Yaprak Gübresi Önerileri ve Bilinçli Tarım Farkı


Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Çinko+potasyum+fulvik asit+yav.sal.üre+mağnezyum bor molibden Bütün bunları zirai ilaçlarla birlikte verme imkanımız varmı acaba.?
Ayrıca Gübretaş ın Beyaz İncisi(ÜRE) var .Toprakta yavaş eriyormuş.Yavaş salınıma bir nebze benzermi arkadaşlar.
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

bence torosun üresi ile gübretaşın graüllü üresi aynı gerisi hikaye
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

TOPRAK REAKSİYONU ---------> pH........

Toprak solüsyonunun fizyolojik karakteristiklerinden biri pH’ dır. pH, solüsyondaki H+ VE OH- iyonlarının nasbi miktarlarını ifade eder. Su H + ve OH - iyonları bakımından nötr bir maddedir. Suyun iyonizasyon konstattı 10 -14 tür. H+ ve OH – konsantrasyonu eşit olduğu için her birinin 10 -7 olması icap eder. Yani saf suyun pH sı H+ konstantı şöyle bulunur: 0,0000001 gr H+ / lt: 10-7 >> 10 -7 logaritması 7 olup pH: 7 bulunur.
Toprak pH değerleri genelde 3 – 10 arasında değişir.

Bu nedenle bitkisel üretimde gübreleme yönünden birim alandan yüksek ve kaliteli ürün elde etmek için, bitkinin kılcal kök bölgesindeki toprak tabakasının pH değerinin bitkinin iyi geliştiği (istediği) pH değerinde olması gerekir.

TOPRAKLARIN ASİT, ALKALİ ve NÖTR DİYE ADLANDIRILMALARI........

Toprağın asit, baz ya da nötr olmasını esas olarak bölgeye düşen yağış miktarı belirler. Yağışın fazla olduğu bölgelerde genellikle karbonatlar toprağın derinliklerine yıkanır. Topraktaki alkali elementler sudaki hidrojen iyonlarıyla yer değiştirir ve toprak asidik karakter kazanır. Yağışın yanı sıra ana kayanın jeolojik özellikleri , topraktaki organik madde miktarı ve bunun çözünmesiyle oluşan asitlik, tek taraflı gübre kullanımı, toprak işleme metotları, ortamdaki fazla SiO2, münavebesiz ziraat, toprakta mevcut inorganik asitler, hidroliz, kök solunumu, piritin oksitlenmesi, toprağın yaşı ve meyli, tabii vejetasyon (legüm bitkileri toprağı asitlendirir), ve topografya (drenaj) , toprak asitliğine etki eder.

ASİT TOPRAKLARDAKİ ASİDİN KARAKTERİ......

Bu asitler genellikle suda çözünmeyen HUMİN ASİDİ ve asitli killeridir. Az miktarda karbonik, nitrik , sülfürik ve fosforik asitler gibi suda çözünebilir asitler de mevcuttur.
Toprak asitliğinin şeması:
jwpzw.jpg


TOPRAK ASİTLİĞİ......

2 Türlü toprak asitliği vardır:
a-Reserve (Potansiyel) asitlik
b-Aktif asitlik.

Toprak solüsyonundaki hidrojen iyonları aktif asitlik, toprak kolloidlerinde tutulu vaziyette bulunan kabili mübadil hidrojenlerde rezerve asitliktir.

Bir toprağın kireç ihtiyacı rezerve asitliği belirtir. Aktif asitlik Ph ile ifade edilir.

TOPRAK Ph’SI ÖLÇÜMÜ......

2 yolla ölçülür:
a) Elektriksel metotla ( pH – metre)
b) Boya metotlarıyla (İndikatörler)

ASİTLİ TOPRAKLARDA BULUNAN BAZI ELEMENTLERİN MİKTARLARI........

Asitli topraklarda pulluk derinliğine kadar bir dekar toprakta:

-Potasyum miktarı : 87,5 – 10.625 Kg /dak
-Kalsiyum miktarı : 62,5 - 9.300 Kg / dak
-Magnesyum miktarı :21,2 – 2125 Kg / dak arasında değişebilir ve bu bazlar büyük ölçüde silikat mineralleri şeklinde bulunurlar. Bunların küçük bir bölümü bitki hayatiyeti için önemi büyük olan değişebilir tipte bazlardır. Kalsiyum’un % 20 – 25 i değişebilir tiptedir. Magnesyum, potasyum ve sodyum için bu oran çok çok düşüktür.

TOPRAKTA ASİTLİK ARTARKEN OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER......

Öncelikle topraktaki değişebilir bazlar hidrojen ile yer değiştirir. Yer değiştiren bazlar ya bitkiler tarafından alınırlar, ya da çözünebilir tuzlar şeklinde sulama ve yağmur sularıyla topraktan yıkanarak uzaklaşırlar. Böylece toprak asitliği yükselir ve demir, alüminyum ve manganın çözünürlükleri artar. Fosfor, bu elementlerle birleşerek çözünmeyen bileşikler oluşturur.

