Uzun Yaşamanın Sırrı: Keçi Koyun Sütü
9 Mayıs 2015 Cumartesi \\ Aktuel \\ Yorum Yok
Hürriyet Cumartesi yazarları İpek İzcinin yaptığı habere göre uzun ve zinde bir hayatın izini süren Amerikalı yazar Dan Buettner, 100 yaşını gören insanların sırrını, yazdığı kitapta (Eating and Living Like the Worlds Healthiest People Dünyanın En Sağlıklı İnsanları Gibi Yemek ve Yaşamak) özetliyor. İtalyanın Sardinya Adasında yaşayanlar eserde özel bir yere sahip. Buettner, onları diri tutan formülleri akademik araştırmalar ışığında anlatıyor.
O formüllerin başında ise bizim hiç de uzak olmadığımız iki besin yer alıyor. Koyun ve keçi sütü.
Keçi ve koyun sütü
Her ikisinin de besin değeri inek sütünden fazla; üstelik hazmı daha kolay. Keçi ve koyun sütü, kötü kolesterolü düşürüyor, kalp-damar rahatsızlıklarını önlüyor. Kolon kanserinden koruması da cabası. Keçi sütünün çinko ve selenyum açısından çok zengin olması bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.
Koyun ve keçi sütü dışındaki yiyecekler ise şöyle:
Devedikeni
Devedikenini bitki çayı olarak tüketen Sardinyalılar, böylelikle vücutlarını toksinlerden korumuş oluyor.
Yufka ekmeği
Sardinyalıların en çok tükettiği ekmek türü. Yüksek proteinli, düşük glutenli ve durum buğdayı unundan yapılıyor. Lif oranı yüksek, işlenmiş ve rafine edilmiş yiyeceklerdeki gibi kandaki şeker oranını artırmıyor, aksine Tip 2 diyabet riskini azaltıyor.
Arpa
Arpadan yapılmış bir ekmek, kan şekerini, buğday unuyla yapılmış bir ekmekten daha yavaş artırır. Bu da, pankreas ve böbreklere daha az yük olmak anlamına geliyor. Eski zamanlarda yoksulların besini olarak bilinen arpa, şimdilerde Sardinya mutfağının kıymetlisi.
Bakla ve nohut
Sardinyalıların mutfağında bakla ve nohut, çorbalarda veya et yemeklerinde sık sık kullanılıyor. Protein ve lif oranı yüksek. Bu da 100 yaşını görmek için en önemli ipuçlarından biri.
9 Mayıs 2015 Cumartesi \\ Aktuel \\ Yorum Yok
Hürriyet Cumartesi yazarları İpek İzcinin yaptığı habere göre uzun ve zinde bir hayatın izini süren Amerikalı yazar Dan Buettner, 100 yaşını gören insanların sırrını, yazdığı kitapta (Eating and Living Like the Worlds Healthiest People Dünyanın En Sağlıklı İnsanları Gibi Yemek ve Yaşamak) özetliyor. İtalyanın Sardinya Adasında yaşayanlar eserde özel bir yere sahip. Buettner, onları diri tutan formülleri akademik araştırmalar ışığında anlatıyor.
O formüllerin başında ise bizim hiç de uzak olmadığımız iki besin yer alıyor. Koyun ve keçi sütü.
Keçi ve koyun sütü
Her ikisinin de besin değeri inek sütünden fazla; üstelik hazmı daha kolay. Keçi ve koyun sütü, kötü kolesterolü düşürüyor, kalp-damar rahatsızlıklarını önlüyor. Kolon kanserinden koruması da cabası. Keçi sütünün çinko ve selenyum açısından çok zengin olması bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.
Koyun ve keçi sütü dışındaki yiyecekler ise şöyle:
Devedikeni
Devedikenini bitki çayı olarak tüketen Sardinyalılar, böylelikle vücutlarını toksinlerden korumuş oluyor.
Yufka ekmeği
Sardinyalıların en çok tükettiği ekmek türü. Yüksek proteinli, düşük glutenli ve durum buğdayı unundan yapılıyor. Lif oranı yüksek, işlenmiş ve rafine edilmiş yiyeceklerdeki gibi kandaki şeker oranını artırmıyor, aksine Tip 2 diyabet riskini azaltıyor.
Arpa
Arpadan yapılmış bir ekmek, kan şekerini, buğday unuyla yapılmış bir ekmekten daha yavaş artırır. Bu da, pankreas ve böbreklere daha az yük olmak anlamına geliyor. Eski zamanlarda yoksulların besini olarak bilinen arpa, şimdilerde Sardinya mutfağının kıymetlisi.
Bakla ve nohut
Sardinyalıların mutfağında bakla ve nohut, çorbalarda veya et yemeklerinde sık sık kullanılıyor. Protein ve lif oranı yüksek. Bu da 100 yaşını görmek için en önemli ipuçlarından biri.