İZMİR - Süt üreticileri fiyatları düşürdükleri gerekçesi ile sanayicileri tüketiciye şikayet etti. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (TDSYMB), Tüm Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) ve Türk Veteriner Hekimler Birliği tarafından verilen gazete ilanında, tüketicilere raftaki süt ürünleri fiyatları ile üretici fiyatları arasındaki farkı sorgulama çağrısında bulunuldu.
Süt sanayicilerinin çiğ süt fiyatını düşürme çabası içine girdiğinin anlatıldığı ilanda şu görüşlere yer verildi: 'Süt veren inekleri yeniden kesime göndermek zorunda kalacağız. Bu da et ve süt fiyatlarını daha da tırmandıracaktır. Çünkü, üreticiye sadece iki ay ödenen 85 kuruş olan süt taban fiyatı, sütü işleyenler tarafından yeniden düşürülmek isteniyor. Bu kısa süre içinde ülkedeki süt miktarı artmadığına göre, süt taban fiyatı neden maliyetlerimizin bile altına düşürülmeye çalışılıyor? Marketlerdeki süt ürünlerini, Avrupa ülkeleri ve ABD'deki tüketiciler, çiğ süt taban fiyatının yaklaşık 2 katına satın alırken, Türkiye'de pazarlama sürecinde, tüketicilerin çiğ süt taban fiyatının 3.5-4 katı bir fiyattan almak zorunda bırakılarak mağdur ediliyor. Son 30 yıldır çiğ süt piyasasında yaşanan olumsuzlukların Türkiye'deki sığır sayısında azalmaya yol açtığı ve bu sürecin devamı halinde tüm tüketicilerin ithal et ve süt ürünleri tüketmeye mahkum edileceğini kamuoyuna üzülerek bildiririz. Siz tüketicileri raftaki süt ürünleri fiyatları ile üretici fiyatları arasındaki farkı sorgulamaya çağırıyoruz.'
SEK varken bunlar olmuyordu
Süt fiyatlarının bazı bölgelerde 80, bazı bölgelerde 73 kuruşa kadar düştüğünü vurgulayan Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Tokoğlu, 'Bu indirme trendini sürdürüyorlar ve nereye kadar ineceği de belli değil. Kamuoyu oluşturma zamanı geldi. Bizden 85 kuruşa alınan süt, tüketiciye 2 TL'nin üzerinde fiyatla ulaştırılıyor. İnsanlarımız süt tüketemez hale geldi. Dünyanın hiçbir yerinde, en liberal ülkelerde bile temel gıda maddeleri serbest piyasanın insafına bırakılamaz' şeklinde konuştu. Türkiye'de devletin sektörü çeşitli teşviklerle desteklediğini de anımsatan Tokoğlu, 'Devletin verdiği teşvikler de dolaylı olarak sanayicilerin cebine gidiyor. Çünkü sanayiciler fiyatları teşviğe göre belirliyorlar. Sektördeki örgütler yeterince güçlü olsa sanayici bu oyunu oynayamaz. Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) varken bunlar olmuyordu. Çünkü SEK'in piyasada belirleyici etkisi vardı' diye konuştu.
İki ayda sanayicinin görüşü değişti
Sanayiciden samimiyet beklediklerini anlatan Tokoğlu, 'İki ay önce sanayiciler 'süt bulamıyoruz, hayvan ithal edelim' diyorlardı. Bugün ise 'sütte fazla üretim var, fiyatları düşürelim' diyorlar. Bu arada ithalat yapılmış değil. O günden bu gün ne değişti de sanayiciler tam tersi görüşü savunuyorlar. Sanayici doğal olarak her zaman hammaddeyi en ucuza temin etmek ister. Fakat bugün üreticinin yaşadığı sıkıntı yarın onların da sorunu olur. Nitekim sektörü geçen yılki uygulamaları bu hale getirdi. Bizler geçen sene zararına üretim yaparken kendilerini uyardık ama bizi dikkate almadılar' dedi.
Çiğ sütte 85 kuruşun şu an olması gereken fiyat olduğuna söyleyen Tokoğlu, 'Sütün fahiş fiyatlara çıkmasını biz de istemiyoruz. Bundan herkes zarar görür. Tüketiciyi de düşünmek zorundayız' diye konuştu.
Osman Arolat, köşe yazılarıyla gündeme ışık tutuyor