Organik maddelerin parçalanmasını sağlayan , nitrat üreten ve atmosferdeki azot miktarını sabit tutan bakterilerin aktifliği azalır. Sonuçta toprağın drenaj ve havalanma kabiliyeti düşer. Toprak yağış sularını zor emer, işlenmesi zorlaşır. Organik madde (hayvan gübreleri, anız ve bitki artıkları, vs...) parçalanmadan uzun süre toprakta kalır. Bazı durumlarda suni gübre olarak verilen fosfor, toprakta birikir ve toprak yüzeyi mazot dökülmüş gibi renk alır.

ALKALİLİK DERECESİ -------------> pH

Kurak bölgelerde pH 10 a kadar çıkabilir. Bu yüksek değerler sodyum karbonatın varlığına bağlıdır. pH 8,4 den yukarıda ise bunun nedeni sodyum tuzluluğudur. Kireç, Ph 7 den yukarı olan topraklarda toprağın pH sını daha da yükseltemez, aksine pH yı bir nebze olsun düşürür. Topraktaki CO2, derhal kireç ile reaksiyona girip karbonat formunu alır ve karbonatın kendi pH sı 7 (nötr) dür. Tarım Kireci, Poliflaltik etkiye sahiptir.

Ph derecesi, baz doyum derecesi ve ürün büyümesi arasındaki ilişki:
jwq4y.jpg


KALSİYUM ORANI YÜKSEK TOPRAKLARIN DAHA VERİMLİ OLMASI..........

Bu topraklar canlılar için çok gerekli olan ve tabiatta bulunmayan bazı kimyasal maddeleri ve bazı mineralleri bünyesinde bulundururlar. Ayrıca topraktaki mikroorganizmaların miktarını arttırırlar. Toprakta nitrifikasyona yardımcı olur, özellikle kış ve bahar yağmurları ile dekara ortalama 8-12 kg düşen saf azotun toprakta tutunmasını sağlar, toprakta doğal yollar ile CAN gübresi oluşur.
jwqb6.gif


KALSİYUMUN, ASİT TOPRAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNİ ETKİLERİ........

Asit karakterli toprağa calsiyumlu gübre uygulaması, toprağın yapısının iyileşmesine yardımcı olur. Bu da bitki köklerinin daha iyi gelişmesi ve daha fazla verim anlamına gelir. Topraktaki organik maddenin parçalanmasına yardım ederek, humus oluşumunu teşvik eder ve toprağa tanecikli bir yapı kazandırarak çiftçinin deyimiyle helva kıvamına getirir.

kalsiyum uygulaması, toprağın yapışkanlığını azaltır, çatlamaları ve kaymak tabakası bağlamayı önler. Toprağın strüktürü düzelir . Çünki kalsiyum, toprak kolloidlerini kuagüle eder ve böylelikle toprakta stable agregatlar oluşur. Bol neşvünema (bitkisel gelişim) ve iyi kök teşekkülü ile erezyon azalır.
Tarım kireci uygulaması ile, ağır killi topraklarda plastisite indisini düşürerek çok daha gevşek bir doku sağlanır , toprağın kabarması ile havalanma kabiliyeti artar.

Asit topraklarda solucan sayısı çok düşük olmakta hatta bazı durumlarda tamamen yok olmaktadırlar. Asitlik giderilince daha gelişmiş mahsüller yetişmekte ve bu şekilde toprakta solucanların besinini teşkil eden organik madde miktarı ; dolayısıyla da solucan sayısı artmaktadır. Unutmamak gerekir ki solucan çiftçinin en yakın dostudur.

Toprak pH’sını istenilen seviyeye yükselttikten sonra her yıl bakım uygulaması için kalsiyumlu gübrelerinin kullanılmasına devam edilmelidir.

ASİT TOPRAKLARDA KULLANILAN KALSİYUMLU GÜBRELERİN FAYDALI BESİN MADDELERİNİN MİKTARI ARASINDAKİ İLİŞKİ.......

kalsiyumlu gübreler, asit topraklarda faydalı kalsiyum ve magnezyum miktarını arttırır. Ayrıca mikrobiyolojik aktivitelerin hızını büyük ölçüde arttırarak toprağın organik yapısında besin maddelerinin açığa çıkmasını hızlandırır.

Topraktaki fosfor ve molibdenin kullanılabilirliğini büyük ölçüde arttırır. Genel olarak bitkiler için gerekli olan besin maddelerinin kullanılabilirliğini en yüksek seviyeye getirmek için toprağın Ph değerlerinin 6,5 civarına gelecek şekilde kalsiyumlu gübre uygulama yapılası tavsiye edilir.

Bazı besin elementlerinin alındığı ideal Ph aralıkları:
Azot : 6 – 8
Fosforik asit : 6,3 – 7
Potasyum - Kükürt : 6 – 8,5
Kalsiyum + Magnesyum : 7 – 8,5

jwqpq.jpg


[size=12pt]KÜKÜRT ve pH........[/size]

Toprağın pH değeri toprak verimliliği açısından sadece topraktaki veya uygulanan gübredeki besin elementlerinin alınabilirliği üzerine etkili değildir. Toprağın pH değeri genel olarak:

1- Toprağın fiziksel
2- Toprağın kimyasal
3- toprağın mikrobiyolojik özellikleri üzerinde etkilidir.

