Türkiyenin ilk bakliyat borsası ilgi bekliyor

Bakliyat ihracatının yüzde 85 ' e yakınının yapıldığı Mersin ' de kurulan Türkiye ' nin ilk 'Bakliyat Borsası'ndaki alım-satım seans salonunun, üyelerin yeterli ilgiyi göstermemesi nedeniyle hizmete giremediği bildirildi. Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mersin ' in bakliyatta Türkiye ' de en fazla ihracat ve işlemin yapıldığı kentlerden biri olduğunu söyledi. Bakliyat ürünlerinin işlenmesine dayalı sanayinin yaklaşık yüzde 70 ' inin Mersin ' de kurulu olduğunu belirten Özdemir, 'Mersin dışında kurulan işleme tesisleri ise işleyecekleri ürünleri büyük ölçüde Mersin piyasasından temin etmekte. Ülkemiz bakliyat ihracatının yüzde 80-85 ' i kentimiz üzerinden yapılmakta. Mersin Limanı, bakliyat üretim bölgelerinin dünyaya açılan kapısı konumunda' dedi. Sektörde daha ileriye gidebilmek adına önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Özdemir, bu çerçevede yaklaşık 2,5 yıl önce çalışmalarına başladıkları ve Türkiye ' de ilk olma özelliği taşıyan bakliyat borsasını kurduklarını ifade etti. Yaklaşık 25 dönüm arazi üzerine inşa edilen borsanın 15 dönümlük kısmında TIR parkı ve sosyal tesislerden küçük gıda laboratuvarına kadar gerekli alt yapı ve fiziki çalışmaların tamamlandığını belirten Özdemir, şöyle konuştu:



'Borsayı bu sezon hizmete açabilirdik. Ancak, geçen yıldan kalan bakliyat üretimindeki problemler, arz ve talepteki dengesizlik fiyatlara olumsuz yansır diye çekindik. Çünkü sezonu kaçırmıştık. Ancak, yine de üyelerimize duyurduk. Ancak henüz bu konuda bir başvuru gelmedi. Neticede zorla güzellik olmuyor. Normal vazifemizi aşarak ve belirli zorlukları yaşamayı göze alarak bu işe kalkıştık ve bir hizmet olarak ortaya koyduk. Kentimizde ticaret hayatında önemli yer tutan bakliyatta alım-satım seans salonu yaparak üyelerimize hizmet sunmak için gerekli alt yapıyı oluşturduk. Fakat, gerekli ilgi ve desteği göremedik.'



Bu durum karşısında beklemekten başka çareleri olmadığını dile getiren Özdemir, 'Üyelerimizin isteği ve talebi doğrultusunda çalışma yaparsak başarılı olma şansımız fazla. Buraya zorlayarak ' gelin ' desek, alacağımız randımanın iyi olmayacak. Teklifimizi değerlendirip alım-satım seans salonunu denemek isterlerse, hazır şekilde bekliyoruz' diye konuştu. Bakliyat sezonunun kırmızı mercimekle haziran ayında başlayacağına dikkati çeken Özdemir, bundan önce tekrar duyuru yapacaklarını, ancak gerekli ilgiyi görürlerse hizmet vermeye başlayacaklarını kaydetti.

Özdemir, bakliyat fiyatlarının alıcı ve satıcının diyaloğuyla oluştuğunu, üçüncü kişilerin ise ya bu kişilerin beyanı ile ya da kulaktan dolma bilgilerle fiyatlardan haberdar olduğunu söyledi. Ancak borsada alıcı ile satıcının karşı karşıya gelmesiyle reel bazda fiyatların oluşacağını belirten Özdemir, şunları kaydetti:



'Dolayısıyla fiyatlar daha gerçekçi şekilde oluşacak. Borsanın amacı da budur. Burada nohut, kımızı mercimek ve fasulyenin fiyatı alıcı ile satıcının istek ve talebine göre ortaya çıkacak. Oluşacak fiyat, ilerleyen süreçte de fiyat belirlemesine ışık tutacak, gösterge olarak kullanılacak. Bakliyat açısından ülke için belirleyici fiyatlar çıkacak. İnsanlar bunun net ve açık olmasını istemiyorlarsa, yapacak bir şey yok. Ancak kimsenin zararı olacağını sanmıyorum.'

Yaptıkları çalışma ile üyelerinin yollarını aydınlattıklarını vurgulayan Özdemir, borsa sayesinde bakliyat sektörünün Mersin ' de daha da gelişeceğini, bunun kentin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
 

Benzer Konular