yem fiyatlarında artış, besicilikte kazanç?


besicilikte temel yem olan arpa fiyatındaki artış,
öteki yemlerin (yonca,saman, silaj) fiyatlarında da artış olması
beklentisi yarattı...
fiyatlar tam belli olmamakla birlikte,
besicilik bundan nasıl etkilenecek...
besicilik iki evrede değerlendirilebilir,
büyüme safhası
180 kg-225 kg sütten kesilen besi danalarının 400 kg-450 kg ağırlıklara eriştiği,
birinci safha,
400 kg dan 640-680 kg ağırlıklara, yüksek tahıllı rasyonlarla yapılan yemleme,
ikinci safha,

1-arpa fiyatındaki artıştan hangi safha daha çok etkilenir...
2- karkas fiyatı, 43-45 lira olursa, besicilikten elde edilen kazanç makul/yeterli olur mu?

besicilik yapan, deneyimli çiftçilerin fikri, görüşü nedir?
 
Kurbanlık besi işletmesi , 300 adetlik.
Kurban hissesi ;
35 kg +,- 3 kg , 2300 TL/adet ,
45 kg +,- 3 kg , 2600 TL/adet ,
55 kg +,- 3 kg , 3000 TL/adet ,
Yaklaşık 180 hayvan satılmış durumdadır.
Besi yemi fiyatı 134 TL/çuval ,
Mısır silajı 550 TL/ton, yeni alındı.
Yonca depoya teslim 35 TL/adet
Saman depoya teslim 25 TL/adet
Kaya tuzu 1 ton 500 TL,
Arpa kullanımı hayvanın son 3 aylık besisinde eti sıkılaştırmak için önemli oluyor.
12 aylık beside sadece buzağı yemi kullanılarak 300 kg/adet karkas ağırlık elde edilebilir.
Kesif yem fiyatlarındaki %10-15 yükselme, kaba yem piyasasını benzer oranda etkileyebilir.
Süt işletmesi, deniz tatil köyünde 5 TL/lt olarak perakende sütü satıyordu.
6 TL/lt olarak fiyat güncellemesi yeni aya yansıyabilir.
Günün şartlarında dana eti karkas 50 TL/kg olması gerekir.
 
590 kg da kesilen besili bir dananın karkas fiyatı kaç TL olmalı,
sığır etinin/dana eti, satış fiyatı kaç TL olmalı?

sıcak karkas 590 x0.65 = 383.5 kg --->50 TL/kg
soğuk karkas 383.5 x 0.92 (%8 azalma)--->352.8 kg--->55 TL/kg
sığıreti fiyatı (karkası %15'i kemik)---> 383.5 x 0.85 ---> 300 kg ---> 78 TL/kg

buna göre 1 besili hayvanın fiyatı:
sıcak karkas---> 383.5 x 50 ---> 19175 TL
soğuk karkas---> 352.8 x 55----> 19405 TL
kasapta satış (%30 kar, vergi)---->300 x 78---> 23391 TL

besici kazancı:
200 baş beside: 6 ay besi
410 kg--->590 kg
600 000 TL kazanç (3000 TL/dana)


bu hesap, makul mu?
 
Son düzenleme:
590 kg da kesilen besili bir dananın karkas fiyatı kaç TL olmalı,
sığır etinin/dana eti, satış fiyatı kaç TL olmalı?

sıcak karkas 590 x0.65 = 383.5 kg --->50 TL/kg
soğuk karkas 383.5 x 0.92 (%8 azalma)--->352.8 kg--->55 TL/kg
sığıreti fiyatı (karkası %15'i kemik)---> 383.5 x 0.85 ---> 300 kg ---> 78 TL/kg

buna göre 1 besili hayvanın fiyatı:
sıcak karkas---> 383.5 x 50 ---> 19175 TL
soğuk karkas---> 352.8 x 55----> 19405 TL
kasapta satış (%30 kar, vergi)---->300 x 78---> 23391 TL

besici kazancı:
200 baş beside: 6 ay besi
410 kg--->590 kg
600 000 TL kazanç (3000 TL/dana)


bu hesap, makul mu?
Yapma yanarız Behçet Abi 😃 3bin şuan kazanmaz
 
Yapma yanarız Behçet Abi 😃 3bin şuan kazanmaz
ahmet bey,
haklı olabilirsin...
karkas fiyatı halen 43-45 TL seviyesinde...
hayvan başına, 3000 TL kazanç, zor,
besideki muhtemel hayvan kayıpları (%1-2), bu kazancı aşağı çeker...
şu anda bir belirsizlik var, zamanla durum berraklaşır...
yem fiyatlarındaki artışlardan, besilik dana fiyatları nasıl etkilenecek?
yem fiyatları artarken, besilik dana fiyatları azalır mı?


besicilikte, kesimde karkas miktarı hesaplanırken, standart bir hesap var mı ?...