Bu nedenle bitkisel üretimde gübreleme yönünden birim alandan yüksek ve kaliteli ürün elde etmek için, bitkinin kılcal kök bölgesindeki toprak tabakasının pH değerinin bitkinin iyi geliştiği (istediği) pH değerinde olması gerekir.

jwqwu.jpg

Yukarıda basite indirgenmiş kimyasal reaksiyonlar toprakta mevcut olan kükürt bakterilerinin enzimatik reaksiyonları sonucunda meydana gelmekte ve toprak ortamına verilmiş olan elementel toz sarı kükürt sülfürik asit formuna dönüşerek toprak suyunda Hidrojen (H+) iyonuna ve sülfat iyonuna ayrışır. Sülfatın bir kısmı bitki besini olarak kökler tarafından alınır bir kısmı toprakta tutulur ve bir kısmı da yağış veya sulama suları ile toprak derinliklerine yıkanır. Toprakta kalan hidrojen iyonu bitki tarafından alınamaz ve toprak pH değerinin azalmasının sağlar.
Tarlaya serpme olarak verilecek toz kükürdün kolay uygulanabilmesi açısından tarla toprağı ile karıştırılmalı ve daha sonra serpme veya bant (çizi) halinde verilmelidir. Toprağa verilen kükürt mutlaka toprağa karıştırılmalıdır. Kükürt uygulama işlemi sonbaharda veya ilkbahar başlangıcında yapılmalıdır. Toz (mikronize) kükürdün ilk gübre ile birlikte verilmesinde bir sakınca yoktur. Toprağa verilen kükürt toprak sıcaklığına, topraktaki kükürt bakterisi miktarına ve toprak rutubetine bağlı olarak birkaç aylık bir zaman içerisinde toprağın pH değerinin azalmasına sebep olur. pH değeri istenilen seviyeye indirilmiş toprağa kaç sene sonra kükürt uygulaması yapılması gerektiği sulamada kullanılan sulama suyu kalite özelliklerine ve topraktaki biyolojik aktiviteye bağlıdır.

Toprağın pH değeri birkaç yılda bir kontrol ettirilerek yeniden ne zaman kükürt verilmesi gerektiği belirlenmelidir. Genel olarak 5-6 yılda bir kükürt uygulaması yeterlidir.

Bünyesinde sülfat bulunan amonyum sülfat veya potasyum sülfat gibi gübreler elementel kükürdün toprağın pH değerini azalttığı gibi toprak pH değerini istenilen düzeyde düşürmezler.
Toprağın pH değerinin düşürülmesinde mutlaka çok ince öğütülmüş ve suda çözünme özelliği kazandırılmış toz kükürt kullanılmalıdır. Granül formda veya iri parçacıklar halinde öğütülmüş kükürt uygulamalarından sonuç almak mümkün değildir. Bu konuda yapılmış olan bir çalışmanın sonuçları AŞAĞIDAKİ TABLO da verilmiştir. Tablodan görülebileceği gibi granül kükürdün toprak pH değerini ve EC değerini pek fazla değiştirmediği buna karşılık mikronize edilerek suda çözünebilir hale getirilmiş kükürdün toprağın pH değerinin azalttığı ve dolayısıyla toprağın EC değerini arttırdığı görülmektedir. Toprağa mineral gübre ilave edilmemesine rağmen toprağın EC değerinin artması toprakta yarayışsız formda olan besin elementlerinin yarayışlı hale geldiğini ortaya koymaktadır. Bunun diğer bir anlamı ise toprağın pH değerini düşürmekle toprakta bir nevi gübreleme etkisi ortaya çıkmaktadır.
jwr21.jpg
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

BİTKİLERDE AMİNOASİT...

Protein Sentezi
Sadece L-Amino Asitler bitkiler tarafından asimile edilir. D - Amino Asitler enzimatik lokus tarafından tanınmazlar ve bu nedenle protein sentezine katılamazlar.

Stres Direnç
Yüksek sıcaklık, düsük nem, Don, Böcek zararı, Dolu zararı, Sel gibi, ürün kalitesini ve miktarını azaltan, bitki metabolizmasını üzerinde olumsuz bir etkiye sahip stres koşullarına direnç sağlar. Stres kosulları oluşmadan önce, oluşurken ve sonrasında uygulanması, ile doldurulan stres fizyolojisinde ki sorunlar önlenir ve iyilestirme etkisi vardır .

Fotosentez Etkisi
Bitkiler fotosentez yoluyla karbonhidrat sentezler, Düsük fotosentez hızı bitkinin ölümüne yol açan yavas bir büyüme anlamına gelir, klorofil, ışık enerjisi emiliminden sorumlu bir moleküldür. Glisin ve Glutamik Asit, bitkisel doku ve klorofil sentezi olusumu sürecinde temel metabolitlerdir. Bu amino asitler, bitki fotosentezi için yüksek derecede önemli olan klorofil konsantrasyonunu artırmak için yardımcı olur. Bu sayede bitkiler yemyeşil hale getirir.

