Yeni ay eski ay muhabbeti


Yaşamış olduğunuz bölgede ay eski tohum ekilebilir yeni ayda tohum ekilmez kurt olur vs gibikonular olurmu pancar edeceğim ay yeni hal almış birkaç gün bekle muhabbeti var sizlerin fikri nedir bu konuda

LG-E612 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Bizim bölgede de var, özellikle ilk baharda adi fiğ ekiminde dikkat ederler, ay eskisi ay karası v.s. tam bilgi edinmeye çalışayım. Birde Ekim sezonunda yerli köylüler Kasım ın girmesini bekler.
Masa Üstü Pro 2000 cihazımdan gönderildi. :)
 
Tohum ekimi için bir şey demiyeyim ama yağış için bir şey söyleye bilirim.
Arap aylarının ( hicri takvim ) baş ve ortaları yani dolunay dönemlerinde havada yağış ihtimali daha yüksek oluyor. Bazen2-3 haftalık uzun tahminler ile karşılaştırıyorum. Yağış olmasada bulutlu görülüyor.

Yorgun ve uzanmış halde dizüstü cihazımdan gönderildi :) .
 
Gök ayları diye tabir edilen Hicri takvime göre çıkan ay ile yeni başlıyan ay arasındaki 2 günde ekim yapılmazmış, Yani; geçtiğimiz çarşamba ve perşembe gününe denk geliyor. Tohumda çimlenme olmadığı söyleniyor, hatta o kadar ileri ki o günlerde tavuk bile gurka yatırılmazmış.
Yine masa üstü cihazımdan gönderildi. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Cebeci
oncelıkler bu konu tamamen ılgı alanıma gırdıgı cın ve ay dunya ılıskısı ıle bırlıkte tarım uzerıne etkılerını arastırp butun bugday ekımlerımı ay takvımıne gore yaptım bu sen bır ıkı tarlayı yenı ayda bazı tarlaları da eskı ayda yaptım ınanın fark var.islamın takvımı normalde hıcrı takvımdır ve hıcrı takvımde ay esas alınmıstır ayın hareketlerıne gore tarım yapılmıstır bugday ekım zamaı gubre atım zamanı hersey bence ay takvımı ıle ılıskılendırılebılır.cunku ay dunyaya yaklastıkca dunya uzerındekı su da yukselme oluyor yuzeye yaklasıyor uzaklasınca da su tekrar cekılıyor bunun da etkısı cok buyuk bır ıkı makale var bulursam burada yazayım faydamız olsun selametle kalın

Dünyamızdan yaklaşık 385 bin km uzaklıkta olan, çapı dünyanın dörtte biri, kütlesi de seksende biri olan Ay'dan bahsetmek istiyorum.

Geceleri gökyüzüne baktığımızda, orada kimi zaman lamba gibi asılı duran şeyin, çocuklarımızın Ay Dede'sinin, binlerce yıldır tarımsal faaliyetlerin şekillenmesine olan etkisi, bu mesleğin bir mensubu olarak bende çok merak uyandırmıştır.