randımanda oynayacak, 3-4 puanlık bir miktar ile, 200 ya da daha çok hayvanla yapılan besicilikte, kazanç birden azalır ya da artar...
karkas fiyatı yanında, karkas miktarı da kazancı belirler...

randımanı (baskül ağırlığının% si) ne belirler, tahıllı (arpa) rasyonla beslenen hayvanlarda karkas miktarı nasıl etkilenir?
merada (çayır tüketerek) kesim ağırlığına kadar büyüyen bir dana ile tahıllı rasyonla yemlenen ve aynı ağırlıkta kesilen danaların karkas randımanları farklı olur mu?
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet0692
Böbrekli kesim hesabı yapmış. :(
Fire ne kadar düşülmüş, anlayamadık.
yukarıda verilen hesapta, randıman baskül ağırlığı üzerinden hesaplandı...
örnek amacıyla...
gerçekte rakamlar farklı olabilir...

burada belirtilmek istenen büyük emekle yapılan besicilikte, hayvan başına elde edilen makul kazanç ne kadar olmalı?
(1500 TL/2000 TL/3000 TL)
yada zarar ne kadar olmalı?

elbet, kazancı etkileyen pek çok durum var...
hayvan alış fiyatı,
yemleme/yem maliyeti
büyüklük/hayvan sayısı (20 hayvanla yapılan besicilik/200 hayvanla yapılan besicilik/1000 baş hayvanla yapılan besicilik)
besi sırasıda yaşanan, hayvan kayıpları vb
 
Evdeki hesap carsi'ya uymaz sozunun en gecerli oldugu is besicilik. Kitap okuyup hesap makinesiyle olmuyor. Dana basi 3.000 TL kar olsa Behcet arkadas hemen girerdi.
hsabı doğru yapmak gerekir...
hesap çok önemli...
hesap yapmadan bir işe girilirse... açık denizde yol almaya benzer
masa başında yapılan hesaplar, ekonomide istikrar varsa tutabilir
yoksa, büyük besiciler bile şikayet eder duruma gelir...

gerçekten besicilik zor iş...
yıllardır besicilik yapmış, tecrübeli besicilerin dolandırıldığını...
verdikleri hayvanların parasını alamadıkları sık sık duyulur...
büyük sermaye gerekli...
faiz oranlarının % 20 lere dayandığı şu ortamda besicilik yapmak zor...
kesim fiyatlarının, besi maliyetin altında tutulması da ayrı bir konu...
yine de bu işten kazananları tebrik etmek gerekir...
 

Evdeki hesap çarşı' ya uymaz sözünün en geçerli oldugu is besicilik. Kitap okuyup hesap makinesiyle olmuyor. Dana basi 3.000 TL kar olsa Behcet arkadas hemen girerdi.
40 başlık aile işletmelerinin bazısı 10 başa kadar küçülmeye gitti.
15 sağmal hayvan + dana + düve + buzağılar .
5 sağmal hayvan + 5 buzağı duruyor.
Bir sepet yumurta, altı çıktı, ne kaldı.
 
Hocam yem fiyatin ciftci dusuremeyecegine gore yontemi degistirmek lazim.

Verimli mera olmadigina gore, suni mera yapip otlatacak, urune gore hesaplayip hayvan sayisini belirleyecek. Minimum yem kullanacak, kesinlikle et irki anac besleyecek, toplama buzagi olmayacak.

Bunlari saglayamiyorsa ve hayvanda israrliysa manda yapacak, otlatacak malini da yogurt, kaymak, yag olarak kendi satacak. Kendi satabildigi kadar uretecek.
 
  • Beğen
Tepkiler: FIRTINA19
40 başlık aile işletmelerinin bazısı 10 başa kadar küçülmeye gitti.
15 sağmal hayvan + dana + düve + buzağılar .
5 sağmal hayvan + 5 buzağı duruyor.
Bir sepet yumurta, altı çıktı, ne kaldı.
aile işletmeleri, küçük işletmeler bu durumda para kazanamaz...
40-45 liralık yem verilerek, 60 liralık süt satışı yapılması durumunda,
elde edilen 20 liralık gelir de, danaların, düvelerin yem giderini karşılasa...
bir kazanç ortaya çıkmaz...
bu durumda, küçük aile işletmeleri...ticari işletme sayılmaz
bundan sonra, bu işletmelere, 'geçim amaçlı (ailenin besin ihtiyaçlarını karşılayan) işletmeler'..
olarak bakılır...
tabi ayakta kalabilirlerse...
 