Stomalara etkisi
Stomalar bitki dengesi, makro ve mikro besin emilimi ve gaz emilimini kontrol eden hücresel yapılardır. Stomaların açılması, dış etkenler (soğuk, nem, sıcaklık ve tuz konsantrasyonu) ve iç faktörler (amino asitler konsantrasyonu, abcisic asit vb) tarafından kontrol edilir. Işık ve nem oranı düşük ve sıcaklık ve tuz konsantrasyonu yüksek oldugunda stomalar küçülür (makro ve mikro besinlerin emilimi düser) fotosentez, terleme ve solunum artar (Karbonhidrat yıkımı) kapalı olduğunda stomalar kapalıdır. Bu durumda bitkinin metabolik dengesi olumsuz etkilenir. Katabolizma anabolizma daha yüksektir. Bu yavaş çalışan bir metabolizma yaneden olur ve bitki büyümesi durur. L-glutamik asit 'bekçi hücreleri' sitoplazmaya osmotik ajan olarak davranır. Böylece stomaların açılımını teşvik eder.

Şelat Etkisi
Amino asitler Mikrobesinler için mükemmel bir selat maddesidir. Mikrobesinler ile birlikte uygulandığında, bitki bünyesinde mikro besinlerin emilimi ve tasınması daha kolaydır. Hücre zarı geçirgenliğine olan etkisi nedeniyle. L-Glycine ve L-Glutamik Asit, çok etkili selat ajanları olduğu bilinmektedir.

Amino Asitler ve fitotormonlar (bitki hormonları)
Amino Asitler bitkisel hormonları ve büyüme düzenleyicileri uyaran ve aktive eden aktivatörlerdir.
L - Methionine etilen ve büyüme faktörleri uyarıcısıdır.(5-adenosil methionin den sentezlenen Espermine ve Espermidine gibi)
L-triptofan, Oksin sentezi için uyarıcıdır. L-Triptofan bitkilerde sadece L- formu kullanılır. L-Triptofan sadece enzimatik yollarla sentezlenmişse bitki tarafından kullanılabilir. Şayet birçok avrupa ülkesinde yapıldığı gibi asitte yada bazda hidrolize edilirse L-triptofan oluşmaz. L-Arginin, çiçek ve meyve ile ilgili hormonların sentezini tetikler.

Tozlanma ve Meyve Olusumu
Tozlanma, döllenme ve meyve oluşumu için polen tozlarının disilik organına (pistil)polen taşınmasıdır. Döllenme ve meyve olusumu ancak bu şekilde mümkündür.
L-Proline Polen dogurganlığa yardımcı olur.
L-Lizin, L-Methionine, L-Glutamik Asit, tozlama için esansiyel amino asitlerdir.
Bu amino asitler kullanıldığında , polen çimlenmesi ve polen tüpü uzunlugu artar.

Toprak Bitki Denge
Tarım topraklarında mikrobiyal flora dengesi, iyi bir organik madde mineralizasyonu ve aynı zamanda iyi bir toprak yapısı içinde köklerin gelişmesi ve dağılması
L-metiyonin, mikrobiyal floranın, hücre duvarlarını stabilize ederek büyümeyi aktive eder.

Genel
L-Glutamik Asit ve L-Aspartik Asit, transaminasyon amino asitlerin geri kalanı oluşturmaktadır.
L-Proline & Hidroksiproline su dengesizliği, olumsuz iklim koşullarına karşı direnci arttırmak, hücre duvarlarının güçlendirilmesi gibi etkileri vardır.
L-Alanin, L-Valin & L-Lösin meyve kalitesini arttırır..
L-Histidin meyvelerin olgunlaşmasına yardımcı olur.
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

sayın yalancı

bılgılendırmen ıcın tesekkurler ve bukonuda anlasılan cok ıyısın ıznınızle bırsey soracagım
bende 33 luk gubre var yagısdurmu buralarda normal sevıyede ve bugdaylara hıc gubre atmadık bana benım anlıyacagım sekılde kısaca yazarmısın zahmet olmazsa cunkı yazdıgın terımlerın cogunu anlamıyorum hep deden gordugumuzle devam edıyoruz
bugdaylara baktım dörtparmak olmuslar ekerken taban gubresı 20-20 kompoze attık 20 kg dekara 1000m2 havalar duzellsın ustune atacagım sen nedersın
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

yeni bir ürün şuan piyasa girdi.
toprak yüzeyine atıyorsunuz ,bitkilerinize,ahırlarınıza-tavuk kumeslerine-agaçlarınıza-sebze ve meyvelerinize %100 dogal bir element bileşi gi
çok detaylı bir koruma ve saglıklı besleme saglıyor yakında bilgi veririm sizlere.
ekonomik ve basit uygulamalrla.

