Yarı açık sistem koyunculuk

S.A. Arkadaşlar, Manisa bölgesinde 10 dönüm sulanabilir kendi suyum ve elektriğim var. Etrafını tel çit ile çevirip; reygras , yonca vs.. ekip, koyun işi yapmayı düşünüyorum. Kuzularını kasaplık satıp , koyunları 8–9 dönümde serbest otlatıp maliyeti düşürerek para kazanabilir miyim? Yoksa süt inekçiliği mi yapmalıyım? İşi bilen arkadaşlardan tavsiye bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim .

S.A. Arkadaşlar, Manisa bölgesinde 10 dönüm sulanabilir kendi suyum ve elektriğim var. Etrafını tel çit ile çevirip; reygras , yonca vs.. ekip, koyun işi yapmayı düşünüyorum. Kuzularını kasaplık satıp , koyunları 8–9 dönümde serbest otlatıp maliyeti düşürerek para kazanabilir miyim? Yoksa süt inekçiliği mi yapmalıyım? İşi bilen arkadaşlardan tavsiye bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim .
Kazanılır tabi küçükbaş bereketli hayvandır senede iki defa kuzulatabilseniz daha iyi kazanç saglanabilir

8-9 dönümde kaç koyun ne kadar zaman otlatılabilir, yani kaç ay bu yapay meradan faydalanabilirm. Kusura bakmayın bu işi bilmediğim için soruyorum
Yani sürekli böyle bir alanda verim alamazsınız Manisa'da kışları ılıman bir iklim geçirdiği için mera yayilimi daha iyi olabilir çevrilen alanda ise kuzulari otlatabilirsiniz asıl mevzu kuzudan para kazanmada zaten süt işi yapmayacaksınız

Sürekli otlatmayı düşünüyordum. İki-3 parçaya bölüp. Bulunduğumuz yerde mera yok. Çobanda yok zaten. Bu şekilde hem bakım masrafı olmaz hem maliyet azalır diye düşünmüştüm. Yılın en az 6-7 ayı otlatamak istiyordum.

1. Yonca yaylımı tehlikelidir. Koyunlarda gaz yapabilir ve ölüme neden olabilir.
2. Ryegras (italyan çimi, lolium multiflorum) sıcaklarda büyümez, tohuma kalkar.
3. Elli anaç koyun 8-9 dekarı 3-5 günde tahtaya çevirir. Kaldı ki 2-3 bölüme ayırmak istiyorsunuz.
4. Literatürde yapay mera için 1 dekar / 1 koyun`dan yola çıkılıyor.

Bizim 55 dekar yapay meramız var. Yazın sıcak dönemlerde (otların büyüme hızı azaldığı için) 60 anaç koyunu zor doyuruyoruz.