Yem Bezelyesi ( Mersin/Mut)

Ynt: Yem Bezelyesi ( Mersin/Mut)

Ali SARAÇ link=topic=82922.msg996391#msg996391 date=1429828607' Alıntı:
abi elbette değişim gelişim devam edecektir .. ama bu bezelyeden bendede var öyle öttürmeye gerek yok olanı biteni belli yani :) ben seni anlıyom .. sende beni anla .. yoncayla kıyaslanacak şekil bi ürün değil .. yoncayı ayrı tutup diğer yem bitkileriyle karşılaştırabiliriz .. ama şu anki durumda bi yonca değil yani keşke olsa ..

Koyun işi bozulmasaydı görürdüm ben seni :D

sebazios link=topic=82922.msg996392#msg996392 date=1429828686' Alıntı:
Koyun işi bozulmasaydı görürdüm ben seni :D
abi ben sana derdimi anlatamadım :) koyun iştahlı yiyor olabilir , koyuna yoncadanda iyi geliyor olabilir .. ama ülkemiz koyundan ibaret değil , bide bu yem bezelyesi olan yer var olmayan yer var .. yonca az yada çok her bölgede oluyor . nevşehirli arkadaş yetiştirememiş dün konusu vardı don vurmuş gitmiş .. bu arkadaşında ilginçtir tirtikaleye don vurmuş bezelyeyi ellememiş :) tuhaf tuhaf durumlar ..

Ali SARAÇ link=topic=82922.msg996394#msg996394 date=1429828836' Alıntı:
abi ben sana derdimi anlatamadım :) koyun iştahlı yiyor olabilir , koyuna yoncadanda iyi geliyor olabilir .. ama ülkemiz koyundan ibaret değil , bide bu yem bezelyesi olan yer var olmayan yer var .. yonca az yada çok her bölgede oluyor . nevşehirli arkadaş yetiştirememiş dün konusu vardı don vurmuş gitmiş .. bu arkadaşında ilginçtir tirtikaleye don vurmuş bezelyeyi ellememiş :) tuhaf tuhaf durumlar ..

Ali ben senin ne demek istediğini anladım.

'Bezelye iyi olabilir ama bi yonca değildir'

Ben de gayet net diyorum ki, ikisi birbirinin alternatifi değil. Kulvarlar farklı. Kalitede de duruma göre birbirlerini bozarlar.

Buğday, koyuna en yarayan 2. Şey. (1. Arpa)

Dene bakalım yoncanın içine 'buğday' koyabiliyor musun? Yada yulaf, arpa, tritikale?

Bezelyede istediğini koy , istersen kokteyl yap. Opsiyonlu.

Sonuçta bir tarım ürünü bu. Iyi yetiştiği bölge de olabilir, kötü yetiştiği bölge de. Al sizin 9 domancy ' lik yoncayı, koy Erzurum ' a. Bir kış geçirsin, bak sonra nasıl tek kale maç yapıyorlar :D

Ama 1-3 domancy ' lik gayet yetişiyor.

Yani yonca da ölümsüz değil. En yakın arkadaşım 60 dekar yoncayı bozacak 1 hafta içinde. Tohum ithal. Domancy, iklim, toprak, toprak hazırlığı, gübre, işçilik vs. Her şey muazzam. Yeni, taze bu yıl ekti. Bu kış soğuklardan çıkış yapamadı, yapan da yandı. Dün aradı. Pullukların sordu.

Tarlaların arası 10 km. Üstelik onunki dere içinde, daha kuytuda. Benim Bezelyenin içindeki tüm tritikale ' ler de soğuktan yandı. Bezelye cam gibi. Hadi gelse çık işim içinden.

Ülkedeki tarlaların %20 ' si sulanabiliyor. Bende mesela. İçmeye su yok.

Yonca susuz oluyo mu? Yani. Laf olsun diye olur. Bezelyeye kaç su veriliyor.? Tohumluk eken 1-2 kişiödışında duymadım. Öyleyse kaba bi hesapla yonca ülkenin %20 ' sinde yetiştirilebiirken, bezelye kaçında yetiştirilebilir? En kötü ihtimal %50. Yani yetiştirilebilme alanı 2 katından fazla. Ha biliniyor mu dersen, yok. Çok kişi ne olduğunu bilmiyor hala.

Özetle suyu olmayan birinin 2 şansı var: fiğ ve bezelye. Fiğ ekip 20 balya biçmektense bezelye ekip 35 biçmek çok daha mantıklı.