ürülerinizdeki tüm hastalıklarda a dan z ye tüm bitki ve canlıda ve suda kullnılabiliyor.
özellikle mantar ve pas hastalıklarından müzdarip olanlara...
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

POTASYUM.....

bitkilerde..,
-kök gelişmesini ve büyümesini olumlu şekilde etkiler
-yatmayı önler
-soğuğa dayanıklılığı artırır
-erkencilik sağlar
-azotun etkinliğini artırır
-hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı olumlu şekilde etkiler
-ürün miktarı üzerine olumlu ve önemli etki yapar
-protein kapsamlarını artırmak suretiyle gıda ve yem bitkilerinin besin değerlerini yükseltir
-meralarda yem bitkilerinin daha kaliteli olmalarına yardım eder
-Mısır ve öteki dane bitkilerinde danelerin dolgun olmalarını, üniform şekilde erken olgunlaşmalarını sağlar
-Çeşitli meyvelerin renk, büyüklük, tat ve aromalarına olumlu etki yaparken depolanmaları sırasındaki ağırlık kaybının az olmasını, pazarlama oranının artmasını ve pazarlanacak yerlere taşınmaları sırasındaki kaybı en aza indirmek suretiyle kaliteyi artırır

bitkilerde işlevi..,
-Çoğu Enzimlerde Aktiviteyi Artırır
-Fotosentezi Artırır ve Gıda Oluşumuna Etki Yapar
-Nişasta Sentezini ve Danede Nişasta Miktarını Artırır
-Suyun ve Bitki Besin Elementlerinin Taşınmasına Yardım Eder
-Fotosentez Ürünlerinin Taşınmasına ve Depo Edilmesine Yardım Eder
-Bitkilerin Protein Kapsamlarını Artırır
-Turgoru Düzenler, Bitkilerde Su Yitmesini ve Solmayı Önler


[size=10pt]***Özellikle tahıllarda önemli olan yatma, sapın gelişme durumu ve karbonhidrat içeriği ile yakından ilgilidir. Karbonhidrat sentezini olumlu şekilde etkileyen potasyum bitkilerde sapın daha güçlü gelişmesini sağlar.Sapın güçlü şekilde gelişmesi sklerenkima hücrelerinin miktarları yanında hücre duvarlarının kalınlıkları ile de yakından ilgilidir.potasyumun bitkilerde sklerenkima hücrelerinin miktarının artmasına ve lifli bitkilerinin hücre duvarlarının kalınlaşmasına olumlu etki yapar...[/size]
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Ali SARAÇ link=topic=60666.msg694752#msg694752 date=1359624227' Alıntı:
sanırım bu gübreyi üst gübre olarak önermişsiniz arkadaşta bugdayda kullanacak herhalde.. şimdi sayın yalancı .. bugdayın azot istekleri belirli dönemlerde pik yapmaz mı ( ör:kardeşleme öncesi , sapa kalkma ) bu sebepten azot salnımlı gübre bugdayda faydalı olabilirmi bu dönemlere denk getirip normal direk etki yapan bir üst gübreyle uygulama yapsa daha iyi olmaz mı ? yanıldıgım noktalar varsa düzeltin lütfen ama ben bu azot salınımlı gübreyi bugday icin önermezdim ..
Ali SARAÇ link=topic=60666.msg694752#msg694752 date=1359624227' Alıntı:
sanırım bu gübreyi üst gübre olarak önermişsiniz arkadaşta bugdayda kullanacak herhalde.. şimdi sayın yalancı .. bugdayın azot istekleri belirli dönemlerde pik yapmaz mı ( ör:kardeşleme öncesi , sapa kalkma ) bu sebepten azot salnımlı gübre bugdayda faydalı olabilirmi bu dönemlere denk getirip normal direk etki yapan bir üst gübreyle uygulama yapsa daha iyi olmaz mı ? yanıldıgım noktalar varsa düzeltin lütfen ama ben bu azot salınımlı gübreyi bugday icin önermezdim ..

Sanırım tam zamanında yetişemediniz.:) Ekiliş tarihi 13 kasım 2012 olan buğdayın tabanına çinkolu timac gübre kullandım. 17-18 kg saf azot hesabı ile bir gübreleme programı yapmıştım. İlk üreyi yavaş salınımlı kullanamadım. 12 ocak tarihi itibarı ile 10 kg uyguladım 18 şubatta iklimin çok yağışlı olması sebebi ile ikinci 10 kg üreyi elle uygulattım. 3. parti üre uygulamasınıda 10 kg%25 lik timac olarak bugün yaptım. 01 mart tarihinde kökboğaz ile birlikte humic fulvik asit ve iz elementleri barındıran 1. uygulamayı yaptım. İkinci uygulamasını strobin grubu ilk pas ilacı ile birlikte yapacağım. Nitrat uygulamasında sapa kalkma döneminde 26 lık 15 kg nitrat ve nisan sonu mayıs başı yağış durumuna göre 6-8 kg arası 33 nitrat düşünüyorum. Bu kapsamda yaptıklarımızdan sonra :

