Yaparak gübrelerinin bu sene kullanımı..

26.04.2014
1,797
1,460
41
Balıkesir
Arkadaşlar bunse bizim biölgemizde arpalar ve buğdaylar aşırı şekilde gelişme gösterdi.Senelerce aynı miktar attığımız tohum aynı miktar yaptığımız gübreleme şuan bizi skıntıya soktu.Yıl ılıman geçtiği için sıkda arpalar.Şuan size danışmak istediğim.Ot ilaçlarını attım ama yanında amino asit çinko potasyum magnezyum kullandım.otların ölmesinde sorun yok.Şuan boylu olan arpayı yatmaya meyilli olan arpayı dahadamı boylandırır.Yanlışmı yaptık yaprak gübrelerini atmakta.Amino asit bitikiyi dahada boylandırımı yoksa bitkiye şu zamanda zararmı verir.İkinci uygulama pas ilacına girecem opramax atıcam.

Opera maxın yanında hiç bir yaprak gübresi kullanmayalımmı yoksa yeniden potasyum nitrat magnezyum gibi elementleri kullanalımmı.Önmli olarak amino asit atmayalımmı?

Amino asit şuan boylu olan arpada atılmamasımı gerekiyordu.Ne yapmalıyız fikierlenize ihtiyacım var...

Bence ekinleri bu kadar geliştiren şey yaprak gübresi olamaz. Hele birde 70 gr. 100 gr. gibi az miktarlarda ugulama yapmak mazot ve zaman kaybından öteye geçmez.

Büyuk ihtimal araziniz verimli,taban gübresini çok iyi vermiş ve zamanında ekim yapmışsınız. Yine aynı şekilde zamanında üst gübreyide uygulamışsınız ki,20 kg üreyi tek seferde atmışsınız ve bölgeniz bolca yağış alan bir iklime sahip. Böyle olunca haliyle o ekin yatacak.

Ben yaprak gübresine karşı değilim ama o kadar abartılmamalı. Eğer kullanmak gerekiyorsa en az dekara 300 gr. ve üzeri kullanılmalıdır.

20kg üreyi ikiye böldüğüm yerlerdede yatma var.Ocak 25de 10 şubat 25 10 kilo attım oda aynı.Gübrelemele alakası yok bence.Mevsim çok sıcak bunla etkisi var.Yaprak gübresini ben bölerek atıyorum ot ilacı ve pas ilacında yine 300 gr buluyor..

Demek istediğim; yapraktan gübreleme yapılacaksa hiçbir şeyle karıştırılmamalı ve bol miktarda atılmalıdır.

Potasyum nitrat için en az d/300 g.
Çinko sülfat için en az d/200 gr.
Demir sülfat için en az d/50-100 gr.
Magnezyum sülfat en az d/300 gr.
Üre en az d/300 gr.
Calsiyum nitrat en az d/300 gr.
Humik ve fulvik asitler d/200 gr.
Fosfor en az d/300 gr.