üst gübre olarak ÜRE mi yoksa Can26'lık mı atayım?

Ege Bölgesinde Aydın ilinde çiftçilik yapmaktayım. Buğday ve Arpa yetiştiriyorum. Taban gübresi olarak dekara 40kg. 15-15 kükürtlü gübre attım. Geçen senelerde iki sefer gübreleme yapıyordum. (İlk seferde dekara 25kg. Üre ikinci seferde dekara 25kg. Can 26 atıyordum.) Bu sene artan maliyetler dolasıyla tek sefere düşürmeyi planlıyorum. Sizce dekara 40kg. Can26'lık atsam yeterli olur mu? ÜRE fiyatları malum...

Öncelikle bugday arpaya iki defa gübre vermek açık ara daha iyi olur, yağış sıkıntısı yoksa. Kardeşlenme başlangıcı ve başaktan önce iyi olur.
Tek seferde fazla gübre sağlıksız uzama ve yatmaya meyilli gelişim gösteriyor, başaklanma sırasında azot bitmiş oluyor.
Üre içerdiği azot oranına göre en ucuz gübredir , 40kg 26 can yerine 20 kg Üre ,20 kg 26 can daha iyi olur.
Fakat bugday 1 karışı geçmiş ise Üre nin bitkiye fayda etmesi için iyi ihtimalle bu mevsimde 7-10 gün sürer, bu süre zarfında bugday azot stresi yaşayacagı için verim kaybı artması muhtemel olur, öyle olursa 26 can hızlı etkili olması sebebiyle iyi olur.

Ben bu yıl kardeşlenme başlangıcında yan yana tarlalara birine 20 kg can diğerine 30 kg üre verdim 2hafta geçti üre attığım tarlada hiçbir değişim yok

Bence 1. Gübre can 2. Üre olmalı hem bitki boyundan dolayı daha fazla azot ihtiyacı oluyor 2. Gübreden sonra

Tek seferde 40 kg gübreleme yapmak fazla gelebilir.Bitki gübreden yeterince istifade edemeyebilir.
Mısır üst gübrelemesinde , 30 cm uzunlukta iken tek seferde 40 kg üre kullanmıştık, deneme amaçlı, 20 kg üre kullandığımız yerle verimde neredeyse aynı verimdeydi.
Üst gübrelemesinde 25 kg tek seferde gübreleme yapmak mantıklı duruyor.
Mart ayı başlarında tek seferde 20 kg/dk kadar üre kullandığımız olmuştu.
Şubat ayı başında 15 kg/dk üre , Mart ayı ortalarında 20 kg/dk Can 26 da kullandık.
Taban gübrelemesi genelde her sezon 25 kg/dk gibi yapılıyor.Kolay gelsin.