Nitrat uygulaması ile ilgili farklı bir tavsiyeniz olur mu?
Yapraktan ek uygulama öneriniz olur mu ? syg.
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Mehmet Tolga AKALIN link=topic=60666.msg716679#msg716679 date=1363015795' Alıntı:
Sanırım tam zamanında yetişemediniz.:) Ekiliş tarihi 13 kasım 2012 olan buğdayın tabanına çinkolu timac gübre kullandım. 17-18 kg saf azot hesabı ile bir gübreleme programı yapmıştım. İlk üreyi yavaş salınımlı kullanamadım. 12 ocak tarihi itibarı ile 10 kg uyguladım 18 şubatta iklimin çok yağışlı olması sebebi ile ikinci 10 kg üreyi elle uygulattım. 3. parti üre uygulamasınıda 10 kg%25 lik timac olarak bugün yaptım. 01 mart tarihinde kökboğaz ile birlikte humic fulvik asit ve iz elementleri barındıran 1. uygulamayı yaptım. İkinci uygulamasını strobin grubu ilk pas ilacı ile birlikte yapacağım. Nitrat uygulamasında sapa kalkma döneminde 26 lık 15 kg nitrat ve nisan sonu mayıs başı yağış durumuna göre 6-8 kg arası 33 nitrat düşünüyorum. Bu kapsamda yaptıklarımızdan sonra :

Nitrat uygulaması ile ilgili farklı bir tavsiyeniz olur mu?
Yapraktan ek uygulama öneriniz olur mu ? syg.
timac gübrelerde yavaş salınım diye birşey yok öğrendiğim kadarıyla burda konusu açılınca firmayla görüştüm .. sadece entec gübrelerde yavaş salınım var .. o yüzden timac bugday icin entec gibi yararsız olmaz .. timactaki espiri azotun yıkanmaması ve uçmaması .. yavaş salınım diye bir olayları yok yani firmanın beyanı bu şekilde .. ordaki satıcı size başka bişey söylüyor olabilir onu bilmemde firmanın yavaş salınım beyanı yok .. bölge temsilcisini arayıp sorabilirsiniz sitesinde bölgeler icin temsilcilerinin isimleri ve telefonları mevcut ..
 

Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Ali bey kardeşim hürmetler kopyalayıp yapıştırmayı beceremedim:) sn yalancıya sormuştum soruyu. Timac ın yavaş salınımlı olmadığını biliyorum. Esprisi aynen dediğiniz gibi bir de mppa teknolojisi sayesinde bazı ek katkıları olduğunu ifade ediyorlar Yine de tüm açıklaman için teşekkürler değerli kardeşim
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Mehmet Tolga AKALIN link=topic=60666.msg716704#msg716704 date=1363017141' Alıntı:
Ali bey kardeşim hürmetler kopyalayıp yapıştırmayı beceremedim:) sn yalancıya sormuştum soruyu. Timac ın yavaş salınımlı olmadığını biliyorum. Esprisi aynen dediğiniz gibi bir de mppa teknolojisi sayesinde bazı ek katkıları olduğunu ifade ediyorlar Yine de tüm açıklaman için teşekkürler değerli kardeşim
rica ederim .. bereketli bol mahsüller
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Mehmet Tolga AKALIN link=topic=60666.msg716679#msg716679 date=1363015795' Alıntı:
Sanırım tam zamanında yetişemediniz.:) Ekiliş tarihi 13 kasım 2012 olan buğdayın tabanına çinkolu timac gübre kullandım. 17-18 kg saf azot hesabı ile bir gübreleme programı yapmıştım. İlk üreyi yavaş salınımlı kullanamadım. 12 ocak tarihi itibarı ile 10 kg uyguladım 18 şubatta iklimin çok yağışlı olması sebebi ile ikinci 10 kg üreyi elle uygulattım. 3. parti üre uygulamasınıda 10 kg%25 lik timac olarak bugün yaptım. 01 mart tarihinde kökboğaz ile birlikte humic fulvik asit ve iz elementleri barındıran 1. uygulamayı yaptım. İkinci uygulamasını strobin grubu ilk pas ilacı ile birlikte yapacağım. Nitrat uygulamasında sapa kalkma döneminde 26 lık 15 kg nitrat ve nisan sonu mayıs başı yağış durumuna göre 6-8 kg arası 33 nitrat düşünüyorum. Bu kapsamda yaptıklarımızdan sonra :

Nitrat uygulaması ile ilgili farklı bir tavsiyeniz olur mu?
Yapraktan ek uygulama öneriniz olur mu ? syg.
merhabalar..