  • Beğen
Tepkiler: KIZILTAN
aile işletmeleri, küçük işletmeler bu durumda para kazanamaz...
40-45 liralık yem verilerek, 60 liralık süt satışı yapılması durumunda,
elde edilen 20 liralık gelir de, danaların, düvelerin yem giderini karşılasa...
bir kazanç ortaya çıkmaz...
bu durumda, küçük aile işletmeleri...ticari işletme sayılmaz
bundan sonra, bu işletmelere, 'geçim amaçlı (ailenin besin ihtiyaçlarını karşılayan) işletmeler'..
olarak bakılır...
tabi ayakta kalabilirlerse...
Mart ayında 40 TL/kg dana kestirip , 3060 TL/ton gübre aldık.
3 ayda gübre fiyatı %50 katladı, dananın kilosu 60 TL ye geldi.
3 aylık besi yapsak 300 kg karkas 400 kg karkas et olur, birde yiyiyor.
Gayet istikrarlı %3 fiyat düzenlemesi yaşıyoruz.
Çiftçinin enflasyon sepeti nerede.
 
  • Beğen
Tepkiler: KIZILTAN
Mart ayında 40 TL/kg dana kestirip , 3060 TL/ton gübre aldık.
3 ayda gübre fiyatı %50 katladı, dananın kilosu 60 TL ye geldi.
3 aylık besi yapsak 300 kg karkas 400 kg karkas et olur, birde yiyiyor.
Gayet istikrarlı %3 fiyat düzenlemesi yaşıyoruz.
Çiftçinin enflasyon sepeti nerede.
acilen, aile işletmelerine, küçük işletmelere destek verilmesi ihtiyacı var.
tarım bakanlığı, ilgili birimleri aracılığı ile duruma el koymalı.
karkas, 39-40 tl beside kazanç bırakmaz, hesapların doğru yapılması gerekir. 50 ya da 100 baş altında besicilik yapanların kesilen hayvan başına bir destek ödemesi yapılmalı.
aynı durum sağılan inekler için de düzenlenmeli.
ziraat içinde, gübre ve mazot desteği makul seviyede olmalı.
fiyatların hızlı arttığı ortamda, böyle zamanları hasarsız atlatmak önemli.

çiftçi ailelere yapılacak destek konusunda, gelişmiş ülkelerdeki örneklerin incelenerek, bir değerlendirme yapılmasında fayda var.

yoksa rekabet şartlarında başa çıkmak zor.
 
aile işletmeleri, küçük işletmeler bu durumda para kazanamaz...
40-45 liralık yem verilerek, 60 liralık süt satışı yapılması durumunda,
elde edilen 20 liralık gelir de, danaların, düvelerin yem giderini karşılasa...
bir kazanç ortaya çıkmaz...
bu durumda, küçük aile işletmeleri...ticari işletme sayılmaz
bundan sonra, bu işletmelere, 'geçim amaçlı (ailenin besin ihtiyaçlarını karşılayan) işletmeler'..
olarak bakılır...
tabi ayakta kalabilirlerse...
burada ölçek dedikleri 'işletme büyüklüğü' 'şletmedeki inek sayısı önemli,
en az 30-50 başlık işletmeler ayakta kalır.
bu büyüklükteki işletmelerin kurulması büyük sermaye
sağım sistemi süt soğutma tankı
barınak/yem depolama silosu
gebe düve
neresinden baksan, büyük sermaye gerekir.
 
Bugun kimse yatirima girmez. Amac eldekini kaybetmemek, minimum masrafla ve zarar etmeden hayvan larini elde tutabilmek. Fiyat ve maliyet duzelecektir deyip zarardiz beklemek. Hayvan sayisini azaltip zarar etmeyecek durumda beklemek lazim saniyorum.
 
Bugun kimse yatirima girmez. Amac eldekini kaybetmemek, minimum masrafla ve zarar etmeden hayvan larini elde tutabilmek. Fiyat ve maliyet duzelecektir deyip zarardiz beklemek. Hayvan sayisini azaltip zarar etmeyecek durumda beklemek lazim saniyorum.
1300 TL/ton mısır alıp 2500 TL/ton mısır satan var.
1400 TL/ton buğday alıp 2000 TL/ton satan oldu.
2200 TL gübre alıp 3600 TL/ton satan olabilir.
Bir PVC kapı 1000 TL den 1500 TL ye fiyatı geldi.
İnekler yalan oldu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Yunus sarı
Bu yem fiyatlarının yükselmesinin bana göre başlıca sebepleri şunlar;

1-) Yükselen kur (Hem ürünün üretilmesi aşamasındaki girdiler hem de yem sektöründe hammadde bağımlılığımız için önemli)
2-) Kuraklık
3-) Yem arz-talep dengesizliği ( Bu duruma sebep olan nedenlerden biriside bu sektörü bilmeyip dışardan bu sektöre girenler yeme olan talebi aniden yükseltiyor ve fiyatlar aniden patlıyor.)
4-) Yem fabrikalarının fırsatçılık yapması
5-) Devletin kontrol mekanizmasının etkin bir şekilde çalışıp, fırsatçılara müdahale yapılmaması
Özetle hem süt et hayvancılığı can çekişiyor. Biraz daha bu duruma kayıtsız kalınıp kendi haline bırakılırsa ülke hayvancılığı çok ağır yara alıp bitme noktasına gelir.
 

Benzer Konular