker bir traktör 100 beygir olsa bile rampada geri çıkma performansı 45 beygirlik bir traktör gibi bile olamaz.
Kısacası 4×4 tutunmayı arttırır ve buna bağlı olarak çeki gücüde artar yalnız beygir gücü (kuyruk mili gücü) artmaz.
Çiftçekerin güçle alakası yok tutunmada daha üstün olduğu için biraz daha büyük pulluk vb.takabilir ama örneğin tutunma ile alakalı olmayan özellikle kuruk mili ile çalışan balya makinesi rotövatör gibi aletlerde çiftçekerin hiçbir özelliği yok hatta traktörü daha ağırlaştırdığı için gözle görülmesede yakıt maliyeti bile arttırır.motor patinaja daha az düştüğü için daha büyük pullluk takılınca daha güçlü sanılıyor oysa tutunma ve güç birbirine doğru orantılı bir eylem ama işin aslında ayrı kavram.
Soruyu yanlış sordum fenomen bey traktörün motor beygirini ve kuyruk mili gücünü artırmaz orası tartışılmaz bir gerçek ama benim kastettiğim olay ön çekerin tutunmasının motora ne kadarlık bir beygir avantajı sağladığı olacaktı.
cenap bey çiftçekerin güçle alakalı olmadığını biliyorum zaten ama soruyu yanlış sordum sanırım ön çekerdeki tutunma ne kadarlık br beygir gücüne denk gelir manasında sordum zaten sorudada belirttim 75 beygir diye çeker tabiki motorun beygirini kuyruk milini felan artırmayacak ama tutunmın sağladığı bir beygir gücü var sonuçta kastettiğim olay oydu aslında.
Bahsettiğiniz olay çok yönlü bir şey. Düzde pek bir farkı olmaz ama eğimli arazide çok fark ediyor. Mesela; düzde 55 lik çift çeker 75 ila 85 arası tek çekere eşit olurken eğimli yerlerde 55 lik çift çeker 100 beygirlik tek çekere kadar bir eşitlik gosterebilir.
düzde nasıl 55 lik 4 çeker 85 lik çiftçekere eşit olabilir ki ?
Atabey ben senin üyeliğinden şüpheliyim.
Biraz abartı olmadımı sence bizim burada 54 c ler 3 lü 10 takar L95 tek çekerler 5 li 12.Köyde 4 wd tt 55 çok kullandım 4 çeker ler 3 lü 12 yada 4 lü 9 numara takıyorlar.tt 55 kıçını yırtsa l 95 in çektiği 5 li 12 yi çekemez iki motoru da biliyorum.yer yozgat tarafı gibi kum gibiyse başka tabi."55 beygirlik çift diferansiyelli bir traktör düzde en az 75 beygirlik bir tek diferasiyelli traktör kadar çeki gücüne sahiptir" demek istedim. Amaç sadece çeki ise 85 beygirlik bir tek çekere açık ara fark atar.