Tarımda Ay Takvimi'nin tutarlılığı veya tutarsızlığı üzerine kapsamlı bir araştırma yapılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 28 gün süren ay döngüsünün 14'er günlük iki evresi vardır; biri yeniay ile başlayıp dolunay ile biten "büyüme" evresi, diğeri ise dolunayla başlayıp yeniay ile biten "küçülme evresi."
Ay'ın görüntüsü büyürken çekim kuvveti arttığı için yeryüzünde su daha çok dışarıya (git), küçülürken de içeriye (gel) akmaya eğilim gösteriyor. İşte yaşayan her canlının büyük bölümünü su oluşturduğundan, ayın hallerine göre suyun gel ve git'lerine göre öngörülmeyen değişiklikler oluyor. Bir nevi, belki de kimsenin farkında olmadan, Ay Takvimi'ne göre hayatın akışı şekilleniyor. Nasıl mı?
Örneğin Anadolu köylerinde yaşlı dedeler ve nineler; "Ay'ın yenisinde yapılan işten hayır gelmez!", "Dolunayı bekle, bereketini gör", "Ayın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek", "Kesme odunu ay büyürken, kırk koyunu küçülürken" derler.
Belki de yüzyıllardır kuşaktan kuşağa aktarılan bilgiler, tecrübeler ve gözlemler, Ay'ın hangi devresinde neyin yapılıp yapılmayacağını onlara öğretmiş; "Hangi ürün ne zaman ekilir, ne zaman toplanır?", "Meyve ağaçları veya asmalar ne zaman budanır veya aşılanır?", "Haşere ne zaman ürüne musallat olur?", "Koyun ne zaman koça katılır, ne zaman kırkılır?", "Bulgur, salça, turşu, peynir, ekmek ne zaman yapılır?", gibi soruların yanıtını çoğu kez geceleri gökyüzündeki ayın hallerine bakarak vermişler; bir bakıma Ay'ın devreleri onların ziraat takvimi olmuştur.
Öyle ki, bu takvimi takip edenlere göre, Ay'ın eskisinde (dolunaydan yeniaya kadar olan küçülme devresi) ekilen veya dikilen ürün daha verimli olur; özellikle Ay'ın dolunay devresi ekim/dikim zamanıdır. Ay'ın yenisinde (yeniaydan veya hilalden dolunaya kadar olan büyüme devresi) ekilen, dikilen, biçilen veya toplanan ürün böceklenir, küflenir. Koyun yeniayda kırkılmaz, aksi halde yünü çabuk kopar ve güvelenir.
Ağaçlar yeniayda kesilmez, aksi halde odunu kolay bükülür, çatlar ve çürür. Budama ve aşılama yeniayda yapılmaz, aksi halde sürmez ve tutmaz (bu işler için yarımay beklenir). Dolunayda biçilen otlar daha şifalı olur. Biz bugün bilimsel yöntemlere göre tarımsal eğitim uyguluyor ve tarımsal faaliyetlerde bulunuyoruz; örneğin tarla denemeleri ve laboratuar analizleri yaparak hangi ürünün ne zaman ekileceğine, hastalık ve zararlılarla nasıl mücadele edileceğine, hasat ve harmanın ne zaman yapılacağına karar veriyoruz. Elbette en doğru olanı budur.
Ancak yukarıda açıklamaya çalıştığım şekilde, ellerinde bugün bizlerin sahip olduğu bilim ve teknik imkânlardan yoksun olan insanların doğanın işaretlerini (örneğin Ay'ın devrelerini) rehber edinerek faaliyetlerde bulunmaktan başka çareleri yoktu. İşte şimdi bizlere, bugün birçok bilim adamına göre "hurafe" olan, artık unutulmuş, ancak çoğu zaman işe yaramış olan Ay takvimine dayalı zirai faaliyetleri bilimsel olarak araştırıp gün ışığına çıkartmak düşüyor.
Örneğin Ay'ın dolunay devresinde biçilen otlar gerçekten daha şifalı mıdır? Bilimsel olarak araştırıldıktan sonra yanıt "Evet" olursa çok şey kazanırız, "Hayır" olursa hiçbir şey kaybetmeyiz.
 
Gök ayları diye tabir edilen Hicri takvime göre çıkan ay ile yeni başlıyan ay arasındaki 2 günde ekim yapılmazmış, Yani; geçtiğimiz çarşamba ve perşembe gününe denk geliyor. Tohumda çimlenme olmadığı söyleniyor, hatta o kadar ileri ki o günlerde tavuk bile gurka yatırılmazmış.
Yine masa üstü cihazımdan gönderildi. :)
abi öyle demeseydin iyiydi bizde perşembe pancar ektiydik bitmez mi acep.
 
Ben senelerdir nohut ekerim bizim burda anlatilip durur ve fenni is yapanlar var bunlarin icinde
bekleyip gec ekerler nohutlari sicak kavurur olmaz.
ben ekeli 10 gun oldu.gecen cumadan sonra ilacini da yapip tirmigini cektim.ustune guzelde
yagmur yagdi sukur.
Simdi yagmurdan sonra 8-10 gun daha ekilmez bizde.
bu islerde cok bilmeye gelmez.
ekici ol bilici olma diye eskiler bosa dememis.
bu yil normalde benim nohut ekimi 1 ay gec bile kaldi.mart in 10-15 gibi ekerdim hep.
yagislardan dolayi gec bile kaldi.ambarda durcagina tarlada dursun lafi tam nohut icindir.
 
bizim buralarda aslında nisan 20den sonra ekilir nohut. nisan başında fazla yağış alınca nohut otlu olur. tabi bu işler hava durumuyla doğru orantılı. bir sene bir seneyi tutmuyor. geçen sene yağıştan mahsül alamadık, bu sene de kuraklıktan şikayetçiyiz.
 
Örneğin Ay'ın dolunay devresinde biçilen otlar gerçekten daha şifalı mıdır? Bilimsel olarak araştırıldıktan sonra yanıt "Evet" olursa çok şey kazanırız, "Hayır" olursa hiçbir şey kaybetmeyiz.[/QUOTE]
 
Valla bizim burda da öyle ay yenisinde toprağa tohum ekilmez çürür derler sadece tohum değil çoğu işi yapmazlar tavuk gülük olsa yatirmazlar civciv çıkmaz diye bence doğruluk payı da çok yüksek bunlar hurafe deil asırlar dır tecrübelerle sabit
 
  • Beğen
Tepkiler: acemi_

Benzer Konular