Biz taban gübresinde kükürtlü gübre kullanıyoruz. Zaten 3-4 kg taban gübresiyle veriyoruz. O bakımdan eğer kullanılacaksa sapa kalkma daha uygun bir zamanlama olur bana göre. Ama erken dönemde kullanmanın faydası tohum az gitmiştir,çıkış güzel olmamıştır kardeşlenmeyi arttırmak içinse başka azot kaynaklarıda olabilir. İçindeki azot miktarı az olduğundan daha az kg kullanılarak daha homojen atılması avantajı o da prilini ve rüzgarsız hava bulabilirsek.Benim şahsi düşüncem böyle. Bir de eğer bitkinin erken zamandaki küçücük boyutunu düşünürsek taban gübresini kükürtlü kullanırsak içindeki doz yeterlidir bence.
Önemli olan azotun toprakta ne kadar kaldığı ile ilgili.
Tabanda dap kullandık diyelim azot amonyum azotu. Toprakta kalacağı süre 50-60 gün maksimum. Hele bir de kış aşırı yağışlı geçtiyse 45 günü geçmez. Ekimden bir buçuk ay sonra kardeşlenme döneminde bitki azot ihtiyacı duyacak ancak tabandan verilen azot bitmiş. Bu durumda en mantıklısı yine üre ancak acil azot ihtiyacaı duyulduğunda bunu şeker gübresiyle de karşılamak mantıklı olabiliyor.
20kg dap yerine 30 kg 20.20 bence daha mantıklı. 20.20deki azot %12 üre %8 amonyum azotu. Tarlaya üre için girilemediği dönemde dapa göre en az 1 ay daha sıkıntı çekmeyecektir. 500-600 kgdan daha yüksek verim hedeflerinde 20.20deki fosfor yetmeyecek. Dap kullanımı erken üre atmayı zorunlu kılıyor. Üre atılamadığı yerde azota acil ihtiyaç varsa amonyum da yanlış tercih değil.
Ama tabi ürenin yerini tutmasının imkanı yok. 40 kg da atsan toprakta kalacağı 2 ay ve buğdayın azot ihtiyacı artarak artar başlangıçta çok yüksek azota ihtiyaç duymaz. Sapa kalkma ile birlikte tüketimde ciddi artışlar başlar. Ekimden 45 sonra üre atmak en optimum sonucu verir.