1. uygulama = 10 kg üre........... 4,6 kg azot
2. uygulama = 10 kg üre........... '
3. uygulama = 10 kg üre........... 2,5 kg azot........yapmışsınız,
ve
4. uygulama = 15 kg nitrat........ 3,9 kg azot
5. uygulama = 7 kg nitrat.......... 2,3 kg azot.......yapacaksınız
toplamda................................... 17,9 kg.............toprağa üstten saf azot takviyesi yapılmış olacak..
bence güzel bir yöntem seçmişsiniz..
sadece son uygulamayı değiştirebilirsiniz !
şöyleki;
o dönemde 7 kg NİTRAT atacağınıza, dönümde 2,5 kg 'POTASYUM NİTRAT' atın derim..
çünkü
o dönemi, 'süt olum' evresi olarak isimlendirdiğimiz den dolayıdır ki,TANELERİN daha dolgun ve PROTEİN değeri yüksek olması istenir..bunun için hem AZOT hem de POTASYUM la bitkimizi desteklemek,bizi daha güzel sonuçlara götürür..
herkes gibi, toprak altına taban gübresi uyguladığınızı varsayarak, artık bitkimize o saatten sonra 'fazla azot' takviyesi yarar getirmez kanaatimce..

humik asit ise topraktan uygulanması gereken bir madde.ne hikmetse ısrarla yapraktan uygulanıyor ve tavsiye ediliyor.hem yanlış hemde israf..
yararı yok mu ?
var
ama toprakta sağladığı katkının aynısını yapraktan sağlayamaz.maliyet biraz yükselir ama toprağımızı iyileştirmiş oluruz..
fulvik asit ise tam tersi.yaprak uygulamalarında kullanılmalı..
yapraktan uygulamalarda bu iki maddeden ziyade özellikle AMİNOASİT kullanılması en doğru olanı..nedense çiftçilerimiz bu yönde biraz eksik gibi..

bir kere daha yapraktan uygulama yapacağım diyorsanız ve imkanda olursa uygulayın derim..
şöyle bir karışım yapıp bitkinize atabilirsiniz;

AZOT + POTASYUM ağırlıklı ( özellikle K ) bir NPK yaprak gübresi + AMİNOASİT karışımı sizin işinizi görecektir..--------->başaklanmadan sonra veya süt olum devresinde uygulayabilirsiniz..

TARIM İLAÇLARIYLA GÜBRELERİ KARIŞTIRMADAN ATARSANIZ DAHA İYİ OLUR..

bol,bereketli ve kazançlı ürünler dileğiyle..saygılar...
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Öncelikle açıklamalar için çok tşk ederim . Uygulamayı bu yönde yapacağım. Aminoasitler ile ilgili önereceğiniz bir ürün olursa sevinirim.

Diğer yandan şöyle bir sorun var kafamda ve timakçılar ile tartışıyoruz . Taban gübresi olarak 20 kg timac uygulaması yaptık 4kg saf fosfora tekabül ediyor Arkadaşlar teknolojisi ve bağlı fosforu çözeceği iddiası ile bunun yeterli olduğunu ifade ediyorlar. Ancak farklı kaynaklarda rakamlar biraz farklı olsa da fosforun vejetasyon dönemi boyunca verim hedefinede bağlı olarak 10-12 kg aralığında olması gerektiği ifade ediliyor. Bu konuda yorumunuz nedir. Kalan tek seçenek olarak yapraktan fosfor uygulaması sizce yapılmalı mı?

Birde öncesi mısır olan birinci ürün macar fiğ ekilişim var. Taban gübresi kullanmadım. ekilişlerin biraz geç olması nedeniyle şubat ayı içerisinde üre azotu kullandım 10 kg .
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Bundan sonra bitkide hacim ve dolayısıyla kg artışı için bir yaprak uygulaması veyahut üst gübre öneriniz olur mu
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Mehmet Tolga AKALIN link=topic=60666.msg717266#msg717266 date=1363098385' Alıntı:
Öncelikle açıklamalar için çok tşk ederim . Uygulamayı bu yönde yapacağım. Aminoasitler ile ilgili önereceğiniz bir ürün olursa sevinirim.

Diğer yandan şöyle bir sorun var kafamda ve timakçılar ile tartışıyoruz . Taban gübresi olarak 20 kg timac uygulaması yaptık 4kg saf fosfora tekabül ediyor Arkadaşlar teknolojisi ve bağlı fosforu çözeceği iddiası ile bunun yeterli olduğunu ifade ediyorlar. Ancak farklı kaynaklarda rakamlar biraz farklı olsa da fosforun vejetasyon dönemi boyunca verim hedefinede bağlı olarak 10-12 kg aralığında olması gerektiği ifade ediliyor. Bu konuda yorumunuz nedir. Kalan tek seçenek olarak yapraktan fosfor uygulaması sizce yapılmalı mı?

Birde öncesi mısır olan birinci ürün macar fiğ ekilişim var. Taban gübresi kullanmadım. ekilişlerin biraz geç olması nedeniyle şubat ayı içerisinde üre azotu kullandım 10 kg .

aminoasitli gübre için, aşağıdakilere benzer ürünler kullanabilirsiniz...---------->linklerde ki ürünler çok özel aminoasitlerdir,içeriklerini dikkatlice bakın !!!

---http://www.yakamoztarim.com/yakamoz-tarim-gubre_urunlerimiz-puccioni-01-biostimulant_basic-power.html
---http://www.yakamoztarim.com/yakamoz-tarim-gubre_urunlerimiz-puccioni-01-biostimulant_brixer.html
---http://www.yakamoztarim.com/yakamoz-tarim-gubre_urunlerimiz-puccioni-01-biostimulant_nextra.html
---http://www.kalender.com.tr/web/tr-pazarlama/?%C3%9CR%C3%9CNLER%C4%B0M%C4%B0Z:ORGAN%C4%B0K_G%26Uuml%

3BBRELER_VE_AM%C4%B0NO_AS%C4%B0TLER:ARGENTA_PLUS

timac gübresini bende kullandım.fakat istediğim sonucu alamadım..
iyi gübre mi ? iyi..kötü değil
size ifade edilen,'toprakta bağlı kalan fosforu çözeriz ifadesi' dayandırılan temel sebeplerden birisi, gübrelerin de 'KÜKÜRT' kullanmaları dolayısıyla toprakta bulunan
'Ca' ile fosforun ayrılmasını sağlamak..
Ca ile P yi ayrıştıran bir başka etkende HUMİK asitdir..eğer, bu iki etken gübrelerin de mevcut ise belki bir etken olarak görülebilir..
bu iki etken olsa dahi, gübrelerin de !,
tarlanızda yeteri kadar fosfor olduğunun bir kanıtı var mı !?..'toprak tahlili gibi'..ya tarlamız fosfor açısından fakirse !!
olan olmuş diyelim ve bu 'fosfor açığını' her ihtimale karşı yapraktan da takviye yaparak bi nebze destek olabiliriz..
buğday bitkisinin gelişim periyodu boyunca ihitiyaç duyduğu saf fosfor miktarı verimle doğru orantılı olarak değişir..bu miktarlar yaklaşık olarak 3 ile 10 kg arası
civarıdır..
iyi bakım şartlarında ortalama dekar başına ( 1000m2 ) 700 kg ürün elde edilen bir tarladan, 6 kg a yakın fosfor kullanır,bitkimiz..
kullanmış olduğunuz veyahut size tavsiye edilen fosfor miktarı azımsanmayacak bir değer..hele ki türkiye ortalamasının 280 kg olduğunu düşündüğümüzde,fazla
endişelebmemize gerek yok..

macar fiği hakkında fazla bir bilgim yok..her hangi yanlış bir bilgi vermem, hem sizin cebinize hemde ürününüze zararı dokunabilir..ziraat mühendisi olan herhangi birinden
yardım almak en doğrusu..

son olarak da,
bir önceki mesajımda da belirttiğim 'yapraktan uygulama' metodlarından farklı olarak;
başaklanma öncesi veya zamanı ------>AZOT + FOSFOR + POTASYUM + AMİNOASİT
süt olum devresi --------------------->AZOT + KALSİYUM + POTASYUM + AMİNOASİT

Ca ---->alkali bir element olduğu için, diğer elementlerle bir karışım yapılmaz..çünkü bağlayıcı özelliğinden dolayı diğer elementlerin etkinliğini azaltır
fakat,
'aminoasitli kalsiyum' adı altında ürünler bayilerde mevcut..buna benzer bir ürün kullanarak azot + potasyum + 'aminoasitli kalsiyum' yapraktan gübreleme yapabilirsiniz..
eğer,
kalsiyum kallanmak istemiyorum sadece aminoasit kullanacağım diyorsanız,o da işinizi görmede faydalı olur..
Ca u önermemdeki sebep;'raf ömrünü uzatma' diye tabir edilen uygulama yani depolama yapacaksanız kullanın..ürününüzü,kısa bir süre sonra elden çıkarmayı düşünüyorsanız 'Ca' u kullanmanıza gerek yok..

yapraktan gübrelemede kullanacağınız AZOT çok önemli..
dengeli bir beslenme tercih ediliyorsa ( bence edilmeli ) 'yavaş salınım yapan' sıvı gübreler kullanılmalı..bunlar genelde ithal oluyor..
örnek olarak;
---http://www.tessenderlo-agrochem.com/Urunlerimiz.asp?UrunID=4
söyleyebilirim..
bu ve buna benzer ürünler bulmak pek zor değil..
dikkat etmeniz gereken konu,ürünü alırken içeriğini okumak, hepsi o..

bol ve bereketli ürünler dileğiyle...
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

çok güzel faydalı konular paylaşılmış elnine sağlık yalancı
yalancı humagro ürünlerini önerirmisin
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

Cevher gibi bir konu. Yeni farkettim. Yaladım yuttum. Sayın 'yalancı'mız buralardaysa sohbete devam etmek isterim.
 
Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

konu eski olduğu halde bile bile ben hortlattım göremeyenlerde faydalansın diye.....
 

Ynt: Yaprak Gübre Önerileri ve Bilinçli Tarım

takip
 

Benzer Konular

Hakkımızda

TrakKulüp, içinde 100.000'den fazla konuyu, 1.300.000'den fazla mesajı barındıran Türkiye'nin ilk ve en büyük traktör, tarım ekipmanları ve çiftçilik paylaşım sitesidir. 86.000 üyemiz gibi sizi de aramızda görmek isteriz.
Üst Alt